Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.12.09

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ BLOOMBERG ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ FRANCINE LACQUA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΟ BLOOMBERG
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ FRANCINE LACQUA



(17 Δεκεμβρίου)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την τιμή να ανακοινώσω την άφιξη στην Συνδιάσκεψη για τις Κλιματικές Αλλαγές της Κοπεγχάγης του Πρωθυπουργού ενός έθνους για το οποίο πολλές συζητήσεις έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Φυσικά αναφέρομαι στον Έλληνα ηγέτη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου. Σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε να παραβρεθείτε σε αυτή την εκδήλωση.

Πείτε μου κατ΄αρχήν, εάν σας εξέπληξαν τα όσα ακούσαμε από την S&P για την επιδείνωση παρά τα ριζικά μέτρα που εσείς ο ίδιος είχατε εξαγγείλει.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι ευνόητο. Ανέλαβα πρόσφατα την διακυβέρνηση της χώρας, αφού εξελέγην με εξαιρετικά σαφή και ισχυρή πλειοψηφία από τον Ελληνικό λαό. Η κατάσταση ωστόσο δεν αλλάζει εν μία νυκτί.

Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που προκλήθηκε μετά από αρκετά χρόνια μιας αδιάφορης διακυβέρνησης και το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την στιγμή. Είμαι αρκετά αυστηρότερος, όσον αφορά την κριτική που ασκώ στον εαυτό μου, για την χώρα μου, σε σύγκριση με πολλούς άλλους εκτός Ελλάδας. Για παράδειγμα, έχω αναφερθεί εκτενώς στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς του συστήματος, της πελατοκεντρικής πολιτικής και της εξαγοράς πολιτικής εύνοιας με χρήμα. Όλα τα παραπάνω έχουν ευνοήσει την φοροδιαφυγή και άλλα παρόμοια φαινόμενα.

Υπάρχουν ως εκ τούτου αρκετά ζητήματα που πρέπει να πατάξουμε και να αλλάξουμε. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα καταστήσουμε την Ελλάδα οικονομικά βιώσιμη, στραμμένη προς την πράσινη οικονομία, για την οποία συζητούμε στην Κοπεγχάγη.

Καταλαβαίνω ωστόσο, ότι προς το παρόν, ο κόσμος αναρωτιέται. Εγώ απαντώ, ζητώντας ένα μικρό διάστημα χάριτος. Θα σας δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αναμορφώσουμε την Ελλάδα ριζικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπανδρέου, η S&P απείλησε ακόμα μια φορά να σας υποβαθμίσει. Πόσο σας ανησυχεί η πιθανότητα αυτή; Αποκλείετε αυτή την στιγμή εντελώς την κήρυξη αδυναμίας πληρωμών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα δυσκολευτούμε να αντλήσουμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Φυσικά, καταβάλλουμε υψηλότερο αντίτιμο δανεισμού, αλλά νομίζω ότι κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών, ο κόσμος και οι αγορές θα διαπιστώσουν ότι προχωρούμε σε μείζονες αλλαγές - ήδη έχουμε προχωρήσει σε πραγματικά σημαντικές αλλαγές, κατά τις πρώτες 60-70 ημέρες διακυβέρνησης - που θα αλλάξουν τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και ότι βάζουμε κάποια τάξη στην χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρόλα αυτά θεωρείτε την αδυναμία πληρωμών πιθανή;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν νομίζω. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η αδυναμία πληρωμών δεν είναι εναλλακτική λύση, απλώς και μόνον γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μας υποστηρίζει αρκούντως και επίσης, γιατί έχουμε σημειώσει πρόοδο σε θέματα τακτοποίησης της οικονομίας μας.

Για παράδειγμα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον υπό ψηφοφορία προϋπολογισμό του 2010, θα μειωθεί σχεδόν στο 4%. Πρόκειται για σημαντική περικοπή σε περίοδο ύφεσης, αλλά είναι απαραίτητη και θα γίνει.

Όπως γνωρίζετε, έχω ανακοινώσει πακέτα μέτρων σε διάφορους τομείς, τα οποία θεωρώ σημαντικά. Ίσως το «κοκτέιλ» μέτρων που ανακοίνωσα να μην είναι "ορθόδοξο", ίσως ορισμένοι να απογοητευθούν, αλλά όλα τα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ελλάδα και πολύ πιο ρηξικέλευθα από το αναμενόμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πολλοί έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στο πακέτο σας, κυρίως γιατί δίνει έμφαση στην φορολογία και όχι στην περικοπή των δαπανών. Σκέφτεστε να αναθεωρήσετε; Εξετάζετε την πιθανότητα εξαγγελίας δεύτερου πακέτου μέτρων εντός των επομένων εβδομάδων, ώστε να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες των φορέων κατάταξης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φυσικά και θα εξετάσουμε το θέμα της περικοπής των δαπανών. Η φορολογία συνιστά έναν και μόνο τομέα. Αν καταφέρουμε ωστόσο να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή, δεν θα αντιμετωπίζουμε το σημερινό πρόβλημα.

Πιστεύω δε, ότι αυτό είναι περισσότερο από πιθανό και, μάλιστα, ότι θα αλλάξουμε αρκετά τα πράγματα όσον αφορά την φοροδιαφυγή.

Προβλέπεται όμως και περιορισμός των δαπανών σε αρκετούς τομείς. Θα γίνουν τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, σε όλα τα είδη απασχόλησης. Έχουμε ήδη αποδεσμεύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Αναμένεται να περικόψουμε τις στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, τις καταναλωτικές δαπάνες του προϋπολογισμού μας και νομίζω ότι όλα τα παραπάνω είναι μείζονος σημασίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης