Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.9.09

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κοζάνη, 25 Σεπτεμβρίου 2009



ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ


Η καρδιά της Παράταξης χτυπά, σήμερα, εδώ. Στη Μακεδονία, σ’ αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση! Το ξέρετε ότι είμαι ένας από εσάς. Είμαστε όλοι περήφανοι Μακεδόνες. Ξέρουμε να δίνουμε μάχες. Ξέρουμε πώς δίνονται οι μάχες. Το μάθαμε σε δύσκολους καιρούς. Ξέρουμε πώς κερδίζονται οι αγώνες. Το αποδείξαμε πολλές φορές. Ξέρουμε να τα δίνουμε όλα να συσπειρωνόμαστε, να συστρατευόμαστε. Παλεύουμε γι’ αυτά που πιστεύουμε. Δίνουμε, σήμερα, τα χέρια σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Απ’ άκρη σ’ άκρη. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κάθε ένας από εμάς, ένας ισχυρός κρίκος στην πορεία για τη νίκη. Μεταδώστε, παντού, αυτά που μας ενώνουν.  Απευθυνθείτε σε όλους τους πολίτες. Αγωνιστείτε για το αύριο του Τόπου.

Μακεδόνες συμπατριώτες μου,

Η πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση έφερε την Οικονομία μας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.  Τα χρέη και οι αδυναμίες, που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, έγιναν πιο πιεστικά. Οι συνέπειες είναι παντού και έντονες! Στα οικονομικά του Κράτους, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών. Χρειάζονται, τώρα, δύσκολες προσπάθειες. Χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο:
-       Να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις.
-       Να ενισχύσουμε τη σταθερότητα της Οικονομίας.
-       Να εξασφαλίσουμε, πάνω απ’ όλα, μια δυναμική επανεκκίνηση της ανάπτυξης στο πρώτο φως της μέρας.

Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. Και το διακύβευμα αυτό, θα κριθεί τώρα. Είναι μια μεγάλη απόφαση που αφορά κάθε Έλληνα πολίτη. Τον επιχειρηματία, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον εργαζόμενο, τον αγρότη. Αφορά κάθε οικογένεια, αφορά κάθε  νέο.

Μακεδόνισσες και Μακεδόνες,

Δεν διεκδικήσαμε ποτέ το αλάθητο. Αποκρούουμε, όμως, την προσπάθεια ισοπέδωσης των πάντων. Δεν αρνούμαστε λάθη και παραλείψεις. Λέμε, όμως, όλη την αλήθεια και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Την ίδια στιγμή, που η άλλη πλευρά δεν αναλαμβάνει καμμιά ευθύνη  για τα βαρύτατα φορτία που κληροδότησε στη χώρα.

Παραλάβαμε το δημόσιο χρέος κοντά στα 200 δις ευρώ. Εκατό φορές πιο ψηλά απ’ ό,τι το παρέλαβαν το ‘81. Παραλάβαμε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ. Έξι φορές ψηλότερα απ’ όσο έλεγαν. Παραλάβαμε την ανεργία στο 11,3%. Τέσσερις φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι το ’81.

Ακολουθήσαμε, όπως έπρεπε, στρατηγική ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Θεσμοθετήσαμε νέα αναπτυξιακά εργαλεία. Πετύχαμε σταδιακή βελτίωση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες. Μειώσαμε το έλλειμμα, γύρω στο 3% του ΑΕΠ. Περιορίσαμε την ανεργία στο 7%. Όμως! Από τις αρχές του 2008, η Οικονομία μας βρέθηκε στη δίνη της σφοδρότερης θύελλας που γνώρισε η Ανθρωπότητα στα τελευταία 80 χρόνια.
Αντιδράσαμε άμεσα, έγκαιρα, αποφασιστικά.
-       Εγγυηθήκαμε όλες τις καταθέσεις.
-       Ενισχύσαμε την προστασία των δανειοληπτών.
-       Θεσπίσαμε πλαίσιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας.
Προχωρήσαμε, αμέσως μετά, σε πρόσθετες δράσεις για την ενίσχυση…
-       των πιο ευαίσθητων τομέων,
-       των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
-       της απασχόλησης.
Εφαρμόσαμε δύσκολες αποφάσεις για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών.

Πρόθεσή μου ήταν να συνεχίσουμε την πολιτική μας σε τρεις άξονες:
-       Τον ασφυκτικό έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες.
-       Τον πόλεμο στη φοροδιαφυγή.
-       Τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την αντίδραση των βολεμένων, αλλά και την ανευθυνότητα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ δεν έβλεπε καμιά κρίση. Μιλούσε για «άλλοθι της Κυβέρνησης». Συκοφαντούσε τη Χώρα στο εξωτερικό. Καταψήφιζε κάθε διαρθρωτική αλλαγή. Έλεγε «όχι» σε όλα.

Στην πιο κρίσιμη διεθνή συγκυρία, την ώρα που χρειάζονταν δύσκολες αποφάσεις, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εγκλωβίσει τη Χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο πολιτικής οξύτητας και κοινωνικών εντάσεων. Απέρριψα τον εκβιασμό και ζήτησα –ζητώ- να αποφασίσετε εσείς. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες!  Εσείς έχετε τώρα το λόγο. Αποφασίζετε, επιλέγετε, εκλέγετε:
-       Ποιός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη διεθνή κρίση!
-       Ποιός έχει το Σχέδιο να οδηγήσει τον Τόπο, με σιγουριά και ασφάλεια, σε μια καλύτερη επόμενη μέρα!
Η απόφαση είναι δική σας. Εμπιστεύομαι την ωριμότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Μακεδόνες,

Η διετία 2010-2011 είναι δύσκολη, αλλά και καθοριστική για το μέλλον. Ανέπτυξα το σχέδιο που απαιτούν οι περιστάσεις. Τα δύσκολα και αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Χωρίς υπεκφυγές και στρογγυλέματα. Αν αρνηθούμε την πραγματικότητα, αν πιστέψουμε πως έχουμε στη διάθεσή μας ευχάριστες λύσεις, το κόστος για τον Τόπο, το κόστος για όλους τους πολίτες, θα γίνει δυσβάσταχτο. Αν δεν δράσουμε με Σχέδιο,  αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα γίνονται ολοένα και πιο μεγάλοι. Το συμφέρον του Τόπου απαιτεί να χτίσουμε -σήμερα και όχι αύριο- τις γέφυρες εξόδου από την παγκόσμια κρίση. Το ΠΑΣΟΚ, ανέτοιμο για όλα, το μόνο που κάνει είναι να καταγγέλλει την Κυβέρνηση. Φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι, για τις σημερινές δυσκολίες, δεν φταίει η διεθνής κρίση, αλλά, τάχα, η δική μας πολιτική!!!
Αν ήταν έτσι…
-       Γιατί η Ελλάδα έχει ανάπτυξη κοντά στο μηδέν, την ώρα που ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο μείον 4%;
-       Γιατί η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από εκείνη που άφησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;

Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη:

Το ΠΑΣΟΚ αρνείται την πραγματικότητα! Κρύβει τις προθέσεις του. Επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες. Φοβάται μην τυχόν δυσαρεστήσει κανέναν.  Από τα πολλά γενικόλογα που λέει, προκύπτει μία και μόνο από τις προθέσεις του: Η αύξηση των φόρων. Δε λέει, βέβαια, τίποτα συγκεκριμένο: Φοβάται, κρύβεται, πέφτει σε αντιφάσεις: Τη μια υπόσχεται να αλλάξει την κλίμακα και την άλλη βεβαιώνει πως δεν θα την αλλάξει. Θα φορολογήσει τους αγρότες; Θα επιβαρύνει τους μικρομεσαίους; Θα φορολογήσει τα κοινωνικά επιδόματα των εργαζόμενων;

Το ΠΑΣΟΚ μιλά για στόχους, αλλά δεν λέει πώς θα μπορούσε να τους φτάσει! Οι υποτιθέμενες προτάσεις του δεν προσφέρουν απαντήσεις. Ερωτήματα γεννούν.  Όλο και περισσότερα ερωτήματα.
-       Πώς θα καλύψει τις υποσχέσεις, που μοιράζει για όλα και σε όλους;
-       Πώς θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμα;
-       Πώς θα περιορίσει την ανεργία;

Και έπειτα:
-       Θα καταργήσει το νόμο για το Ασφαλιστικό, που λυσσαλέα πολέμησε;
-       Θα επανακρατικοποιήσει την Ολυμπιακή;
-       Θα επαναγοράσει μετοχές του ΟΤΕ;
-       Θα εγκαταλείψει το σχέδιο για τον ΟΣΕ;
-       Θα ακυρώσει διεθνείς συμφωνίες;

Η απόπειρα εμπαιγμού δεν κρύβεται. Αμφισβητείστε όσους αμφισβητούν τη νοημοσύνη σας. Αρνηθείτε όσους αρνούνται την αλήθεια! Όλοι μαζί να βγάλουμε τη Χώρα από την παγκόσμια θύελλα! Η προοπτική ανάκαμψης βρίσκεται στα χέρια μας. Αυτόν τον αγώνα δίνουμε. Αυτόν τον αγώνα συνεχίζουμε. Γι΄αυτό εκφράζουμε την ελπίδα για το μέλλον του τόπου.

Συμπατριώτες μου Μακεδόνες,

Στα προηγούμενα πέντε χρόνια, θεμελιώσαμε στέρεες αναπτυξιακές υποδομές. Χάρη σ’ αυτές, μέσα σε λίγο καιρό, η Χώρα θα έχει...
-       αυτοκινητόδρομους, που αλλάζουν τον οδικό της χάρτη.
-       Αναβαθμισμένα περιφερειακά λιμάνια.
-       Σύγχρονες σιδηροδρομικές γραμμές.
·      Οι επενδυτές θα αξιοποιούν τον ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό που θεσπίσαμε.
·      Η Ελλάδα θα έχει μόνιμα έσοδα από τις στρατηγικές συμμαχίες και τις μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε.
·      Οι φορολογούμενοι θα είναι απαλλαγμένοι από τις ζημιές της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ, που έφταναν τα τρία εκατ. ευρώ την ημέρα.

Στο διάστημα που ακολουθεί, η Οικονομία θα επωφελείται από την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, που μεταφέρει το 80% των πόρων του στην Ελληνική Περιφέρεια.

Το σχέδιό μας, για το αμέσως επόμενο διάστημα, προβλέπει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές:
-       Το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
-       Την πλήρη απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.
-       Την εφαρμογή Σχεδίου εγκατάστασης Δικτύου Οπτικών Ινών στο Σπίτι.


Έχουμε ήδη δρομολογήσει…
·      τη συνέχιση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.
·      Τη θέσπιση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
·      Την αναβάθμιση του Λυκείου.
·      Την καθιέρωση νέου εξεταστικού συστήματος.

Το σχέδιό μας περιλαμβάνει ακόμη:
·      Τη ριζική αναμόρφωση της διοικητικής δομής της Χώρας.
·      Την κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου.
·      Την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, με έμφαση στους τομείς που αφορούν το Περιβάλλον και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε την ώθηση που απαιτείται για την Ελλάδα του 2011. Με γνώμονα το συλλογικό καλό. Με πίστη στην Πατρίδα μας. Με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ελληνίδων και των Ελλήνων. 

Από το 2004 βάλαμε σε εφαρμογή Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Στο διάστημα αυτό, οι πόροι για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας έφτασαν τα 2,2 δις. 
·      Η Περιφέρεια και οι ΟΤΑ ενισχύονται με πολλαπλάσιους πόρους, σε σχέση με το παρελθόν.
·      Ολοκληρώσαμε την Εγνατία Οδό. Ένα έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας για τη Βόρεια Ελλάδα. Εκμηδενίζει τις αποστάσεις και βγάζει τη Δυτική Μακεδονία από την απομόνωση. Στο τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνεται το τμήμα Σιάτιστα – Κορομηλιά και σύντομα δημοπρατείται το υπόλοιπο, μέχρι την Κρυσταλλοπηγή.
·      Ένας σύγχρονος οδικός άξονας για τη Λάρισα, προϋπολογισμού 145 εκ. ευρώ, βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και εκπονούνται οι μελέτες.
·      Εκσυγχρονίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τους ευαίσθητους χώρους της Παιδείας και της Υγείας:
-       Κατασκευάστηκαν νηπιαγωγεία και σχολεία.
-       Δημιουργήθηκαν νέα τμήματα ΤΕΙ.
-       Ιδρύθηκαν νέα πανεπιστημιακά τμήματα.
-       Παραχωρούνται 500 στρέμματα για τη χωροθέτηση της Πανεπιστημιούπολης, εδώ στην Κοζάνη.
-       Προγραμματίζεται -με τη συνεργασία ΟΚΑΝΑ και ΔΕΗ- η δημιουργία Μονάδας Θεραπείας εξαρτημένων συνανθρώπων μας.
-       Επεκτάθηκε το Γενικό Νοσοκομείο.

Για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, υπογραμμίζω την έμφαση που δίνουμε στην ανάπτυξη της «άλλης γεωργίας». Ο «κρόκος Κοζάνης» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Στο μεταξύ προχωρούν...
-       σημαντικά φράγματα.
-       Έργα άρδευσης και αναδασμού.
-       Βελτιώσεις στους αγροτικούς δρόμους.
-       Δράσεις ενίσχυσης σε νέους αγρότες.
-       Σχέδια βελτίωσης της ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Σημειώνω, ακόμη, ότι την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής υπηρετούν:
-       Ο Πόλος Καινοτομίας.
-       Το Παράρτημα του Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών, που θα έχει δύο εργαστήρια στο Νομό σας.
-       Το πρόγραμμα «Πίνδος», που δίνει νέα πνοή σ’ ολόκληρη την οροσειρά.

Φίλες και φίλοι,

Στα προηγούμενα πέντε χρόνια, δρομολογήσαμε μια Νέα Ενεργειακή Πολιτική, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Από εδώ, από την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, δίνουμε την πιο έμπρακτη απόδειξη.

·      Ξεκίνησε από τη ΔΕΗ το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακών επενδύσεων, που έγιναν ποτέ στην ιστορία της Χώρας. Προσεγγίζουν, ήδη, τα 900 εκατ. ευρώ και ακολουθεί δυναμική συνέχεια. Αφορούν έργα αναβάθμισης στο σύστημα παραγωγής, στα ορυχεία και τα δίκτυα μεταφοράς, με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
·      Σχεδιάστηκαν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ. Από αυτές, πάνω από 2,3 δις αφορούν στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων παραγωγής στην Πτολεμαΐδα και στη Μελίτη με νέες πιο φιλικές στο περιβάλλον.
·      Προγραμματίζεται η πλήρης αξιοποίηση του λιγνίτη.
·      Σχεδιάζεται το ενεργειακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και το δυναμικό πέρασμά της στην πράσινη οικονομία, με την ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας. Και αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το Περιβάλλον, όσο και για την τοπική οικονομία.
·      Δρομολογήθηκαν από τη ΔΕΗ επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και θα φέρουν νέα εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
·      Προχωρά, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 200 εκ., η κατασκευή του μεγάλου
Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα. Έγιναν ήδη επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ.
·      Μελετάται η καύση βιομάζας από τις μονάδες της επιχείρησης που στοχεύει στη δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής.
·      Ξεκινήσαμε, από το 2007, πρόγραμμα παραχώρησης χιλιάδων στρεμμάτων, από τις περιοχές που αποκαταστάθηκαν στα παλαιά ορυχεία, σε αγρότες της περιοχής. Περίπου 6.500 στρέμματα παραχωρούνται σε νεοεισερχόμενους αγρότες. Κυρίως στο Νομό Κοζάνης, αλλά και στη Φλώρινα.
·      Σημειώνω, ακόμη, ότι:
-       Αποκαθίστανται οι χώροι των μεταλλείων αμιάντου στο Ζιδάνι.
-       Προχωρά η τηλεθέρμανση σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Μελίτη, Αμύνταιο.
-       Γίνονται έργα βιολογικού καθαρισμού στους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.
-       Αποκαθίστανται ανεξέλεγκτες χωματερές. Προστατεύουμε στην πράξη το περιβάλλον. Μιλούμε με το έργο μας. Το χειροπιαστό έργο μας.

Η περίοδος που ακολουθεί είναι κρίσιμης σημασίας και για τα εθνικά μας ζητήματα.
-       Στο θέμα των Σκοπίων ξεκινά, αμέσως μετά τις εκλογές νέος κύκλος διαβουλεύσεων.
-       Στο Κυπριακό, η διαπραγμάτευση μπαίνει σε κρίσιμη φάση.
-       Στο Αιγαίο συνεχίζονται οι προκλήσεις, ενώ επίκειται η αξιολόγηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Οι Έλληνες θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Βάλαμε, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν υποχωρούμε. Το αποδείξαμε στο Βουκουρέστι. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να υπηρετούμε την Πατρίδα μας. Αποδείξαμε τόλμη, συνέπεια, αξιοπιστία. Η αξιοπιστία αυτή, η συνέπεια αυτή, η διαφάνεια αυτή, δεν μπορεί να αμφισβητείται  από κανέναν.

Θυμίζω μόνο ένα: Την ώρα που άρχιζαν  -τον Ιανουάριο του 2002- οι διερευνητικές επαφές, ο σημερινός Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ως αρμόδιος υπουργός τότε, βεβαίωνε πως δεν θα συζητούσε, σε καμιά περίπτωση, ισχυρισμούς για «γκρίζες ζώνες». Λίγα χρόνια αργότερα, ο τότε Πρωθυπουργός αποκάλυπτε: «Μείζον ζήτημα των διερευνητικών επαφών είναι το θέμα των γκρίζων ζωνών».

Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός! Ρωτώ, όμως!
-       Με ποιά αξιοπιστία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να καταγγείλει άλλους;
-       Ποιός ξεχνά τις παρεμβάσεις του υπέρ του Σχεδίου Ανάν, πριν καν ακόμη τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Κύπρου;
-       Οι περίεργοι υπαινιγμοί του για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τί κρύβουν;

Συμπατριώτες μου Μακεδόνες,

Είμαστε Μακεδόνες συνδεδεμένοι με κοινούς αγώνες. Κερδίσαμε μαζί σημαντικές νίκες. Μαζί θα είμαστε και πάλι νικητές! Απευθυνθείτε ο καθένας χωριστά στους πολίτες που, τον περασμένο Ιούνιο, επέλεξαν αποχή. Απευθυνθείτε στους πολίτες,  που επέλεξαν ψήφο διαμαρτυρίας. Όσο δίκιο κι αν είχαν, υπάρχει τώρα κάτι που είναι πολύ πιο σοβαρό: Αφορά τη Χώρα, τη δουλειά, τη ζωή τους. Αφορά την επόμενη μέρα, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια. Αφορά κάθε οικογένεια, κάθε νέο άνθρωπο. Πάρτε λοιπόν το μέλλον στα χέρια σας. Απευθυνθείτε σε όλους.  Καθένας από μας  ας είναι πρωταγωνιστής της νέας νίκης. Κανένας να μη λείψει, στις 4 του Οκτώβρη. Καμιά ψήφος να μην πάει χαμένη.

Απευθύνομαι ξεχωριστά στις νέες και τους νέους. Ελάτε μαζί στους νέους αγώνες που δίνουμε. Ελάτε να φτιάξουμε νέες γέφυρες στις προσδοκίες σας. Ελάτε να κερδίσουμε μαζί το μέλλον.

Η ανατροπή ξεκίνησε. Είναι γεγονός! Ξεκίνησε από εδώ, από την Μακεδονία μας, από την Β. Ελλάδα. Από τις Σέρρες, από τα Γιάννενα. Από το Μεσολόγγι, από την Λάρισα, από την Αλεξανδρούπολη. Και σήμερα από εδώ, από την Κοζάνη. Προχωρούμε όλοι μαζί! Με αυτοπεποίθηση. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Το μήνυμά σας, το μήνυμα της Μακεδονίας φτάνει, σήμερα, παντού. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Η μαχητικότητα, η αγωνιστικότητα, η κινητοποίησή σας, οδηγούν σταθερά σε μια νέα νίκη.

Πάμε μαζί Μακεδόνες!

Μακεδόνες, με τη δική σας στήριξη θα είμαστε και πάλι νικητές.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης