Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.4.11

AΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΓΜΕ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
13.4.2011











ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ χαίρομαι που σας βλέπω. Θα ξαφνιάζεστε γιατί σας κάλεσα. Θα σας πω. Πλανάται ένα ερωτηματικό γι’αυτό σας κάλεσα, μήπως μπορείτε να μου δώσετε μια απάντηση. Είδα τις εξαγωγές και είδα ότι έχουν μια ενδιαφέρουσα άνοδο και είδα ότι, μεταξύ των άλλων εξαγομένων, είναι και το αργίλιο. Και σκέφτηκα το υπέδαφος της Ελλάδος. Και θα ήθελα να με ενημερώσετε πού βρισκόμαστε, πού γίνονται έρευνες, ποιες είναι οι προοπτικές αυτού του υπεδάφους που λένε πολλοί και διαβάζω, όπως λένε πολλοί, ότι έχει θησαυρούς.





Π.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά, κύριε Πρόεδρε, έχουμε ένα πλούσιο υπέδαφος και το ξέρουμε αυτό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν εδώ, στην Ελλάδα, με βάση το υπέδαφος.

Αυτό στο ΙΓΜΕ το εξερευνούμε συνέχεια, προσπαθούμε να βρούμε ποσότητες και ποιότητες τέτοιες που να είναι…



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκμεταλλεύσιμες;



Π.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι μόνο εκμεταλλεύσιμες, γιατί αυτό σημαίνει ότι τις βγάζουμε και τις αφήσαμε. Πρέπει να είναι εμπορεύσιμες.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να καλύπτουν το κόστος της προσπάθειας και να αφήνουν και κέρδος.



Π.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι το πλούσιο υπέδαφος που έχουμε να το ερευνήσουμε κατά τέτοιο τρόπο, να βρούμε εκείνα τα μεταλλικά συστατικά, τα ορυκτά γενικότερα, που είναι εκμεταλλεύσιμα και να τα αξιοποιήσουμε. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, δουλεύει αρκετός κόσμος πάνω σ’αυτά.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν ΙΓΜΕ εσείς είστε οργανωμένοι ή έχετε ελλείψεις;



Π.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μια πολύ καλή οργάνωση. Το μόνο πρόβλημά μας είναι ότι έφυγε αρκετό προσωπικό λόγω ηλικίας. Τώρα έχουμε μια καλή ενίσχυση από τα χρήματα του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση γενικά θα μας δώσει ένα καλό ποσό για τις γεωλογικές έρευνες γενικότερα, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο ορυκτός πλούτος.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι αισιόδοξο.



Π.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης