Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28.1.11

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ CNΝ «QUEST MEANS BUSINESS» ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ RICHARD QUEST (ΠΕΜΠΤΗ 27/01)

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:, Ο επόμενος καλεσμένος μου, Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είχε πει πέρυσι, στο Νταβός, ότι ίσως η Ελλάδα κατάφερνε να αποφύγει την παροχή βοήθειας. Τώρα όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συνέβη.

Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουμε πολλά να πούμε, αλλά καταρχήν να ρωτήσω, θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις προκλητικές δηλώσεις ανθρώπων, όπως εσείς ή ο Γάλλος Πρόεδρος, ότι το ευρώ, δεν θα εγκαταλειφθεί ποτέ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είναι προκλητικές δηλώσεις, μόνον. Πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική θέληση σήμερα στην Ευρώπη. Πριν από λίγους μήνες, ακούγονταν διάφορα σενάρια για δύο ευρώ, για διάλυση, ή για αποχώρηση από την Ευρωζώνη κάποιων χωρών. Αυτές οι συζητήσεις σταμάτησαν τώρα. Όλοι έχουμε την πολιτική θέληση να υπερασπιστούμε το ευρώ, να κάνουμε τα πάντα για να το διαφυλάξουμε και, προφανώς, έχουμε πολλά να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όμως, σήμερα το πρωί, διάβασα μια έρευνα, την είδατε και εσείς, σύμφωνα με την οποία αρκετοί, ένα κάποιο ποσοστό των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι, μέχρι το 2016, μία τουλάχιστον και ίσως και περισσότερες χώρες θα έχουν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κόσμος πιστεύει διάφορα πράγματα, αλλά για το λόγο αυτό υπάρχουν και οι πολιτικοί, για να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Υπάρχει η πολιτική θέληση των λαών μας και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του ευρώ το 2016, το 2020 και στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο μηχανισμός σταθεροποίησης, ο οποίος χρησίμευσε σαν έρεισμα όλου του προγράμματος στήριξης, χρειάζεται κεφαλαιοποίηση, μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σύντομα στο ECOFIN. Ποια είναι η θέση σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως γνωρίζετε, έχουμε δεχθεί βοήθεια, δάνεια τα οποία αποπληρώνουμε, και έχουμε δρομολογήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Όλοι είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις μας.

Αν θέλουμε, όμως, να επιτύχουμε ευρύτερη σταθερότητα, υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Άρα, το ζήτημα που αναφέρατε, δεν συνδέεται με την Ελλάδα, συνδέεται με…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι όμως το βασικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί;

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, πολλά θέματα. Καταρχήν, εμείς ως κράτη-μέλη, ως χώρες, οφείλουμε να εφαρμόζουμε μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. Επομένως, τίθεται θέμα υπευθυνότητας. Εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολικών ελλειμμάτων και χρεών, πρέπει να βρούμε τρόπους για την αντιμετώπισή τους.

Κατά δεύτερο λόγο, πρέπει να αποκτήσουμε ξανά εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με εισαγωγή κανονιστικών ρυθμίσεων ή άλλων μέτρων και, ενδεχομένως, αναδιάρθρωση κεφαλαίων σε ορισμένους τομείς.

Και τρίτον, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το οποίο να μπορεί να αντιμετωπίζει ενδεχόμενες επόμενες κρίσεις. Αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο, για να παρακολουθεί τις αγορές ομολόγων και τα θέματα χρέους, και να έχει εργαλεία και κανόνες. Πρέπει να αποκτήσουμε, δηλαδή, το απαραίτητο οπλοστάσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνδυασμός εργαλείων και κανόνων.

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συνδυασμός κανόνων και, μάλιστα, ευέλικτων κανόνων, θα έλεγα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά, ας μιλήσουμε για την πρόοδο της χώρας. Έχετε εφαρμόσει το πλέον δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας. Ο Ελληνικός λαός υποφέρει. Υπάρχει προοπτική υιοθέτησης και άλλων μέτρων, για να περιορισθεί το έλλειμμα. Σας ικανοποιεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε κάνει σημαντικές προόδους, γιατί είμαστε στο σωστό δρόμο. Περιορίσαμε το έλλειμμα κατά 6,5%, τεράστια μείωση, εντυπωσιακή. Μου είπαν ότι ελάχιστες χώρες στο παρελθόν έχουν πετύχει κάτι αντίστοιχο.

Αλλάξαμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Είναι πλέον ένα βιώσιμο σύστημα, από τα πλέον βιώσιμα στην Ευρώπη. Αλλάξαμε το φορολογικό μας σύστημα. Είναι διαφανές, πιο αποτελεσματικό και πλήττει τη φοροδιαφυγή. Προχωρούμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και σε άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα δημιουργήσουν περαιτέρω ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα περισσότερα οδυνηρά μέτρα μπορεί να αντέξει η οικονομία σας; Γιατί, στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος, ουσιαστικά, στραγγαλίζετε την οικονομία σας.

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όντως, κάποια από τα οδυνηρά μέτρα ήταν αναγκαία για τον περιορισμό του ελλείμματος. Και τα καταφέραμε. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, στις οποίες προχωρούμε, όμως, θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 4-5% του ΑΕΠ. Επίσης, οι νέοι επενδυτικοί νόμοι και οι επενδύσεις σε τομείς πράσινης ενέργειας, είναι μερικές από τις αλλαγές.

Υπάρχουν επομένως θετικές αλλαγές σε πολλούς τομείς. Με ρωτάνε συχνά, αν οι Έλληνες υποστηρίζουν την πολιτική μας. Αν αφορούσε μόνο στον περιορισμό του χρέους, οι Έλληνες δεν θα την υποστήριζαν.

Βελτιώνουμε την Ελλάδα. Κάνουμε την Ελλάδα μια καλύτερη χώρα, πιο ανταγωνιστική και πιο δίκαιη, θα έλεγα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί από τους θεατές μας θα αναρωτηθούν και τους ακούω: «δεν τον έχει ρωτήσει, θα χρειασθεί η Ελλάδα να υποτιμήσει, να δηλώσει αδυναμία αποπληρωμής ή να αναδιαρθρώσει το χρέος της;»

‘Έχω δει τις απαντήσεις σας πολλές φορές, αλλά είναι μια ευκαιρία να μου πείτε: είστε σε θέση να δηλώσετε κατηγορηματικά ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο;

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η υποτίμηση είναι προφανώς αδύνατη, γιατί είμαστε στην Ευρωζώνη. Όμως, παίρνουμε άλλα μέτρα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί εντός της ζώνης του ευρώ.

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση, οι απόψεις μας είναι σαφείς. Είμαστε στο σωστό δρόμο, για να περιορίσουμε το χρέος μας. Μπορεί να αυξηθεί κατά τι, την επόμενη χρονιά, γιατί έχουμε ελλείμματα. Αλλά μετά, θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει περιορισμό του χρέους μας, και η ανάπτυξη θα περιορίσει το χρέος μας.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει, όμως, και είναι πολύ σημαντικό. Το χρέος, το οποίο συσσωρεύεται, ή τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιμηκυνθούν, έτσι ώστε η αποπληρωμή να γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, ενδεχομένως, με καλύτερους όρους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το χρέος, το οποίο προκάλεσε την κρίση, έχετε πρόθεση να το αναδιαρθρώσετε;

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, δεν είναι στο πρόγραμμά μας.

Δεν είναι στο πρόγραμμά μας, στον οδικό χάρτη μας. Για το λόγο αυτό, συζητάμε την υιοθέτηση άλλων μέτρων, που θα επιτρέψουν να γίνει πιο βιώσιμη η κατάσταση. Προφανώς, είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά κάνουμε τη δουλειά μας και θα πετύχουμε.

Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα, πολύ σύντομα, θα επιβεβαιώσει τα θετικά βήματα. Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα, είχαμε αύξηση των εξαγωγών πάνω από 20%, ένα μικρό δείγμα των θετικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, θα τα ξαναπούμε, ελπίζω, στην Αθήνα την επόμενη φορά.

Γ. A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ, είστε πάντα ευπρόσδεκτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης