Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.12.09

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μακαριότατε, κυρίες και κύριοι, η σημερινή επίσκεψή μου στην Τράπεζα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δηλαδή στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο συνεργάζεστε για τους μετανάστες, για να δώσετε ένα πιάτο φαΐ στους ανθρώπους, στην καρδιά της Αθήνας, ήταν μία εμπειρία προσωπική, που συγκλονίζει.

Είδα μαζεμένο τον πόνο του πλανήτη μας, φτώχεια και προσφυγιά. Αποδεικνύει πόσο καθοριστικός μπορεί να είναι και ο ρόλος της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι αυτό της μετανάστευσης, της προσφυγιάς.

Ειδικά τούτες τις γιορτινές ημέρες, το μήνυμα της αλληλεγγύης γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Κι αυτό το διαχρονικό μήνυμα, είναι ένα γερό θεμέλιο Μακαριότατε, για τη συνεργασία μας. Συνεργασία, σε μία μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε, ως Κυβέρνηση, για να εμπεδώσουμε μία κοινωνία αξιών, μία ευνομούμενη Πολιτεία, μία κοινωνία Δικαίου, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Μακαριότατε, είναι και χαρά και τιμή που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία παρόμοια συνάντηση. Δεν είναι βέβαια σήμερα ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος να μιλήσουμε για τις διακριτές σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Εξάλλου, αυτός ο διάλογος γίνεται με τα αρμόδια Υπουργεία και ειδικά με το Υπουργείο Παιδείας. Θέλαμε όμως σήμερα, η Κυβέρνησή μου κι εγώ προσωπικά, να τιμήσουμε την προσφορά της Εκκλησίας.

Ξέρουμε πόσα έχουν προσφέρει το δίκτυο των ενοριών και οι εθελοντές τους. Γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία έχει ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και, με τα συσσίτιά της, φροντίζει περίπου 35.000 ανθρώπους καθημερινά. Ένα πραγματικά πολύτιμο έργο. Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στη συνεργασία μας, ιδίως σε τομείς όπως της πρόνοιας, της φτώχειας και των μεταναστών.

Οι μετανάστες αποτελούν πια ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας κι όσο τους θεωρούμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τόσο εθελοτυφλούμε στο πρόβλημα που μπορεί να έρθει. Όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας, τόσο μπορεί να βαθαίνει η ανασφάλεια, να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της κοινωνίας.

Η ανισότητα, η αδήλωτη εργασία, η ανομία, η απώλεια πόρων για το ασφαλιστικό μας σύστημα, είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις αυτής της μη ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία μας.

Μία ακόμα επίπτωση είναι να εξωθήσουμε άθελά μας τις νέες γενιές των μεταναστών στο περιθώριο. Ένα περιθώριο, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για εκείνους, αλλά και για την ίδια την καθημερινότητά μας στις γειτονιές και τις πόλεις μας.

Ο μετανάστης δεν είναι εχθρός. Η κοινωνική ένταξη και η δημιουργία προϋποθέσεων αρμονικής συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών και ισότιμων ανθρώπων, αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο για το φόβο και την ανασφάλεια. Αυτό θα κάνουμε με τη νέα μεταναστευτική μας πολιτική που εγκαινιάζουμε, με στόχο μία κοινωνία ασφάλειας, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς.

Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα Μακαριότατε, που η Εκκλησία συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη των αποκλεισμένων, αλλά και των μεταναστών, με το προνοιακό σας έργο, με το εκπαιδευτικό σας έργο, όπως μέσα από τα προγράμματά σας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Θεωρούμε χρέος της Πολιτείας, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια της Εκκλησίας, που απευθύνεται στους πιο αδύναμους, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, συχνά μάλιστα σε ανθρώπους που η Πολιτεία και οι κρατικοί μηχανισμοί, όσο και να θέλουν, δεν μπορούν να προσεγγίσουν, δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Σε αυτό το έργο που επιτελείτε, είναι απόφασή μας να σταθούμε αρωγοί, να το ενισχύσουμε, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό. Να φέρουμε ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιά στην κοινωνία μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω. Να σας ευχαριστήσω προσωπικά και εκ μέρους της Κυβέρνησής μου, για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση να παρευρεθείτε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανοίγοντας έτσι μία καινούργια σελίδα διαλόγου και συνεργασίας στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Και τώρα θα ήθελα να σας δώσω το λόγο.



Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. κ. Ιερώνυμου



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μακαριότατε, ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Όπως είπατε, Εκκλησία και Πολιτεία έχουν τους ρόλους τους, η καθεμιά το δικό της ρόλο. Βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους, που επισκεφθήκαμε μαζί, είτε Έλληνες, είτε μετανάστες, βλέποντας τα προβλήματά τους, αισθάνεται κανείς τη μεγάλη ευθύνη που έχει η Πολιτεία, να στηρίξει προγράμματα, να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη σιγουριά, την ανθρωπιά, σε ανθρώπους είτε αρρώστους, είτε άστεγους, είτε παιδιά που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά. Είναι λοιπόν δική μας ευθύνη, να αναλαμβάνει οπωσδήποτε η Πολιτεία την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Αλλά θέλω να πω κάτι ακόμα: όσους νόμους και να περάσουμε και όσα χρήματα και να διαθέσουμε, εάν δεν υπάρχει η ανθρωπιά, εάν δεν υπάρχει η αξιοπρέπεια, ούτε τη μοναξιά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ούτε θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια συλλογική λειτουργία της κοινωνίας μας, μια συνοχή της κοινωνίας μας, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και καινούργια προβλήματα, αλλά και να στηρίξει το σημαντικό έργο και της Πολιτείας.

Διότι εμείς θέλουμε ως κυβέρνηση, να βάλουμε πράγματι τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας, μ’ ένα σύστημα πρόνοιας, σοβαρό και ουσιαστικό. Γι’ αυτό και η δική σας προσπάθεια είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό και η δική σας προσπάθεια δίνει ακριβώς αυτό τον τόνο της ανθρωπιάς, της αγάπης και της αξιοπρέπειας, διαμορφώνει συνειδήσεις.

Είδα τα χαμόγελα των εθελοντών, άλλοι Έλληνες, άλλοι ξένοι, που μοίραζαν το φαγητό στους άπορους. Αυτή η ανθρωπιά είναι που επιζητούμε, ιδιαίτερα βεβαίως αυτές τις γιορτινές μέρες, αλλά όχι μόνο. Μακάρι αυτές οι ανθρώπινες στιγμές να είναι δείγμα γραφής για την καθημερινότητά μας. Και αυτό επιδιώκουμε.

Γι’ αυτό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Είναι πολλά τα θέματα, όπως είπατε, που έχουμε να συζητήσουμε. Έχουμε ήδη ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο και πιστεύω ότι θα φέρει καρπούς, διαμορφώνοντας τους σωστούς ρόλους που πρέπει να έχουμε, μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, αλλά και μια συνεργασία, όπως είπατε κι εσείς, για μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο.

Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω, πρώτα απ’ όλα, για το έργο σας, αυτό το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείτε. Θέλω επίσης, όπως με προσκαλέσατε, να έρθω και στη Λιβαδειά για να δω από εκεί όπου ξεκινήσατε αυτό το σημαντικό έργο και το οποίο οπωσδήποτε σας ενέπνευσε και σας εμπνέει, αλλά και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας, το μήνυμα της ζεστασιάς, της αγάπης, της ανθρωπιάς τις μέρες αυτές. Σας εύχομαι και νομίζω εκφράζω ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, καλά Χριστούγεννα και χρόνια σας πολλά.



Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. κ. Ιερώνυμου



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μετά χαράς. Ευχαριστώ πολύ.

Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω τον κ. Μακαριότατο που ήταν μαζί μας και οπωσδήποτε, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει αρωγή στις προσπάθειές του απ’ όλους τους Υπουργούς.

Είχαμε την ευκαιρία, όπως ακούσατε, να επισκεφθούμε μια περιοχή της Αθήνας όπου γίνεται ένα έργο από την Εκκλησία και που βοηθά αυτούς τους ανθρώπους που είναι κοντά μας, τους μετανάστες στις γειτονιές μας, στα σπίτια μας, στις βιομηχανίες, στον αγροτικό μας τομέα, στις οικοδομές μας.

Η εμπιστοσύνη με την οποία μας τίμησε ο Ελληνικός λαός υπογραμμίζει το χρέος μας απέναντι σε όλους τους πολίτες, να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής, ευνομίας και ευημερίας, αυτά δηλαδή που αξίζει και δικαιούται η ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία δικαίου και σιγουριάς.

Μπροστά στις μεγάλες εξελίξεις και προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, από την οικονομική ύφεση, μέχρι το ανεξέλεγκτο φαινόμενο της διασυνοριακής μετακίνησης πληθυσμών, λόγω ανέχειας, πολέμων ή κλιματικών αλλαγών, όπως είδαμε στις συζητήσεις μας στην Κοπεγχάγη, πολλοί από μας, φυσικό είναι να νιώθουν ανησυχία για το αύριο. Ζώντας μάλιστα δίπλα στο διαφορετικό, κάποιοι ίσως να νιώθουν αναστάτωση, να φοβούνται ότι οι μεγάλες αλλαγές στον κόσμο μας αγγίζουν πια και την ίδια την ταυτότητά μας.

Ο φόβος όμως είναι κακός οδηγός. Ο φόβος και η προκατάληψη θα μας στερούσαν τη δυνατότητα να πάρουμε στα χέρια μας δυναμικά και ψύχραιμα το μέλλον της πατρίδας μας, ν’ αξιοποιήσουμε τον κοινωνικό πλούτο, το δυναμισμό, τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, που φέρνει πολλές φορές το διαφορετικό, που συμβιώνει ήδη μαζί μας τόσα χρόνια.

Πώς μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα δημιουργικό μέλλον για την Ελλάδα, με ανάπτυξη και ευημερία, αν δεν συμπεριλάβουμε στην κοινωνία μας αυτούς που ζουν μαζί μας και μπορούν να συμβάλουν δυναμικά, με το μόχθο τους, τη φορολόγηση, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, στην προσφορά στον πολιτισμό, στη γειτονιά, ακόμα και στην άμυνά μας;

Πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε μια κοινωνική συμβίωση, ομαλή και ασφαλή, με αμοιβαίο σεβασμό και αλληλεγγύη, αν δεν αναγνωρίσουμε κάποια στιγμή, σε όσους ζουν τόσα χρόνια πια ανάμεσά μας και κυρίως στα παιδιά τους - παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον τόπο μας, μαζί με τα δικά μας παιδιά, στο ελληνικό σχολείο - τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον τόπο μας;

Η ιστορική ευθύνη που όλοι μας φέρουμε για το μέλλον της πατρίδας μας δεν μας επιτρέπει να εθελοτυφλούμε. Κάθε μέρα που περνάει, κάνει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο πατρίδα όλων αυτών των ανθρώπων.

Αν η ανέχεια και ο πόλεμος τους στέρησαν την πρώτη τους πατρίδα, δεν δικαιούμαστε εμείς να τους στερήσουμε ως πατρίδα, τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν και παραμένουν, είτε το διάλεξαν, είτε όχι, αλλά είναι πια συνειδητή τους επιλογή.

Η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών και η δυνατότητα απόκτησής της από όσους μετανάστες έχουν πλήρως ενταχθεί, είναι ένα στοίχημα που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην κερδίσει.

Είναι ευτύχημα που όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ακόμα και οι πιο επιφυλακτικές στο θέμα αυτό, αντιλαμβάνονται πόσο ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον είναι αυτή η προγραμματική μας δέσμευση. Για την ευνομία, για τη διαφάνεια, για την ανάπτυξη, για την ανθρωπιά.

Γι’ αυτό και παρά τις όποιες σποραδικές ακραίες φωνές - φωνές που εμφανίζονται κατά καιρούς να είναι αντίθετες σε πιθανά προγράμματα - όλοι μας, όλα τα κόμματα συμφωνούν κατά βάση μαζί μας και αυτό είναι ένα θετικό.

Αυτό ίσως είναι το σημάδι ότι μια νέα διάσταση του πατριωτισμού αναδύεται στην Ελλάδα, που θεμελιώνεται σε μια ανοιχτή κοινωνία, αμοιβαίου σεβασμού και αφοσίωσης στη δημοκρατική, επί ίσοις όροις συμβίωση όλων μας.

Είναι η Ελλάδα των αξιών, για μας και για τα παιδιά μας. Είναι η Ελλάδα του πολιτισμού, που αγκαλιάζει κάθε έναν που συμμερίζεται την ελληνική παιδεία, δηλαδή τις βασικές και κοινές αξίες της δημοκρατίας, που μοιραζόμαστε.

Θέλω, με αυτή τη μικρή εισαγωγή, να δώσω το λόγο στον Υπουργό Εσωτερικών και αργότερα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για να μας παρουσιάσουν τις δικές τους σκέψεις, αλλά και νομοθετικές πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό.



Παρέμβαση Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε ευχαριστώ γι’ αυτή τη σημαντική δουλειά. Θα ήθελα να δώσω το λόγο στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να μας πει από τον δικό του τομέα, τις σκέψεις του για το θέμα αυτό.



Παρέμβαση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΑΔΡΕΟΥ: Μιχάλη ευχαριστώ. Νομίζω ότι πράγματι αναδείχθηκε αυτή η διεθνής διάσταση της μετανάστευσης, και από τη δική σου και από την εισήγηση του Γιάννη, αλλά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και από τους άλλους τομείς της Πολιτείας πολλά θέματα που αφορούν στους μετανάστες. Είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο, το οποίο οξύνεται και λόγω συγκρούσεων και λόγω κλιματικής αλλαγής και, βεβαίως, και λόγω οικονομικής ύφεσης.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μια διμερής συμφωνία με την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκε και δεν εφαρμόζεται. Είναι από τα θέματα που έχουμε θέσει, με τον κ. Δρούτσα, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη γείτονα χώρα, την Τουρκία.

Είναι σημαντικό ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πήραμε απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής για την ενίσχυση της FRONTEX, αλλά και για τη διαπραγμάτευση που ξεκινάει με την Τουρκία, καθώς και ότι υπάρχει σήμερα πια μία κατ' αρχήν θετική αποδοχή από την Τουρκία, να μπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και άρα, η ελπίδα είναι να καταλήξουν σύντομα σε μια δεσμευτική συμφωνία, σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

Επίσης, είναι σημαντικό αυτό το οποίο ανέφερες Μιχάλη, το θέμα του ασύλου. Πρόσφατα, μίλησα με τον Αντόνιο Γκουιτέρες, που είναι ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, ο οποίος μάλιστα θα έρθει στη χώρα μας, τον έχουμε προσκαλέσει, και θέλει να συμβάλει κι εκείνος, ώστε να διαμορφώσουμε μια σοβαρή πολιτική. Μου είπε όμως, επειδή τον είδα στην Κοπεγχάγη, ότι οι πρώτες μας κινήσεις είναι θετικές, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που παίρνουμε για το θέμα του ασύλου. Και αυτό δείχνει μια νέα εικόνα της χώρας μας στο μεγάλο αυτό θέμα.

Νομίζω ότι όλα αυτά δείχνουν τις δύο όψεις της ευνομίας που θέλουμε να προωθήσουμε σήμερα. Από τη μια πλευρά, να σπάσουμε την ανομία, την αδιαφάνεια, αυτό το παραεμπόριο των ανθρώπων, πρώτα απ’ όλα, διασφαλίζοντας τα σύνορά μας, αλλά παράλληλα διασφαλίζοντας και εκπληρώνοντας τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Και από την άλλη μεριά, να προστατεύσουμε τους μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα μας, που ζουν εδώ χρόνια, που δουλεύουν εδώ και να τους προστατεύσουμε μέσα από την ένταξή τους στην κοινωνία μας, ιδιαίτερα βεβαίως εκείνους της δεύτερης γενιάς.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο Υπουργούς και, βεβαίως, και τους άλλους Υπουργούς, που συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντική για την ελληνική κοινωνία, η αρμονική ένταξη των μεταναστών στη ζωή της πατρίδας μας.

Πριν δώσω το λόγο στους υπολοίπους, θα ζητήσω από τον κ. Ρέππα να τοποθετηθεί γύρω από ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Δημήτρη, πριν σου δώσω τον λόγο, να πω κι εγώ δυο λόγια. Έχω ζητήσει, στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τη χώρα μας, το θέμα της οδικής ασφάλειας. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό τις μέρες αυτές των γιορτών και των μαζικών μετακινήσεων των πολιτών. Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνικό θέμα.

Δυστυχώς, όλοι μας έχουμε κάποιο γνωστό, κάποιο φίλο, κάποιο συγγενή, που ήταν θύμα τροχαίου ατυχήματος. Το θέμα αυτό είναι θέμα ποιότητας ζωής, είναι και θέμα όμως της ίδιας της ζωής, συνδέεται άμεσα με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό μας και έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Αν δει κανείς απλώς τους αριθμούς, καταγράφονται περίπου 15.000 τροχαία ατυχήματα ετησίως, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1.500 νεκρούς, 1.800 βαριά τραυματισμένους και 18.000 τραυματίες.

Με άλλα λόγια, δυστυχώς, κάθε χρόνο ένα χωριό χάνεται στην άσφαλτο, ενώ δημιουργείται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με ειδικές ανάγκες και μια τυπική ελληνική πόλη καταλήγει στο νοσοκομείο.

Ως χώρα και συγκρινόμενοι με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα.

Οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα του 2009 κατέχει την τελευταία θέση στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη των 15 και μία από τις τελευταίες στην Ευρώπη των 27, δηλαδή ακόμα και στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, που έχουν κληρονομήσει πολύ κακής ποιότητας οδικά δίκτυα.

Στην Ελλάδα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, θρηνούμε περίπου 150 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων το χρόνο, δείκτης που είναι τριπλάσιος σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η ανθρώπινη ζωή είναι για την Κυβέρνησή μας ύψιστο κριτήριο στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων μας. Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι προτεραιότητα. Απαιτεί την ανάληψη σημαντικών δράσεων σε πολλά επίπεδα, διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά. Αποτελεί ένα πολύπλοκο θέμα που αγγίζει πολλούς τομείς, από την οικογένεια, το σχολείο, μέχρι και τη διοικητική και κοινωνική οργάνωση της χώρας μας. Γι’ αυτό, απαιτείται η συνεργασία όλων μας, της Πολιτείας, των κομμάτων, της κοινωνίας, προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

Βασική μας πολιτική είναι και εδώ, πρώτα ο πολίτης. Σηκώνω ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, βάζουμε στόχο τη μείωση των θυμάτων και των βαριά τραυματιών από οδικά ατυχήματα κατά 40% μέχρι το 2015, σε σχέση με το 2009.

Και βέβαια, πριν δώσω το λόγο στο Δημήτρη Ρέππα, μια ευχή. Μια ευχή, για προσοχή τις μέρες αυτές στους δρόμους, για όσους ταξιδεύουν. Καλό ταξίδι και καλή επιστροφή αυτές τις γιορτινές μέρες. Δημήτρη, έχεις το λόγο.



Παρέμβαση Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να ευχαριστήσω τον Δημήτρη. Και βεβαίως, αυτό το συντονιστικό και γραμματειακό όργανο το οποίο πρότεινες, με τη συνεργασία του Υπουργείου σου, θα μπορούσε να δει συγκεκριμένα ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτών των πολύ σημαντικών μέτρων.

Εγώ θα ήθελα απλώς να τονίσω μερικά από τα θέματα. Το Ολοήμερο Σχολείο, Άννα, θα μπορούσε να είναι και ένας χώρος, όπου η αγωγή στην οδική ασφάλεια να είναι ένα κομμάτι στην εκπαίδευση των παιδιών, όχι μόνο παθητικό, αλλά και ενεργητικό, όπου τα παιδιά θα παίρνουν πρωτοβουλίες.

Η σήμανση και οι διαφημιστικές πινακίδες είναι κάτι που ακούω πολλές φορές κι εγώ, ως ένα μεγάλο πρόβλημα. Βασικοί κανόνες καταστρατηγούνται, όπως με τη μη χρήση ζωνών και την οδήγηση υπό την επήρεια του αλκοόλ, προβλήματα τα οποία είναι πολλές φορές πιο έντονα ιδιαίτερα στα νέα παιδιά.

Θα προσθέσω και κάτι που ακούω πολλές φορές. Δεν ξέρω πόσο εκτεταμένο είναι, αλλά υπάρχει και αρκετή διαφθορά στην απόκτηση ή στην ανανέωση των αδειών οδήγησης, που είναι μια μάστιγα και αυτή για πολλούς λόγους.

Να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Ρέππα, να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και να συνεχίσουμε με τους υπόλοιπους Υπουργούς.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης