Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.3.10

Αποφασίσαμε να επισκεφθώ τις επόμενες ημέρες την Κύπρο, να συναντηθώ μαζί του, μαζί με τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων, για να διαβουλευτούμε. Έχουμε συμφωνήσει σε μια ημερομηνία, αλλά ο ίδιος θα διαβουλευτεί με τα άλλα κόμματα, ώστε να την οριστικοποιήσουμε. Και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια χρήσιμη άσκηση για την περαιτέρω προώθηση των προσπαθειών, των κοινών μας προσπαθειών, για την επίλυση του Κυπριακού.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010






Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας. Να καλωσορίσω τον φίλο και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Όπως πάντα, είχαμε μια πολύ καλή και εκτενή συνεργασία. Από την πλευρά μου, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις δικές μας πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την πρωτοβουλία μας ενάντια στους κερδοσκόπους.

Όπως τόνισα, η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που όφειλε να κάνει παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις. Και τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Και βεβαίως, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις ακριβώς γι’ αυτό το θέμα.

Όπως πάντα, κάναμε μια ουσιαστική ανασκόπηση για την πορεία του Κυπριακού και των συνομιλιών. Και θέλω και πάλι να τονίσω την εκτίμησή μου, αλλά και τη στήριξή μου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Δημήτρη Χριστόφια, στην προώθηση αυτών των συνομιλιών, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Συμφωνούμε, είναι κοινό μας συμφέρον, είναι κοινή μας στόχευση, μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και, βέβαια, που αξιοποιεί, σέβεται και εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αποφασίσαμε να επισκεφθώ τις επόμενες ημέρες την Κύπρο, να συναντηθώ μαζί του, μαζί με τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων, για να διαβουλευτούμε. Έχουμε συμφωνήσει σε μια ημερομηνία, αλλά ο ίδιος θα διαβουλευτεί με τα άλλα κόμματα, ώστε να την οριστικοποιήσουμε. Και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια χρήσιμη άσκηση για την περαιτέρω προώθηση των προσπαθειών, των κοινών μας προσπαθειών, για την επίλυση του Κυπριακού.

Και πάλι, καλωσόρισες Δημήτρη. Κύριε Πρόεδρε, σας δίνω το λόγο.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητέ φίλε κ. Πρωθυπουργέ. Δεν έχω παρά να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί ο Πρωθυπουργός, όπως πάντα, είναι πρόθυμος να ανταλλάξουμε απόψεις και να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και για την επαναβεβαίωση της αδελφικής φιλίας και της καθημερινής συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων, του Πρωθυπουργού και εμού, για να προωθήσουμε λύση σ’ αυτό το χρονίζον πρόβλημα της Κύπρου.

Είναι κοινά τα προβλήματα, κοινοί είναι και οι αγώνες, κοινές και οι προσπάθειες. Η αλληλεγγύη του Πρωθυπουργού και της ελληνικής Κυβέρνησης είναι δεδομένη, να μου επιτρέψετε να πω, είναι και απόλυτη και ευχαριστώ θερμότατα για τη στήριξη στους χειρισμούς που κάνουμε μέσα από τις συνομιλίες και, ευρύτερα, στις προσπάθειές μας στο διεθνή χώρο, για να πειστεί ότι το Κυπριακό είναι καιρός σίγουρα να λυθεί, αλλά δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να λάβουμε υπόψη κάποιες βασικές αρχές, και του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης.

Έχω ενημερώσει ενδελεχώς τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και βεβαίως έχω ενημερώσει για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την δική του ενημέρωση, για τα καυτά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα σε σχέση με την οικονομία και, βεβαίως, για τη θέση της Ευρώπης έναντι των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Θέλω να πω ότι, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ελλάδα πάντοτε μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να θεωρείται επίσης δεδομένο και φυσιολογικό. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πάντοτε είναι πρόθυμος να κατέλθει στην Κύπρο για να ανταλλάξουμε από κοινού απόψεις με τους ηγέτες των κομμάτων, για το τι δέον γενέσθαι περαιτέρω σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα.

Πολύ σύντομα, ο Πρωθυπουργός θα είναι μαζί μας. Επιφυλαχτήκαμε να πούμε την τάδε ημέρα, γιατί θα ήθελα να είναι όλοι οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων παρόντες σ’ αυτή την κοινή συνάντηση με τον αγαπητό φίλο, Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Θέλω να τον ευχαριστήσω ακόμη μια φορά, γιατί αφιερώνει τον πολύτιμο χρόνο του για να κουβεντιάσουμε όποτε χρειαστεί, και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα τον καλωσορίσουμε στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι αξία έχει να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν για την επίλυση του Κυπριακού;

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Κοιτάξτε, γίνεται πολύς λόγος γι’ αυτό το περιβόητο κοινό ανακοινωθέν. Εξαρτάται από το περιεχόμενο ενός ανακοινωθέντος και από τους στόχους ενός ανακοινωθέντος.

Κατά συνέπεια, δεν έχω καμία αντίρρηση να εκδώσουμε κοινό ανακοινωθέν, όπως εκδώσαμε κοινό ανακοινωθέν όταν ήρθε στην Κύπρο και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Κουβεντιάζουμε με τον κ. Ταλάτ αυτή την πιθανότητα, κουβεντιάζουμε και με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου βέβαια και ίσως το θέμα αυτό να έρθει και στο Εθνικό Συμβούλιο.

Συνεπώς, επαναλαμβάνω, εάν ένα κοινό ανακοινωθέν θα θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία, αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί το Κυπριακό συναποτελείται από 6-7 πτυχές. Τώρα, ουσιαστικά, μιλάμε για μια πτυχή. Την πτυχή της διακυβέρνησης, που είναι πάρα πολύ σοβαρή βεβαίως, γιατί σχετίζεται με το σύστημα το οποίο θα ακολουθηθεί στην πορεία, σχετίζεται με τη λειτουργικότητα, με τη μη λειτουργικότητα του κράτους, σχετίζεται με την ενότητα του κράτους. Αν θα είναι μια πραγματική ομοσπονδία, ή θα έχει ψήγματα συνομοσπονδίας, ή θα είναι συνομοσπονδία. Άρα, είναι πολύ σημαντική πτυχή η διακυβέρνηση.

Και πρέπει να σας πω ότι σε διάφορες πλευρές αυτής της διακυβέρνησης, έχουμε επιτύχει σημαντικές λύσεις. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που είναι αρκετά σοβαρά, που ακόμη απομένουν χωρίς λύση, γιατί έχουμε διαφωνίες.

Άρα, επιφυλάσσομαι να δούμε ποιο περιεχόμενο θα ήθελε η άλλη πλευρά να δώσει σ’ αυτό το ανακοινωθέν, για να είμαστε σίγουροι τι κάνουμε. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τουρκικής πλευράς προωθείται, η πραγματοποίηση μιας διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και ειδικότερα για την πτυχή της ασφάλειας. Και δεδομένου ότι ενδιαφερόμενο μέλος είναι και η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, κ. Πρωθυπουργέ, ποια είναι η θέση σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας, έχει ήδη κάνει μια ενδελεχή συνέντευξη επ’ αυτού. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τις σκέψεις του. Συμφωνώ απολύτως με τις σκέψεις αυτές και νομίζω ότι, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαμε να δούμε μια τέτοια συνάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πιο σημαντική δήλωση των τελευταίων μηνών, κατά την δική μου άποψη, είναι το μήνυμα - άνοιγμα προς την κυρία Μέρκελ, ότι αν θα αρνηθεί την στήριξη προς την Ελλάδα, κινδυνεύει να καταρρεύσει και το ίδιο το γερμανικό καθεστώς. Και θέλω να μου πείτε αν τελικά η κυρία Μέρκελ επιμένει να μη βοηθάει την Ελλάδα, αυτό εγκυμονεί κινδύνους και για το ίδιο το οικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να υπενθυμίσω τη συμφωνία την οποία κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, μάλιστα, όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και των 27 χωρών. Η συμφωνία τότε ήταν ότι η Ελλάδα, μετά από μια αξιολόγηση η οποία και έγινε - όπως θυμόσαστε, ήρθαν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - θα έχει την στήριξη της ΕΕ, η οποία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης.

Έγινε μια αξιολόγηση του Προγράμματός μας και λόγω του ότι υπήρξαν σημαντικά ρίσκα, όπως λέγεται, για την επίτευξη των στόχων, εμείς αποφασίσαμε ένα δύσκολο πακέτο, πολύ δύσκολο πακέτο, για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι φτάνουμε στο στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010.

Και βεβαίως, έχουμε το Πρόγραμμά μας για τα επόμενα δύο χρόνια, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 3%.

Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Η άλλη πλευρά αυτής της απόφασης έλεγε, πολύ συγκεκριμένα, ότι θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση και τη στήριξη της Ευρωζώνης. Άρα, λοιπόν, από την πλευρά μας, η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε. Η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας είναι ακριβώς η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Ευρωζώνη, όχι απλά την Ελλάδα, αλλά την Ευρωζώνη, γιατί είμαστε μέρος μιας οικονομικής οικογένειας.

Γι’ αυτό λέω ότι είναι η ώρα της Ευρώπης. Και αυτή την ώρα θα τη συζητήσουμε, αυτή την πρόκληση θα τη συζητήσουμε σίγουρα σε λίγες ημέρες και, μάλιστα, σε μια σημαδιακή για την Ελλάδα ημέρα, γιατί είναι και εθνική γιορτή.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης