Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.2.15

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τίμησε τους 212 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς κατακτητές

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τίμησε τους 212 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς κατακτητές στις Βίγλες Μαλλωτά Μεγαλόπολης

Η επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων θα είναι μία από τις πρώτες πράξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες μέρες. Στην αναγγελία προέβη η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στο μνημείο για τους 212 εκτελεσθέντες από Γερμανούς κατακτητές στις 24 Φεβρουαρίου 1944, στις Βίγλες Μαλλωτά Μεγαλόπολης.
Όπως τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου στον χαιρετισμό της «υπάρχει ένα απαράγραπτο χρέος προς την πατρίδα μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και αυτό το χρέος δεν μπορούν να το ξεχνούν και δεν μπορούν να το διαγράφουν ιδίως εκείνοι που επικαλούνται άλλα χρέη, που δεν έχει καν ακόμη αποδειχθεί ότι είναι νόμιμα και καταβλητέα». Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν, όχι μόνο με το να τους μνημονεύουμε, αλλά και με το να τους δικαιώνουμε με την καθημερινή πράξη και στάση, με το παράδειγμα και το υπόδειγμα της ζωής μας».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο, τήρηση ενός λεπτού σιγής και το προσκλητήριο των 212 νεκρών. Στην τελετή παρέστησαν και χαιρέτησαν επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, εκπρόσωποι αντιστασιακών, με τους οποίους είχε σύντομη συνομιλία η Πρόεδρος της Βουλής, κ.ά.


Ολόκληρος ο χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου:

Η θυσία των 212 πατριωτών, η σημερινή μέρα μνήμης δεν είναι μέρα απλώς ανάμνησης και εθιμοτυπίας. Είναι μέρα εθνικού πατριωτικού χρέους.
Η παρουσία μου εδώ, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει ότι η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάσθηκαν και εκτελέστηκαν στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, αποτελεί πηγή έμπνευσης και υποχρέωσης.
Υποχρέωσης και σήμερα, με τις πράξεις και τα έργα μας να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν.
Υποχρέωσης και σήμερα, με τις πράξεις και τα έργα μας να διεκδικήσουμε αποκατάσταση της θηριωδίας, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποζημίωση των θυμάτων, αποκατάσταση των καταστροφών, επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοελληνικών θησαυρών.
Ετούτος εδώ ο τόπος μνήμης, είναι και ένας από τους πολλούς τόπους εκκίνησης του αγώνα και της αντίστασης.
Τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν, όχι μόνο με το να τους μνημονεύουμε, αλλά και με το να τους δικαιώνουμε με την καθημερινή μας πράξη και στάση, με το παράδειγμα και το υπόδειγμα της ζωής μας. Το παράδειγμα και το υπόδειγμα που καλούμαστε και σήμερα να επιδείξουμε.
Θέλω να πω, από αυτήν εδώ την αφετηρία, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, μία από τις πρώτες πράξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι η επανασύσταση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής, της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων.
Θέλω ακόμη να πω, ότι υπάρχει απαράγραπτο χρέος προς την πατρίδα μας, προς την ελευθερία και προς τη δημοκρατία.
Και αυτό το χρέος δεν μπορούν να το ξεχνούν και δεν μπορούν να το διαγράφουν, ιδίως εκείνοι που επικαλούνται άλλα χρέη, που δεν έχει καν ακόμη αποδειχθεί ότι είναι νόμιμα και καταβλητέα.
Τιμή σε εκείνους που θυσιάστηκαν και δικαίωση του αγώνα τους κάθε μέρα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης