Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.9.09

Η Πάτρα, η Αχαΐα , η Πελοπόννησος στέλνει σήμερα το μήνυμά της. Προχωρούμε δυνατά. Ενωμένοι, συστρατευμένοι, συσπειρωμένοι. Με πίστη στο σκοπό. Με ψυχή στον αγώνα. Με πάθος για το εθνικό συμφέρον.


ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ



Η Πάτρα, η Αχαΐα , η Πελοπόννησος στέλνει σήμερα το μήνυμά της. Προχωρούμε δυνατά. Ενωμένοι, συστρατευμένοι, συσπειρωμένοι. Με πίστη στο σκοπό. Με ψυχή στον αγώνα. Με πάθος για το εθνικό συμφέρον.

Πείτε παντού την αλήθεια. Για το έργο μας. Για το σχέδιό μας. Για την Ελλάδα που θέλουμε. Παλεύουμε για την έξοδο από την παγκόσμια κρίση. Για την εξασφάλιση μιας νέας προοπτικής. Για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.

Φίλες και φίλοι,

Η Χώρα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. Οι επιλογές είναι δύο:

Η μία μοιράζει ευχάριστες συνταγές. Λέει να σταματήσουμε κάθε δύσκολη προσπάθεια. Να καταναλώσουμε ό,τι έχουμε. Να χρεωθούμε κι άλλο. Είναι η επιλογή ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της ανευθυνότητας.

Η άλλη προτείνει συγκεκριμένο Σχέδιο. Με δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Με υπευθυνότητα! Με δράσεις, που προχωρούν χωρίς καθυστέρηση:
-       Να ελέγξουμε αποτελεσματικά τις δημόσιες δαπάνες.
-       Να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή.
-       Να τολμήσουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Είναι η δική μας πρόταση. Υπεύθυνη, ρεαλιστική, αποτελεσματική.

Οι ελπίδες που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι κούφιες. Είναι πλασματικές. Είναι χτισμένες στην άμμο. Στην άμμο των εξωπραγματικών και ανεύθυνων παροχών, που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ. Στην απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτές οι παροχές θα εκτινάξουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Θα είναι καταστροφικές για την οικονομία. Θα μας γυρίσουν χρόνια πίσω. Γι΄ αυτό οι ελπίδες του ΠΑΣΟΚ είναι κούφιες. Κούφιες και επικίνδυνες.

Οι ελπίδες που προσφέρει η ΝΔ είναι αξιόπιστες. Είναι πραγματικές, γιατί στηρίζονται σε δύσκολα και αναγκαία μέτρα. Γιατί θα βάλουν γερά θεμέλια στην οικονομία. Εμείς δεν επιδιώκουμε να είμαστε ευχάριστοι, για λίγους μήνες, με  καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες. Η ελπίδα, που εμείς προσφέρουμε, κερδίζεται. Μέσα από μια δύσκολη και σταθερή πορεία. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Ο εύκολος δρόμος δεν χτίζει την ελπίδα. Την καταστρέφει.

Το ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ημέρες, έχει παραδεχθεί  πλέον τη σοβαρότητα της κρίσης, αλλά επιμένει στις εξωπραγματικές υποσχέσεις του. Αναγνωρίζει την ανάγκη να περιοριστούν ελλείμματα και χρέη, αλλά προτείνει μέτρα που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Σε μία συγκυρία με μεγάλες δυσκολίες, δεν προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο! Κρατά, επίμονα, κλειστά τα χαρτιά του.

Εμείς καταθέτουμε Σχέδιο ευθύνης. Με ξεκάθαρα μέτρα. Με σαφές χρονοδιάγραμμα. Επιλέγουμε τον υπεύθυνο δρόμο. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής.

Φίλες και φίλοι,

Το ΠΑΣΟΚ λέει τα ίδια πράγματα από τότε που δεν έβλεπε καμιά κρίση. Ουσιαστικά, δεν λέει απολύτως τίποτα. Αποδεικνύει καθημερινά πως δεν έχει κανένα σχέδιο. Καμιά συγκεκριμένη θέση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζει δικές μας πολιτικές, εμφανίζει δράσεις και έργα που ήδη γίνονται πράξη σαν μελλοντικούς δικούς του στόχους. Το κάνει σε ό,τι αφορά…
-       το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, για το οποίο, μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν είχε λέξη να πει
-       τις εγγυήσεις σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση,
-       τις μεταχρονολογημένες επιταγές,
-       το διπλογραφικό σύστημα σε φορείς του Δημοσίου,
-       την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. 

Σε ακόμα πιο πολλές περιπτώσεις, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται σε ευχολόγια! Δεν λέει, όμως, τίποτα το χειροπιαστό για τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθούν. Δεν λέει τίποτα το χειροπιαστό για τα μέτρα, τις αποφάσεις, τις πολιτικές που χρειάζονται.

Μιλά για «δίκαιο» Ασφαλιστικό! Δεν λέει, όμως, τί θα έκανε...
-       Με τα βαρέα και ανθυγιεινά.
-       Με την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο Τομέα.
-       Με τις αναπηρικές συντάξεις.
Δεν απαντά στο ερώτημα αν θα εφάρμοζε το νόμο, που λυσσαλέα πολέμησε! Ενα νόμο που μείωσε τα Ταμεία από 133 σε 13.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει τα αντίθετα όσων λέει. Έως πρόσφατα διακήρυσσαν πως θα αλλάξουν τη φορολογική κλίμακα. Στην τηλεοπτική αντιπαράθεση, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μας είπε πως δεν θα την αλλάξει. Ξέρουν ή δεν ξέρουν τί θα έκαναν;

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ένα:  Η ένταξη όλων των εισοδημάτων σε μια ενιαία κλίμακα, σημαίνει αύξηση φόρων. Σημαίνει περισσότερους φόρους. Σε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Σε αγρότες. Σε νοικοκυριά που παίρνουν κοινωνικά επιδόματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλά για την ανάγκη της χώρας να είναι αξιόπιστη διεθνώς. Με τις εξαγγελίες του όμως την τραυματίζει! Αμφισβητεί συμφωνίες και στρατηγικές συμμαχίες. Δημιουργεί, τελικά, κλίμα αβεβαιότητας.
-       Την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, θα την επανεξετάσει!
-       Τη στρατηγική συμμαχία του ΟΤΕ, θα την ξαναμελετήσει!
-       Τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα την ξαναδεί!
-       Τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, θα τον βάλει σε νέα διαπραγμάτευση!
Γιατί άραγε; Τί ακριβώς σχεδιάζει; Σε ποιά κατεύθυνση προσανατολίζεται;

Και επιτέλους: Με ποιούς πόρους θα πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται;

Φίλες και φίλοι,

Από το 2004, βάλαμε σε εφαρμογή Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η αντίληψη της «μιας» και της «άλλης» Ελλάδας έμεινε οριστικά στο παρελθόν.

Θυμίζω: Στα μέσα του 2000, οι τοπικοί φορείς της πόλης σας  - ανάμεσά τους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ- υπέβαλαν στην τότε Κυβέρνηση υπόμνημα με 19 αιτήματα. Μέχρι τις εκλογές του 2004, δεν είχε ικανοποιηθεί σχεδόν ούτε ένα. Από τότε μέχρι σήμερα ικανοποιήθηκαν σχεδόν όλα. Γίνονται και  πολλά άλλα. Πραγματοποιούμε ανεκπλήρωτες προσδοκίες δεκαετιών. 
Αναφέρω χαρακτηριστικά:
-       Την Ολυμπία Οδό, που ενώνει την Ελευσίνα με την Πάτρα, τον Πύργο και την Τσακώνα. Ένα τεράστιο έργο 365 χλμ., με  κόστος 2,7 δις ευρώ.
-       Την Ιόνια Οδό, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα.
-       Τη μικρή Περιμετρική οδό Πατρών.
-       Τα έργα στο Γλαύκο ποταμό και το Διακονιάρη.
-       Το νέο σιδηροδρομικό άξονα, που μειώνει στις δύο ώρες την απόσταση με την Αθήνα.
-       Την αναβάθμιση του οδοντωτού σιδηρόδρομου, από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα, που λειτουργεί από τον Ιούνιο. 
-       Το νέο επιβατικό λιμάνι της Πάτρας, που παραδίδεται στο τέλος του χρόνου.
-       Τα έργα στο αεροδρόμιο Άραξου.
-       Ένα νέο λιμάνι στο Αίγιο, που σύντομα δημοπρατείται.

Η Πελοπόννησος αποκτά υπερσύγχρονο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών. Με μεγάλους οδικούς άξονες. Με αναβαθμισμένες σιδηροδρομικές γραμμές. Με σύγχρονα λιμάνια και αεροδρόμια.

Δώσαμε, παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος:
-       Έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν σχεδόν όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές και δρομολογήθηκε η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.
-       Γίνονται εκτεταμένα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων.
-       Κατασκευάζεται το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Επιλύεται έτσι το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα της ύδρευσης της Πάτρας και των παραλιακών κοινοτήτων.

Σημειώνω ακόμη ότι:
-       Υποστηρίχθηκαν αιολικά πάρκα, μεγάλες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
-       Έχουν προγραμματιστεί, για τη νέα περίοδο, έργα περιβάλλοντος και βιολογικών καθαρισμών 230 εκ. ευρώ.

Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω τις δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, που άφησαν πίσω τους οι φωτιές του 2007 και ο σεισμός του 2008. Δόθηκαν, άμεσα, αποζημιώσεις για τα σπίτια, τις υποδομές, την αγροτική παραγωγή. Έγιναν σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Προχωρά η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα (400 εκατ. ευρώ) για την ανασυγκρότηση από το σεισμό.

Στηρίζουμε, ταυτόχρονα, τον αγροτικό κόσμο:
-       Με τη χρηματοδότηση των νέων αγροτών.
-       Με έργα υποδομών.
-       Με την έγκαιρη και διαφανή καταβολή αποζημιώσεων και κοινοτικών ενισχύσεων.
-       Με τη στήριξη των αμπελουργών, με άτοκο δάνειο 50 εκ. ευρώ σε συνεταιριστικές  οργανώσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
-       Με τη λύση που πρόσφατα δόθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε  με τα αποθέματα κρασιών για απόσταξη.

Η Αχαΐα είναι, ήδη, προσανατολισμένη στη Νέα Εποχή. Αναδεικνύεται σε σημαντικό κέντρο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας. Σημειώνω:
-       Τη δημιουργία Πόλου Καινοτομίας, που συνδέει την Έρευνα με την Οικονομία.
-       Τη λειτουργία, στο Χελμό, του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος».
-       Τα νέα εκπαιδευτικά κτίρια για τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου, για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για το ΤΕΙ της πόλης, για το Πειραματικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Πατρών.

Στον τομέα της Υγείας:
-       Τα νοσοκομεία της Περιφέρειας εξοπλίστηκαν με σύγχρονα μέσα και επεκτάθηκαν με νέες πτέρυγες.
-       Το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας παραδίδεται σχεδόν καινούργιο.

Στο χώρο του Πολιτισμού:  Το Νέο Μουσείο Πατρών, αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Η Δ. Ελλάδα αναβαθμίζεται στην πράξη: Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας ενισχύεται φέτος σχεδόν με πενταπλάσιους πόρους, σε σχέση με το 2004.

Υπογραμμίζω ξεχωριστά τη λύση που δόθηκε σ’ ένα από τα πιεστικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πόλη. Με συντονισμένες δράσεις και σεβασμό στον άνθρωπο, δώσαμε τέλος στο πρόβλημα που δημιούργησε η άναρχη συγκέντρωση μη νόμιμων μεταναστών. Κινηθήκαμε υπεύθυνα και μεθοδικά. Βρήκαμε όμως μπροστά μας -και σ’ αυτήν την περίπτωση- την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα το ζείτε: Μια εστία παρανομίας έπαψε να υπάρχει.

Θέλω, ωστόσο, να επαναλάβω τη θέση μας: Η Ελλάδα επιδιώκει την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, που εργάζονται νόμιμα στον Τόπο μας. Δεν αντέχει, όμως, ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμων μεταναστών. Δεν ανέχεται τους σύγχρονους δουλέμπορους.

Φίλες και φίλοι,

Πολλούς συμπολίτες μας μπορεί να μην τους ενθουσιάζει η πολιτική. Σίγουρα, όμως, νοιάζονται για τη Χώρα μας, για τις δυνατότητες ανάπτυξης, για την ποιότητα ζωής. Το μήνυμά μας, για όλους, είναι καθαρό: Η ανάπτυξη, η πρόοδος, η ευημερία του αύριο κρίνονται από αυτά που θα κάνουμε σήμερα. Οι ελπίδες αυτές εξαρτώνται από τη δυνατότητα της Οικονομίας μας να βγει από την κρίση, γρήγορα και με τις λιγότερες επιπτώσεις. Χρειάζονται γι’ αυτό πολύ συγκεκριμένες πολιτικές: Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις. Εάν δεν τις εφαρμόσουμε, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Εάν δεν τολμήσουμε, σήμερα, η παγκόσμια κρίση θα οδηγήσει…
-       Σε υπερχρέωση.
-       Σε πολύ σκληρά μέτρα.
-       Σε περιπέτειες.

Το ενδεχόμενο αυτό έχουμε εθνική υποχρέωση να το αποφύγουμε.

Προτείνουμε συγκεκριμένο σχέδιο! Σχέδιο που οδηγεί, με στέρεα βήματα, στην προοπτική δυναμικής ανάκαμψης. Να πάρουμε, τώρα, τις αναγκαίες αποφάσεις. Να κινηθούμε άμεσα για να κερδίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Μια Ελλάδα,...
-       Με αισιοδοξία.
-       Με ισχυρή ανάπτυξη!
-       Με αυξανόμενες θέσεις εργασίας!
-       Με πραγματικά κοινωνικό κράτος!

Μόνο με ένα σχέδιο ευθύνης μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο. Μόνο έτσι οι εργαζόμενοι θα βαδίζουν στα σίγουρα. Μόνο έτσι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι οικογένειες και τα νέα ζευγάρια, θα μπορούν να σχεδιάζουν με ασφάλεια το μέλλον τους. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Και το διακύβευμα αυτό, αφορά κάθε πολίτη. Αφορά και το σήμερα, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Ξέρουμε τις αδυναμίες της Οικονομίας μας. Ξέρουμε και τις δυνατότητες μπροστά μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει, ούτε καν τί γίνεται στον Τόπο. Δεν έχει τίποτα έτοιμο. Είναι παντελώς ανέτοιμο! Πέφτει, διαρκώς, σε αντιφάσεις. Μοιράζει υποσχέσεις σε όλους. Τίποτα συγκεκριμένο. Τίποτα ρεαλιστικό. Ενα είναι βέβαιο: Με παροχές της τάξης των 10 δις ευρώ θα οδηγηθεί σε νέους δυσβάσταχτους φόρους!
-       Αντιμετωπίζεται έτσι η σφοδρότερη οικονομική θύελλα;
-       Μπορεί να υπάρξουν λύσεις με ευχές,  εκθέσεις ιδεών και παροχολογία;
-       Μπορεί να εξασφαλιστεί έτσι μια καλύτερη προοπτική;

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή της Χώρας μας στο νέο κύκλο της ανάπτυξης που έρχεται το 2011. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα προόδου και ευημερίας στα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το μήνυμά μας.

Απευθυνθείτε σε όλους τους πολίτες. Στο φίλο, στο συγγενή, στο συνάδελφο. Μιλήστε σε όποιον σκέφτεται να μην ψηφίσει. Τώρα είναι ώρα κοινού αγώνα. Ψηλά οι σημαίες! Η νέα γενιά είναι και πάλι στην πρωτοπορία. Βγαίνει μπροστά! Δυνατά! Αισιόδοξα! Απαντά με τη συμμετοχή της στα κοινά. Απαντά με την πιο δυναμική παρουσία της. Δεύτερες σκέψεις δεν υπάρχουν.

Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες:
-       Ποιός λέει την αλήθεια και ποιός όχι!
-       Ποιός έχει σχέδιο απέναντι στην κρίση και ποιός όχι!
-       Ποιός μπορεί να οδηγήσει τον Τόπο με σιγουριά και ασφάλεια στο μέλλον!

Η απόφαση είναι δική σας. Κατοχυρώστε την με τη συμμετοχή σας. Κατοχυρώστε την με κινητοποίηση. Με συστράτευση. Απ’ άκρη σ’ άκρη, πόρτα – πόρτα. Η πορεία προς τη νίκη ξεκίνησε. Από τη Μακεδονία μας. Από την Κεντρική Ελλάδα. Και τώρα από εδώ. Από την Πελοπόννησο. Από την Πάτρα. Μην αφήσετε καμιά ψήφο να πάει χαμένη. Πάρτε το μέλλον στα χέρια σας. Ελάτε να φτιάξουμε μια στέρεη γέφυρα προς το 2011. Τη γέφυρα...
-       Για υγιή Οικονομία.
-       Για γρήγορη ανάπτυξη.
-       Για νέες θέσεις δουλειάς.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Η νίκη αυτή είναι δική μας. Ο παλμός, το πάθος, η δύναμη της ψυχής σας είναι η πιο μεγάλη εγγύηση. Το μήνυμά σας φτάνει σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Συνεχίζουμε μαζί. Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Όλες και όλοι μαζί. Είμαι και θα είμαι δυναμικά παρών στην πρώτη γραμμή. Είμαι αποφασισμένος να υπηρετώ υπεύθυνα την Πατρίδα μου. Είμαι αποφασισμένος να εξαντλώ κάθε προσπάθεια για το συλλογικό καλό. Μαζί θα παλέψουμε. Μαζί συνεχίζουμε. Πάμε, όλοι και όλες, μαζί. Πάμε μαζί για τη νίκη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης