Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.4.12

Πρόποση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Λουκά Παπαδήμου
05/04/2012



Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που καλωσορίζω σήμερα στην Κύπρο εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού εσάς, τους συνεργάτες σας και ολόκληρη την ελληνική αντιπροσωπεία.

Είναι μια επίσκεψη που επαναβεβαιώνει τις αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι αυτές τις δύο μέρες της παραμονής σας εδώ θα νιώσετε την αγάπη που αντικατοπτρίζει τους ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ κυπριακού και ελληνικού λαού.

Η παρουσία σας στην Κύπρο αποτελεί επίσης έκφραση της έμπρακτης και συνεχούς στήριξης της Ελλάδας στον αγώνα του λαού μας. Η αλληλεγγύη υπήρξε διαχρονικά αμφίδρομη. Η Κύπρος και ο κυπριακός λαός βρέθηκαν πάντοτε στην πρώτη γραμμή στους αγώνες του ελληνικού λαού.

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον και για την αδιάλειπτη στήριξη σας στον αγώνα που διεξάγουμε για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό και για επανένωση της πατρίδας μας. Εκφράζω επίσης τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού προς την Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία καθώς και τον ελληνικό λαό για την ανιδιοτελή συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

Είχα την ευκαιρία σήμερα, τόσο κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή μας όσο και κατά τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν, να σας ενημερώσω για την πορεία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της αδιαλλαξίας και των συνεχών προκλήσεων της τουρκικής πλευράς.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις δυσκολίες ο στόχος μας παραμένει αμετάθετος. Αγωνιζόμαστε για λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Είμαστε προσηλωμένοι σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση που να αποκαθιστά και να θωρακίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την εξεύρεση λύσης που θα προέρχεται από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, εντός της συμφωνημένης βάσης και μέσα από τη συμφωνημένη διαδικασία, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Ο παράγοντας κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία, η στάση της οποίας όχι μόνο δεν είναι βοηθητική αλλά υπονομεύει τη διαδικασία με την προκλητική της συμπεριφορά και τις απειλές για προώθηση λεγόμενου «σχεδίου Β». Η ρητορεία από μέρους των Τούρκων επισήμων περί θέλησης της Τουρκίας και του κ. Έρογλου για λύση δεν είναι αρκετή τη στιγμή που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προωθούν στην πράξη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Το θράσος, ο κυνισμός και ο ετσιθελισμός αποτελούν συστατικά στοιχεία της προκλητικής συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας, η οποία προκλητικά περιφρονεί τη διεθνή και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και απειλεί χωρίς αναστολές την Κύπρο και την Ευρώπη.

Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιληφθεί ότι η θετική προσέγγιση μας στο ζήτημα της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι άνευ όρων. Θα πρέπει, επίσης, ως υπό ένταξη χώρα να τερματίσει τις προκλήσεις που αφορούν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και να σεβαστεί τη θεσμική λειτουργία της Ένωσης.

Συζητήσαμε επίσης τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και εκφράσαμε την ελπίδα ότι αυτές θα συμβάλουν στην περιφερειακή οικονομική και πολιτική συνεργασία και στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. Δυστυχώς, έχουμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε την επιθετική συμπεριφορά και τις απειλές της Τουρκίας, η οποία δεν σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε συνεχή επαφή για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Επαναβεβαιώσαμε σήμερα το άριστο επίπεδο της διμερούς μας συνεργασίας και ανανεώσαμε την προσήλωση μας για ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση των σχέσεων μας. Θα συνεχίσουμε τον συντονισμό μας σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Θέλω με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια της Ελλάδας στην προετοιμασία μας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμπειρία της Ελλάδας είναι σημαντική στην προσπάθεια μας να εκπληρώσουμε με επιτυχία τον θεσμικό μας ρόλο.

Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «προς μια καλύτερη Ευρώπη». Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα επιδιώξει να προωθήσει τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης συμβάλλοντας και προς την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία γίνεται πιο επίκαιρη λόγω και της ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί στην κρίση. Θα επιδιώξει επίσης την προώθηση της διάστασης της αποτελεσματικότητας, συμβάλλοντας προς την ανάπτυξη μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι οι δύο αυτές διαστάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσέγγισης για αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινωνική ευαισθησία, η οποία είναι βασική παράμετρος της δικής μας προσέγγισης, προσηλωμένη στις βασικές θεμελιώδεις αξίες της, μπορεί να προωθήσει βιώσιμες λύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.

Επί του παρόντος επεξεργαζόμαστε τους προσανατολισμούς των προτεραιοτήτων που θα προωθήσουμε, αναμένοντας βεβαίως και τα αποτελέσματα της τρέχουσας Δανικής Προεδρίας προτού καταλήξουμε στις τελικές μας προτεραιότητες.

Τα μεγάλα θέματα τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας είναι η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι προσπάθειες εξόδου από αυτήν, καθώς και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι το κατεξοχήν εργαλείο για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ένωσης. Μέσω αυτού θα επιδιώξουμε την προώθηση και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, σε πνεύμα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Έμφαση θα δοθεί επίσης σε μέτρα προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους.

Ακόμη ένας σημαντικός στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, με έμφαση στην ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την προστασία των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα η Κύπρος ως νησιωτικό κράτος θα δώσει έμφαση στην επανεκκίνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης. Επίσης έμφαση θα δοθεί στη διαδικασία διεύρυνσης δίνοντας ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ισλανδίας και προωθώντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων επιδίωξη μας, σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο αρμόδια για τα θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων κα Ashton, είναι η ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Μεσογειακούς εταίρους, αναδεικνύοντας τη Νότια Διάσταση της Πολιτικής Γειτονίας, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Όραμα μας είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρος δικαίου, χώρος φιλόξενος, χώρος ευημερίας, δημοκρατίας και ασφάλειας.

Ανασκοπήσαμε τέλος τις περιφερειακές εξελίξεις και εκφράσαμε από κοινού την ελπίδα για σύντομη εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας που θα οδηγήσει σε πρόοδο και ανάπτυξη όλων των λαών της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας στην περιοχή.

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύπρος και Ελλάδα έχουν κοινά οράματα, στόχους και αξίες. Εύχομαι οι πρωτοβουλίες μας να δώσουν το έναυσμα για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας σε όλους τους τομείς.

Επιτρέψετε μου να εγείρω πρόποση εις υγείαν σας και να ευχηθώ στον αδελφό ελληνικό λαό υγεία, ευτυχία και ευημερία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης