Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.10.09

Ορκίστηκε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο νέος πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. τη συνέχεια, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Ορκίστηκε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο νέος πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. τη συνέχεια, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.


Εντός της ημέρας, ο κ. Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό συμβούλιο που θα ορκιστεί αύριο.

Ο κ. Κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλή δύναμη στο νέο πρωθυπουργό λίγο πριν του αναθέσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο νικητής των εκλογών ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές.

"Δεν ξενυχτίσατε πολύ", είπε ο κ.Παπούλιας στον κ. Παπανδρέου, με τον δεύτερο να απαντά ότι "όχι... Ήταν σύντομο, εξ άλλου χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες".


Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Παπανδρέου ότι "ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος", με τον κ. Παπανδρέου να απαντά "και οι δυο είμαστε προπονημένοι".

*** Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετέβη στο προεδρικό Μέγαρο και υπέβαλε στον κ. Παπούλια την παραίτηση της κυβέρνησής του. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ανακοίνωσε στον κ. Παπούλια ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

"'Όλοι μαζί σε μια εθνική προσπάθεια"

Ξεκινάμε το χτίσιμο για την Ελλάδα που μας αξίζει και που μπορούμε να έχουμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του χθες το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο, δίνοντας έτσι το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει αμέσως μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων.

Εμμένοντας στις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και να γράψουν μαζί τις επόμενες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Κάλεσε επίσης όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμπορευτούν σε αυτή την πορεία να ενώσουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα ώστε να δημιουργήσουν από κοινού την Ελλάδα που αξίζει στους πολίτες, μια Ελλάδα που, όπως είπε, μπορούμε να πετύχουμε και θα το πετύχουμε.


Ο κ. Παπανδρέου εμφανώς συγκινημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε αυτή του τη συγκίνηση με ευχαριστίες προς τον ελληνικό λαό για την τιμή και την εμπιστοσύνη που του έδειξε και υποσχέθηκε αλλαγή πορείας για τη χώρα και τη ζωή όλων των Ελλήνων.

Ξεκινάμε, όπως είπε, όλοι μαζί μια εθνική προσπάθεια σε μια πορεία ανάταξης της χώρας, μια πορεία προόδου και δημιουργίας. Μοναδική πυξίδα του όπως είπε σε αυτή την πορεία θα είναι ο πολίτης και μόνο ο πολίτης.

Η πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου δεν θα είναι εύκολη θα χρειαστεί δουλειά και διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα ειλικρινής με το λαό, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο, με συλλογική προσπάθεια θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, δεν ζητεί ανοχή των πολιτών, αλλά συμμετοχή τους.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι γνωρίζει ποιες είναι οι δυνάμεις που εγκλωβίζουν τη χώρα στη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και την σπατάλη και τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από αυτές τις δυνάμεις. Και στην προσπάθεια αυτή, τόνισε, ο ίδιος δεσμεύεται να καταβάλει όλες του τις δυνάμεις και ζήτησε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πιστέψουν ότι όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν σε αυτή την προσπάθεια και επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή έχει ως προϋπόθεση να μην υπάρξουν διακρίσεις, διαχωρισμοί και προκαταλήψεις.

Συγχαρητήρια


Ο Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε στον κ. Παπανδρέου, τον συνεχάρη για την εκλογική του επιτυχία και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Τον κ. Παπανδρέου συνεχάρη επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Επίσης καλή επιτυχία ευχήθηκαν στον κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη νίκη του στις εκλογές, απέστειλαν σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, τονίζοντας πως όλοι θα πρέπει να επιδείξουν σθένος, να συνεργαστούν και να χτίσουν ένα ασφαλές μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε η Ευρώπη να εξέλθει από τη χρηματοοικονομική κρίση πιο ισχυρή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου είναι η αλλαγή που χρειαζόταν η Ελλάδα.

«Το σχέδιο των 3 δισ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό, δεδομένων των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας», σημείωσε ο κ. Ράσπουσεν και συμπλήρωσε:


«Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα συντηρητικά, αυστηρά μέτρα, τα οποία θα ήταν καταστροφικά για την ελληνική ανάπτυξη. Αυτή η νίκη δείχνει ότι η σύγχρονη, κοινωνική δημοκρατία είναι ουσιαστική για το μέλλον της Ευρώπης».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έστειλε τα "θερμά συγχαρητήριά" του στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη μεγάλη νίκη του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ στις γενικές εκλογές, με επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέστειλε στον κ. Παπανδρέου "όλες τις ευχές του για επιτυχία στην εκπλήρωση της νέας αποστολής του".

Εμμένοντας "στις φιλικές, στενές και πλούσιες σχέσεις που ενώνουν από παλιά την Ελλάδα και τη Γαλλία", ο κ. Σαρκοζί εκφράζει την "ευχή του για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στην υπηρεσία μιας Ευρώπης, πιό ισχυρής, πιό ενωμένης και πιό αλληλέγγυας".

Από την πλευρά της, η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί έκρινε ότι η νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, αποτελεί "μια νέα ελπίδα κατακτήσεων για τους Ευρπωάιους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες".

Σε ανακοίνωσή της, η κ. Ομπρί απευθύνει "εξ ονόματος των Γάλλων Σοσιαλιστών τις πιό θερμές ευχές προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τους φίλους Ελληνες σοσιαλιστές, που το βράδυ της Κυριακής κατέκτησαν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής".

Τα "θερμά του συγχαρητήρια για τη σημαντική νίκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και τη χαρά του για τη συνεργασία του με το νέο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου", εξέφρασε σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη Βιέννη, ο καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

"Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και ενισχύει εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες θέτουν την κοινωνική διάσταση στο κέντρο της πολιτικής τους δράσης", τόνισε ο κ. Φάιμαν. Ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του πως, ενόψει της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος χαρακτηρίζει την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας και εξαίρει τον προσωπικό ρόλο του επερχόμενου πρωθυπουργού στην προώθηση των διμερών σχέσεων.

«Αποδίδουμε υψηλή εκτίμηση στην προσωπική σας συμβολή στην εδραίωση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων της Ρωσίας και της Ελλάδας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δυναμικά σε όλες τις κατευθύνσεις της συνεργασίας μας», αναφέρει ο κ. Μεντβιέντεφ στο μήνυμά του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, μάς ενώνουν πολυετείς ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις», συνεχίζει στο μήνυμά του ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «με κοινές προσπάθειες θα κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά την περαιτέρω εμβάθυνση της πολύπλευρης ελληνορωσικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στις διεθνείς υποθέσεις».

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ «η διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, θα συμβάλει αναμφίβολα στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον νεοεκλεγέντα Ελληνα πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου, για να τον συγχαρεί για την μεγάλη επιτυχία του στις εκλογές της Κυριακής, ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ομπάμα "ευχήθηκε σε όλους τους Ελληνες που μετείχαν στη δημοκρατική διαδικασία. Ο πρόεδρος επανέλαβε τη συμασία των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, και δήλωσε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία με τον κύριο Παπανδρέου" σύμφωνα με την ανα-κοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου ο οποίος, όπως ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του έδιναν συγχαρητήρια για τη νίκη του.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου στη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα του επισήμανε τον ρόλο που ο ίδιος επιθυμεί να έχει η Ελλάδα στην περιοχή. Επίσης στη συνομιλία τους συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα σε ημερομηνία, η οποία θα κανονιστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου στην Ιπποκράτους

"Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους και συνεργάτες που δώσαμε μαζί αυτόν τον ωραίο αγώνα, έναν αγώνα για να φέρουμε ξανά την ελπίδα και το χαμόγελο στα πρόσωπα των Ελλήνων" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας σε οπαδούς του ΠΑΣΟΚ έξω από την Ιπποκράτους.

"Είμαστε εδώ ενωμένοι μπροστά στην μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουμε και αναλαμβάνω, ευθύνη για να αλλάξει πορεία η χώρα, για μια κοινωνία ευνομίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και πράσινης ανάπτυξης", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "σε αυτή την πορεία καλούμε όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας".

"Απαντώντας" στο σύνθημα "Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς", ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι "μας εμπνέουν οι αξίες και οι αγώνες, της παράδοσής μας και ξέρω ότι με αυτές τις αξίες μπορούμε να ενώσουμε ξανά τον ελληνικό λαό, στους μεγάλους στόχους, στη δύσκολη πορεία, αλλά ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε".

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης