Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.9.09

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2009
Επέλεξα να ξεκινήσω την πορεία μου προς τις εκλογές του Οκτώβρη, συναντώντας, πριν απ’ όλους, εσάς. Τις νέες και τους νέους της Ελλάδας. Τις ΟΝΝΕΔίτισσες και τους ΟΝΝΕΔίτες. Την ψυχή της Παράταξής μας. Σας ευχαριστώ όλες και όλους από τα βάθη της καρδιάς μου. Δώσαμε μαζί πολλούς και δύσκολους αγώνες. Κερδίσαμε μαζί πολλές και σημαντικές μάχες. Θυμόμαστε, πάντα, ότι οι δικές σας νίκες ήταν προάγγελος της τελικής νίκης της Παράταξης.
Ξεκινούμε, και πάλι μαζί. Ξεκινώ με τη γενιά των νέων αγώνων. Με τη δύναμη του μέλλοντος. Μεταδώστε παντού το μήνυμά μας. Μήνυμα συμμετοχής. Μήνυμα δυναμικής παρουσίας. Απευθυνθείτε σε όλες τις νέες και όλους τους νέους. Στις 4 του Οκτώβρη κανένας να μη λείψει. Καμιά νέα, κανένας νέος να μην εκχωρήσει τη δύναμη της ψήφου του, αλλού. Διεκδικείστε το μέλλον. Υψώστε τη φωνή σας. Δείξτε τη δύναμή σας. Εκείνο που ζητώ από εσάς είναι να επικοινωνήσετε το κεντρικό μήνυμα των εκλογών αυτών.
Η δική μας πλευρά περιγράφει τη δύσκολη πραγματικότητα στους πολίτες. Με δεδομένες τις συνέπειες της διεθνούς  κρίσης, ξεκαθαρίζουμε, μακριά  από ωραιοποιήσεις και αυταπάτες, ότι έχουμε μπροστά μας δυο δύσκολα χρόνια. Γι΄ αυτό στη ΔΕΘ ανακοίνωσα συγκεκριμένα και δύσκολα μέτρα, στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης Οικονομικής πολιτικής. Η πολιτική μας είναι αναγκαία. Δεν είναι ευχάριστη. Όμως τούτες τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο πρέπει να κυριαρχήσουν η υπευθυνότητα και οι θαρραλέες αποφάσεις.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη -κυριολεκτικά κρίσιμη- διαφορά μας από το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει μόνο ευχάριστα μέτρα και δίνει υποσχέσεις προς όλους. Στην ουσία δεν έχει οικονομική πολιτική! Διότι η ανευθυνότητα και τα ευχολόγια δεν συνιστούν πολιτική. Αποτελούν δημαγωγία. Και οδηγούν τον τόπο μόνο σε αδιέξοδα.
Άρα το δίλημμα για την πολιτική είναι ξεκάθαρο: Θα αντιμετωπίσουμε την κρίση με υπεύθυνη  πολιτική και συγκεκριμένα μέτρα, ή με ανευθυνότητα και ευχάριστες γενικολογίες; Η δική μας απόφαση είναι δεδομένη. Και αταλάντευτη. Επιλέγουμε τον δρόμο της ευθύνης και των δύσκολων αποφάσεων.
Νέες και νέοι,
Η συνάντησή μας γίνεται, εδώ στο Αιγάλεω, για να υπογραμμίσουμε την έγνοια μας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν θα ισχυριστώ ότι δώσαμε λύσεις σε όλα τα τοπικά αιτήματα. Ξέρουμε ότι χρειάζονται πολλά ακόμη. Σίγουρα, όμως, έγινε σημαντικό έργο, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
-       Παραδώσαμε τους σταθμούς του Μετρό   στο Αιγάλεω και τον Ελαιώνα,   ενώ το Δεκέμβρη παραδίδεται   και ο σταθμός στην Αγία Μαρίνα.
-       Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την υπογειοποίηση της υψηλής τάσης και την απομάκρυνση των πυλώνων   από τους Δήμους της περιοχής.
-       Παραχωρήθηκαν στο Δήμο, για τη δημιουργία πάρκου, 32 στρέμματα στο πρώην Μπαρουτάδικο.
Σημειώνω, ακόμη,…
-       Τις αναπλάσεις στο Εμπορικό Κέντρο.
-       Τις νέες πλατείες.
-       Το κλειστό Αθλητικό Γυμναστήριο.
-       Το μεγαλύτερο ειδικό σχολείο.
-       Την ανακαίνιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου.
-       Την ανάπλαση των Εργατικών Κατοικιών.
-       Δημιουργήθηκαν στη Δ. Αττική πέντε νέα ΚΕΠ.
-       Οι πόροι για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αττικής, έφτασαν στο τριπλάσιο σε σχέση με το 2004.
-       Οι πόροι για τους Δήμους, μέσα από το Πρόγραμμα «Θησέας», είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με την περίοδο ΠΑΣΟΚ.
Νέες και νέοι, ό,τι και αν ψηφίζετε,
Θέλω να ξέρετε όλη την αλήθεια, για τις εκλογές και τα μεγάλα διακυβεύματά τους. Κρίνεται, στο διάστημα που ακολουθεί, η δυνατότητα της Πατρίδας μας να αντιμετωπίσει την πίεση της διεθνούς συγκυρίας. Κρίνεται η Οικονομία της Χώρας για τα επόμενα χρόνια. Κρίνεται η προοπτική και η ελπίδα για την επόμενη μέρα.
Δεν μιλώ γενικά για το αόριστο μέλλον. Μιλώ για το δικό σας μέλλον. Και το δικό σας μέλλον, η δική σας ασφάλεια, η δική σας σιγουριά, δεν μπορεί να διακυβεύονται.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει, ήδη, τα οικονομικά όλων των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, του Κράτους. Επηρεάζει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Επηρεάζει την απασχόληση, την καθημερινότητα των πολλών,το δικό σας αίσθημα ασφάλειας.
Οι επιπτώσεις    σ’ ολόκληρο τον Κόσμο είναι έντονες.
-       Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη   προβλέπεται   να υποχωρήσει, φέτος,   τέσσερις (4) μονάδες κάτω από το μηδέν. (Στην Ιρλανδία 9 μονάδες).
-       Το έλλειμμα στην Ε. Ένωση εκτιμάται στο 6%. (Στην Πορτογαλία στο 6,5%).
-       Η ανεργία στην Ευρωζώνη προσεγγίζει το 10%. (Στην Ισπανία πάει πάνω από το 17%).
Στη Χώρα μας, την ώρα αυτή, τόσο το έλλειμμα, όσο και η ανεργία, είναι σε επίπεδα καλύτερα απ’ ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και στη δύσκολη αυτή συγκυρία, είναι σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι το 2004. Τολμούμε, λοιπόν, τη σύγκριση.
Στις δύσκολες αυτές ώρες, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, αποδεικνύεται (πιο καθαρά από ποτέ) ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική, που ακολουθήσαμε στα προηγούμενα χρόνια,…
-       Ήταν στη σωστή κατεύθυνση.
-       Ενίσχυσε σημαντικά τις αντοχές της Οικονομίας μας.
-       Λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας της Κοινωνίας μας.
-       Περιόρισε τους κραδασμούς της διεθνούς πίεσης. Παρόλα αυτά, η Οικονομία μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές εξωγενείς επιπτώσεις, αλλά και κρίσιμες εσωτερικές αδυναμίες.
-       Στη δύσκολη διετία που έχουμε μπροστά μας είμαστε υποχρεωμένοι,
-       να περιορίσουμε τις δαπάνες του Δημοσίου,
-       να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στη φοροδιαφυγή,
-       να προχωρήσουμε σε τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές.
Πρόθεσή μου ήταν να προωθήσουμε την πολιτική μας στους τρεις αυτούς άξονες και να πετύχουμε τους στόχους μας μέχρι το τέλος της τετραετίας. Να ολοκληρώσουμε το Σχέδιό μας και να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε μια καλύτερη επόμενη μέρα. Χρειαζόταν, ωστόσο, στις δύσκολες αυτές περιστάσεις, ήπιο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Το επεδίωξα κατ’ επανάληψη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έβρισκα απέναντι ένα μονότονο «όχι». Μια στείρα αντίδραση. Έναν επιπόλαιο λαϊκισμό. Τελικά, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ναρκοθέτησε οριστικά το αναγκαίο πολιτικό κλίμα. Το ναρκοθέτησε με την απόφασή του
να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα . Με την θέση του δεν ψηφίζω τον Κάρολο Παπούλια για να εκβιάσω εκλογές. Ο εκβιασμός αυτός θα εγκλώβιζε τον Τόπο στη δίνη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, με καταστρεπτικές συνέπειες για την Οικονομία μας.
-       Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε μια κορύφωση ανευθυνότητας, ήταν αποφασισμένη να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια διαρθρωτικών αλλαγών.
-       Η Κυβέρνηση δεν θα είχε το χρόνο που χρειαζόταν, για να ολοκληρώσει το έργο της.
-       Οι κίνδυνοι για την Πατρίδα μας, οι κίνδυνοι για το δικό σας μέλλον, θα διογκώνονταν.
-       Η απόφαση που έπρεπε να πάρω δεν ήταν εύκολη. Δεν μπορούσε, όμως, να είναι καμιά άλλη. Το εθνικό συμφέρον επέβαλλε εκλογές και το εθνικό συμφέρον, είναι για μένα, πρωταρχικής σημασίας. Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή πάνω από όλα, είχα και έχω το εθνικό συμφέρον. Σ’ αυτή την Παράταξη, πάνω από όλα, είχαμε και έχουμε την Πατρίδα μας. Αυτό υπαγορεύει η ιστορική μας παρακαταθήκη. Και την παρακαταθήκη αυτή δεν την παζαρεύουμε.
Νέες και νέοι,
Η διετία 2010-2011 είναι καθοριστική για την πορεία της Χώρας μας στον 21ο αιώνα.
Χρειάζεται, στα δύο αυτά χρόνια,...
-       να μειώσουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης,
-       να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αγκυλώσεις,
-       να θεμελιώσουμε στέρεες δομές για βιώσιμη ανάπτυξη.
-       Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, χρειάζεται, ειδικά το 2010, δηλαδή άμεσα, να εφαρμοστούν δύσκολες και συγκεκριμένες πολιτικές.
-       Τα ευχολόγια και οι  ανεφάρμοστες υποσχέσεις δεν πληρώνουν μισθούς. Δεν αυξάνουν συντάξεις. Δεν μειώνουν ελλείμματα και χρέος.
Όλα τα κόμματα οφείλουν να πουν τα πάντα με το όνομά τους. Να πάρουν ξεκάθαρη θέση: Περιορισμός στις δαπάνες του Δημοσίου, ή έκρηξη στο Δημόσιο Χρέος, που θα γονατίσει τη Χώρα; Πάταξη της φοροδιαφυγής, ή διεύρυνση της αδικίας σε βάρος εκείνων που πληρώνουν τους φόρους τους;  Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση ή τα νιάτα χωρίς προοπτική σύνταξης; Δραστικά μέτρα απέναντι στη μη νόμιμη μετανάστευση, ή ανοχή στους σύγχρονους δουλέμπορους;
Οφείλουμε όλοι να εξηγήσουμε στους πολίτες πού θέλουμε να πάμε,  αλλά και πώς να πάμε.
-       Με συγκεκριμένες  προτάσεις και τα αναγκαία μέτρα.
-       Προτείνουμε ένα δρόμο δύσκολο, θαρραλέο και ασφαλή.
-       Δρόμο που οδηγεί  στο ξεπέρασμα της κρίσης.
-       Σε μια οικονομία πάνω σε γερές βάσεις. Τον μόνο  δρόμο που οδηγεί στην πρόοδο και την ελπίδα.
ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,
Μιλήστε ανοιχτά για την πρότασή μας. Μη φοβηθείτε την αλήθεια. Ναι, έχουμε στόχο να περιορίσουμε, με δύσκολες αποφάσεις, τις δαπάνες του Δημοσίου. Ναι, έχουμε στόχο να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στη φοροδιαφυγή. Ναι, είμαστε αποφασισμένοι να τολμήσουμε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Οι αυταπάτες δεν ωφελούν κανέναν. Εγκλωβίζουν τους πολίτες. Καθηλώνουν τον Τόπο. Δυσκολεύουν το αύριο. Ένα είναι περισσότερο από βέβαιο. Χωρίς τις αναγκαίες πολιτικές, τα προβλήματα θα διογκώνονται και τα μέτρα που θα χρειαστούν, σε λίγο καιρό,…
-       Θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρά.
-       Θα είναι αβάσταχτα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
-       Θα είναι ασφυκτικά για τη νέα γενιά.
Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Και εμείς δεν το αφήνουμε. Τολμούμε αναγκαίες πολιτικές, που δίνουν λύση σε χρόνιες αγκυλώσεις. Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις, που βγάζουν τη Χώρα από το αδιέξοδο της παγκόσμιας συγκυρίας. Τολμούμε αποτελεσματικά μέτρα, για να μπορέσουμε, από το 2011, να πορευτούμε σε μια νέα προοπτική.
-       Με στέρεη ανάπτυξη.
-       Με αυξανόμενες θέσεις δουλειάς.
-       Με ισχυρότερο κοινωνικό κράτος.
Θα σας ρωτήσουν «γιατί δεν κάναμε, στα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια, αυτά που εξαγγέλλουμε τώρα».  Θυμίστε παντού ότι το κόμμα που ρωτά. Είναι εκείνο που, 20 χρόνια στην εξουσία, δεν τόλμησε καμιά από τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.  Είναι εκείνο που κληροδότησε στον Τόπο τα πιο βαριά φορτία.
-       Το σαθρό Δημόσιο Τομέα.
-       Το τεράστιο έλλειμμα.
-       Το εκρηκτικό δημόσιο χρέος.
Δεν μπορεί, λοιπόν, οι υπαίτιοι να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες. Δεν μπορεί οι εκφραστές της αντίδρασης να ρωτούν γιατί δεν λύσαμε όλα εκείνα, που εκείνοι δημιούργησαν. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις στηρίχθηκε και άντεξε η Οικονομία μας.
Έως την ώρα που ξέσπασε η κρίση είχαμε…
-       Σημαντική υποχώρηση του ελλείμματος.
-       Αυξανόμενες νέες επενδύσεις.
-       Σταθερή μείωση της ανεργίας.
Η αλήθεια είναι ότι η Οικονομία μας άντεξε, διότι είμαστε από τους πρώτους, που πήραμε έκτακτα μέτρα μόλις ξέσπασε η κρίση.
-       Εγγύηση των καταθέσεων.
-       Προστασία στους δανειολήπτες.
-       Πλαίσιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο.
Δεν μπορεί αυτοί που δεν έβλεπαν καμιά κρίση, να παριστάνουν, τώρα, τους κριτές. Οι Έλληνες έχουν και μνήμη και κρίση.
ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,
Θυμίστε, παντού, την αλήθεια, που ξέρετε μέσα από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμιά σας:
-       Τις μεταρρυθμίσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας    του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
-       Τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
-       Την αναβάθμιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ.
-       Η Ελλάδα κατατάσσεται  ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ ως προς το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Την περασμένη χρονιά, διέθεσε το 4,6% του ΑΕΠ, για την Εκπαίδευση. Από το 2004, ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις, που οδηγούν στο μέλλον.
-       Παρέχονται, τώρα, εντελώς δωρεάν, σε όλους τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, προσωπικοί φορητοί Η/Υ, με ενσωματωμένα εκπαιδευτικά λογισμικά και ψηφιοποιημένα όλα τα βιβλία, όλων των τάξεων του Γυμνασίου.
-       Ξεκίνησε η διαδικασία για την αναμόρφωση του Λυκείου και τη θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
-    Έγινε κοινά αποδεκτή η θέση μας να δοθεί έμφαση στην κριτική ικανότητα των υποψηφίων.
-       Να περιοριστεί η παραπαιδεία.
-       Να γίνει το Λύκειο μια αυτόνομη, σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα.
-       Να χτίσουμε την Παιδεία του μέλλοντος. Την Παιδεία που κοιτάει μπροστά, χωρίς να σβήνει το παρελθόν και τις αξίες μας. Την Παιδεία που αξιοποιεί στο έπακρο την Ψηφιακή Τεχνολογία. Την Παιδεία που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά.
ΟΝΝΕΔίτισες και ΟΝΝΕΔίτες,
Ξέρουμε ότι η πιο μεγάλη αγωνία της νέας γενιάς εστιάζεται στην αναζήτηση μιας θέσης για δουλειά. Δεν υποσχόμαστε θαύματα! Ξέρετε, όμως, πολύ καλά, ποιοι είναι εκείνοι που πήραν την ανεργία στο 3% και την έφτασαν στο 11,3%. Ξέρετε τη σταθερή μείωση που πετύχαμε στα προηγούμενα χρόνια. Ξέρετε ότι, από το 2004, έως το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες θέσεις δουλειάς.
Αμέσως μόλις έφτασαν στην Ευρώπη τα πρώτα σημάδια της ύφεσης, βάλαμε σε εφαρμογή νέες στοχευμένες δράσεις. Ξεκινήσαμε ολοκληρωμένα προγράμματα 3,2 δις ευρώ, που αφορούν 1 εκ. 300 χιλ. εργαζόμενους και ανέργους. Στηρίξαμε τους οικονομικά ασθενέστερους. Βάλαμε σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο δράσης για τη θωράκιση της απασχόλησης. Δώσαμε πρώτη προτεραιότητα στους νέους.
Θυμίζω:
-       Την πριμοδότηση σε νέους επιστήμονες για ένα δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα.
-       Τα προγράμματα νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.
-       Τις επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων.
-       Τις δράσεις κατάρτισης στην Πληροφορική.
Για εμάς, η ανεργία ήταν και είναι, το πιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Για την αντιμετώπισή της, όμως, οι νέοι καιροί απαιτούν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Απαιτούν μεταρρυθμίσεις που αφορούν…
-       στη νέα επιχειρηματικότητα,
-       την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας,
-       τις εργασιακές σχέσεις.
-       Απαιτούν βαθιές τομές:
-       Άνοιγμα όσων κλειστών επαγγελμάτων θεωρούνται κρίσιμα για την Οικονομία.
-       Περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.
-       Καθιέρωση δυνατότητας για επιμέρους τοπικά ή κλαδικά Σύμφωνα περιορισμένου χρόνου, κατ’ εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Χρέος προς τη νέα γενιά είναι και οι ρυθμίσεις, που ενισχύουν τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος. Δεν μπορεί να ισχύει ο κατάλογος Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων του περασμένου αιώνα. Δεν μπορεί να χορηγούνται ιδίως σε ορισμένες περιοχές, αναπηρικές συντάξεις που υπερβαίνουν κάθε όριο λογικής. Δεν μπορεί να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα η συνταγογραφία και η φαρμακευτική δαπάνη. Δεν μπορεί, σε τελική ανάλυση, ο λαϊκισμός να ταυτίζεται με την απόλυτη αδιαφορία για τη νέα γενιά.
Χρέος προς τη νέα γενιά, αλλά και σ’ όλους τους πολίτες, αποτελεί και η διαφύλαξη της τάξης τόσο στους χώρους των Πανεπιστημίων, όσο και στο κέντρο των πόλεων. Είναι προφανές ότι η έννοια του Πανεπιστημιακού Άσυλου παρεξηγήθηκε και διαστρεβλώθηκε. Ενώ θεσμοθετήθηκε για να εγγυάται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, κατέληξε να αποτελεί συνώνυμο της ασυλίας στη βία και την καταστροφική μανία. Με το νόμο πλαίσιο κάναμε σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται, ωστόσο, να πάμε και πιο πέρα.Και θα πάμε.
Και κάτι ακόμα: Κανένας δεν αφαιρεί, από κανέναν, το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί, να διεκδικήσει, να διαδηλώσει. Δεν μπορεί, όμως, 20 - 30 άνθρωποι να κλείνουν μια ολόκληρη πόλη. Δεν γίνεται αυτό. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει. Είναι απαράδεκτο να ταλαιπωρούν εκατομμύρια άλλους. Εσάς που πάτε στο σχολείο ή τη δουλειά σας. Εσάς που θέλετε να κινείστε απρόσκοπτα, να λειτουργείτε το γραφείο ή το κατάστημά σας, να κυκλοφορείτε στην πόλη.  Έχουμε άλλη άποψη. Έχουμε τη βούληση να δώσουμε λύσεις. Έχουμε σχέδιο ευθύνης.
Νέες και νέοι της Ελλάδας,
Η διεθνής κρίση, μας καλεί να κάνουμε ακόμα πιο στέρεα τα θεμέλια της Οικονομίας μας. Μας καλεί να ξεκινήσουμε τώρα και όχι αργότερα.  Εάν δεν το κάνουμε, οι προσπάθειες μπορεί να ξοδευτούν άδικα. Εάν δεν σπεύσουμε, το μέλλον που θέλουμε θα χαθεί. Εάν δεν τολμήσουμε, το αύριο θα είναι δυσβάσταχτο. Εύκολες και ευχάριστες λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα, δεν βρέθηκαν πουθενά στον Κόσμο. Δεν υπάρχουν. Είναι εμπαιγμός. Είναι υποκρισία. Είναι υπονόμευση του μέλλοντος της νέας γενιάς.
Όποιος νοιάζεται για τα προβλήματα του Τόπου, παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Όποιος νοιάζεται για τις προσδοκίες των νέων, παίρνει αποφάσεις που οδηγούν στο ξεπέρασμα της κρίσης. Όποιος νοιάζεται για το εθνικό συμφέρον τολμά. Και εμείς τολμούμε. Το αποδεικνύουμε στην πράξη.
ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,
Βρισκόμαστε στο μέσο μιας κρίσιμης συγκυρίας, με εμπόδια και δυσκολίες, για τον Κόσμο και την Πατρίδα μας. Σε μια περίοδο, που οι πολίτες αγωνιούν για τις επιπτώσεις
της σφοδρότερης παγκόσμιας κρίσης. Σε μια εποχή, που εσείς ζείτε με την αβεβαιότητα
στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την ποιότητα της ζωής σας. Σε μια στιγμή, που οι σύγχρονες προκλήσεις, σας δίνουν ακόμα περισσότερους λόγους να αμφισβητείτε, να αντιδράτε, να εξοργίζεστε.
Ξέρουμε ότι βαρεθήκατε τα μεγάλα λόγια. Ξέρουμε ότι έχετε σοβαρές επιφυλάξεις για πολλά. Ξέρουμε τις πικρίες, τις αμφισβητήσεις, τα δίκαια παράπονά σας. Γι’ αυτά παλεύουμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλο ότι οι νίκες κατακτώνται με κόπο και αγώνα. Είστε η γενιά της κοινωνικής δικτύωσης.
Είστε η γενιά της άμεσης πληροφόρησης. Δεν σας ταιριάζουν ο φόβος και η απογοήτευση. Στηρίξατε τολμηρές πολιτικές, όταν κάποιοι έβαζαν «λουκέτα» στα σχολεία και έκλειναν τα Πανεπιστήμια. Δεν σας ταιριάζουν η αποχή και η αδιαφορία. Δεν σας ταιριάζουν η αδιαφορία και η απαξία. Επιλέξατε το δρόμο του αγώνα, το δρόμο της διεκδίκησης, το δρόμο της συμμετοχής.
Πείτε, λοιπόν, σε όσους, τον περασμένο Ιούνιο, επέλεξαν αποχή, σε όσους κατέληξαν στην ψήφο διαμαρτυρίας, να σκεφθούν νηφάλια. Μπορεί, κάποιες φορές, να τους πικράναμε. Μπορεί, κάποιες φορές, να τους πληγώσαμε. Μπορεί, κάποιες φορές, να κινηθήκαμε αργά. Κάναμε λάθη. Δεν το αρνούμαστε.
Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που είναι πάνω από τα επιμέρους. Πάνω απ’ όλα είναι το εθνικό συμφέρον. Αυτό είναι το διακύβευμα σήμερα. Γι’ αυτό, ας μη βιάζεται κανένας να προκαταλάβει τη βούληση των πολιτών. Η μάχη για τις πιο κρίσιμες εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση, μόλις ξεκίνησε. Και η μάχη αυτή χρειάζεται τη δική σας συμμετοχή.
Ζητώ να συνεχίσετε στο δρόμο της προσφοράς. Ζητώ να είστε, και πάλι, στην πρωτοπορία. Κάθε μέρα. Πόρτα με πόρτα. Καμία ψήφος χαμένη. Καμία ψήφος χαρισμένη. Να είμαστε όλοι μαζί στο δρόμο της ευθύνης.
Στις 4 Οκτωβρίου η απόφαση είναι δική σας. Αποφασίζετε ποιός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Επιλέγετε ανάμεσα στο δύσκολο δρόμο των υπεύθυνων αποφάσεων και τον εύκολο δρόμο των ανέφικτων υποσχέσεων. Διαλέγετε ανάμεσα στο δρόμο που διασφαλίζει την ελπίδα και το δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδα.
Προσωπικά δεν θα δώσω παρά μόνο μια υπόσχεση. Είμαι και θα είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Για το καλό του τόπου. Αποφασισμένος να παλεύω για τις προσδοκίες σας. Αποφασισμένος να μάχομαι για τα κοινά μας οράματα. Αποφασισμένος να προχωρήσουμε μαζί για την Ελλάδα του αύριο. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2009
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως βλέπετε και όπως ακούει και ο ελληνικός λαός, η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται με τη γλώσσα της αλήθειας. Με συγκεκριμένα μέτρα - έστω και αν είναι δυσάρεστα, αλλά είναι αναγκαία - τα οποία εντάσσονται σ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Οικονομίας, αλλά και άλλων τομέων, έτσι ώστε η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα, να μπει σε μια καινούργια περίοδο ανάπτυξης.
Είναι ανάγκη αυτό το ύφος του πολιτικού λόγου να το παρακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ. Να φύγει, να ξεφύγει ο λόγος του από τις γενικότητες, από τους λαϊκισμούς. Να αποκτήσει σοβαρό προγραμματικό λόγο, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί και η πολιτική ζωή, η πολιτική αντιπαράθεση, να βελτιωθούν τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Και φυσικά αυτό θα είναι και υπέρ του τόπου, διότι ο λόγος του λαϊκισμού και των γενικοτήτων δεν ωφελεί τον τόπο μέχρι τώρα και  δεν τον ωφέλησε για πολλούς λόγους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσοι επιδιώκουν να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα του κόμματος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι εντελώς ανεδαφικά όσα λέγονται ή γράφονται, σχετικά με το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας για δήθεν αντιπαλότητες μεταξύ του ενός και του άλλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα θα τα δείτε όταν ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυρία Μαίη Παπούλια, αύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 14.15, παραθέτουν γεύμα προς τιμήν της  Α.Β.Υ. Πριγκίπισσας  Βικτώριας, Διαδόχου του Σουηδικού θρόνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης