Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.2.10

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αθήνα 26 Φεβρουαρίου 2010
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κ. Καρατζαφέρη, ξέρω ότι στη μεγάλη αυτή εθνική κρίση, τηρήσατε υπεύθυνη στάση. Γι' αυτό, σας λέω πολύ απλά, ότι ούτε παραιτούμαστε των δικαιωμάτων μας, ούτε όμως παρασυρόμαστε από την επικαιρότητα, ή ακόμη και από την προβοκάτσια ενός εντύπου.

Επαναλαμβάνω λοιπόν αυτό που, σε αντίστοιχη ερώτηση του βουλευτή σας, κ. Ροντούλη, είχα ξεκάθαρα καταθέσει: το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ως συνέπεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού. Δεν έχουμε παραιτηθεί ποτέ των αξιώσεών μας. Επομένως, το θέμα υφίσταται, στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων με τη Γερμανία.

Από την άλλη, αυτό το σοβαρό ζήτημα δεν αποτελεί για μας σημαία ευκαιρίας, τώρα δηλαδή, που βρεθήκαμε σε μια αδυναμία, τώρα που εμείς καλούμαστε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, τώρα που εμείς κάνουμε τομές και αλλαγές στη χώρα μας, τώρα που ανακτούμε αξιοπιστία και σιγουριά, που δίνουμε προοπτική.

Εάν τώρα επαναφέρουμε επισήμως, στην τρέχουσα ατζέντα, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, θα ήταν πολύ εύκολο να ερμηνευτεί από κακόπιστους, ότι και πάλι δείχνουμε αδυναμία, ότι υπεκφεύγουμε των δικών μας υποχρεώσεων, ότι φυγοπονούμε μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζεται να πάρει η πατρίδα μας και ότι ψάχνουμε για άλλοθι μπροστά στις δικές μας ευθύνες. Δεν θα ήθελα ποτέ να δημιουργηθεί μια τέτοια εκτίμηση για την Ελλάδα, για τον Ελληνικό λαό, ούτε βεβαίως και για τη σημερινή Κυβέρνηση.

Έχω μάθει στη ζωή μου δύο πράγματα για την εξωτερική πολιτική: πρώτα απ' όλα, να μην την αντιμετωπίζω ως σημαία ευκαιρίας και, δεύτερον, να μην την χρησιμοποιώ για εσωτερική κατανάλωση. Διότι και τα δύο, υπονομεύουν τελικά τα εθνικά συμφέροντα.

Πρέπει να έχει κανείς στόχους, πρόγραμμα και, την κατάλληλη στιγμή, με τον κατάλληλο τρόπο, να διεκδικεί. Αυτό θα κάνω και αυτό κάνουμε σήμερα ως Κυβέρνηση.

Και δεν πρόκειται βέβαια να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση, να πάρουμε την Ελλάδα από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα και να την πάμε εκεί όπου της αξίζει, αν δεν αποδείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι. Να τιμούμε τις υπογραφές μας, τις υποχρεώσεις μας, να πληρώνουμε, ναι, τα χρέη μας, να αποδείξουμε ότι αλλάζουμε κάθε θεσμό, κάθε πρακτική και κάθε νοοτροπία που πλήγωσε τη χώρα μας, που κάνει τους Έλληνες δυστυχώς απαισιόδοξους, αλλά και τους εταίρους μας, να μας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και, δυστυχώς, με δυσπιστία.

Και αυτό, δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον, από καμία διμερή συμφωνία, από καμία μελλοντική διαπραγμάτευση της χώρας. Εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αυτή την εικόνα, θα την αποκαταστήσουμε, δημιουργώντας μια Ελλάδα δυνατή, δίκαιη για τους πολίτες, φερέγγυα και αξιόπιστη απέναντι στους εταίρους μας.

Οι αντοχές κάθε σχέσης, που χτίζεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, δοκιμάζονται ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εκεί είναι όπου χτίζεται η αξιοπιστία τού καθενός και, βεβαίως, η αξιοπιστία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προέχει λοιπόν να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, να βάλουμε τάξη στο δικό μας σπίτι. Έτσι, θα εξασφαλίσουμε και την εθνική μας περηφάνια. Αυτό θα πει σήμερα πατριωτισμός, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Και βέβαια, περιμένουμε από τους εταίρους μας, να ακολουθήσουν και εκείνοι την ανάλογη στάση. Να τηρήσουν δηλαδή και τις δικές τους δεσμεύσεις, τόσο τις ρητές, όσο και τις άρρητες, αυτές που απορρέουν από μια Κοινότητα, που οικοδομήθηκε με το όραμα και τη φιλοδοξία μιας ενότητας, κατά πολύ υπέρτερης απλών οικονομικών σχέσεων και στενών εθνικών συμφερόντων.

Όσο για τα ατυχή, τα προσβλητικά και ανακριβή που γράφτηκαν σε διάφορα έντυπα, όπως το «Focus», χαίρομαι που η επίσημη γερμανική Κυβέρνηση πήρε σαφείς αποστάσεις, μέσω του Πρέσβη της στην Ελλάδα.

Θέλω όμως να τονίσω ότι η ιστορία του παρελθόντος δεν δίχασε μόνο τους λαούς μας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Σήμερα, έχουμε ενώσει τις τύχες μας. Οι δύο λαοί μας έχουν κοινά προβλήματα, αλλά και κοινές φιλοδοξίες, για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, μια Ευρώπη της πράσινης ανάπτυξης, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της καινοτομίας, της παιδείας, με θέσεις εργασίας για όλους, μια Ευρώπη της διεθνούς ισχύος. Σε αυτή την κοινή προοπτική χρειάζεται να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας σήμερα.

Σας ευχαριστώ.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Κύριε Καρατζαφέρη, επειδή αναφερθήκατε, και εσείς και οι προηγούμενοι Αρχηγοί, στο θέμα των εξοπλισμών, θέλω να τονίσω ότι το θέμα των εξοπλισμών για μας έχει πρώτιστο κριτήριο το εθνικό συμφέρον, και όχι το συμφέρον διαφόρων προμηθευτών. Δεύτερον, οι όποιες διαδικασίες θα υπάρξουν, για το όποιο οπλικό σύστημα, θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια. Και βεβαίως, έχουμε συστήσει και μία Επιτροπή στη Βουλή, η οποία θα εξετάζει και θα ελέγχει αυτές τις διαδικασίες.

Αυτό θέλω να το κάνω σαφές προς όλους και προς όλα τα πιθανά συμφέροντα που μπορεί να υπάρχουν σε αυτή την υπόθεση.

Ως προς αυτά στα οποία αναφερθήκατε, αλλά νομίζω και ως προς οποιαδήποτε διαπίστωση σχετικά με τις οικονομίες μας, της Ελλάδας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα. Και υπάρχει πολύ σημαντικό, θα έλεγα και μεγάλο κέρδος, και της Γερμανίας, από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά και προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σήμερα, γιατί άνοιξαν οι αγορές για σημαντικές γερμανικές βιομηχανίες.

Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται να λειτουργεί σωστά αυτή η αγορά, να υπάρχουν κανόνες. Και βεβαίως, πρέπει να λειτουργήσει σωστά η αγορά και στη χώρα μας, όπου υπάρχουν πολλές φορές πρακτικές καρτέλ, αδιαφάνειας, κλειστών επαγγελμάτων, ένα μεγάλο θέμα, το οποίο κι εδώ πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Σε ό,τι αφορά το κεντρικό ζήτημα της ερώτησής σας, θέλω να επαναλάβω ότι είναι υπαρκτό και παραμένει ανοιχτό. Και θέλω, απλώς για την ιστορία, να τονίσω ότι, παρά τις τότε δυσκολίες μας, γιατί και τότε είχαμε δυσκολίες όπως θα θυμάστε, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση - είχαμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, και ιδιαίτερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης - είχα θέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων στον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, τον κ. Φίσερ, και είχαμε συζητήσει γι’ αυτό το θέμα επανειλημμένως. Βεβαίως, η έκβαση όπως ξέρετε δεν ήταν αποτελεσματική και αυτό το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.

Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης