Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.7.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ SHIMON PERES

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ SHIMON PERES - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2010




S. PERES: Καλώς ορίσατε, από καρδιάς. Καταλαβαίνω πώς νιώθετε γιατί και εγώ βίωσα παρόμοια εμπειρία όταν η οικονομία μας βρέθηκε στο ιστορικό της ναδίρ, με τον πληθωρισμό στο 400% και το λαό να πιστεύει ότι δεν υπήρχε λύση.

Θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε την κατάσταση: με περίσκεψη, ψυχραιμία, ελπίδα. Αυτός είναι και ο σωστός τρόπος.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να ξεκινήσω συγχαίροντας σας διότι και εγώ πιστεύω, όπως και εσείς, ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.

Να προσθέσω ακόμη ότι από τη στιγμή που συμβεί αυτό η χώρα θα γίνει ισχυρότερη και καλύτερη. Δεν πρόκειται να επιστρέψετε στο ναδίρ από όπου ξεκινήσατε την προσπάθεια, αλλά θα δημιουργήσετε ένα νέο σημείο εκκίνησης.

Παρατήρησα επίσης ότι ανατρέχετε στην ιστορία για να διαπιστώσετε τι συνέβη και γιατί, ώστε να εξαλείψετε τις αιτίες και όλες τις δυσκολίες.

Επιπλέον είστε φίλος, προσωπικώς και πολιτικώς. Και τώρα πια, ανακαλύπτουμε ότι οι δυο χώρες μας είναι πολύ κοντά, από γεωγραφική, ιστορική, πολιτική και κάθε άλλη άποψη. Και επειδή είμαστε μικρές χώρες, μπορούμε να συνεργαστούμε για να ξεφύγουμε από το μικρό μας μέγεθος, επειδή οι χώρες δεν μετρώνται μόνο με βάση τη γεωγραφική τους έκταση, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα για τα καλά σας λόγια για την Ελλάδα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καθώς και για και τις ελπίδες που εκφράσατε. Πιστεύω ότι αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση για μας, μια πρόκληση την οποία, όπως είπατε, με τις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε, θα την ξεπεράσουμε και θα είμαστε μια χώρα πιο δυνατή μετά από αυτή τη δοκιμασία.

Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ και ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, μαζί σας. Μας συνδέει μακρόχρονη προσωπική φιλία. Στη διάρκεια των ετών, έχουμε συναντηθεί σε διάφορες θέσεις και με διαφορετικές αρμοδιότητες. Πολλές φορές έχω έλθει εδώ ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αυτή τη φορά, όμως, έρχομαι στο Ισραήλ ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Και αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, τόσο για μένα, όσο και για τις δυο χώρες μας, ώστε να δούμε όλους τους τομείς της συνεργασίας μας, μιας συνεργασίας, όπως είπατε, που μας αφορά ως μικρότερες χώρες, αλλά προσφέρει και δυνατότητες για μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή. Επίσης, ας δούμε πώς μπορούμε να έχουμε μια συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα από την οποία να προωθούμε όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την ειρήνη για όλη την περιοχή. Αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντά μας, αλλά και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής.

Και γνωρίζω ότι αγωνιστήκατε για την ειρήνη, όπως και εγώ, υπό διαφορετικές ιδιότητες. Έχω επίσης προσπαθήσει να βοηθήσω για την ειρήνη στην περιοχή, την ευρύτερη περιοχή βέβαια, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε όλη την περιοχή που περιλαμβάνει τις χώρες της Μεσογείου.

Και υπάρχουν πολλές προοπτικές, όπως είπατε και εσείς, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Προσβλέπω λοιπόν στις συναντήσεις μας και στη μελλοντική μας συνεργασία. Σας ευχαριστώ για τη θερμή σας υποδοχή.

S. PERES: Δεν ξέρω αν είναι παρήγορο για σας, αλλά και εμείς, όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση, χρειάστηκε να λάβουμε πολύ σκληρά μέτρα. Είχαμε διαδηλώσεις, σχεδόν όπως εσείς, και όλοι έλεγαν ότι είναι το τέλος της ιστορίας.

Κατόπιν όμως, αφού είχαν ληφθεί τα πλέον σκληρά μέτρα, τα πλέον απαράδεκτα στα μάτια του λαού, η δημοτικότητά μας άρχισε να σημειώνει άνοδο. Στην έξοδο από την κρίση, τα ποσοστά είχαν φτάσει στο 80%, διότι όταν ο λαός συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, τότε αντιλαμβάνεται ότι είναι μεν επώδυνη, αλλά γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και εκτιμά την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση.

Δεν μου προκαλούν, επομένως, καμιά εντύπωση οι διαδηλώσεις. Είναι όλα τόσο οικεία, που ένιωσα σαν να βρισκόμουν στην πατρίδα.

Θα είναι όμως ορατά και τα αποτελέσματα τελικώς, όπως τουλάχιστον κατέδειξε και η δική μας εμπειρία και είμαι βέβαιος ότι θα το δείτε και εσείς.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευτυχώς, όπως είπατε και εσείς, βρισκόμαστε πια στο σωστό δρόμο, με τα δύσκολα και επώδυνα μέτρα που ελήφθησαν και, μάλιστα, θα έλεγα ότι ξεπεράσαμε τους αρχικούς μας στόχους όσον αφορά το έλλειμμα, το οποίο ήταν και το μείζον πρόβλημα, όπως και το κρατικό χρέος.

Η προσπάθεια, όμως, μας προσέφερε και αξιοπιστία, όπως και τη δύναμη να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση, ως λαός, να λάβουμε αποφάσεις και να πετύχουμε, όντας αντιμέτωποι ακόμη και με τεράστιες προκλήσεις.

Βεβαίως, οι προσπάθειές μας δεν αφορούν μόνο στο χρέος, αλλά στη γενικότερη ανασυγκρότηση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα περιθώρια και δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και βεβαίως στο πεδίο του τουρισμού υψηλής ποιότητας, της αποκαλούμενης ελληνικής ή μεσογειακής διατροφής, αλλά και στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς, αν και δεν έχουμε επενδύσει σε αυτούς στο βαθμό που θα έπρεπε. Ασφαλώς και μπορούμε να συνεργαστούμε, πιστεύω, και στο πεδίο αυτό.

Τώρα λοιπόν που φτάνει στο τέλος της η κρίσιμη φάση, θεωρώ ότι είναι καιρός να προσανατολιστούμε σε μια περίοδο δημιουργικών αλλαγών για την Ελλάδα και, για το λόγο αυτό, σας ευχαριστώ και για τη δική σας στήριξη.

Σ. ΠΕΡΕΣ: Ξέρετε, ο Μπεν Γκουριόν, λίγο πριν την ανεξαρτητοποίηση, άρχισε να μαθαίνει την ελληνική γλώσσα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αλήθεια;

Σ. ΠΕΡΕΣ: Βεβαίως. Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι η πολιτική και η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του κράτους έχει αρχαιοελληνικές καταβολές.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης