Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.12.09

«Φαίνεται πως πάντα αναρωτιέται η ΝΔ για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ.

«Φαίνεται πως πάντα αναρωτιέται η ΝΔ για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά σήμερα, καταλάβαμε όλοι ότι αναρωτιέται πια, για το ποια είναι η ίδια» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας.



«Εμείς έχουμε την ικανότητα και αναγεννούμε τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, το κίνημά μας. Σήμερα ψάχνεται η ίδια η ΝΔ, ποιες είναι οι προτάσεις της, η ταυτότητά της. Αυτό που δεν μπορεί να ζητά, είναι να κάνουμε εμείς αλχημείες, να κρύψουμε αλήθειες για να καλύψουμε ευθύνες της ΝΔ της προηγούμενης περιόδου» ανέφερε ο κος Παπανδρέου και συνέχισε:

«Από το 2004, η ΝΔ ενθάρρυνε και υιοθέτησε τις πιο αρνητικές πλευρές της κοινωνικής ζωής. Ιδιοτέλεια, φορολογικά δώρα, ανισότητα, εξάρτηση από μεγάλα και μικρά συμφέροντα, ανομία που επέβαλε το δίκαιο του ισχυρού, απουσία απ’ το διεθνές γίγνεσθαι. Όλα τα παραπάνω θέριεψαν ως πολιτική αντίληψη εξουσίας. Και δεν σας κατηγορώ για νεοφιλελευθερισμό - γιατί νεοσυντήρηση είναι η διόγκωση του κράτους, όχι υπέρ του πολίτη, αλλά υπέρ των κομματικών συμφερόντων. Αυτή είναι η λαϊκή δεξιά που ευαγγελίζεστε;» ρώτησε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η δική μας διακυβέρνηση έχει ως όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια - και ζητούμε να αναλάβουν όλοι με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους για τη διαχείριση του κράτους, των κομμάτων τους και της κοινωνίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δώσει διαχρονικά, «πνοή και διέξοδο στον πολίτη και τη χώρα», γιατί είναι ένα πατριωτικό κίνημα, «που εγγυάται ότι την γαλανόλευκη σημαία την σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροπολιτικούς σκοπούς, ή για την καλλιέργεια τεχνητών ρηγμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας - και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της ομιλίας του, πως «είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα (…) Όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν τις μεγάλες μας θεσμικές αλλαγές στο κράτος, ας αναρωτηθούν γιατί απέτυχαν οι προσπάθειές μας στο παρελθόν. Ας κατανοήσουν την ματαιότητα να προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη θέση στον Τιτανικό» ανέφερε.

Βασική στόχευση, πέραν της δημοσιονομικής τακτοποίησης και της ανάταξης της οικονομίας, είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κυβέρνηση, όσο και της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων της. «Όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε με αυστηρό χρονοδιάγραμμα τις τομές που πρέπει. Γι’ αυτό εκπλήσσεται κανείς, να θεωρούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης «μέτρα πανικού», «φοροεπιδρομές, χαράτσια, κατάργηση συντάξεων» - όλη αυτή η ανεύθυνη κακοφωνία στα μέσα ενημέρωσης, που ακυρώνει κάθε σοβαρό κοινωνικό διάλογο και πλήττει την ίδια μας την οικονομία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Οι αρχές που θα διέπουν τους Προϋπολογισμούς της νέας κυβέρνησης και την εφαρμογή τους, καθιστώντας τους κατ’ εξοχήν διαφορετικούς από τους προηγούμενους, είναι η διαφάνεια, («ο κάθε Έλληνας θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού»), η ανταποδοτικότητα και η νοικοκυροσύνη («τέλος οι πελατειακές σπατάλες, τα χρήματα που πηγαίνουν σε φορείς, περιοχές, ή επιχειρήσεις επειδή είναι κολλητοί ή κομματικοί φίλοι»), η δίκαιη φορολόγηση για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου («παράδειγμα η ενίσχυση της αλληλεγγύης, μεταφέροντας πόρους από τα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας στους ασθενέστερους»).

«Σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Γιατί υπάρχουν 500.000 άνεργοι, συμπολίτες μας που θέλουν πραγματική στήριξη και η ανισότητα δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις. Στις συνθήκες αυτές, δεν μπορεί να χορηγούνται αυξήσεις στους υψηλόμισθους, στα γκόλντεν μπόυς, στα στελέχη της ΕΡΤ. Θα εξειδικεύσουμε τις αποφάσεις στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κος Παπανδρέου στα πεπραγμένα του κυβερνητικού του διμήνου: «Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ήδη εννέα νομοσχέδια. Ανοίγουμε 77 μονάδες εντατικής θεραπείας, έχοντας προσλάβει πάνω από 200 νοσηλευτές - όταν η μόνιμη απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο ερώτημα γιατί δεν άνοιγαν οι μονάδες, ήταν ότι δήθεν το ΑΣΕΠ εμπόδιζε τις προσλήψεις».

«Η διαφορά μας απ΄ την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ποσοτική, αλλ’ αφορά την κατεύθυνση: το ποιος ωφελείται απ΄τις πολιτικές. Η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη: Υπηρετούμε τον έλληνα πολίτη και μόνον αυτόν. Όταν κάναμε λόγο για «πράσινη ανάπτυξη» εσείς μιλούσατε για «πράσινα άλογα» - και όμως, ολόκληρη η υφήλιος προσανατολίζεται προς αυτήν. Μπορεί στην Κοπεγχάγη να μην υπήρξε συμφωνία, όμως όλη η υφήλιος πορεύεται προς τα κει. Και η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει - και θα πρωτοπορήσει με το ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να δώσει το 2010 το λόγο στη νεολαία, να τοποθετηθεί για τα ζητήματα που την αφορούν - και όχι μόνο. «Θα δώσουμε το λόγο στη νέα γενιά, να συμμετάσχει, να ξέρει ότι την νοιαζόμαστε, ότι την πιστεύουμε, ότι μπορεί. Καλώ κάθε νέο από το βήμα της Βουλής, να έρθει με την κριτική του σκέψη στο νέο μας λιθαράκι για μια νέα πορεία» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης