Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.10.11

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στη Βουλή

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2011
Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στη Βουλή

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση, προήδρευσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση σχετικά με τη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των εθνικών Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία έλαβε χώρα στη Βαρσοβία κατά το χρονικό διάστημα 2-4 Οκτωβρίου 2011.



Κατά τη συνεδρίαση αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, ιδίως ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής, την πρόοδο της πολωνικής Προεδρίας της Ένωσης και την κριτική αποτίμηση των δύο ετών από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας. Εκ μέρους των κομμάτων τοποθετήθηκαν τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αποστολής στην COSAC, κκ βουλευτές Σπύρος Κουβέλης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Πλεύρης, ενώ έλαβαν επίσης το λόγο οι κ.κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και Κατερίνα Μπατζελή.

Στην εισήγησή της, η κα Ζήση αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολύ καλή παρουσία της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας και στις θέσεις που στήριξε η Βουλή στη Διάσκεψη των εθνικών κοινοβουλίων επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Η Αντιπρόεδρος της Βουλής τοποθέτησε τη διάσκεψη της COSAC στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη αυτήν την περίοδο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες και η κατάσταση τόσο ρευστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε θα ήταν άσκοπο να εικάσει κανείς για τις τελικές αποφάσεις. Κρίνεται, όμως, σκόπιμη η παρατήρηση ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία. Η Ελλάδα έχει διαχρονικά και διακομματικά υποστηρίξει την όσο το δυνατόν στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία και ολοκλήρωση σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνοχής. Η χώρα μας και ο λαός μας πιστεύουν στην Ενωμένη Ευρώπη. Ωστόσο, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι η εικόνα που παρουσιάζει η Ένωση σήμερα δεν είναι η εικόνα μας Ευρώπης Ενωμένης, θεσμικά ή πολιτικά. Η αναζήτηση ενός κοινού βηματισμού παραμένει ανοικτή. Μέχρι τότε, όμως, όσοι πιστεύουμε σε μια πραγματικά ενωμένη και πολιτική Ευρώπη της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι η σημερινή ευρωπαϊκή πολυφωνία - κακοφωνία ευνοεί, τελικά τους ισχυρούς έναντι των αδυνάμων και όσους επιθυμούν την ανέγερση νέων διαχωριστικών τειχών στην Ευρώπη, αυτή τη φορά ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Πυρήνα και τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ως Έλληνες κοινοβουλευτικοί, αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, με σύνεση, προβληματισμό και αίσθημα ιστορικής ευθύνης, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών και τις ανησυχίες του ελληνικού λαού».

Από το Γραφείο της Αντιπροέδρου της Βουλής

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης