Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.6.11

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
29.6.2011




Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι στους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας από τις χώρες μας που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση. Η παρουσία σας, επιβεβαιώνει τις προσδοκίες όλων μας για περαιτέρω εντατικοποίηση των εξαιρετικών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ρουμανίας, σε αντιστοιχία με το άριστο κλίμα της συνεργασίας που διατηρούν οι χώρες μας σε πολιτικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις Ελλάδας και Ρουμανίας έχουν πραγματοποιήσει ένα ουσιαστικό άλμα προς τα εμπρός, καθώς η παραδοσιακή ελληνορουμανική φιλία, συνεργασία και καλή γειτονία, εμπλουτίσθηκε με την διάσταση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εργασίες που θα έχετε σήμερα αλλά και οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις σας που προηγήθηκαν, στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων σε μια κρίσιμη περίοδο και για τις δύο χώρες. Το ζητούμενο, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο. Ευελπιστώ ότι κατά τις επαφές σας αυτές θα εντοπισθούν οι ευκαιρίες που προσφέρονται για νέες καινοτόμες επιχειρηματικές συνεργασίες, επ’ωφελεία και των κοινωνιών των δύο χωρών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Βαλκανική ως ευρύτερος γεωγραφικός χώρος άμεσης γειτνίασης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Η επενδυτική παρουσία στα Βαλκάνια άνω των 5.000 επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων και τραπεζών, με συνολικά κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ, αποτελεί έκφραση του ενδιαφέροντος της χώρας μου να ενισχύσει τους οικονομικούς της δεσμούς με τις χώρες της περιοχής προς αμοιβαίο όφελος όλων.

Χαίρω ιδιαίτερα γιατί, ειδικότερα στη Ρουμανία, οι ελληνικές επενδύσεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ συμβάλλουν στην εθνική οικονομία της χώρας έχοντας δημιουργήσει 25.000 περίπου θέσεις εργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, το τραπεζικό σύστημα, η ενέργεια, η πληροφορική, η βιομηχανία ποτών και τροφίμων, τα δομικά υλικά και οι κατασκευές έργων υποδομής. Όπως επίσης, σημαντική διάσταση στη διμερή μας σχέση αποτελεί και ο τουρισμός, ο οποίος λειτουργεί ολοένα και περισσότερο ως παράγοντας προσέγγισης των κοινωνιών των πολιτών μας.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, οι εμπορικές συναλλαγές των χωρών μας παρέμειναν σταθερές τα δύο τελευταία χρόνια, αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ελπιδοφόρα είναι τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2011, σύμφωνα με τα οποία καταγράφονται αυξητικές τάσεις τόσο στις ελληνικές εξαγωγές προς την Ρουμανία όσο και στις αντίστοιχες ρουμανικές προς την Ελλάδα.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εταιρείες και οι τραπεζικοί όμιλοι ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και στην ευρύτερη περιοχή, διατηρούν ανέπαφες τις θέσεις τους, αποδεικνύοντας τη δυναμικότητα και την αντοχή τους εντός ενός κρισίμου οικονομικού περιβάλλοντος.

Θεωρώ ότι η κρίση που υφιστάμεθα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, όλοι μας, θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Ακόμη και η υλοποίηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων για τις υποδομές της Ρουμανίας, δύναται να προσφέρει σημαντικό πεδίο δράσης για όσες ελληνικές εταιρίες διαθέτουν την ανάλογη εξειδίκευση και τεχνογνωσία.

Κυρίες και Κύριοι,

Κλείνοντας την ομιλία μου, επιτρέψτε μου να εκφράσω την αισιοδοξία μου για την περαιτέρω πρόοδο των διμερών οικονομικών μας σχέσεων καθώς και την βεβαιότητα ότι το Συνέδριό σας θα προσδώσει περισσότερη δυναμική ώθηση στην ελληνο-ρουμανική συνεργασία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και στην ευόδωση των επιχειρηματικών επαφών σας.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης