Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1.2.12

Ελλάδα και Γαλλία εξετάζουν τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Αθήνα, 1η Φεβρουαρίου 2012

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση συναντήθηκε με το Γάλλο γερουσιαστή κ. Jean Arthuis, στο πλαίσιο διερευνητικών επαφών του τελευταίου με εντολή του Γάλλου πρωθυπουργού κ. Francois Fillion και με θέμα το μέλλον της Ευρωζώνης.



Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στο μέγαρο της Βουλής, συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Jean Loup Kuhn-Delforge και ο Πρόεδρος της Ομάδας φιλίας Ελλάδας Γαλλίας της Βουλής κ. Βασίλης Γερανίδης.

H Αντιπρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε το Γάλλο γερουσιαστή αναφερόμενη στη σχέση αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας που μοιράζονται ιστορικά οι δύο χώρες, για να συνεχίσει: «σε αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη ιστορική συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, είναι ακόμη πιο έντονη η ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, για υγιή διαβούλευση και για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες».

Στη συνέχεια, η κα Ζήση υπενθύμισε ότι για τη Γαλλία, όπως και για την Ελλάδα, είναι προφανής η ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Για το λόγο αυτό, ζήτησε τη συνδρομή της Γαλλίας στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής θέσης με βάση όχι μόνο τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Ζήση, «η Ευρωζώνη, πλήττεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, μια κρίση που δεν άφησε ανεπηρέαστες ακόμη και τις ισχυρότερες χώρες της Ένωσης. Οι πιέσεις των χρηματαγορών και των οίκων αξιολόγησης εξακολουθούν να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και κάνοντας, πλέον, αδήριτη την ανάγκη για αποφασιστική, επίμονη και εκτεταμένη δράση. Η Ελλάδα, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, για να μειώσει της δημοσιονομικές ανισορροπίες σε μια βιώσιμη βάση, προσπαθώντας να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, έτσι ώστε να επιτύχουμε την υπεράσπιση του κοινού μας νομίσματος, την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και την στήριξη της οικονομίας μας».
Από την πλευρά του, ο κ. Arthuis, αφού ευχαρίστησε την Αντιπρόεδρο της Βουλής για την υποδοχή και την ανταλλαγή απόψεων, συμφώνησε μαζί της ότι η μελλοντική ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση οφείλει να έχει στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών και την ισόρροπη ανάπτυξή τους, ενώ παρουσίασε προτάσεις για τη θεσμική οργάνωση της ευρωζώνης, δίνοντας έμφαση στη δημοκρατική νομιμοποίηση μέσω της εποπτείας από τα εθνικά κοινοβούλια.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης