Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.2.11

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ANGELA MERKEL ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ (22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ANGELA MERKEL, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ (22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ).

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2011




A. MERKEL: Κυρίες και κύριοι, έχω τη χαρά να υποδέχομαι τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως τιμώμενο καλεσμένο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ευρωπαϊκά θέματα. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε, όμως, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, να πω λίγα λόγια για την κατάσταση στη Λιβύη, για την οποία προφανώς συζητήσαμε στις συνομιλίες μας.

Η Ελλάδα είναι άμεσος γείτονας, τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με τη Λιβύη και, συνεπώς, θα επηρεαστεί από τα ατυχή γεγονότα εκεί. Οι ειδήσεις που μας ήλθαν από τη Λιβύη, χθες και σήμερα, είναι άκρως ανησυχητικές. Η ομιλία του συνταγματάρχη Καντάφι σήμερα το απόγευμα ήταν τρομακτική, κυρίως επειδή ουσιαστικά κήρυξε πόλεμο στο λαό του.

Δηλώνουμε καθαρά και κατηγορηματικά ότι, καλούμε τη Λιβυκή ηγεσία να παύσει άμεσα τη χρήση βίας κατά των συμπατριωτών της, καθώς και ότι αν δεν σταματήσει τη χρήση βίας κατά των πολιτών, η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για να ασκήσει πίεση στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Λιβύη.

Πιστεύουμε ότι η κατάσταση εκεί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται για να συζητήσει το θέμα, επειδή πρέπει να επιληφθεί του ζητήματος. Πέραν αυτού, δεν επιθυμούμε τη χρήση βίας κατά του λαού της Λιβύης. Πρωτίστως, μας απασχολεί η ασφάλεια των συμπατριωτών μας, που βρίσκονται ακόμα εκεί. Ο Υπουργός των Εξωτερικών έχει λάβει μέτρα για την ασφάλειά τους.

Όπως σας είπα, μιλήσαμε σήμερα για την κατάσταση στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, στη διάρκεια του δείπνου. Θα ήθελα να σας πω ξεκάθαρα ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες και έχει βάλει την Ελλάδα σε πολύ πιο προοδευτική τροχιά. Έγιναν μεταρρυθμίσεις επώδυνες για το λαό και πιστεύω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός - αλλά και όλη η Κυβέρνησή του - πέρασε το τεστ του χρόνου, αποδεικνύοντας ότι είναι διατεθειμένος να επωμισθεί το πολιτικό κόστος. Τον σεβόμαστε και τον θαυμάζουμε γι' αυτό.

Το γεγονός ότι οι διεθνείς θεσμοί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, αναφέρουν ότι οι δόσεις του δανείου πρέπει να καταβληθούν, καταδεικνύει ότι πιστεύουν πως οι υποχρεώσεις του Μνημονίου τηρούνται και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι, η Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο, συμβάλλοντας στο να καταστεί το ευρώ ένα σταθερό νόμισμα. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε, λέγοντας ότι θέλουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τα μέλη της Ευρωζώνης, για τη σταθερότητα του ευρώ.

Θα έχουμε μια ανεπίσημη συνάντηση των μελών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και κατόπιν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 και 25 Μαρτίου. Εμείς, από την πλευρά της Γερμανίας - και υπάρχει συμφωνία μεταξύ μας - θα εισηγηθούμε το γερμανικό πακέτο μέτρων. Επιθυμούμε μικρή αλλαγή στη Συνθήκη. Θέλουμε να υπάρχει ένας βιώσιμος μηχανισμός σταθερότητας, που θα περιβάλει το πακέτο διάσωσης και θέλουμε, επίσης, να καταστεί ισχυρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θέλουμε συμφωνία επ' αυτού και επιθυμούμε να συζητηθεί αυτό το θέμα και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, αναφέραμε ότι επιθυμούμε να χαραχθεί μια πολιτική στρατηγική, που θα μας επιτρέπει να αναπτυσσόμαστε σε στενότερη σχέση μεταξύ μας. Συνεπώς, δεν είναι μόνο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης σημαντικό, αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, που αποτελούν και πρέπει να αποτελούν κεντρικό σημείο.

Θα καταθέσουμε σχετικά τις πρώτες μας προτάσεις, στις 11 Μαρτίου. Δεν θα έχουν υποβληθεί μέχρι τότε όλες μας οι προτάσεις, αλλά με ικανοποίηση βλέπω ότι θα εξετάσουμε μαζί αυτό το ζήτημα, επειδή για να σταθεί η Ευρώπη, πρέπει να κινηθεί μέσα στο διεθνή ανταγωνισμό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών μας και πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θεσπίσαμε, επίσης, μια Ελληνο-γερμανική συνεργασία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός βρισκόταν εδώ πέρυσι. Ξεκινήσαμε τότε αυτή την Ελληνο-γερμανική πρωτοβουλία και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Με αυτή τη συνεργασία, νομίζω ότι η Γερμανία, με τον τρόπο της, ίσως περιορισμένα, επιθυμεί να προσφέρει τη συμβολή και την υποστήριξή της στην Ελλάδα, με διάφορες μορφές.

Καταδείξαμε - και οι μήνες αυτοί δεν υπήρξαν εύκολοι για εμάς - ότι παίρνουμε στα σοβαρά τις πολιτικές μας δεσμεύσεις, για να καταστήσουμε το ευρώ σταθερό. Αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και ο καθένας από εμάς πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση του ευρώ. Θα συντονίσουμε, λοιπόν, τα μέτρα που λαμβάνουμε.

Ευχαριστώ. Και πάλι, σας καλωσορίζω θερμά.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήθελα, πρώτα απ' όλα, να συμφωνήσω με την Καγκελάριο, σχετικά με τις εξελίξεις στις χώρες του Μαγκρέμπ και στη νότια Μεσόγειο. Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Και φυσικά, η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας και της ιστορίας της, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ήδη, λόγω των γεγονότων στη Λιβύη, φροντίζουμε για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού ξένων υπηκόων προς την Κρήτη και, από εκεί, προς τις αντίστοιχες χώρες τους.

Καταδικάζουμε τη βία. Αποδοκιμάζουμε τη χρήση βίας κατά των πολιτών. Σίγουρα, η βία δεν μπορεί και δεν θα φέρει τις λύσεις. Δεν θα οδηγήσει στις τόσο αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, κι αυτές ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις ζητούν οι λαοί της περιοχής.

Πολλές χώρες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωπες με αναταραχές, μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις. Κάθε περίπτωση είναι, φυσικά, μοναδική. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Η Ελλάδα είναι μέρος της περιοχής. Η Ελλάδα είναι, όμως, και μέρος της Ευρώπης και εργάζεται με και για την Ευρώπη, για τη σταθερότητα της περιοχής και για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Πρέπει τώρα να επιδείξουμε τόλμη, να δούμε την ευρύτερη εικόνα, να σταθούμε στο πλευρό των λαών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν ουσιαστικά τα πάντα: τις κοινωνίες τους, τις οικονομίες τους, την πολιτική τους. Αλλαγές, που μόνον εκείνοι μπορούν να επιφέρουν.

Ο ρόλος της Ευρώπης είναι μείζων και σημαντικός. Και είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, η μετάβαση να γίνει ομαλά και δημοκρατικά. Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, ως Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα στις δικές της.

Για τα οικονομικά, θα ήθελα να επαναλάβω και να υπενθυμίσω ότι, βρισκόμουν εδώ, στο Βερολίνο, πριν από περίπου ένα χρόνο. Συναντηθήκαμε Άνγκελα και, από τότε, πολλά συνέβησαν. Πριν από ένα χρόνο, η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Λάβαμε τότε, μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαντικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις μάς έδωσαν το χρόνο, μας έδωσαν τους απαραίτητους πόρους, για να σώσουμε τη χώρα μας, αλλά και για να χαράξουμε ένα πολύ δύσκολο δρόμο, ένα βιώσιμο δρόμο για την οικονομία μας. Ο ρόλος της Γερμανίας υπήρξε καταλυτικός, ενώ η αλληλεγγύη που επέδειξε ο Γερμανικός λαός, ανεκτίμητη.

Από την πλευρά μας, αναλάβαμε τη δέσμευση να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας και να προβούμε σε αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού. Υλοποιήσαμε, υλοποιούμε και θα εξακολουθούμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτές είναι δεσμεύσεις για το μέλλον της Ευρώπης και για το μέλλον του λαού μας.

Μέσα σε ένα χρόνο, μειώσαμε το έλλειμμά μας κατά 6% του ΑΕΠ. Προχωρήσαμε σε πρωτοφανή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με σκοπό να γίνει ένα από τα πιο βιώσιμα στην Ευρώπη. Προωθήσαμε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, για να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και να παταχθεί η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή. Προχωρήσαμε σε δημοσιονομικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, για να περιορίσουμε τις δαπάνες και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στις δαπάνες και τη λήψη αποφάσεων. Ανοίξαμε όλα τα κλειστά επαγγέλματα, περίπου 100, και προχωρήσαμε σε μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για να δοθούν ευκαιρίες στους νέους.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας μαραθώνιος και ξεκινήσαμε με σπριντ. Δεν ήταν εύκολο για τον Ελληνικό λαό. Χρειάστηκαν πολλές θυσίες. Θα ήθελα, για μια ακόμα φορά, να σας πω ότι υπάρχει απόλυτη δέσμευση από τον Ελληνικό λαό, για την αλλαγή της χώρας, για τη σταθερότητα της Ευρώπης, αλλά και για το μέλλον της Ελλάδας.

Ένα είναι βέβαιο, ότι θα επιτύχουμε αν ο Ελληνικός λαός εξακολουθεί να είναι πεπεισμένος, ότι οι θυσίες του δεν είναι μάταιες, ότι ως αποτέλεσμα θα αναδυθεί μια ισχυρότερη, δικαιότερη και ανταγωνιστικότερη Ελλάδα, μια νέα Ελλάδα.

Αυτή ήταν επίσης μια χρονιά, κατά την οποία είδαμε, αντιληφθήκαμε μαζί, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρόκληση. Αφορά στο κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, στην κοινή μας μοίρα. Πρέπει να ξαναγραφούν και να ενισχυθούν οι κανόνες, να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο επίτευγμά μας, η αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση, μια ένωση που θα φέρει δουλειές στους πολίτες μας, ανάπτυξη στις οικονομίες μας, που θα μας καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικούς στις διεθνείς αγορές, μια ένωση όπου όλοι θα έχουμε τακτοποιήσει τα του οίκου μας, θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά μας, όπου τα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα θα έχουν ως γνώμονα τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι το αντίστροφο.

Ένα ισχυρό και πειστικό μήνυμα είναι εκείνο που χρειάζεται και πρέπει να δοθεί από εμάς. Είμαι δε πεπεισμένος ότι, θα στείλουμε αυτό το μήνυμα, πριν από τη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Μάρτιο. Το πακέτο που περιέγραψε η Άνγκελα είναι φυσικά συνολικό, είναι ένα πακέτο που αφορά σε όλα τα θέματα.

Οι προσπάθειές μας γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και η σημερινή συνάντηση είναι ευκαιρία, για εμένα και την Άνγκελα, να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και να τα προωθήσουμε. Θα ήθελα να αναφέρω Άνγκελα, πόσο εκτιμώ τις προσωπικές προσπάθειες που καταβάλεις για τη δημιουργία μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.

Θα ήθελα, επίσης, να σε ευχαριστήσω για την υποστήριξη, τη φιλία και τη φιλοξενία σου. Όπως είπε και η Άνγκελα, έχουμε στενή διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς, από τον τουρισμό, την υγεία και την πράσινη ανάπτυξη, μέχρι το περιβάλλον μας και τα δάση - και σε ευχαριστώ γι' αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια ερώτηση για την Καγκελάριο. Πώς εκτιμάτε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Ελληνική Κυβέρνηση; Πώς εκτιμάτε την ποιότητά της; Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει ευρύτατη ανησυχία ανάμεσα στο Γερμανικό λαό, μήπως τελικά ο Γερμανός φορολογούμενος κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό. Αυτός ο φόβος είναι αβάσιμος κατά τη γνώμη σας, και τι κάνετε για να καθησυχάσετε αυτό το φόβο;

A. MERKEL: Ευχαρίστως να επαναλάβω αυτά που είπα προηγουμένως. Η Ελλάδα, όπως διευκρίνισε και ο Πρωθυπουργός, άρχισε να βάζει τάξη στα του οίκου της. Την προσπάθεια αυτή, την παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον, με σεβασμό και, ο κόσμος στη Γερμανία το βλέπει και το εκτιμά, γιατί δεν είναι εύκολη η πορεία αυτή. Απαιτείται μεγάλη πολιτική τόλμη και θάρρος. Προφανώς, οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες στους δρόμους της Ελλάδας, δείχνουν ότι υπάρχει κάποια αντίσταση.

Νομίζω ότι πολλοί στη Γερμανία είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα. Όσο πιο σταθερή είναι η πορεία αυτή, όπως την περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός, τόσο περισσότερο θα ευαισθητοποιηθούμε στη Γερμανία και θα πιστέψουμε στην πορεία αυτή της Ελλάδας.

Γνωρίζουμε στη Γερμανία και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ότι έχουμε πολλά οφέλη από το ενιαίο νόμισμα. Οι εξαγωγικές μας αγορές είναι στην Ευρώπη, πιο συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των αγορών μας βρίσκονται στην Ευρώπη. Επομένως, είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ένα σταθερό ευρώ.

Πέρυσι, το είδαμε και εμείς ότι, εδώ, το επίπεδο του χρέους είναι κανονικό, ενώ σε άλλες χώρες είναι υψηλότερο. Ίσως, επομένως, θα έπρεπε ο καθένας μας να κάνει μόνος του τη δουλειά του; Είπαμε όμως "όχι", η στήριξη του ευρώ και η σταθεροποίησή του απαιτούν τη συνεργασία όλων. Στη Γερμανία, γνωρίζουμε ότι το ευρώ είναι πολύ σημαντικό και ένα ισχυρό ευρώ είναι θείο δώρο για όλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κυρία Καγκελάριε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε χθες, και το έχει επαναλάβει και στο παρελθόν, ότι πρέπει να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην αποπληρωμή του χρέους της. Πιστεύετε ότι χρειάζεται να διευκολυνθεί η Ελλάδα, μέσω μείωσης - για παράδειγμα - των επιτοκίων;

Κύριε Πρωθυπουργέ, μια ερώτηση για εσάς. Ακούσαμε ότι ασκείται κάποια κριτική σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία. Εσείς έχετε κάποιο πρόβλημα με αυτό;

A. MERKEL: Αναφερόμαστε σε μια σειρά μέτρων, ως μέρος ενός συνολικού πακέτου. Στην Ελλάδα, τα μέτρα στήριξης έχουν ισχύ τριών ετών, ενώ στην Ιρλανδία έχει οριστεί μια επταετία. Αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού πακέτου, αλλά η απόφαση πρέπει να ληφθεί συντονισμένα με τα υπόλοιπα μέτρα. Είναι ένα κομμάτι του συνολικού πακέτου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να απαντήσω στην προηγούμενη ερώτηση. Όσον αφορά το χρέος μας και την ικανότητά μας για αποπληρωμή του, έχουμε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, και είμαστε στη σωστή τροχιά, έχουμε αποτελέσματα. Προχωρούμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθιστούμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη, για να εξασφαλίσουμε ανάπτυξη, να περιορίσουμε το έλλειμμα και, επομένως, περιορίζοντας το έλλειμμα και εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη, θα είμαστε σε θέση να περικόψουμε συστηματικά και το χρέος.

Συνεπώς, λέω ξεκάθαρα "όχι", δεν θα προσθέσουμε κανένα βάρος στον Γερμανό φορολογούμενο. Πήραμε ένα δάνειο και θα το αποπληρώσουμε με τόκο, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αυτό για εμάς είναι θέμα αξιοπιστίας, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας, μεταξύ ημών και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Διεθνή Κοινότητα. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Ένα μέρος του προβλήματος στην Ελλάδα, πέραν του χρέους και του ελλείμματος, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική οικονομία. Πολύ απλά, αγοράζουμε πολύ περισσότερα από αυτά που πουλάμε. Ο στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να γίνει η οικονομία μας περισσότερο ανταγωνιστική. Ανοίγουμε τα κλειστά επαγγέλματα, διευκολύνουμε τις επενδύσεις, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη διαφάνεια, επιτρέπουμε στο φορολογικό μας σύστημα να είναι πιο αποτελεσματικό και συγκεκριμένο, χρησιμοποιούμε το δημόσιο χρήμα με τρόπους που διευκολύνουν την βιωσιμότητα της οικονομίας και βοηθούν την ανάπτυξη.

Θα έλεγα, επομένως, ότι πολλά από αυτά που προβλέπει το γαλλο-γερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αν όχι όλα, τα έχουμε εφαρμόσει. Θα προσέθετα, επίσης, ότι για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα. Θα είμαστε ανταγωνιστικοί, αν παράγουμε ποιότητα. Κατά συνέπεια, καινοτομία, εκπαίδευση και υποδομές, για να εξασφαλίσουμε άμεση σύνδεση της ενιαίας αγοράς μας, μέσω των μεταφορών, των ενεργειακών δικτύων και των επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα. Επίσης, η πράσινη ανάπτυξη, η πράσινη οικονομία - και η Ελλάδα μετατρέπεται σε πράσινη οικονομία, προχωρώντας σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - όλα αυτά, πιστεύουμε ότι θα συμπληρώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν την από επίσκεψή σας εδώ, μια ομάδα επιφανών οικονομολόγων έκαναν τις προσθέσεις τους και υπολόγισαν ότι, παρά τις προσπάθειές σας, η Κυβέρνησή σας, μετά το 2013, θα αντιμετωπίσει ένα υψηλότερο χρέος από το σημερινό, καθώς και ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολη η αναχρηματοδότηση των κεφαλαιαγορών. Πιστεύετε ότι μπορείτε να αποφύγετε το "κούρεμα" ή, πιστεύετε ότι αυτό θα είναι εφικτό, μόνο με την παράταση του προγράμματος, όπως άφησε να εννοηθεί η Καγκελάριος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχουμε εκπονήσει ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι, είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στις αγορές και στους πιστωτές μας, επομένως, δεν θα υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης ή "κουρέματος".

Όντως, το χρέος αυξάνεται, γιατί το έλλειμμα υπάρχει ακόμα, έστω κι αν το περιορίσαμε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Το έλλειμμα παραμένει υψηλό, περίπου 9,5%, και θα το περιορίσουμε περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα μας επιτρέψει να μειώσουμε και το χρέος μας και να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό αποτελεί κομμάτι του προγράμματος. Γνωρίζαμε ότι το χρέος θα ανέβαινε, πριν αρχίσει να περιορίζεται. Δεν είναι τίποτα το καινούργιο, είναι τμήμα του προγράμματος.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πακέτο, για να εξασφαλίσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στην Ευρώπη. Η ασφάλεια, η σταθερότητα της Ευρωζώνης, κυρίως, και η βιωσιμότητα του ευρώ, θα βοηθήσουν το γενικότερο κλίμα. Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι διαχείρισης του χρέους, που δεν περιλαμβάνουν το "κούρεμα".

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κυρία Μέρκελ, θέλω να σας ρωτήσω αν θα υπάρξει έγκαιρα συνολική λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης. Το λέω αυτό, διότι γνωρίζετε ότι ακόμα και μέσα στη Γερμανία ακούγονται αυτές οι φωνές, ότι ενεργείτε περισσότερο με το βλέμμα στραμμένο προς τις γερμανικές εσωτερικές υποθέσεις, παρά ότι έχετε μια ευρύτερη άποψη για το μέλλον της Ευρώπης, σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον.

Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αν αυτό που είπε προηγουμένως η κυρία Μέρκελ, ότι απομένουν να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη, υπονοεί προφανώς ότι πρέπει να λάβετε ως Κυβέρνηση και άλλα μέτρα στην Ελλάδα και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι αυτά. Ευχαριστώ.

A. MERKEL: Για να διευκρινίσω αυτά που είπα: η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος, που συμφωνήθηκε. Το πρόγραμμα αυτό, δεν ολοκληρώνεται ούτως ή άλλως τον Ιανουάριο του 2010 ή του 2011. Δεν υπονοώ νέα μέτρα. Επειδή δεν ενδιαφέρομαι μόνο για τα γερμανικά συμφέροντα, εξετάζω προσεκτικά όλα αυτά τα ζητήματα.

Είμαι Ευρωπαία, γνωρίζω ότι όλοι εξαρτώμεθα από τους εταίρους μας και ξέρω ότι, αν πάμε καλά, οι πολίτες μας στην Γερμανία και την Ελλάδα θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευημερία. Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στη Ευρωζώνη.

Επομένως, φυσικά και υπηρετώ τα συμφέροντα της Γερμανίας, αλλά μια Γερμανίδα Καγκελάριος οφείλει να υπηρετεί επίσης τους ευρωπαϊκούς στόχους και συμφέροντα. Και όλα αυτά γίνονται, γιατί ως Ευρωπαία, είμαι πεπεισμένη ότι, έστω κι αν είμαστε μια μεγάλη οικονομία και μια χώρα 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, με καλούς οικονομικούς δείκτες, δεν θα τα καταφέρναμε μόνοι μας.

Είμαστε πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίοι, που μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανθρώπινα δικαιώματα, ανοικτό εμπόριο, ελεύθερο εμπόριο και ρύθμιση των δημοσιονομικών αγορών, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματικές αλλαγές. Για να ακουστεί η φωνή μας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Να μιλάμε με μια φωνή. Και η Ευρωπαϊκή φωνή θα ακουστεί, αν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργασθούν. Για το λόγο αυτό, εργαζόμαστε από κοινού. Αυτό είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μου. Για το λόγο αυτό, η συναίνεση του ενός, σημαίνει συναίνεση των υπολοίπων. Γι' αυτό, η Ευρώπη έρχεται συνεχώς πιο κοντά.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να προσθέσω κάτι, σε αυτά που είπε η Άνγκελα. Δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα. Έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει με ιδιαίτερες λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνουμε.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε. Για παράδειγμα, οφείλουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είναι μέρος του προγράμματος και θέλουμε να το πετύχουμε. Οφείλουμε να τα κάνουμε όλα αυτά, για να αντιμετωπίσουμε το χρέος και το έλλειμμα. Πρέπει να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, χρειάζονται μείζονες μεταρρυθμίσεις. Το σύστημα υγείας πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό και διαφανές.

Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε τη γεωργία, τα αγροτικά μας προϊόντα πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικά. Μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η ελληνική γεωργία κατέχει μια μοναδική θέση, με την ελληνική, μεσογειακή ή κρητική δίαιτα.

Μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την τουριστική μας βιομηχανία. Προχωρούμε σε αυτή την κατεύθυνση και οι προοπτικές για φέτος είναι πολύ καλύτερες από πέρυσι. Υπάρχουν νέες αγορές που ανοίγονται και νέες πιθανότητες για πράσινο τουρισμό, αγροτουρισμό και τουρισμό υγείας. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξή μας και μας επιτρέπουν να διαχειρισθούμε το ζήτημα του χρέους.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να υπάρχει ένα αίσθημα πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης και ένα κράτος Δικαίου, η ελληνική λέξη "ευνομία" - αυτό που επιχειρείται να εφαρμοσθεί σήμερα. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά για τη συνοχή της κοινωνίας μας.

Επομένως, είμαστε σε σωστή τροχιά. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά υπάρχουν μέτρα, που πιστεύουμε ότι θα κάνουν την Ελλάδα βιώσιμη, πιο δίκαιη, με διαφάνεια, καθώς και πιο ανταγωνιστική και θα εξασφαλίσουν ευημερία και περισσότερες θέσεις απασχόλησης στους Έλληνες. Αυτό είναι σημαντικό και για την Ευρώπη.

Να προσθέσω, επίσης, σχετικά με την εντύπωση που είχατε για την Γερμανία και την Κυβέρνησή της. Πέρυσι, Άνγκελα, όταν βρισκόμασταν εδώ, κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει τις εξελίξεις. Μάθαμε έκτοτε ότι, είμαστε πολύ δεμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι, το μέλλον μας, οφείλουμε να το χαράξουμε μέσα από στενή συνεργασία. Αυτό το επανέλαβε η Άνγκελα πολλές φορές, τους περασμένους μήνες, και πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι. Γιατί αυτό δεν αποτελεί την αδυναμία, αλλά την ισχύ μας.

Πιστεύω ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες στην Ευρώπη και, όσο πιο στενή είναι η συνεργασία μας, τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε και να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις, όπως είπε και η Άνγκελα. Μπορεί οι προκλήσεις να είναι δημοσιονομικές, να είναι οι κλιματικές αλλαγές, τα θέματα ενέργειας ή διατροφής. Μπορεί να είναι οι προκλήσεις που δημιουργούν οι κρίσεις στη νότια Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, το Μαγκρέμπ και τις Αραβικές χώρες, οι προσπάθειές μας να ακολουθήσουν οι περιοχές αυτές τον δημοκρατικό δρόμο. Αυτό είναι το ισχυρό σημείο της Ευρώπης.

Θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την Άνγκελα, για τη βοήθεια που προσφέρει στη δημιουργία της νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις.

A. MERKEL: Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης