Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.10.09

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά κα Michaelle Jean, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά κα Michaelle Jean, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος απένειμε στη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας.



Στην συνάντηση παραβρέθηκαν από ελληνικής πλευράς η Αντιπρόεδρος της Βουλής κα Ροδούλα Ζήση, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θάνος Παπαϊωάννου, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Νίκος Παπασπύρου και o Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Νικόλαος Μάτσης. Την Καναδική Αντιπροσωπεία αποτελούσαν ακόμα η Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κα Renata Wielgosz, ο Γερουσιαστής ελληνικής καταγωγής κ. Leo Housakos, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος, Υπέρτιμος και Έξαρχος παντός Καναδά και ο Πρόεδρος Ελληνικών Σπουδών και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser κ. Andre Gerolymatos.

Κατά την προσφώνηση του ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε:

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που υποδεχόμαστε σήμερα στη Βουλή εσάς, τη Γενική Κυβερνήτη του Καναδά κα Michaelle Jean. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε ταυτόχρονα την εκπροσώπηση του φίλου Καναδικού λαού. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ιδιαίτερα καλές και υπάρχει συνεργασία πολλών δεκαετιών. Υπήρξαν ιστορικοί περίοδοι όπου και η πορεία των χωρών μας ήταν παράλληλη, σε σχέση με μεγάλα σημαντικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία. Στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι δύο χώρες αγωνίστηκαν πλάι η μια στην άλλη, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, όπως επίσης δεν ξεχνάμε και την επισιτιστική βοήθεια που είχε προσφέρει τότε ο Καναδάς στον ελληνικό λαό που δοκιμαζόταν από την κατοχή των φασιστών και των Ναζί.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν βέβαια σφυρηλατήθηκε και μια άλλη γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Πρόκειται για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στον Καναδά ως Καναδοί πολίτες. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε στην Ελλάδα, τη φιλόξενη αγκαλιά που άνοιξε ο Καναδάς, την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας στη χώρα μας, όταν υποδέχτηκε πολιτικούς πρόσφυγες κυνηγημένους από την Ελλάδα την περίοδο εκείνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου εκείνη την περίοδο έζησε στον Καναδά, δίδαξε επίσης στοYork University του Τορόντο αλλά και ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, έζησε αρκετά χρόνια τότε με την οικογένειά του στην εξορία από την Ελλάδα στη φιλόξενη χώρα του Καναδά.

Η επίσκεψή σας αλλά και οι συνομιλίες που προηγήθηκαν είμαι σίγουρος πως θα είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωση των σχέσεων αλλά και στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι εσείς και τα μέλη της Αντιπροσωπείας, βλέπω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τορόντο κ. Σωτήριο, ο οποίος επί πάρα πολλά χρόνια δραστηριοποιείται ιδιαίτερα δυναμικά για τον ελληνισμό, για την ορθοδοξία και για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στον Καναδά και στην Ελλάδα.

Είχα στο παρελθόν την ευκαιρία ως Υπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό και αργότερα ως Υπουργός Παιδείας, να επισκεφτώ επανειλημμένα τον Καναδά και να διαπιστώσω επιτόπου τη δυναμική παρουσία στο γίγνεσθαι της χώρας σας, του ελληνικής καταγωγής στοιχείου. Και μάλιστα, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες μου ήταν στο Βανκούβερ, όπου το Φεβρουάριο θα οργανωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε μια, πιστεύω, από τις ωραιότερες περιοχές στον πλανήτη και εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωσή τους. Με μεγάλη χαρά παραδώσαμε την Ολυμπιακή φλόγα προχθές και ευχόμαστε οι Ολυμπιακοί αυτοί Αγώνες να είναι μια αφορμή για να αντιληφθούν οι λαοί όλης της υφηλίου ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να υπάρχει στα πεδία της ανάπτυξης, του πολιτισμού, του αθλητισμού αλλά όχι στα πεδία των πολεμικών μαχών.

Πολύτιμη η ύπαρξη

τμημάτων Ελληνικών Σπουδών

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που έχει για μας η ύπαρξη Ελληνικών σπουδών σε μεγάλα Πανεπιστήμια του Καναδά. Στην πρώτη μου επίσκεψη πριν από 22 χρόνια θυμάμαι ότι ήταν ένα από τα καθοριστικά θέματα και εξακολουθεί να είναι και σήμερα. Χαίρομαι που σε Πανεπιστήμια όπως το Simon Fraser στο Βανκούβερ υπάρχουν τμήματα Ελληνικών σπουδών και εκτιμώ πως είναι πολύτιμη η ύπαρξή τους, γιατί δίνει τη δυνατότητα και στις νεότερες γενιές, στους ελληνικής καταγωγής Καναδούς αλλά και στους μη ελληνικής καταγωγής Καναδούς να έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα. Και αυτό συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων και σε ανθρώπινο, σε ατομικό θα έλεγα επίπεδο.

Η δεύτερη παράκλησή μου είναι να μεταφέρετε την επιθυμία μας εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου - έχουμε πολύ καλές σχέσεις βέβαια και συνεργασία με τα νομοθετικά σώματα του Καναδά- για την ενεργοποίηση της Καναδο-Ελληνικής Επιτροπής Φιλίας. Θεωρώ λοιπόν ότι η ενεργοποίηση και στο επίπεδο των Επιτροπών συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων θα ήταν επίσης ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων».

Από την πλευρά της η κα Michaelle Jean ανέφερε:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με δεχτήκατε. Πράγματι οι επίσημες επισκέψεις Αρχηγών κρατών αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία για μια ενδυνάμωση των σχέσεων μας, για να δοθεί μια νέα δυναμική και μια νέα ώθηση. Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε επίσημη επίσκεψη από πλευράς Καναδά στην Ελλάδα. Έφτασε πιστεύω η στιγμή να ξανασυζητήσουμε την εξαιρετική μας σχέση και να της δώσουμε μια νέα ώθηση, μια νέα πνοή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ είχα συζητήσεις και επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αρκετούς εκπροσώπους της νέας Κυβέρνησης της χώρας και πραγματικά οι συζητήσεις και τα θέματα που θίξαμε έδωσαν ένα νέο δυναμισμό, μιλήσαμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για τα θέματα και ελπίζουμε ότι θα δώσουμε μια νέα ώθηση στη συνεργασία και την εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας. Οι κυβερνήσεις των χωρών μας θα πρέπει να εργαστούν για να φέρουν προς επικύρωση στα Κοινοβούλια συμφωνίες που έχουμε ήδη υπογράψει και οι οποίες πολλά θα προσφέρουν στις μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις όπως επίσης και στις επενδύσεις.

Θέλουμε επίσης να βρούμε τρόπους να πλησιάσουμε, να προσεγγίσουμε εκατέρωθεν τους λαούς μας. Πρέπει δηλαδή η σχέση Ελλάδας - Καναδά να λάβει υπόψη της και τους λαούς των δύο χωρών. Επίσης πολύ σημαντικό είναι, να μην επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας, γιατί πράγματι οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι εξαιρετικές και πραγματικά όπως είπατε και εσείς έχουμε μια μακρά και πλούσια ιστορία. Όμως θα πρέπει να δώσουμε ένα νέο δυναμισμό, να προχωρήσουμε με τρόπο πιο επιθετικό και πιο δημιουργικό για να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις, να βρούμε διαφοροποιημένους τρόπους συνεργασίας και εταιρικών σχέσεων. Η Ελλάδα και ο Καναδάς προχωρούν μαζί, συμφωνούν σε πολλά θέματα, σε διεθνείς και πολυμερείς οργανισμούς. Πιστεύω ότι πράγματι μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα, ότι μπορούμε να δώσουμε δυναμισμό στις σχέσεις των χωρών μας.

Χαίρομαι πάρα πολύ διότι στην διάρκεια της επίσκεψης μου εδώ, σε όλες τις συζητήσεις που είχα με τους Υπουργούς αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έδειξαν όλοι μεγάλο ενθουσιασμό και μίλησαν πολύ συγκεκριμένα για πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε.

Με συνοδεία στελέχη

της Ελληνικής Κοινότητας Καναδά

Σήμερα, μετά από τη σημερινή μας συνάντηση, μαζί με τα μέλη της Αντιπροσωπείας μου - η οποία πρέπει να σας πω πως περιλαμβάνει πολλά δυναμικά στελέχη της Ελληνικής κοινότητας του Καναδά, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς με πολύ μεγάλη επιτυχία, έχουν συνεισφέρει πολλά στην Καναδική κοινωνία, έχουν διακριθεί στον τομέα των επιχειρήσεων, στον τομέα της πολιτικής, της έρευνας και βεβαίως συνεισφέρουν πάρα πολλά οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ήρθαν από την Ελλάδα και άπλωσαν τις ρίζες τους στον Καναδά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα ένταξης στην δική μας κοινωνία και προσφοράς στον σύγχρονο Καναδά που αγαπάμε όλοι και όλοι θέλουμε να είναι μια χώρα ανοιχτή στον κόσμο, έχουμε επίσης μαζί μας εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες έχουμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Κινηματογραφικού Ντοκιμαντέρ που γίνεται κάθε χρόνο στο Τορόντο - έτσι μετά τη συνάντησή μας εδώ θα συναντηθούμε με την τοπική κοινωνία των πολιτών, θα απευθυνθούμε στους νέους, είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε, θα έρθουμε σε επαφή με τις ιδέες των νέων στην Ελλάδα και βεβαίως θα έρθουμε σε επαφή με τους διανοούμενους διότι οι δύο χώρες μας από το 1997 έχουν υπογράψει μια συμφωνία για τη συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και αυτή η συμφωνία πρέπει να αναβιώσει.

Χθες επίσης πήγαμε και παραλάβαμε τη φλόγα που θα φτάσει στο Βανκούβερ. Ήταν μια πολύ συγκινητική τελετή. Ήδη η φλόγα έχει ξεκινήσει την πορεία της προς τον Καναδά, φέρνοντας μαζί της όλες τις αξίες και τις αρχές που συμμεριζόμαστε και οι δύο, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Θα επισκεφτούμε επίσης και την Ολυμπία και τους ανθρώπους. Θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε τους κατοίκους της περιοχής. Μας συγκίνησαν ιδιαίτερα οι μεγάλες πυρκαγιές που συγκλόνισαν την περιοχή αυτή. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε καλά, γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια πυρκαγιά στην τοπική κοινότητα αλλά και στο περιβάλλον της. Ο Καναδάς έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όπως βλέπετε λοιπόν έχουμε έρθει εδώ με ένα γεμάτο πρόγραμμα, κάνουμε πολλά πράγματα. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω θερμά που μας δεχτήκατε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης