Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.1.12

Η Βουλή τοποθετείται επί του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2012

 Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση προήδρευσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την εξέταση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020.



Κατά την εισήγησή της, η κα Ζήση υπενθύμισε την πάγια θέση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ότι, όσο αυξάνεται ο βαθμός εισχώρησης της Ένωσης σε ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, το πρόβλημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης των πολιτικών της οξύνεται, ιδίως σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «όσο η Ένωση αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως ένα απλό διεκπεραιωτή τεχνοκρατικού τύπου, ποτέ δεν θα είναι σε θέση, όχι να εμπνεύσει τον πολίτη, αλλά ούτε καν να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αποδοχή του. Η Ένωση είναι ένας οργανισμός πανευρωπαϊκής χάραξης και άσκησης πολιτικής. Είναι μια συλλογική πολιτική οντότητα. Πολιτικές οφείλουν να είναι και οι διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία της».

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση της αίσθησης του πολίτη ότι συμμετέχει στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. «Από την άλλη πλευρά» συνέχισε η κα Ζήση, «από το να αισθάνεται ο πολίτης ότι συμμετέχει ενεργώς στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι μέχρι να ισχύει πραγματικά κάτι τέτοιο, η απόσταση μπορεί, μερικές φορές, να είναι μεγάλη. Το δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο επικοινωνιακά. Αντιθέτως, το ευρύτερο ζήτημα είναι η πολιτική ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημοκρατική της ταυτότητα και η μετάφρασή της σε πολιτική πράξη».

Η κα Ζήση έκλεισε την εισήγησή της υπογραμμίζοντας ότι όποια πρωτοβουλία ενθαρρύνει τη δημιουργία δημοκρατικών δικτύων συμμετοχικής πολιτικής δράσης είναι θετική, προσθέτοντας: «ωστόσο, όσο χρήσιμη κι αν είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει ή να καλύψει το κενό της κατ’ εξοχήν δημοκρατικής και πολιτικής διαδικασίας, η οποία σαφώς παραμένει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζητούμενο. Διαβούλευση δεν σημαίνει απαραίτητα και από μόνη της δημοκρατία, αν και είναι ένα από τα συστατικά της. Δημοκρατία σημαίνει, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λογοδοσία, εκλογή, επιλογή, πολιτική αντιπαράθεση θέσεων, ιδεών, ιδεολογιών και στρατηγικών επιλογών. Επομένως, η λύση στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό έλλειμμα, όπως πάγια και διακομματικά διεκδικεί η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είναι η πολιτική και θεσμική επανίδρυση της Ένωσης που μπορεί να βάλει το ευρωπαϊκό πείραμα σε συνταγματικές βάσεις και να ικανοποιήσει το αίτημα του Ευρωπαίου πολίτη για Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, του ίδιου επιπέδου με αυτήν που απολαμβάνει στο πλαίσιο του έθνους κράτους του.



Από το Γραφείο της Αντιπροέδρου της Βουλής

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης