Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.7.14

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε σήμερα με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε σήμερα με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μώραλης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:



Ι. Μώραλης: Η συνάντηση είναι αλήθεια ότι έγινε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Είχα στείλει κι εγώ, όμως, από την πλευρά μου νωρίτερα επιστολή και στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την πόλη του Πειραιά. Είχαμε, νομίζω, μια εποικοδομητική συνάντηση σήμερα. Από την πλευρά μου ανέπτυξα τα θέματα, όπως είπα, που θεωρώ ότι είναι σημαντικά για την πόλη του Πειραιά. Ο Πρωθυπουργός τα άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συμφωνήσαμε να υπάρχει μια μόνιμη διαρκή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και του δήμου του Πειραιά, προκειμένου να βελτιώσουμε την κακή κατάσταση που επικρατεί στον Πειραιά και να λύσουμε προβλήματα που διαχρονικά υπάρχουν στην πόλη μας.
Δημοσιογράφος: Όπως Δήμαρχε; Όπως ποια είναι; Τα οικονομικά, για παράδειγμα, είναι αγκάθι;
Ι. Μώραλης: Τα οικονομικά είναι ένα αγκάθι για τον Πειραιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και είναι κάτι το οποίο πρέπει άμεσα να δούμε, τα οικονομικά του Δήμου, ευρύτερα. Πρέπει να δούμε την Ανάπτυξη της πόλης μας σε πάρα πολλά επίπεδα. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες αν αυτό αφορά την επιχειρηματικότητα, τη ναυτιλία, τη λειτουργία του λιμανιού. Είναι μια σειρά- επαναλαμβάνω- σημαντικών θεμάτων για τον Πειραιά που χρειάζονται άμεσης επίλυσης.
Δημοσιογράφος: Ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, κ. Δήμαρχε;
Ι. Μώραλης: Όχι, σήμερα δεν λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Το σημαντικό- αν θέλετε όμως- είναι ότι είπαμε ότι θα έχουμε μια διαρκή συνεργασία και από την πλευρά του Δήμου και Κυβέρνησης φυσικά, προκειμένου- επαναλαμβάνω- στο αμέσως προσεχές διάστημα- τον επόμενο μήνα, δίμηνο- να έχουμε σε βασικά ζητήματα απαντήσεις.
Δημοσιογράφος: Με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είστε σε ταυτόσημη γραμμή; Ας πούμε, για τον ΟΛΠ, για το λιμάνι κλπ;
Ι. Μώραλης: Όχι, σε ταυτόσημη γραμμή όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε. Γιατί η δική μας δέσμευση και η θέση μας, και ισχύει ακόμα είναι ότι θα έπρεπε να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού. Αυτό το οποίο όμως είναι σημαντικό είναι ότι αυτό το οποίο συμφωνούμε, ότι πρέπει από τη λειτουργία του λιμανιού να έχει όφελος η πόλη του Πειραιά, το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα. Πρέπει, λοιπόν, η πόλη του Πειραιά να αποκτήσει έναν πόρο, να αποκτήσει ένα έσοδο, αν θέλετε, να αποκτήσει κάτι που θα μπορέσει να βελτιώσει τη λειτουργία της κι αυτό να προέρχεται από τη λειτουργία του λιμανιού. Λειτουργεί ένα λιμάνι το οποίο επιβαρύνει την πόλη του Πειραιά- αυτό νομίζω είναι αντικειμενικό- φορτηγά, αυτοκίνητα, κυκλοφοριακό, ρύπανση, μια σειρά προβλημάτων. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο Πειραιάς να μην έχει τον οποιονδήποτε πόρο, θεσμοθετημένο- αν θέλετε- από τη λειτουργία του λιμανιού. Αυτή ήταν η θέση η δική μας, την άκουσε ο Πρωθυπουργός και νομίζω ότι σε αυτό ήταν σύμφωνος. Μένει αν δούμε, όμως, το πώς αυτό, όμως μπορεί να υλοποιηθεί.
Δημοσιογράφος: Κάτι τελευταίο, κ. Δήμαρχε. Επειδή ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση, την πώληση του 67% του λιμανιού είναι σε εξέλιξη κι εσείς είστε εναντίον του διαγωνισμού αυτού, τι προτίθεστε να κάνετε; Προτίθεστε να προχωρήσετε σε κινητοποίηση ενδεχομένως κάποια στιγμή;
Ι. Μώραλης: Επαναλαμβάνω ότι, εφόσον μπούμε σε δεύτερο και τρίτο κύκλο συζητήσεων με την Κυβέρνηση για το θέμα συγκεκριμένα της λειτουργίας του ΟΛΠ, πως αυτό θα εξελιχθεί, έχουμε κι εμείς στο μυαλό μας το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύουμε το συμφέρον της πόλης και όχι τις δικές μας προγραμματικές- αν θέλετε- δεσμεύσεις αλλά το συμφέρον της πόλης. Αυτό είναι το ενδιαφέρον μας και πάνω σε αυτό κινούμαστε. Όπως άλλο θέμα ήταν τα δικαστήρια. Έχουμε πει ξεκάθαρα- και το θέσαμε κι αυτό στον Πρωθυπουργό- ότι θεωρούμε ότι είναι εντελώς λάθος για τον Πειραιά να φύγουν τα δικαστήρια εκτός ορίων του δήμου μας. Όλες οι μεγάλες πόλεις στη χώρα έχουν κάποιο εμβληματικό δικαστικό Μέγαρο. Δεν το λέω μόνο για τους δικηγόρους. Δημιουργείται μια κίνηση στον εμπορικό κόσμο της πόλης. Γενικά, το θετικό στον Πειραιά είναι ότι σε ορισμένα ζητήματα είναι ενιαία η πόλη κι ενιαία θα διεκδικήσουμε αυτά τα οποία εμείς πιστεύουμε ότι είναι τα καλύτερα για τον Πειραιά. Το θετικό είναι ότι είδαμε ένα πολύ καλό κλίμα από τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, θα έλεγα, στην κατεύθυνση ότι πράγματι ο Πειραιάς θα πρέπει να βοηθηθεί και να γίνουν σημαντικά πράγματα. Το πώς αυτά θα υλοποιηθούν θα τα δούμε σε δεύτερη συνάντηση.
Δημοσιογράφος: Άρα, μπορούμε να πούμε ότι έσπασε ο πάγος που υπήρχε.
Ι. Μώραλης: Δε νομίζω τουλάχιστον ότι υπήρχε κάποιος πάγος μεταξύ εμού και του Πρωθυπουργού. Δεν γνωριζόμαστε, άλλωστε. Νομίζω θεσμική ήταν η συνάντηση. Νομίζω ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος Πειραιά, όποιος κι αν είναι, πρέπει να έχει συνεργασία με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της χώρας για να επιλύουν τα ζητήματα ενός πολύ σημαντικού και μεγάλου δήμου και ιδιαιτέρως σημαντικού, αν θέλετε, λόγω του λιμανιού για τη χώρα. Ευχαριστώ, να είστε καλά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης