Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1.9.09

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2009 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα υπήρχε μια ακρόαση, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων Υπουργών, των παραγόντων του Τουρισμού. Έγινε για πρώτη φορά. Είναι μια ακόμα απτή απόδειξη του πόσο αυτή η Κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στον Τουρισμό. Εξάλλου, ο Καραμανλής ίδρυσε το Υπουργείο Τουρισμού, του έδωσε υπόσταση και προοπτική. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Αναλύθηκαν κατ’ αρχήν τα θετικά αποτελέσματα όλων των μέτρων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα- από το τέλος παρεπιδημούντων, μέχρι την επιδότηση εργασίας και τα όλα υπόλοιπα μέτρα-αναλύθηκε η σεζόν και η προοπτική για την επόμενη χρονιά. Ακούστηκαν τα αιτήματα των παραγωγικών τάξεων, ιδιαίτερα με κατεύθυνση τη ρευστότητα. Τα άκουσε και ο Υπουργός Οικονομίας και η κα Πετραλιά τα θέματα της απασχόλησης. Υπήρξε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση-ανάλυση των θεμάτων, εν όψει της επόμενης χρονιάς. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώσατε ραντεβού να συζητήσετε πάλι τα προβλήματά σας μετά τη ΔΕΘ; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα προβλήματα ακούστηκαν. Οι προκλήσεις της εποχής για τον Τουρισμό είναι διαρκείς. Και η επόμενη χρονιά δεν θα είναι η ευκολότερη. Αλλά και φέτος, όπως ξέρετε, το αποτέλεσμα ήταν ανώτερο απ’ αυτό που αναμενόταν στην αρχή της χρονιάς. Νομίζω ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικά καλό τοπίο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2009 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με την Ένωση Επιμελητηρίων μιλήσαμε συνολικά για την κατάσταση της Οικονομίας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ή πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Επικεντρωθήκαμε στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ΤΕΜΠΜΕ, που φτάνει πια, μέσα σε λίγους μήνες, σε 50.000 ευνοϊκά δάνεια για μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων, το οποίο συνδυάζεται και με το λεγόμενο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Αυτά τα δύο συνδυαζόμενα, δημιουργούν μια καινούργια πραγματικότητα για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της μπροστά. Ήδη αύριο ανακοινώνουμε, όπως ήταν προγραμματισμένο άλλωστε, το Πρόγραμμα για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του θέσατε το θέμα των επιταγών; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπήρξε μια πρώτη συνάντηση σήμερα του κ. Παπαθανασίου. Υπάρχουν, αν δεν απατώμαι, ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομίας. Μπορείτε να ρωτήσετε, πιο συγκεκριμένα, τον κ. Παπαθανασίου γι’ αυτό το θέμα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων άφησε σαφείς αιχμές κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τί γίνεται; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την Κυβέρνηση έχει ξεκαθαριστεί ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, σ’ αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις πρέπει να σταθούμε στο ύψος μας, εκεί που πρέπει. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που έχει στείλει η Κυβέρνηση προς τις τράπεζες. Ο κ. Παπαθανασίου μπορεί να σας πει και άλλα μέτρα, που καταρχήν συμφωνήθηκαν σήμερα, σε σχέση με την αναστολή των πλειστηριασμών. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε για εκλογές κ. Υπουργέ; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βλέπετε ότι η Κυβέρνηση κάνει κανονικά τη δουλειά της και προχωρούμε μπροστά.

ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Γ. ΦΩΚΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2009 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Γ. ΦΩΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Τουρισμού, Οικονομίας και Εργασίας και συζητήσαμε τα θέματα τα οποία απασχολούν τον τουριστικό κλάδο αυτή την εποχή, κυρίως προβλήματα που έχουν σχέση με την θεσμική θέση του Τουρισμού. Βρήκαμε αρκετή κατανόηση από πλευράς και του Πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών. Μετά την Έκθεση, θα συζητήσουμε για διάφορα θέματα για τα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, σε προβλήματα που υπάρχουν. Η φετινή χρονιά, παρά τις αρχικές έντονες φωνές κάποιων ότι ‘’πεθαίνουμε’’, δεν θα έλεγα πως είναι πολύ καλή για τον Τουρισμό. Παρά ταύτα η μείωση των αφίξεων επισκεπτών στη χώρα θα κυμανθεί γύρω στο 10%. Το σημαντικό είναι ότι τα έσοδα από τον Τουρισμό, από τα στοιχεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από τις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι μειωμένα, περίπου 16% με 17%, σε σχέση με τα περσινά έσοδα. Είναι ένα μεγάλο ποσό. Είναι περίπου 2 δισ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με τα περσινά, τα οποία βέβαια λείπουν και από την εθνική οικονομία και από τις επιχειρήσεις και από τους εργαζόμενους και από όλο το σύστημα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αυτό που μετράει στον Τουρισμό είναι τα έσοδα και όχι οι αφίξεις. Το χρήμα μετράει. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: Και το χρήμα μετράει. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φεύγετε ικανοποιημένοι από τη σημερινή σας συνάντηση; ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: Κοιτάξτε, δεν ζητήσαμε και δεν πήραμε πράγματα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συζητηθούν μέτρα μετά την Έκθεση της Θεσσαλονίκης. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: Μετά την έκθεση της Θεσσαλονίκης θα έχουμε μια επικοινωνία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι το αρμόδιο υπουργείο για μας, για να κανονίσουμε κάποια θέματα, που είναι πολύ σημαντικά για τον κλάδο μας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 1η Σεπτεμβρίου 2009 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΕΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Η καθιερωμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας έγινε, όπως κάθε χρόνο, εν όψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αποτυπώνοντας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και από πλευράς δικής μας, αλλά και Κυβέρνησης και Πρωθυπουργού, την κατάσταση την οποία βιώνουμε. Φέτος βέβαια, ομολογουμένως, υπάρχει μια κρίση, η οποία θεωρούμε ότι είναι αναστρέψιμη υπό προϋποθέσεις. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με εκλογές; Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Όχι βέβαια. Εμάς δεν μας πέφτει λόγος να πούμε για εκλογές. Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση με προϋποθέσεις για την Οικονομία. Γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν χαμένες ημέρες στην Οικονομία, υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες. Αυτές λοιπόν τις ευκαιρίες, δεν πρέπει να αφήσουμε να τις χάνουμε από εδώ και πέρα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέτετε, με έμμεσο τρόπο, θέμα προσώπων στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης; Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Δεν θέτουμε θέμα προσώπων. Θέτουμε θέμα διαδικασιών. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος χάνει τις ευκαιρίες; Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Είμαι συγκεκριμένος. Είναι θέμα διαδικασιών. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν άμεσα-για να μην πούμε χθες. Επιτάχυνση του κυβερνητικού προγράμματος. Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Και φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν και κάποιους συνεργάτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, οι οποίοι περί άλλων τυρβάζουν. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκλογολογία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα; Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Το τονίσαμε ιδιαίτερα, ότι η ψυχολογία και το κλίμα που δημιουργείται από την εκλογολογία δεν βοηθούν στην αντίστροφη μέτρηση για την Οικονομία. Η Οικονομία περνάει δύσκολες στιγμές. Εμείς οι ίδιοι μπορούμε να την αναστρέψουμε, μαζί με την Πολιτεία και μέσα από σημαντικό διάλογο. Ζητούμε λοιπόν διάλογο. Και ζητούμε τα συμφωνημένα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να γίνουν πράξεις άμεσα, σήμερα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπε ο Πρωθυπουργός γι’ αυτά που είπατε για την εκλογολογία; Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι είχε αντίθετη άποψη. Βεβαίως, τραυματίζει και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα για την Οικονομία της χώρας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης