Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.1.11

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "DIE PRESSE" ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ CHRISTIAN ULTSCH

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «DIE PRESSE» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ CHRISTIAN ULTSCH.
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2011







ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βρετανικό περιοδικό Economist υποστήριξε πρόσφατα ότι χώρες σαν την Ελλάδα, είναι προτιμότερο να αναδιαρθρώσουν τώρα παρά αργότερα το χρέος τους. Πρόκειται η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρέπει να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα το οποίο αποφασίσαμε. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι: ακόμα και αν η Ελλάδα είχε μηδενικό χρέος, θα έπρεπε να προβούμε σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Διότι το σύστημά μας δεν ήταν βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Δεν γινόταν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών μας. Υπήρχε έλλειψη διαφάνειας και δεν είχαμε επενδύσει αρκετά σε τομείς όπου διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα: ποιοτικό τουρισμό, πράσινη ανάπτυξη, εκπαίδευση, καινοτομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα ήταν αν η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση, επειδή δεν θα είναι σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα και θα αρχίσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεπληρώνουμε τα χρέη μας. Επειδή συνεχίζουμε να έχουμε ελλείμματα, προς το παρόν, το ύψος του χρέους θα αυξάνεται, αλλά κατόπιν θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, επειδή θα μειώνουμε το έλλειμμα και επειδή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αποτελεί λύση για σας η αναδιάρθρωση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η αναδιάρθρωση δεν είναι λύση για την Ελλάδα. Αλλά θέσαμε στο τραπέζι μία άλλη λύση. Θα βοηθούσε πολύ αν δοθεί στην Ελλάδα ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την εξόφληση των χρεών της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι πότε να διαρκέσει αυτό το διάστημα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Περίπου το ίδιο διάστημα που ισχύει για την Ιρλανδία. Στους Ιρλανδούς δόθηκε ένα μεγαλύτερο διάστημα για την αποπληρωμή του χρέους. Σε εμάς, δόθηκε μόνο μία σύντομη περίοδος. Για το λόγο αυτό, οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έχει δυσκολίες να ξεπληρώσει μέσα σε 4 ή 5 χρόνια αυτό το πολύ υψηλό ποσό. Αν ίσχυαν οι ίδιοι όροι με την Ιρλανδία και γινόταν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, θα ήταν όλα πιο εύκολα για εμάς. Αυτό θα καθησύχαζε τις αγορές και τους επικριτές μας. Θα ήταν σημαντικό να γίνει αυτό. Κατά τα άλλα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έλαβαν ήδη μία σχετική απόφαση, αλλά ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ενδείξεις ότι το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας λειτουργεί στην Ελλάδα αντιπαραγωγικά και στραγγαλίζει την ιδιωτική οικονομία και τελικά μπορεί να οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των χρεών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα θεωρούσα την Ελλάδα κλασσικό παράδειγμα. Είχαμε και έχουμε στην Ελλάδα μια εκτενή παραοικονομία και φοροδιαφυγή, όπως και αρκετή σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η φορολογική συνείδηση στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ κακή.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, και αυτό είναι ένα από τα προβλήματά μας. Όμως, παρόλο που πέρυσι είχαμε μηδέν ανάπτυξη, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10%. Αυτό δείχνει ότι η οικονομία μας έχει ακόμη δυνατότητες κινήσεων. Ενώ θα καταπολεμούμε την φοροδιαφυγή, θα μπορούσαμε ακόμα και να μειώσουμε και φόρους και παρόλα αυτά, να επιτύχουμε υψηλότερα έσοδα. Αλλά έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας. Τώρα, πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε ένα επίπονο πρόγραμμα λιτότητας. Αλλά επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την κρίση, προκειμένου να λύσουμε ορισμένα από τα διαρθρωτικά μας προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσφέρει αυτή η κρίση την δυνατότητα αλλαγής δομών στην Ε.Ε.;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ελληνική κρίση προσφέρει μία τέτοια ευκαιρία, αλλά θα πρέπει και να την εκμεταλλευτούμε για να επιτευχθούν αλλαγές. Και μάλιστα σε τρείς τομείς: Πρώτον, πρέπει κάθε κράτος - μέλος να διαχειρίζεται με σοβαρότητα και συνέπεια τα οικονομικά του. Δεύτερον, θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για την εξασφάλιση διαφάνειας στον δημοσιονομικό τομέα. Και τρίτον, θα πρέπει να θεσπίσουμε ισχυρούς μηχανισμούς και κανόνες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η Ε.Ε. θα εποπτεύει την δημοσιονομική πολιτική και τα ελλείμματα των μεμονωμένων κρατών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι μετά την κρίση αυτή, θα υπάρξει μια εμβάθυνση της Ε.Ε. που θα καταλήξει σε μία κοινή οικονομική διακυβέρνηση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δυνατόν να επιτύχουμε μία εμβάθυνση της Ε.Ε. Αν λάβουμε σωστές αποφάσεις, και πιστεύω ότι κινούμαστε προς μία καλύτερη και σταθερότερη κατεύθυνση, τότε θα αποκτήσουμε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα αποφασίσετε την αναδιάρθρωση μόνο μετά από την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πρόκειται να γίνουν εκλογές φέτος στην Ελλάδα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2013.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης