Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.3.10

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, η Ένωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές.

Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Γκόρντον Μπαϊνάι στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.



Είναι πολλά εκείνα που συνδέουν τις δυό μας χώρες, ενώσαμε τις τύχες μας το 2004 με την είσοδο της Ουγγαρίας στην ΕΕ, υπάρχουν κοινές εμπειρίες στη διαχείριση της κρίσης,αλλά και κατανόηση των προβλημάτων,τόσο για την περιοχή μας όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο κ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επιπλέον σύνδεσμος ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η ελληνική κοινότητα της Ουγγαρίας,ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετική την συνεργασία των δύο χωρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον Ούγγρο ομόλογό του για τα μέτρα που έχουν λάβει η Ελλάδα και η Ουγγαρία για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν, επισήμανε δε ότι τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης αλλά και βαθιών αλλαγών θα βοηθήσουν τις δύο χώρες, αντίστοιχα.

"Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει συλλογικά",επισήμανε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση πήρε δύσκολα μέτρα που πονάνε τους πολίτες, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έτσι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.

"Έχουμε ευρωπαϊκή στήριξη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας,Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης", είπε ο κ. Παπανδρέου,προσθέτοντας ότι αναδεικνύεται το θέμα της κοινοτικής αλληλεγγύης και η αναγκαιότητα δημιουργίας των απαραίτητων "εργαλείων", ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κερδοσκοπικές τάσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τα "εργαλεία" αυτά ως οξυγόνο που χρειάζεται, ιδιαίτερα, η Ελλάδα, η οποία τώρα πραγματοποιεί τα πρώτα βήματα εξόδου από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην συζήτησή του με τον Ούγγρο ομόλογό του ετέθη και το θέμα της προοπτικής του 2020 για την κοινωνική συνοχή και την "Πράσινη Ανάπτυξη" και τόνισε ότι οι οικονομίες πρέπει να είναι ανταγωνιστικές, αλλά να υπάρχει και δίχτυ προστασίας,το οποίο με το αίσθημα ασφαλείας που δίνει στον πολίτη, τον βοηθά να είναι παραγωγικότερος.

Στην διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών συζητήθηκε και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, με το Γιώργο Παπανδρέου να χαιρετίζει την συνεργασία Ουγγαρίας,Σερβίας και Ελλάδας στα θέματα αυτά,ενώ,όπως είπε, η πρόταση για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014 είναι ένα ορόσημο που δημιουργεί δυναμική τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ΕΕ, ενώ θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση διμερών πολιτικών προβλημάτων.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Ουγγαρία για την υπογραφή του Συμφώνου Ενεργειακής Ασφάλειας και, αναφερόμενος στην σχέση της Ελλάδας με αυτό, είπε χαρακτηριστικά ότι "μας αφορά", ενώ σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις είπε ότι η Ουγγαρία θα είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ.

Επίσης,ο κ.Παπανδρέου χαιρέτισε την απόφαση της Ουγγαρίας να επιστρέψει στην Ελλάδα 22 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας,λέγοντας πως έτσι ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για πολιτιστικές ανταλλαγές.

Από την μεριά του, ο κ. Γκ.Μπάϊνάϊ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την υπέρβαση της κρίσης και είπε ότι "σε λίγο καιρό θα δείτε αποτελέσματα".

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του την πολιτική που ακολούθησε η Ουγγαρία,απευθυνθείσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, είπε ότι εξασφαλίστηκε ένα δίχτυ προστασίας και πρόσθεσε ότι "όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι σίγουρα ότι θα τύχουν βοηθείας αν χρειαστεί, τουλάχιστον στο βάθος της επόμενης δεκαετίας".

"Αλληλεγγύη στη Ευρώπη και επίδειξη υπευθυνότητας από κάθε κράτος-μέλος χωριστά", είπε ο κ. Μπάϊνάϊ.

Τέλος, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε "εξαιρετικά σημαντική" την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Βουδαπέστη, ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα διμερών σχέσεων, το θέμα της "ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων" και η απόφαση της Ουγγαρίας να επιστρέψει στην Ελλάδα αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα μιλήσει για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης