Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.10.09

Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

  Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.
         Ο Γ. Α. Παπανδρέου κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί, όπως τόνισε, χρειάζεται νέα δυναμική.
         Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, πρέπει να στείλει εκ νέου τα σωστά μηνύματα στον τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη.
  
   
  Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της.
         Όπως ανέφερε, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.
         Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα μοιράζεται κοινά συμφέροντα.
         Θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει σταθερής και ασφαλής.
         Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε.
         Αυτή, πρόσθεσε, είναι η ειλικρινής μας πρόθεση και προσπαθούμε να διερευνήσουνε πιθανούς τρόπους επίλυσης.
         Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, τόνισε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή: Και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος.
         Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής θα συμβάλει και στην επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ.
         Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, υπενθυμίζοντας ότι από την περιοχή αυτή ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός "οδικού χάρτη" για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
   Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
   Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
   Ο κ. Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη και στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
   Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του τού υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που διεξάγεται εδώ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.
   Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τονίζει ότι τον ίδιο τον γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και γνωρίζουν ότι πάντοτε με ειλικρίνεια και καθαρότητα θα συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.
   Γνωρίζουν πρόσθεσε, τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν. Και ως τέτοια ανέφερε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.
   Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης