Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.3.10

Δηλώσεις Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και Καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

A. MERKEL: Κυρίες και κύριοι, χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε σήμερα τη χαρά να έχουμε τον Γιώργο Παπανδρέου μαζί μας. Κάναμε μια σειρά από συζητήσεις και μπορώ να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι σήμερα μαζί μας, καθότι η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν πολύ στενές φιλικές σχέσεις.

Μην ξεχνάτε το μεγάλο αριθμό των Ελλήνων οι οποίοι ζουν στη Γερμανία και τα εκατομμύρια των Γερμανών οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Άρα, και στις δύσκολες στιγμές έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε και να μπορούμε να συνεργαστούμε μέσα στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορώ να πω ότι με ιδιαίτερη χαρά κατέγραψα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο απεφάσισαν να λάβουν μία σειρά από ουσιαστικά μέτρα, τα οποία θα τους επιτρέψουν πραγματικά να αμβλύνουν τα κενά τα οποία εμφανίζει αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός. Μιλάμε για 4% κάθε χρόνο, μια τιτάνια προσπάθεια. Και δεν είναι αποφάσεις οι οποίες έχουν μόνο παρθεί, σήμερα, τις ενέκρινε και το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θα ήθελα, σε όλους εκείνους οι οποίοι συμμετείχαν, να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα και να τους συγχαρώ γι’ αυτή την απόφαση και είναι σημαντικό τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι ειδικοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να πουν ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε μια υγιή οικονομική βάση στην Ελλάδα.

Και ξέρουμε και στη Γερμανία, γιατί και εμείς είχαμε πολλές δυσκολίες, ότι είναι δύσκολο, έχει μεγάλες απαιτήσεις, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι μια πολύ ουσιαστική στιγμή. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς παρακολουθήσαμε χθες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι έγινε με το ελληνικό ομόλογο όπως βγήκε στις αγορές και νομίζω ότι οι αγορές επέδειξαν ότι έχουν εμπιστοσύνη.

Στα πλαίσια των συζητήσεών μας σήμερα, είπαμε ότι θα παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ορίσθηκαν ο απώτερος σκοπός και οι στόχοι οι οποίοι θα πρέπει να υπάρχουν σε σχέση με τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν για την Ελλάδα και δεύτερον, τονίσαμε ότι αν χρειαστεί και εμείς έχουμε κάθε διάθεση να πούμε ότι τη σταθερότητα του ευρώ πρέπει να την έχουμε όλοι πάντοτε σαν ένα πολύ κομβικό στοιχείο αναφοράς για την πολιτική μας.

Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, εν προκειμένω ζήτησε βοήθεια και υποστήριξη στο ευρύτερο πλαίσιο. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως κατά των κερδοσκόπων. Δεν είναι δυνατόν οι κερδοσκόποι οι οποίοι υπάρχουν, οι οποίοι πραγματικά κάνουν χρήση αυτής της δύσκολης στιγμής για την Ελλάδα, να αφήνονται ελεύθεροι.

Το σκεφτήκαμε, το συζητήσαμε. Θα στραφούμε από κοινού προς την Commission και θα τονίσουμε πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε όλες αυτές τις κινήσεις οι οποίες γίνονται από τους κερδοσκόπους και ιδιαίτερα όλα αυτά τα παράγωγά τους, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά.

Δεν είναι από τεχνικής πλευράς εύκολο. Άρα, η πολιτική θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο εν προκειμένω. Θα σκεφτούμε με την Commission πώς θα κινηθούμε. Πρέπει να είμαστε σε θέση να περιορίζουμε και να ελέγχουμε τους κερδοσκόπους, όταν παρεμβαίνουν με αυτό τον τρόπο στα οικονομικά ενός κράτους.

Τέταρτον, αποφασίσαμε στα πλαίσια μιας κοινής θέσης, ότι η Γερμανία και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν στενότατα, εάν θέλουμε πραγματικά να υπάρξει ένας ουσιαστικός εκσυγχρονισμός της Ελλάδας. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός τομέων: στην πολιτική ενέργειας, στην πολιτική της προστασίας σε περίπτωση καταστροφών, στην έρευνα και επαναλαμβάνω, στο περιβάλλον. Αλλά δεν θέλω να ξεχάσω και τα προβλήματα των μεταναστών, όπου εμείς, με μία σειρά από Επιτροπές και με βοήθεια την οποία θα προσφέρουμε, θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα.

Πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη των αγορών έναντι της Ελλάδας θα επανέλθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αν υπάρχουν διαρθρωτικές ουσιαστικές αλλαγές και παρεμβάσεις. Η Γερμανία έχει κάνει ουσιαστικές προσπάθειες σε αυτούς τους τομείς. Είναι η στιγμή να βοηθήσουμε και θα μπορέσουμε, αυτό το know how, αυτή την τεχνογνωσία την οποία διαθέτουμε, να τη δώσουμε και να την προσφέρουμε ως βοήθεια.

Επαναλαμβάνω, θέλω εμείς, πρώτον, να υπογραμμίσουμε τη φιλία, τη συνεργασία και την αγάπη των δύο κρατών μας. Θέλουμε να εξηγήσουμε ποιοι είναι οι τομείς όπου θα σας βοηθήσουμε. Και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Παπανδρέου για τη διάθεσή του. μαζί με το ελληνικό Κοινοβούλιο, να ανταποκριθεί πραγματικά και να πάρει μια σειρά από δύσκολα μέτρα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ την Angela Merkel για τα καλά της λόγια και την πρόσκλησή της εδώ στη Γερμανία, στο Βερολίνο. Και θα συμφωνήσω μαζί της, ότι αυτή η συνάντηση χαρακτηρίζει ακριβώς την καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, μεταξύ των δύο λαών μας, μεταξύ των πολιτών μας. Μια σχέση βαθιάς φιλίας που αποτελείται και από μια σχέση πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής συνεργασίας διμερώς, αλλά και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξέρουμε επίσης ότι μπορούμε να επωφεληθούμε, εμβαθύνοντας αυτή τη σχέση ακόμη περισσότερο και διευρύνοντας αυτή τη σχέση. Η Ελλάδα και η Γερμανία αντιμετωπίζουν προβλήματα από κοινού, μεγάλες προκλήσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ευρύτερα στον κόσμο. Από την διεθνή οικονομική κρίση, μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Γι’ αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες της κας Merkel, όπως βεβαίως και τους δικούς μου συνεργάτες που δούλεψαν σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα για να έχουμε ένα κοινό ανακοινωθέν για συνεργασία σε πολύ σημαντικούς τομείς, που δείχνουν πόσο μπορεί αυτή η σχέση μας να διευρυνθεί, να ανανεωθεί, πόσο μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας.

Στην περιβαλλοντική πολιτική, όπως είπε η κα Merkel, θα πάρετε τη λεπτομερή αυτή δήλωση, στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική, στα θέματα πολιτικής προστασίας – και εδώ έχουμε να μάθουμε πολλά από το μεγάλο δίκτυο εθελοντών που έχει η Γερμανία στο θέμα της πυρόσβεσης – στη συνεργασία των οικονομικών φορέων, στα θέματα έρευνας, ιδιαίτερα σε νέες τεχνολογίες. Στο μεγάλο θέμα, που μας απασχολεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, της μετανάστευσης και του ασύλου και βεβαίως στην περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών μας σχέσεων.

Θέλω λοιπόν πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω γι’ αυτή τη συνεργασία μας.

Δεύτερον, θέλω να ευχαριστήσω για τα λόγια υποστήριξης για το πρόγραμμά μας, ένα δύσκολο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουμε. Πρόγραμμα σταθερότητας, Ανάπτυξης και εμείς προσθέτουμε και Ανασυγκρότησης της χώρας μας. Η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις. Για μας, ήταν αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και ο ελληνικός λαός – μπορώ να σας μεταφέρω – θέλει πραγματικές αλλαγές, θέλει πραγματικές τομές στη χώρα μας, ώστε η Ελλάδα να μπει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, με μια ανταγωνιστική οικονομία, δημιουργώντας μια κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης.

Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι τα βάρη αυτής της πορείας, οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, και θα επιμεριστούν δίκαια, αλλά και θα πιάσουν τόπο. Θα έχουν αποτέλεσμα.

Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την κυρία Merkel να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας, αυτές που κάνουμε, και τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε. Θέλω επίσης να την ευχαριστήσω για την κοινή μας απόφαση να συνεργαστούμε στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, που είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, να συνεργαστούμε και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά βεβαίως και η Γερμανία, που συμμετέχει και σε πολλούς άλλους Οργανισμούς και φόρα, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Θέλω να επαναλάβω αυτό που αποφασίσαμε και στις Βρυξέλλες πριν από δυο εβδομάδες, ότι η ευρωζώνη και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάρουν κάθε απαραίτητο μέτρο, για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, όπως έχει πει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πάλι ευχαριστώ Angela για τη φιλοξενία και την πρόσκληση.

A. MERKEL: Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να απαντήσουμε σε δυο ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ. Κυρία Καγκελάριε, το ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει πολύ συγκεκριμένα η γερμανική κυβέρνηση για να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τις οικονομικές αγορές για την οικονομία στην Ελλάδα;

Και κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από λίγες ημέρες είχαμε κάποιες προτάσεις από Γερμανούς βουλευτές πώς θα μπορούσατε να περιορίσετε το χρέος σας; Ακούσατε τη δυνατότητα να πουλήσετε και νησιά, αλλά να πουλήσετε και κάποιες επιχειρήσεις. Έχετε ακούσει αυτές τις προτάσεις; Τι θα θέλατε να πείτε εν προκειμένου;

A. MERKEL: Το μόνο το οποίο μπορώ να πω εγώ, είναι ότι το δεύτερο σκέλος της ερώτησης δεν πιστεύω ότι οδηγεί πουθενά, αλλά υποθέτω ότι ο κ. Πρωθυπουργός είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να απαντήσει.

Τι μπορεί να κάνει η Γερμανία, με ρωτήσατε. Μπορεί να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Μπορεί πάνω απ’ όλα να μην αφήσει να μιλάνε συνεχώς τα συναισθήματα. Και είναι συναισθήματα αλληλεγγύης, αλληλοϋποστήριξης και κατανόησης της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Δεύτερον. Η Γερμανία και νομίζω ότι αυτό το είπαμε και συνοδεύσαμε αυτό το πρόγραμμα ανανέωσης, το οποίο προτίθεται να ακολουθήσει ως δρόμο η Ελλάδα, για να μπορέσει να επιτύχει αυτή τη μείωση του 4%, μπορούμε λοιπόν να το κάνουμε, ώστε οι θέσεις οι οποίες θα ακούγονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πραγματικά να κινούνται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και κατανόηση.

Και πιθανόν μπορεί και κάποιες εμπειρίες ανανέωσης, γιατί δεν είναι κάτι το οποίο εμείς το κερδίσαμε μέσα σε μέρες, αλλά μέσα σε χρόνια, να τις δώσουμε, να τις συζητήσουμε με την Ελλάδα, και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε την Ελλάδα, και ίσως η Ελλάδα να μπορέσει να κερδίσει κάτι. Δεν θα επιβάλουμε κάτι. Μπορούμε όμως να υποβάλουμε προτάσεις και να πούμε πού έχουμε συγκεκριμένες εμπειρίες και πού νομίζουμε ότι οι δομές της χώρας για τον 21ο αιώνα μπορούν να προσαρμοστούν ή όχι.

Οι αγορές δεν κοιτούν μόνο τη σημερινή ημέρα. Κοιτούν αν η διαδικασία την οποία ξεκινάμε, είναι μια διαδικασία η οποία θα κινηθεί σε βάθος χρόνου, ή είναι μόνο μια χρονική στιγμή την οποία αντικατοπτρίζει. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, η συνεργασία μας με τον κ. Πρωθυπουργό δεν αρχίζει και τελειώνει σήμερα, αλλά είναι μια πολύ πιο σφαιρική προσπάθεια, η οποία θα οδηγήσει ακριβώς στο να μειωθεί το χρέος το οποίο υπάρχει.

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι θέλουμε να βοηθήσουμε στην αλλαγή και στην προσαρμογή ιδίως της θέσης και της σχέσης πολίτη και κράτους. Εδώ έχουμε μια ουσιαστική εμπειρία εμείς, στη Γερμανία.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ Angela. Όσον αφορά τη μείωση του χρέους, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντες τρόποι και αποτελεσματικοί τολμώ να πω, να αντιμετωπίσουμε το χρέος, από το να πουλάμε ελληνικά νησιά!

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες αγωνιστήκαμε εδώ και χρόνια, ώστε τα δικά μας νησιά να είναι πραγματικά ελεύθερα ελληνικά νησιά. Και τολμώ να πω ότι θέλουμε να είναι ανεξάρτητα ελληνικά νησιά και τα αγαπάμε. Οπότε το να τα πουλήσουμε, ή να τα ξεπουλήσουμε, είναι κάτι το οποίο δεν σκεφτόμαστε καν.

Αλλά δεν θα βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα, ξέρετε, θα ήταν απλά μια κίνηση την οποία θα κάναμε, ενώ εμείς θέλουμε να έχουμε μια οικονομία η οποία να λειτουργεί. Μια οικονομία η οποία λειτουργεί, η οποία είναι βιώσιμη, σημαίνει να επενδύσει κανείς περισσότερο σ’ αυτά τα νησιά. Ας πούμε, μιλάμε για συνεργασία με τη Γερμανία. Εσείς έχετε πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια.

Σκεφτείτε τα ελληνικά νησιά τα οποία μπορεί να γίνουν κάποια στιγμή πράσινα νησιά. Μέρος δηλαδή μιας βιώσιμης οικολογικής ανάπτυξης. Θα μπορούσαν να είναι πρότυπα ή μοντέλα. Περιοχές δηλαδή όπου πραγματικά θα είχαμε μια ανάπτυξη, χωρίς να εξαρτιόμαστε από το πετρέλαιο, ή από το κάρβουνο. Θα μπορούσαμε να έχουμε ελληνικά νησιά, τα οποία πραγματικά να παίξουν ρόλο προτύπου για τέτοιου είδους τεχνολογίες.

Θα ήταν μια πιθανή στενή συνεργασία μεταξύ ημών και της Γερμανίας. Σκεφτείτε όμως πώς θα μπορούσε αυτό να παίξει και ένα ρόλο στην τουριστική μας βιομηχανία και να κάνει την τουριστική βιομηχανία όχι μόνο βιώσιμη, αλλά να παίζει έναν ουσιαστικότερο ρόλο απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, στα πλαίσια της οικονομικής βοήθειας την οποία προσφέρει. Αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο θα ακολουθήσουμε.

Να δώσω το λόγο στη Βάλια Πετούρη από τη ΝΕΤ.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Θέλω να σας ρωτήσω, αν πήρατε την πολιτική στήριξη που επιζητούσατε σήμερα από τη Γερμανία, ούτως ώστε με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν προχθές να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Και μια ερώτηση προς την Καγκελάριο της Γερμανίας. Κυρία Πρόεδρε, η Αθήνα πήρε προχθές σαφή, συγκεκριμένα επώδυνα μέτρα που ο ελληνικός λαός θα υλοποιήσει με αιματηρές θυσίες. Μέτρα που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω εάν μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένη, πώς μπορείτε να συμβάλετε στην προσπάθεια καταπολέμησης της κερδοσκοπίας, ενός χορού κερδοσκοπίας, κατά της Ελλάδας, με δεδομένο ότι την επομένη της ανακοίνωσης των μέτρων η Ελλάδα πάλι δανείστηκε με διπλάσιο επιτόκιο απ’ ό,τι δανείζονται άλλες χώρες της ευρωζώνης, που έχουν ακριβώς τα ίδια μεγέθη.

Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω αν συνεχίζει η Γερμανία ως ένας απ’ τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προασπίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα ακούσατε και την κα Merkel για την πολύ θετική υποστήριξη των μέτρων που πήραμε στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε στην Ελλάδα ότι τα μέτρα είναι δύσκολα, ότι πονάνε, αλλά νομίζω ότι δείχνουν και την αξιοπιστία της χώρας μας, την αποφασιστικότητα και της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, να κάνουμε εκείνα τα βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μας είναι βιώσιμη, ότι η οικονομία μας ξεπερνά την κρίση.

Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και ένα μήνυμα και στη διεθνή κοινότητα και στις διεθνείς αγορές. Νομίζω αυτή η έμπρακτη ένδειξη της αξιοπιστίας μας είναι αυτό το οποίο περίμενε να δει η διεθνής κοινότητα και ανταποκρίθηκε ο ελληνικός λαός, ανταποκρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, και αυτό νομίζω χαιρετίστηκε – και ευχαριστώ την κα Merkel γι’ αυτή τη στήριξη.

A. MERKEL: Θα ήθελα να τονίσω δύο στοιχεία. Η Ελλάδα, και σε όλες τις δηλώσεις τις οποίες έχουμε κάνει το τονίζουμε, ήταν, είναι και παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα μέλος το οποίο θέλουμε και είναι μέλος της Ευρωζώνης. Βασιζόμαστε και εργαζόμαστε πάνω σε αυτή τη βάση. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας είναι μια κοινή προοπτική όλης της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό, η Γερμανία και η Ελλάδα δεν διαφοροποιούνται και δεν διαφοροποιείται κανένα άλλο απ’ τα 25 κράτη – μέλη. Όσα αναφέρατε σε σχέση με το τι σημαίνει βοήθεια και υποστήριξη, είπα ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να γίνουν γρήγορα. Πρέπει εδώ και τώρα να πάρετε αποφάσεις. Έγινε αυτό. Χάρηκα που το άκουσα. Χάρηκα που άκουσα ότι υπάρχουν μέτρα τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εδώ και τώρα, και επαναλαμβάνω τα υποστηρίζει και η Ελληνική Βουλή. Αλλά χωρίς να σχετικοποιώ αυτές τις θέσεις, να σας πω ότι και η Ιρλανδία ως κράτος χρειάστηκε να περάσει πραγματικά απ’ αυτό το Ρουβίκωνα. Χρειάστηκε πραγματικά να κάνει βήματα, τα οποία είδαμε να κάνει και η Ουγγαρία και η Λετονία, που χρειάστηκε να πάρουν σκληρά και δύσκολα οικονομικά μέτρα, μέτρα τα οποία και εμείς στη Γερμανία, με ένα διαφορετικό τρόπο ίσως, χρειάστηκε να τα ακολουθήσουμε.

Κοιτάξτε, φέτος στη Γερμανία δεν θα δώσουμε αύξηση στις συντάξεις. Και θέλω να πω όχι ότι δεν καταλαβαίνω τις δυσκολίες τις οποίες πρόκειται να περάσει ο ελληνικός λαός, αλλά ξέρετε, στο πλαίσιο μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, όλα τα κράτη κάποια στιγμή υποφέρουν, όλα τα κράτη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Εμείς έχουμε ένα μείον της τάξεως του 5% όσον αφορά τα έσοδά μας. Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά πού βρισκόσαστε, τις δυσκολίες τις οποίες έχετε να αντιμετωπίσετε, πιστέψτε με. Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, σεβόμαστε αυτό το οποίο έκανε ή προτίθεται να κάνει η Ελλάδα και, πάνω απ’ αυτό, το γεγονός ότι χωρίς αμφιβολία πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων και καταλαβαίνουν τι πρέπει να γίνει.

Θέλω επίσης να καταλάβουν ότι και σε άλλα κράτη περνάει δύσκολες στιγμές ο κόσμος. Αυτή είναι και η πραγματικότητα της Ευρώπης, ότι κάποια στιγμή πρέπει να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιδρούμε αναλόγως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Καγκελάριε, κατάλαβα καλά; Είπατε ότι θα επιδείξετε αλληλεγγύη και επιδεικνύετε και συμπάθεια προς την Ελλάδα. Ναι, αλλά η Γερμανία δεν έχει τη διάθεση να δώσει άμεση οικονομική βοήθεια, ούτε διμερώς, ούτε στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού πλαισίου, ακόμα και αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση τον Απρίλιο να έχει πραγματικά περάσει αυτό το πρόβλημα το οικονομικό το οποίο έχει και να το ξεπεράσει μέσω των μέτρων στα οποία κινείται.

A. MERKEL: Κοιτάξτε, η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, το τονίζω και εγώ. Το θέμα της σταθεροποίησης του ευρώ και του χώρου του ευρώ είναι κάτι το οποίο είναι πολύ ουσιαστικό, άρα δεν τίθεται αυτό το ερώτημα το οποίο θέτετε. Δεν τίθεται αυτό το ερώτημα, και το λέω αυτό για να είναι κατανοητό. Και ξέρετε και από άλλες συνεντεύξεις Τύπου, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω τι θα γίνει τα επόμενα 10 χρόνια και όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια.

Εμείς προσπαθούμε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους σενάρια και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και εγώ να δώσω τώρα στο Γιώργο Παπαχρήστο το λόγο, από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Δύο σύντομες ερωτήσεις για την κα Merkel. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αφού και σήμερα παραδέχεστε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια, γιατί η κυβέρνησή σας άφησε να καλλιεργείται επί μακρό διάστημα αυτή η ψευδής εντύπωση, ότι οι Έλληνες προσπαθούν να κλέψουν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων και αναφέρομαι επίσης και στο πρόσφατο των Γερμανών Ευρωβουλευτών, οι οποίοι πρότειναν αυτό το – να μην το χαρακτηρίσω – σχέδιο, για να βγει η Ελλάδα απ’ τα ελλείμματα.

Και το δεύτερο ερώτημα που θέλω να σας κάνω είναι, γιατί εγκαλείται η Ελλάδα με τεχνικές και μεθόδους που χρησιμοποίησαν και άλλες χώρες , ίσως και η Γερμανία, προκειμένου να ενταχθούν στην Ευρωζώνη και στήνεται ουσιαστικά στον τοίχο για πράγματα, τα οποία εκείνη την περίοδο θεωρούνταν θεμιτά. Ήταν παράνομες αυτές οι μέθοδοι;

Και ένα ερώτημα στον κ. Παπανδρέου. Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η ουσιαστική στήριξη που ζητούσε η Ελλάδα, πέραν της πολιτικής στήριξης, βρήκε ανταπόκριση στη Γερμανία σήμερα. Ευχαριστώ.

A. MERKEL: Καταρχάς, δεν ξέρω κανένα μέλος της Γερμανικής Κυβέρνησης, και είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω, που να έκανε διαμαρτυρίες ή σχόλια έναντι της Ελλάδας. Εάν το έκανε κάποιος, εγώ δεν νομίζω ότι το έκανε κάποιο μέλος της Γερμανικής Κυβέρνησης, δεν το έκανε, αν κάποιος βουλευτής είπε το ένα ή το άλλο, με το οποίο δεν συμφωνώ, συγνώμη, αλλά και στην Ελλάδα θα έχετε τον ένα ή τον άλλο βουλευτή, ο οποίος λέει κάτι το οποίο δεν υποστηρίζεται από την κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει το κάθε πράγμα που λέγεται από τον οποιονδήποτε να το ζυγίζουμε. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά αντιδρούν πιο συναισθηματικά.

Εγώ τόνισα ότι εμείς ως κυβέρνηση έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη στάση και την οποία εξήγησα προηγουμένως.

Δεύτερον, όσον αφορά τη στιγμή που μπήκε η Ελλάδα στην Κοινότητα. Η Κοινότητα ήταν ένα αυτόνομο κράτος, το οποίο αυτόνομα ζήτησε να μπει στην Ευρωζώνη. Εμείς αποδεχθήκαμε την Ελλάδα στο χώρο της Ευρωζώνης, το απεδέχθη η Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη τη στιγμή, και δηλώνω ότι το ερώτημα, πώς θα ήταν εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην Ευρωζώνη, δεν χρειάζεται να το συζητάμε εδώ και τώρα.

Ο καθένας από εμάς, και αυτό ισχύει για τη Γερμανία, αλλά αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, από τη στιγμή που απεδέχθη και βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη, είχε τεράστια πλεονεκτήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η Γερμανία έχει τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά και η Ελλάδα. Όλα τα κράτη έχουν κερδίσει.

Σκεφτείτε την εποχή πριν από το ευρώ. Αν τη σκεφτείτε, τότε θα σκεφτείτε ακριβώς τις ανακατατάξεις μέσω των διαφόρων νομισμάτων, με τους Ιταλούς, με τους Ισπανούς, με τα διαφορετικά κράτη. Δεν θα είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα. Το ευρώ πραγματικά μας έσωσε από συναλλαγματικές κρίσεις και αυτός ήταν ο σκοπός για τον οποίο μπήκαμε όλοι στο ευρώ.

Τώρα είδαμε ότι στα πλαίσια αυτής της κρίσης υπάρχει κερδοσκοπία. Ωραία, η Ελλάδα έχει κάποιες αδυναμίες. Έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα. Και χαίρομαι που είχε το θάρρος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αμέσως μετά την εκλογή του, να το δει και να το αντιμετωπίσει πραγματικά με σθένος.

Αλλά υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες και εδώ είναι οι κερδοσκόποι. Θέλω να πω ακριβώς, όταν έχουμε αυτά τα swaps, όταν έχουμε αυτές τις ασφάλειες μέσω των swaps, τότε πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι, να μην είναι η περίπτωση, ότι ασφαλίζω το σπίτι του γείτονα για να το καταστρέψω, και έχω πάρει την αντίστοιχη ασφάλεια. Αυτό να μην υπάρχει.

Εδώ θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχει η βούληση του Έλληνα Πρωθυπουργού, της Γερμανίδας Καγκελαρίου, θέλουμε μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης, να διασφαλιστεί να μη γίνεται αυτό. Αλλά φυσικά θα πρέπει να σταθούμε και στους Αμερικανούς, διότι μην ξεχνάτε ότι οι κερδοσκόποι δεν σταματάνε στα ευρωπαϊκά σύνορα, ούτε καν στα σύνορα του ευρώ.

Λοιπόν, συμφωνούμε όλοι εν προκειμένω, αλλά θα ήθελα να σας παρακαλέσω όλους και παρακαλώ και τους ανθρώπους στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι το ευρώ ήταν μεγαλύτερη προστασία απ’ ό,τι ήταν πρόβλημα για όλους μας. Κι αυτό είναι κάτι το σημαντικό. Είναι κάτι το οποίο έχει μια πολύ συγκεκριμένη αξία. Γι’ αυτό λέμε αυτή τη στιγμή, ότι θα πρέπει να έχουμε μια οικονομική κυβέρνηση στην Ευρώπη, ώστε οι οικονομικές μας εξελίξεις να κινούνται μέσα στα πλαίσια κεντρομόλων και όχι φυγόκεντρων δυνάμεων.

Γι’ αυτό το λόγο είπαμε ότι πρέπει να εμβαθύνουμε τη σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας διμερώς και πολλά πράγματα να τα προχωρήσουμε, τα οποία μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν το ευρώ πάνω απ’ όλα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να απαντήσω και εγώ. Πρώτα απ’ όλα ακούσατε την κα Merkel και τη στήριξη των προσπαθειών που κάνουμε, των δύσκολων προσπαθειών, αλλά και της αποφασιστικότητάς μας να τα βγάλουμε πέρα και να πάμε τη χώρα μας σε μια νέα πορεία.

Δεύτερον, θέλω και εγώ να τονίσω ότι η ένταξή μας στην Ευρωζώνη είχε θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για μας, αλλά και για πολλές οικονομίες, στην ανάπτυξη. Είδαμε μία πολύ ουσιαστική πορεία ανάπτυξης και αυτό βοήθησε όχι μόνο την Ελλάδα, είμαι σίγουρος ότι βοήθησε γενικότερα την Ευρωζώνη, γενικότερα την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και βεβαίως σήμερα βρισκόμαστε σε μία διεθνή κρίση και αυτό δείχνει και τη μοναδικότητα της Ευρωζώνης, αλλά δείχνει και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, να εμβαθύνουμε το συντονισμό των δράσεών μας, να εμβαθύνουμε την οικονομική διακυβέρνηση, κάτι το οποίο συζητιέται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και των άλλων θεμάτων, όπως είναι βεβαίως τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας, της μετανάστευσης και πολλά ακόμα.

Θέλω όμως και εγώ να κάνω αυτή τη διαφοροποίηση που έκανε η κα Merkel, γιατί είναι πολύ σημαντικό και νομίζω είναι σημαντικό και ως μήνυμα προς το Γερμανό πολίτη, προς το γερμανικό λαό. Ότι μπορεί να έχουμε και έχουμε την ελευθερία του Τύπου και στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Αλλά από πλευράς των δύο κυβερνήσεων έχουμε μια πάρα πολύ καλή και στενή συνεργασία και νομίζω ότι αυτή η συνάντηση σήμερα και το αποδεικνύει και το επιβεβαιώνει και ανοίγει νέους δρόμους γι’ αυτή τη συνεργασία.

Δεν θα μείνω όμως μόνο στο πλαίσιο των δύο κυβερνήσεων. Ξέρω βεβαίως ότι πολλά απ’ τα δημοσιεύματα πλήγωσαν αρκετά τους Έλληνες. Δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση της κας Merkel, δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά δεν έχουν σχέση και με το λαό της Γερμανίας, διότι ο λαός της Γερμανίας πρώτα απ’ όλα γνωρίζει τους Έλληνες.

Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο και βεβαίως είναι και αυτό το χρόνο και ευπρόσδεκτη και σημαντική η παρουσία τους για τη χώρα μας και την οικονομία μας. Γνωρίζουν τον ελληνισμό, γνωρίζουν την Ελλάδα, γνωρίζουν τα φιλόξενα συναισθήματά μας. Γνωρίζουν τον καθημερινό μας πολιτισμό.

Αλλά υπάρχουν και οι Έλληνες που ζουν εδώ, στη Γερμανία, και είναι πολλοί, όχι μόνο μια γενιά, και δύο και τρεις γενιές τώρα, και έχουν δουλέψει στα εργοστάσια, έχουν δουλέψει σε εταιρείες, έχουν δουλέψει στα σχολεία, είναι καθηγητές στα Πανεπιστήμια, έχουν ανοίξει επιχειρήσεις, είναι μέρος της γερμανικής κοινωνίας και είναι ένας λίκνος, ένας πολύ σημαντικός λίκνος μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού λαού.

Πιστεύω ότι τα προβλήματα τα οποία εμείς αντιμετωπίζουμε ως χώρα, πρώτα απ’ όλα τα αναγνωρίζουμε εμείς. Θέλουμε πρώτα απ’ όλα εμείς να τα αλλάξουμε. Και αυτό θέλω να είναι και ένα μήνυμα και προς τον Γερμανικό λαό. Δεν προσπαθούμε να μεταφέρουμε ευθύνες αλλού. Είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη χώρα μας.

Αλλά για τα προβλήματα αυτά υπάρχει η κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να τα αλλάξει, και βεβαίως χρειαζόμαστε την ηθική και πολιτική στήριξη, και αυτήν πήραμε και σήμερα από τη Γερμανική κυβέρνηση.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι θα ήταν πολύ εύκολο, σε μια εποχή κρίσεων, όπου όλοι μας περνάμε μια δύσκολη εποχή – και πολύ σωστά είπε η κα Merkel, συμμερίζομαι τις σκέψεις της, ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και στη Γερμανία περνάνε δύσκολες στιγμές, όπως και σε άλλες χώρες – θα ήταν πολύ εύκολο να ψάξουμε για εξιλαστήρια θύματα, αποδιοπομπαίους τράγους για τα προβλήματα αυτά.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή φιλοσοφία μας είναι να δουλέψουμε μαζί και αυτό χρειάζεται, διότι μας δίνει πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών μας, των λαών μας. Και αυτός είναι ο στόχος μας και πιστεύω ότι αυτή η συνάντησή μας σήμερα αυτό συμβολίζει.

Και πάλι ευχαριστώ.

A. MERKEL: Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω, στρεφόμενη τώρα προς το λαό της Ελλάδος, πρέπει να ξέρετε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των Γερμανών πολύ ευχαρίστως θα ξαναέρθει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι και όλοι οι συμπατριώτες σας, που ζουν εδώ στη Γερμανία, ζουν ευχάριστα.

Και πάνω απ’ όλα να μην ξεχνάτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα οικοδόμημα το οποίο βασίζεται στη συνεργασία. Δουλεύουμε όλοι μαζί προς ένα σκοπό, να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον και μέσα σε αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να κάνουμε πολιτική, γιατί αυτό σημαίνει και πολιτική στο μέλλον.

Γι’ αυτό και στέλνω τις καλύτερες ευχές μου στην Ελλάδα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης