Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.1.10

Κύριε Έλληνα Πρωθυπουργέ, υπάρχει η φήμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην εγκατάλειψη του νομίσματός σας και αυτό γιατί έχετε έλλειμμα ύψους 12.7% αυτή τη στιγμή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ BBC ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ NIK GOWING (28 Ιανουαρίου)
Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Έλληνα Πρωθυπουργέ, υπάρχει η φήμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην εγκατάλειψη του νομίσματός σας και αυτό γιατί έχετε έλλειμμα ύψους 12.7% αυτή τη στιγμή.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ε.Ε. μας προσέφερε βοήθεια με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης - που για όσους δεν γνωρίζουν το Πρόγραμμα, κάθε χώρα της Ευρωζώνης πρέπει να συμμορφωθεί με το βασικό έλλειμμα - ώστε να κατεβάσουμε το έλλειμμα στο 3% το 2012, μέσα σε 3 χρόνια, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 12%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από 12.7% σε 3% μέσα σε 3 χρόνια

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μέσα σε 3 χρόνια - 4% μείωση φέτος και μετά άλλα 3% και 3% και 2% μέσα στα επόμενα χρόνια

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ιδέα ότι η Ε.Ε. θα σας εγκαταλείψει, δηλαδή με άλλα λόγια θα βασίζεστε σε μαζικές περικοπές και σε ό,τι καταφέρετε να κάνετε από μόνοι σας, δεν έχει τεθεί στις Βρυξέλλες επίσης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει. Δεν ζητήσαμε άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός των όσων μας έχουν χρεωθεί στο παρελθόν και προορίζονται για συγκεκριμένο σκοπό. Έχουμε 16 δις ευρώ για ανάπτυξη, είναι τα κεφάλαια υποδομής όπως λέγονται, για έργα υποδομής, για ανάπτυξη, εκπαίδευση και κατάρτιση, τα οποία θα λαμβάνουμε μέσα στα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, από τη μία πλευρά, σταματάμε να ξοδεύουμε και από την άλλη, παίρνουμε χρήματα για δομικά έργα από την Ε.Ε. Αυτό δεν είναι αποκλεισμός και εγκατάλειψη. Είναι συνηθισμένες καθημερινές λειτουργίες της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχετε μάθει από όλες αυτές τις προσπάθειες για την αποπληρωμή των τεράστιων χρεών - πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Πολιτικές και αντιθέσεις - πώς το «πουλάτε» αυτό στον λαό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όλος ο κόσμος περνάει μια δύσκολη περίοδο. Τα ελλείμματα έχουν αυξηθεί στις περισσότερες χώρες. Δυστυχώς, δεν ήταν αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα, λόγω του φυσικού δημοσιονομικού κινήτρου που έπρεπε να επανεκτιμηθεί και της κρίσης που αντιμετωπίσαμε πριν από ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, πρέπει και να περικόψουμε το έλλειμμα, αλλά και να αυξήσουμε την ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε την αγορά εργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε…..(εκτός μικροφώνου)

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε λάβει στην Ελλάδα μία πολύ ισχυρή εντολή από τους πολίτες μας, για να προβούμε σε δομικές αλλαγές. Πριν από περίπου 100 ημέρες που εκλέχθηκα, έλαβα αυτή την εντολή. Και σήμερα, τονίζω ότι η ήδη δυνατή μας θέληση είναι ακόμα πιο δυνατή. Και όταν οι Έλληνες βλέπουν τις αγορές να αυξομειώνονται γύρω από την Ελλάδα, γίνονται πιστεύω ακόμα πιο αποφασισμένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε τους αγρότες στους δρόμους την Δευτέρα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σωστά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχετε να πείτε αναφορικά με την κοινωνική αντίδραση εντός των κρατών-μελών:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι όλοι μας θα πιεστούμε κάνοντας αυτές τις αλλαγές. Πιστεύουμε ότι έχουμε εδραιώσει την ιδέα ότι, οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν. Έχουμε σχέδιο, το οποίο έχει ανακοινωθεί. Συνεπώς, δεν είναι κάτι που θα κάνουμε, αλλά κάτι που ήδη γίνεται. Έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε αυτό το Πρόγραμμα. Ξέρουν ότι προχωράμε μπροστά. Θα είναι δύσκολο. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να προστατέψουμε τους οικονομικά ασθενέστερους. Προσπαθούμε γι’ αυτό, με κάθε δίκαιο τρόπο. Είναι μέρος της φιλοσοφίας μας. Και προφανώς, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Αυτή είναι η πολιτική μας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης