Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.3.10

Όπως είπα και χτες, αν δεν λάβουμε σήμερα αυτές τις αποφάσεις, όχι σε λίγους μήνες, αλλά άμεσα, θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα δανεισμού και άρα πληρωμών και εξυπηρέτησης του χρέους μας και βεβαίως, ευρύτερα και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Όλοι σας κατανοείτε πολύ καλά, ποιες θα είναι, όχι μόνο οι δημοσιονομικές αλλά και οι κοινωνικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΗΛΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως είπα και στη χτεσινή μου ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, συγκάλεσα σήμερα εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να πάρουμε όλοι μαζί ομόφωνα τις αποφάσεις που απαιτεί αυτή η κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας μας.
Περιθώρια αμφιβολιών για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα δεν υπάρχουν. Και έχουμε πει ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει.



Το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα είναι να τη σώσουμε από κάθε είδους κηδεμονία, εξάρτηση, βαθιά ύφεση και τα πρωτοφανή κοινωνικά προβλήματα που θα επιφέρει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.
Βέβαια οι αποφάσεις μας δεν είναι για κανέναν από εμάς ευχάριστες. Αλλά σε τέτοιες συνθήκες, δεύτερες σκέψεις δεν υπάρχουν.
Όπως είπα και χτες, αν δεν λάβουμε σήμερα αυτές τις αποφάσεις, όχι σε λίγους μήνες, αλλά άμεσα, θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα δανεισμού και άρα πληρωμών και εξυπηρέτησης του χρέους μας και βεβαίως, ευρύτερα και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.
Όλοι σας κατανοείτε πολύ καλά, ποιες θα είναι, όχι μόνο οι δημοσιονομικές αλλά και οι κοινωνικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.
Γι’ αυτό και λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις. Για να την αποτρέψουμε. Και θα το κάνουμε.
Προσωπικά, όπως έχετε καταλάβει, είμαι αποφασισμένος και να πω αλήθειες για τη χώρα και να προχωρήσω άμεσα σε ό,τι είναι αναγκαίο, για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας, να πάρουμε την απαραίτητη ανάσα και το χρόνο, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια των πολιτών και την αξιοπιστία της χώρας και να μπούμε σε μια νέα πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ζητώ από όλους σας σοβαρότητα και αφοσίωση σ’ αυτόν τον κοινό μας στόχο, στο στόχο που επιβάλλουν οι στιγμές.
Είναι ιστορικές στιγμές για τη χώρα, μια και για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όπως κάναμε πάντα και όπως κάνει αυτή η Παράταξη στις δύσκολες στιγμές, όποτε κι αν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Χρέος μας είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην ασφάλεια και στην ανεξαρτησία και βεβαίως, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη Ελλάδα του αύριο και να δώσουμε στους πολίτες ελπίδα και προοπτική.
Ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα πάρει το λόγο αμέσως μετά, θα σας παρουσιάσει ολόκληρο το σχέδιο στο οποίο συμβάλατε πολλοί από εσάς αυτές τις μέρες με τις γόνιμες σκέψεις και παρατηρήσεις σας.
Πριν όμως από αυτό θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις.
Από αύριο το πρωί οι αποφάσεις αυτές θα είναι πίσω μας, με μια προϋπόθεση: ότι πέρα από το σήμα αξιοπιστίας που στέλνουμε στις διεθνείς αγορές δυστυχώς, – λέω δυστυχώς, με την έννοια ότι οι διεθνείς αγορές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της χώρας μας, εκεί φθάσαμε – πρέπει να υπάρξει και έμπρακτη ευρωπαϊκή στήριξη και κοινοτική αλληλεγγύη. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση επιτυχίας μας.
Από σήμερα όμως, το πρόβλημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ελληνικό». Εμείς κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει και με το παραπάνω. Εκπληρώνουμε, αν θέλετε, στο ακέραιο όσα πρέπει από τη δική μας πλευρά. Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα της Ευρώπης. Και είναι και για την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ιστορική στιγμή. Από την άλλη, αν δεν ανταποκριθεί και παράλληλα αν δεν ανταποκριθούν και οι αγορές, όπως θα θέλαμε, λόγω της κερδοσκοπικής τους συμπεριφοράς, ύστατη λύση θα ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αν όλα πάνε καλά όμως - και αυτό ελπίζουμε - η μετρολογία και το δημοσιονομικό θα πάρουν δευτερεύουσες θέσεις στη δημοσιότητα. Θα είναι μια φάση που έχει ήδη αποφασιστεί και θα προχωρήσουμε σε μια νέα φάση. Αυτό σημαίνει ότι τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το στοίχημα της πολιτικής θα μετατεθεί σε άλλο επίπεδο και σε άλλα Υπουργεία. Όχι ότι δεν θα συνεχιστεί η ανάγκη άμεσης εποπτείας του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Αλλά το στοίχημα που υπάρχει θα είναι αλλού:
- Πρώτα απ’ όλα θα είναι το στοίχημα για αλλαγές που εμπεδώνουν την αίσθηση δικαίου. Προχθές είχαμε τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη, με τη δικαστική ηγεσία. Και βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό και σ’ αυτόν τον τομέα της Δικαιοσύνης να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές.
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά βάρη. Μερικά από αυτά ανακοινώνονται και σήμερα, παρότι θα μπουν στο φορολογικό νομοσχέδιο, τα οποία όμως θα είναι σημαντικά για την αίσθηση δικαίου και τη σοβαρή και πιο δίκαιη ανακατανομή των βαρών αλλά και του πλούτου της χώρας μας.
- Η αντιμετώπιση του προβλήματος της σπατάλης, η διαφάνεια, το νοικοκύρεμα, που είναι βεβαίως θέμα κάθε Υπουργείου και που εκεί υπάρχουν πολλά περιθώρια. Δυστυχώς για το παρελθόν αλλά ευτυχώς τώρα, μας δίνει τη δυνατότητα εκεί να υπάρξει ανάσα, εφόσον γίνει αυτό το νοικοκύρεμα, το οποίο βεβαίως θα μπορούσε να αντιστοιχιστεί με πολλά από αυτά τα οποία περικόπτουμε σήμερα με τα μέτρα.
- Τα θέματα των νοσοκομείων. Η μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση - τα συζητήσαμε - όχι μόνο για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για να εξασφαλίσουμε, με τις αλλαγές που χρειάζονται, το δικαίωμα για πρόσβαση στην ποιοτική υπηρεσία υγείας. Και βεβαίως, να ελαφρύνουμε κάθε ελληνική οικογένεια, από ένα μεγάλο βάρος που έχει σήμερα, τεράστιο βάρος από τα προσωπικά εισοδήματα που πάνε στην υγεία.
- Το ίδιο και στην παιδεία. Θεσμικές αλλαγές, ποιότητα και πρόσβαση, αλλά βεβαίως και μείωση του τεράστιου κόστους που σήμερα σηκώνει η ελληνική οικογένεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και των εξετάσεων.
- Πρόνοια, ανεργία, νεολαία. Εδώ είναι πολλά Υπουργεία που εμπλέκονται. Θέματα που αφορούν στη νέα γενιά και που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερα το θέμα της ανεργίας θα είναι από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που όχι μόνο εμείς αλλά και πολλές χώρες και η Ευρώπη θα αντιμετωπίζουν και αυτό πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.
- Στην ανάπτυξη έχουμε το ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο Οικονομίας έχει το μεγάλο βάρος εδώ. Αλλά βεβαίως και κάθε Υπουργείο, γιατί δεν επαρκεί ένα Υπουργείο να κάνει τα έργα. Ουσιαστικά είναι όλα τα Υπουργεία που έχουν προγράμματα και τα οποία χρειάζεται να ωριμάσουν, να προχωρήσουν, να δημοπρατηθούν και να υλοποιηθούν. Βέβαια, υπάρχει και η γραφειοκρατία σε πολλούς τομείς που περιπλέκει την ανάπτυξη, τη δυνατότητα πρωτοβουλιών στον ιδιωτικό τομέα, τη δυνατότητα νέα παιδιά να μπορέσουν γρήγορα να υλοποιήσουν μια επιχειρηματική πρωτοβουλία. Και μέσα σ’ αυτή τη γραφειοκρατία βεβαίως, εμπλέκεται και ένα ολόκληρο σύστημα διαφθοράς.
- Στο θέμα της ανάπτυξης. Θέματα ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, υποδομές, ενέργεια, πολιτισμός, τουρισμός, είναι πολύ βασικά και εκεί θα πέσει πολύ μεγάλο βάρος για την αντιστάθμιση, αν θέλετε, αυτών των δύσκολων μέτρων που έχουν βεβαίως και έναν υφεσιακό χαρακτήρα.
- Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις θεσμικές μας παρεμβάσεις, από το πολιτικό σύστημα μέχρι την κάρτα του πολίτη, την ψηφιοποίηση και μηχανοργάνωση γενικότερα του δημόσιου τομέα.
- Η Διά Βίου Μάθηση είναι επίσης ένα σημαντικό εργαλείο κεντρικής πολιτικής, εργαλείο μεταστροφής αντιλήψεων και μέσα στη δημόσια διοίκηση, όχι μόνο ως ένα δευτερεύον πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά ως μια πρωταρχική προτεραιότητα στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας που μαζί με τη μηχανοργάνωση, μαζί με την καλύτερη λειτουργία στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, την αντιμετώπιση της σπατάλης, τη διαφάνεια, τις θεσμικές αυτές αλλαγές, θα δώσουν την ποιοτική αλλαγή που χρειαζόμαστε στο δημόσιο τομέα.
- Βεβαίως ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, είναι θέματα τα οποία για μας είναι χαρακτηριστικά της διακυβέρνησής μας. Να μπορέσουμε να φέρουμε ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό, πολύ σημαντικό. Και πιστεύω ότι από αυτό θα κριθούμε, διότι σήμερα η ανοχή του κόσμου θα είναι τέτοια, μόνο αν δει το παράδειγμα από τη δική μας πλευρά, αν αισθανθεί ότι είμαστε κοντά του, δίπλα του.
Θα χρειαστεί, παρά το φόρτο της εργασίας, να βγαίνουμε πολύ περισσότερο έξω στον κόσμο, στην περιφέρεια, στη βάση, με τους φορείς, αλλά και με τον απλό πολίτη, για να μπορέσει να αισθανθεί ότι η Πολιτεία και ιδιαίτερα αυτή η Κυβέρνηση είναι κοντά του, ακούει τα προβλήματά του, λύνει τα προβλήματά του και διαμορφώνει μια νέα ταυτότητα, του τι σημαίνει σήμερα να είσαι Έλληνας, ξεκινώντας, όπως είπα, και από τη δική μας πράξη.
Και βεβαίως η συνεχής και εντατική μας παρουσία και έξω από την Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παντού.
Άρα λοιπόν, πρέπει να βάλουμε στο φουλ τις μηχανές για να εφαρμόσουμε κάθε δέσμευσή μας.
Η δημοσιονομική σωτηρία της χώρας θα πάει στράφι, αν δεν αποδείξουμε στην πράξη στους πολίτες, ότι αυτή η Κυβέρνηση ήρθε για να αλλάξει πράγματι τα πάντα στη χώρα, σε όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος.
Θα κάνω και πάλι την έκκληση και την προτροπή - ξέρω ότι όλοι δουλεύετε σκληρά - αλλά πέρα από τον όγκο δουλειάς, χρειάζεται να δούμε και την ποιότητα δουλειάς, με την έννοια των καινοτόμων, ριζοσπαστικών, τολμηρών λύσεων που φεύγουν από την πεπατημένη. Βρέστε τους καλύτερους, βρέστε τους πιο δημιουργικούς στον τομέα σας, ώστε να κάνουμε τα απαραίτητα bay pass, όπως το έχουμε πει, λόγω και της έκτακτης κατάστασης, αλλά και διότι είναι η εποχή να κάνουμε τις αλλαγές. Δεν θα είναι του χρόνου. Πρέπει φέτος να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται. Και δεν το λέω για δημοσιονομικούς λόγους. Το λέω και για λόγους πολιτικούς.
Βεβαίως, οι αλλαγές αυτές θα έχουν και ένα θετικό αποτέλεσμα και στο δημοσιονομικό και θα μας δώσουν την ευκαιρία να ανασάνουμε και να μπορέσουμε πια, προς το τέλος της τετραετίας, να δώσουμε και αυτή την ανάσα στον πολίτη, στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο και στον μισθωτό.
Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε χωρίς καθυστέρηση. Εγώ θα είμαι από κοντά για να βοηθάω. Κάθε εβδομάδα από εδώ και πέρα πρέπει να δίνουμε ένα δείγμα γραφής από έναν τομέα, είτε κοινωνικής δικαιοσύνης, είτε αναπτυξιακής πολιτικής, είτε θεσμικών αλλαγών, οργανωμένα, αποτελεσματικά. Και όπως σας είπα, θα είμαι κοντά, για να μην βρεθούμε ξανά στη θέση να λάβουμε και άλλα μέτρα.
Όπως είπα, κρινόμαστε καθημερινά. Δεν μπορούμε να έχουμε καθυστερήσεις. Δεν θα μας συγχωρεθεί ούτε η αδράνεια. Αυτό δεν σημαίνει, όπως σας είπα, να βάλουμε και άλλες ώρες στη δουλειά μας, αλλά να δούμε και τις τολμηρές και καινοτόμες πολιτικές σε κάθε τομέα.
Η ευθύνη βεβαίως, βαρύνει όλους για να πετύχουμε. Ξέρω ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες. Θα χρειαστεί αυτές τις μέρες να βγούμε στον κόσμο, να εξηγήσουμε αυτά τα οποία και εγώ χθες ανέλυσα. Να δώσουμε πραγματικά την εικόνα ξανά, για το τι βρήκαμε και βεβαίως, ποιες περιστάσεις αντιμετωπίσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.
Πιστεύω ότι έχουμε όλοι την πολιτική βούληση αυτή την ιστορική στιγμή να τη μετατρέψουμε από μία κρίση σε μια ευκαιρία. Και αυτό από εδώ και πέρα, με το τέλος αυτών των μέτρων, θα πρέπει να δώσουμε. Δηλαδή, θα πρέπει ακριβώς να μετατρέψουμε την κατήφεια και τον καταιγισμό της μετρολογίας και του φόβου σε μια νέα αρχή σιγουριάς, ασφάλειας και προοπτικής.
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε και ένα κλίμα συμμετοχής του πολίτη, όχι μόνο στα βάρη αλλά και στη δημιουργική προσέγγιση των μεγάλων αλλαγών που κάθε τομέας θα προωθήσει.
Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη και θα την κερδίσουμε με τη συλλογική δουλειά αλλά και με την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, νομίζω ότι κάθε Υπουργός θα χρειαστεί την αλληλεγγύη και των υπολοίπων συναδέλφων. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα βασικό στοιχείο. Και νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση θα πρέπει αυτό να το αναδείξει αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης