Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.2.13

Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων Επιχειρηματιών

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

«Θα ξεκινήσω αμέσως λέγοντας ότι, μας δίνει ικανοποίηση αλλά και μας προσδίδει και τιμή το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μοιράζεται μαζί μας την αγωνία ολόκληρου του Ελληνικού λαού για αυτή την επώδυνη, αναγκαία και στο τέλος πετυχημένη πορεία εξόδου της χώρας μας από την κρίση.

Θέλω να σημειώσω μόνο ένα πράγμα σε σχέση με την αποψινή συγκέντρωση, ότι οι συνομιλίες που είχα προηγουμένως με το γάλλο Πρόεδρο νομίζω ότι θα πάνε ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία του Ελληνογαλλικού επιχειρηματικού συμβουλίου. Ένα νέο κεφάλαιο για το οποίο ελπίζω να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Σίγουρα θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Σίγουρα θα αναδείξει, κ. Πρόεδρε, και επενδυτικές ευκαιρίες που η Ελλάδα προσφέρει για το γαλλικό επιχειρηματικό κόσμο. Και θα δώσει και την ευκαιρία να αποκατασταθεί μια μόνιμη επαφή μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων με αμοιβαίο όφελος.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη χαρά που μας δίνει σήμερα η παρουσία σας εδώ. Και θα παρακαλούσα σήμερα πραγματικά οι πάντες να αντιληφθούν ότι για την Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, για την έννοια επιχειρηματικότητα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή και ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι να κεφαλαιοποιήσουμε αυτήν τη εκδήλωση για το αμοιβαίο όφελος και της Γαλλίας και της Ελλάδος. Σας ευχαριστώ πολύ».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση γα την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και για το αν υπάρχει γαλλικό ενδιαφέρον για αυτές, δήλωσε:

«Από την πλευρά των γαλλικών ενδιαφερόντων θα απαντήσει ο Πρόεδρος. Εγώ θέλω μόνο να πω ότι, ακολουθώντας το πρόγραμμα το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε, θα πρέπει το 2013 να εισπράξει η χώρα μας 2,6 δισ. από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Των ιδιωτικοποιήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε. Τον Απρίλιο θα έχουν τερματίσει οι διαδικασίες για δύο πολύ σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, εκείνης του ΟΠΑΠ και εκείνης της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της Δημοσίας Επιχείρησης για το φυσικό μας αέριο. Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είμαστε μέσα στο πρόγραμμα και χωρίς να θέλω να κάνω ιδιαίτερα τον αισιόδοξο, θεωρώ ότι είναι και πιθανό να πετύχουμε και μεγαλύτερο ποσό από τα 2,6 δισ.
Τώρα σε σχέση με τη Γαλλία. Σήμερα το πρωί είχαμε μία αναλυτική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τους επιτελείς του γιατί παρίσταται εδώ και ο υπουργός Οικονομικών, στον οποίο θέλω δημόσια να πω ότι τον ευχαριστούμε για τη βοήθεια που μας έδωσε σε δύσκολες στιγμές στη διαδικασία του δανείου, τον κ. Μοσχοβισί. Η ανάλυση που κάναμε δείχνει ότι η Γαλλία μπορεί να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συμμετοχής, της έντονης συμμετοχής και παρουσίας της στις ιδιωτικοποιήσεις. Από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο Πρόεδρος προηγουμένως, το ρυθμό, τον τόνο, τη διάθεση, το κλίμα δημιουργεί η Πολιτική Ηγεσία. Εναπόκειται στις ηγεσίες των οικονομικών αυτών κολοσσών της Γαλλίας να θελήσουν, επίσης, να ακούσουν αυτό το μήνυμα και να βοηθήσουν για κάτι το οποίο θα είναι, κατά την άποψή μου, πολύ απλά να το πω, μία περίπτωση win-win για να το πω στη σύγχρονη επενδυτική γλώσσα. Όλοι έχουν να κερδίσουν από αυτό. Και εκείνοι και εμείς. Και εμείς θεωρούμε ότι το κύριο όφελος θα είναι ότι πρώτον, πράγματα που μέχρι σήμερα δεν τα είχαμε κεφαλαιοποιήσει όσο έπρεπε ή έμεναν αδρανή, θα μπορέσουμε να τα βάλουμε μπροστά και να προσδώσουν χειροπιαστό όφελος υπέρ της Εθνικής Οικονομίας και, δεύτερον θα μπορέσουμε να δώσουμε θέσεις εργασίας. Γιατί για εμάς, το επαναλαμβάνω, είναι μόνιμη ιδέα, στο μυαλό μου. Η υπόθεση όλη είναι: Νέες θέσεις εργασίας. Για τα νέα τα παιδιά. Προηγουμένως, ειπώθηκε για τη Bic για παράδειγμα. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα δεκάδες – χιλιάδες επιτρέψτε μου να πω – νέοι, ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες, απόλυτα μορφωμένοι, οι οποίοι δυστυχώς χτυπάνε την πόρτα του εξωτερικού. Ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν αυτές οι εταιρείες, τέτοιου είδους εταιρείες, που θα μπορούσαν να τους προσλάβουν.
Αυτή, λοιπόν, είναι η προσπάθειά μας, αυτό είναι το μέλημά μας και αυτός είναι και ο πόνος μας. Και αυτό κάνουμε και σήμερα με τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης, του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα αυτό που επιτυγχάνεται και κυρίως, θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε τώρα, δηλαδή τη δημιουργία ενός τόσο εξαιρετικού και υψηλού επιπέδου επιχειρηματικού συμβουλίου Ελληνογαλλικού, θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί; Γιατί το σχέδιο το καταστρώνει πολύ πιο στενά και πέρα από τη θεωρία. Στην πράξη.
Επομένως, ναι, είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα αλλάζουν, όπως είπατε στην αρχή της παρέμβασής σας και θα αλλάζουν συνεχώς προς το καλύτερο. Αρκεί, εμείς να επιμείνουμε και εσείς, με τις πράξεις σας να δημιουργείτε αυτήν την καινούργια ψυχολογία που μαζί δημιουργεί αυτό το νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης