Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.3.15

Κοινή συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον Άνχελ Γκουρία

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ



ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ: Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ. Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τη δουλειά που έχουμε κάνει από κοινού, με τον κ. Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών , τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και την task force. Όταν πριν από λίγο καιρό είχα επισκεφτεί την Αθήνα, ο κ. Πρωθυπουργός είχε προτείνει να συσταθεί μια task force που θα ήταν επιφορτισμένη με τη δημιουργία ενός προγράμματος για τη δουλειά. Θα σας μιλήσει ο κ. Πρωθυπουργός για τη δουλειά που ήδη έχει γίνει.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να πω ότι είναι μεγάλη μας τιμή που δεχθήκαμε, σήμερα, εσάς και την ομάδα σας. Μας περιμένει σκληρή δουλειά – ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα κομμάτι της, κατά τη διάρκεια και του γεύματος. Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Είχαμε μια προηγούμενη συνάντηση στην Αθήνα, δέκα ημέρες περίπου μετά τις εκλογές και λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία στο Κοινοβούλιο. Δίνω, λοιπόν, το λόγο στον κ. Πρωθυπουργό για να μοιραστεί μαζί σας κάποιες από τις σκέψεις του.
Στη συνέχεια, θα δεχθούμε ερωτήσεις και μετά θα μεταβούμε στο Συνεδριακό Κέντρο για να ακούσουμε και την ομιλία του.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί, σήμερα, συνυπογράψαμε με τον Άνχελ Γκουρία μια νέα περίοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με τον ΟΟΣΑ. Μια περίοδο ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας, για την ανάπτυξη και την ευημερία της πατρίδας μας. Συνεργασία, η οποία αποκτά νέο περιεχόμενο, ακριβώς γιατί έχει ως βάση το πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να παράσχει την αναγκαία τεχνική συνδρομή, έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις αυτές να εφαρμοστούν με οικονομική, αλλά κυρίως με κοινωνική αποτελεσματικότητα.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή, όχι για μεταρρυθμίσεις όπως τις γνωρίσαμε ως σήμερα. Μεταρρυθμίσεις, που δυστυχώς στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, μετέτρεψαν τη λέξη «μεταρρύθμιση» σε συνώνυμο της κοινωνικής απορρύθμισης. Πρέπει να κάνουμε μεγάλο αγώνα για να αλλάξουμε αυτή την εικόνα, που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Να κάνουμε ξανά τη λέξη «μεταρρύθμιση» συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής στην νοοτροπία, στη δράση, στην αποτελεσματικότητα. Να κάνουμε τη λέξη «μεταρρύθμιση» να πάρει ξανά θετικό, προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο.
Διότι οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θέλουμε να εργαστούμε από κοινού με τον ΟΟΣΑ και να προωθήσουμε στην Ελλάδα, θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μετατροπή της δημόσιας διοίκησης σε μια διοίκηση αποτελεσματική και δίπλα στον πολίτη. Το χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων, που δημιουργούν ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις στην οικονομία. Το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Τη μετατροπή, δηλαδή, της Ελλάδας σε μια χώρα κανονική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, σε μια χώρα που ο δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης θα είναι ξανά σε υψηλά επίπεδα και ο δείκτης διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος θα πέσει χαμηλά. Διότι, σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στους δείκτες κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρωζώνη και δυστυχώς πολύ ψηλά στους δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων.
Οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουμε, θα σηματοδοτήσουν ταυτόχρονα και τη ρήξη με τις χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας, με το παρελθόν της διαπλοκής και της εξάρτησης του πολιτικού συστήματος από την οικονομική ολιγαρχία. Θα είναι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες μπορούμε – και πρέπει – να προωθήσουμε, ακριβώς διότι τώρα βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική συγκυρία. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, που δεν είναι εξαρτώμενη από τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από το παρελθόν. Έχουμε μια κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και του λαού. Και άρα, μπορούμε, πιστεύω, να πετύχουμε τις δυο σημαντικές προϋποθέσεις: Η πρώτη αφορά την πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα και η δεύτερη αφορά τη δημιουργία μιας πλατιάς κοινωνικής συναίνεσης στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Είμαι βέβαιος ότι σήμερα -από κοινού, με τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του - ανοίξαμε ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, που θα έχει συνέχεια. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να αποδώσει καρπούς. Για τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ήταν παγκόσμιο θέμα συζήτησης με αρνητικό πρόσημο. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να είναι ξανά παγκόσμιο θέμα συζήτησης με θετικό πρόσημο.
Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ένας άλλος Οργανισμός, το IMF, ήρθε στη χώρα μας και επέβαλε μια πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και προσαρμογής και σκληρής λιτότητας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το 25% του ΑΕΠ μας. Τώρα, νομίζω ότι έρχεται η ώρα, ένας άλλος διεθνής Οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, να έλθει και να συνεργαστούμε, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, μέσα από δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του και να ευχηθώ αυτή η δουλειά, που σήμερα ξεκινάμε, να είναι εποικοδομητική και να φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
ANGEL GURRIA: Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Πρωθυπουργέ. Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τόσο εγώ όσο και ο κ. Πρωθυπουργός υπογράψαμε ένα έγγραφο, το λεγόμενο «κοινό έγγραφο συνεργασίας», ενισχύοντας την επιθυμία μας αυτή για περαιτέρω συνεργασία. Σε αυτή τη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται ζητήματα διαφάνειας, ακεραιότητας, δημοσιονομικής πολιτικής, θέματα απασχόλησης, ενίσχυσης του ανταγωνισμού, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις των ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων, όλες αυτές οι λέξεις ελληνικής ετυμολογίας.
(Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους:) Σας παρακαλώ, λοιπόν, να κάνετε τώρα τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (HANDELSBLATT): Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των τριών Θεσμών και το καινούριο αυτό πρόγραμμα; Βλέπετε, επίσης, το ρόλο του νέου αυτού Οργανισμού ως μια εναλλακτική λύση απέναντι στο ΔΝΤ;
ANGEL GURRIA: Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε μια συζήτηση για παλαιό και νέο πρόγραμμα, ίσως το παραπέμψω σε εσάς αυτό το ερώτημα. Απλά να πω το εξής: Κανένας δεν υποκαθιστά κανέναν άλλον. Ο καθένας έχει ένα έργο να επιτελέσει. Το ερώτημα έχει να κάνει με τη στιγμή, τους ρόλους και τη χρονικότητα. Αυτό που λέμε τώρα, έρχεται ως ανταπόκριση στο αίτημα του Πρωθυπουργού στην Αθήνα, πώς δηλαδή μπορούμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, του οποίου η Ελλάδα είναι ένα εκ των ιδρυτικών μελών, πώς θα μπορέσουμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά για την Ελλάδα, ενισχύοντας αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Θυμάστε ότι έχει πολύ μικρό χρονικό διάστημα η νέα ελληνική κυβέρνηση αφ’ ότου εξελέγη και βεβαίως συνεχίζονται παράλληλα οι συζητήσεις, όπως γνωρίζετε, με τους Θεσμούς που στην πραγματικότητα και τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν ήδη ξεκινήσει και λαμβάνουν χώρα.
Εκτιμούμε πάρα πολύ το γεγονός ότι παρά το βαρύ πρόγραμμά σας, κύριε Πρωθυπουργέ, είστε μαζί μας σήμερα στην έδρα του ΟΟΣΑ. Και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, όχι μόνο να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, αλλά να δούμε και βραχυπρόθεσμα τι μπορούμε να κάνουμε. Το ηχηρό μήνυμα συνίσταται ότι υπάρχει το μέλλον, υπάρχει το αύριο, παρά τις δύσκολες στιγμές που θα πρέπει να καμφθούν και αυτό συνιστά πρόκληση. Όμως, εδώ έχουμε ζητήματα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα που συνιστούν και το πρόγραμμα εργασίας μας.
Θα επιθυμούσα να κάνει και ένα σχόλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε σχέση με το αν ή όχι υπάρχει συνέχεια ή αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στο παλαιό και το νέο πρόγραμμα. Ίσως, κύριε Πρωθυπουργέ, θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν να κάνουμε. Είναι αυτές που εμείς θέλουμε να κάνουμε, που θεωρούμε απαραίτητες να προχωρήσουμε για να αλλάξει η Ελλάδα. Απλά ζητάμε την τεχνογνωσία και τη συνεργασία ενός Διεθνούς Οργανισμού εγνωσμένου κύρους, παγκοσμίου κύρους.
Με ρωτάτε για τη σχέση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πραγματικά εμείς θέλουμε να προωθήσουμε. Προσέξτε: Εγώ δεν θέλω αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι είναι ο κατάλληλος τόπος και χρόνος για να ασκήσω ξανά κριτική στο αποτυχημένο πρόγραμμα που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Θέλω, όμως, να πω κάτι: Τα τελευταία 4 χρόνια, από την πλευρά της λεγόμενης «τρόικα», είδαμε πολλές φορές, πάρα πολλές φορές - θέλω να είμαι δίκαιος και απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δέχθηκαν πιέσεις – εκβιασμούς ότι εάν δεν μειωθούν συντάξεις, εάν δεν μειωθούν μισθοί, εάν δεν γίνουν απολύσεις, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Δεν είδαμε, όμως ποτέ κάποιον αντίστοιχο εκβιασμό, για παράδειγμα, για μεταρρυθμίσεις δομικές στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης. Δεν ακούσαμε ποτέ ότι εάν δεν καταργηθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια με νόμο, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Δεν ακούσαμε ποτέ ότι εάν δεν καταργηθούν με νόμο αυτές οι τριγωνικές συναλλαγές που δίνουν τη δυνατότητα μεγάλης φοροδιαφυγής σε εταιρικούς ομίλους, δεν θα δοθούν χρήματα στην Ελλάδα.
Άρα, λοιπόν, η βασική διαφορά προηγούμενων προγραμμάτων με τις μεταρρυθμίσεις που τώρα θέλουμε να κάνουμε, είναι ότι το προηγούμενο πρόγραμμα είχε ως βασικό στόχο την εσωτερική υποτίμηση και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές, όχι τις μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη.
Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι αρκετά με τη λιτότητα,enough is enough, 25% μείωση του ΑΕΠ είναι αρκετά μεγάλο νούμερο. Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.
ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Μια ερώτηση στον Έλληνα Πρωθυπουργό και μια στον κ.Gurria.
Κύριε Πρωθυπουργέ, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ δίνει με το σταγονόμετρο λεφτά στην Ελλάδα και με δεδομένο επίσης ότι οι εταίροι σφίγγουν, όσο μπορούν περισσότερο, τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας, πώς θα κάνετε πράξη τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάτε;
Κύριε Gurria, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Θεωρείτε ότι είναι ηθικό αυτό που κάνουν οι εταίροι μας έναντι της Ελλάδας, δηλαδή το ότι δεν δίνουν τη βοήθεια που χρειάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή για να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, προκειμένου να υλοποιηθεί, να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Νομίζω ότι έχουν μπει σε ράγες οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης για την υλοποίηση αυτής της απόφασης. Αυτή η απόφαση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, εάν εφαρμοστεί έγκαιρα και γρήγορα, το επόμενο διάστημα να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε απερίσπαστοι από πιέσεις να προχωρήσουμε στο έργο που είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε και αφορά τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Ως εκ τούτου, εγώ δεν αισθάνομαι να έχω καμία θηλιά στο λαιμό μου. Εγώ αισθάνομαι ότι για πρώτη φορά, ίσως, η Ελλάδα αποκτά αποφασιστική βούληση για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και θεσμική συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς. Πράγμα το οποίο πιστεύω ότι θα βοηθήσει και τους εταίρους μας να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμβάλλουν, να συνδράμουν κάθε προσπάθεια , ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση και να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας ως μια κακή ανάμνηση συγκρούσεις ή κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει η αδυναμία του να έχουμε μια συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά.
Τη συμφωνία την έχουμε. Είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Και τώρα μένει να την υλοποιήσουμε. Σε ό, τι μας αφορά, θα την υλοποιήσουμε μένοντας πιστά σε όσα συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου.
ANGEL GURRIA: Βεβαίως, ο καθένας έχει το ρόλο του που πρέπει να επιτελέσει και ασφαλώς υπάρχουν περιορισμοί και όρια, ως προς το εύρος και την έκταση του τι είναι εφικτό. Κάποιες φορές έχει να κάνει με πόρους, κάποιες άλλες φορές έχει να κάνει με κανονισμούς και κάποιες άλλες φορές το θέμα άπτεται της πολιτικής πραγματικότητας.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι προτεραιότητες της Ελλάδας απέναντι στο διεθνές προσκήνιο και από την άλλη εμείς δεν είμαστε εδώ βέβαια για να πούμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν, γιατί το γνωρίζουν. Και αυτό, βεβαίως, αφορά σε διάφορα κεφάλαια του δημόσιου βίου, όπως την καινοτομία, την υγεία, τις δημόσιες προμήθειες, την ακεραιότητα ως προς τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και την καταπολέμηση των ολιγοπωλίων, των μονοπωλίων και την έλλειψη ανταγωνισμού. Πώς λοιπόν θα επιτευχθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς; Σε άλλα μέρη του κόσμου τι πέτυχε και τι δεν πέτυχε; Ποιοι είναι οι αποδεδειγμένα βέλτιστοι τρόποι; Αυτό είναι που θα προτάξουμε.
Βεβαίως, η κυβέρνηση της Ελλάδας θα λάβει την τελική απόφαση ως προς το ποιες μεταρρυθμίσεις θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει στο πλαίσιο του ελληνικού κοινοβουλίου και μέσω αυτού στην κοινωνία κάποια πράγματα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουμε. Έτσι το κάναμε πάντα και έτσι θα συνεχίσουμε με μια χώρα που είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος του ΟΟΣΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ): Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, επί κάποιων θεμάτων, όπως για παράδειγμα, των μισθών ή πολιτικών που δεν μπορούν να είναι συμβατά με μια σθεναρή οικονομία;
ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ: Ποτέ δεν προτείνουμε τέτοια πράγματα. Η ειδικότητα μας είναι να προτείνουμε λύσεις που είναι συμβατές σε επίπεδο οικονομίας. Προερχόμαστε από μια κατάσταση, όπου, με μεγάλη σαφήνεια έχουν προταθεί, μέχρι τώρα, οι προτεραιότητες και οι μεταρρυθμίσεις. Και βεβαίως οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. θα υπάρξει ένα πλαίσιο, το οποίο θα συμφωνηθεί. Εν τω μεταξύ, όμως, γίνεται έργο και σε πολλούς άλλους τομείς, που εγώ προσωπικά θα έλεγα, σε πρακτικό επίπεδο τουλάχιστον, ανεξαρτήτως από το ποια μπορεί να είναι η δομή, οι διάφορες διευθετήσεις τύπου «γέφυρας» ή όχι. Αυτά που συζητούμε, τα βασικά , τα οποία έχει προτάξει η κυβέρνηση, θα εφαρμοστούν, είναι η πλατφόρμα. και αυτά είναι τα σημεία, πάνω στα οποία εργαζόμαστε. Άρα, λοιπόν, το ερώτημα δυνητικά, θα είναι πως θα μετατραπούν όλα αυτά σε ένα πρόγραμμα εργασίας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όλοι μας , λοιπόν, συνεργαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, με όλες τις χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ. Υπάρχουν εμπειρογνώμονες σε κάθε τομέα, μεταξύ αυτών κάποιοι εκ των πλέον εξόχων διεθνώς. Και βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και εμπειρογνώμονες που προέρχονται και από άλλες χώρες – και πολλές φορές εκτός χωρών ΟΟΣΑ - προκειμένου καθένας να συμβάλλει με τις μέγιστες δυνατές πρακτικές.
Έτσι, λοιπόν, εργαζόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΔΕΝΑΞΑ: Για το ξεμπλοκάρισμα της επόμενης δόσης, έχετε συμφωνήσει με τους δανειστές μας πότε θα ξεμπλοκαριστεί; Αν αυτό θα είναι όταν θα υπάρξει συμφωνία των μεταρρυθμίσεων ή θα είναι με την έναρξη της εφαρμογής τους;
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Όπως γνωρίζετε ένα από τα ελλείμματα της απόφασης της 23ης του Φλεβάρη, ήταν ότι δεν ήταν σαφής , δεν είχε αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Προχωράμε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους μας. Θεωρούμε ότι πρέπει και οι εταίροι μας να είναι έντιμοι απέναντι στην Ελλάδα.
Κυρία Δεναξά, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Ακόμα και αν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τις. Όμως, αν δεν υπάρξει αυτό, σημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας υπάρχει κάποιος που την υλοποιεί και κάποιος που θέλει να την δυναμιτίσει. Άρα, το πρόβλημα είναι ο σκεπτικισμός που δημιουργείται σε μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει αποτελεσματικά και εποικοδομητικά. Αυτός είναι και ο λόγος που σε κάθε συνάντηση που έχουμε θέτουμε το ζήτημα της αμοιβαίας τήρησης όλων όσων έχουμε συμφωνήσει. Γνωρίζω ότι υπάρχει ένα θέμα, ας το πω έτσι, αμοιβαίας καχυποψίας και άρα εμείς, πρέπει να οικοδομήσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης. Αν θέλετε, αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Υπάρχει ενδεχομένως από ένα μέρος των εταίρων μας η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει πραγματικά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο και με κοινωνικό πρόσημο, βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που θέλει να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω, ότι αυτή η σφραγίδα στο διαβατήριο μας θα είναι πολύ σημαντική για να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και με τους εταίρους. Εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος. Και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα οι αμοιβαίες καχυποψίες και παρεξηγήσεις θα λυθούν, αν όντως υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά. Θέλω να πιστεύω ότι απ’ όλες τις πλευρές υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά.
ΑΝΧΕΛ ΓΚΟΥΡΙΑ: Κύριε Πρωθυπουργέ θα πρέπει να συντομεύσουμε. Επιτρέψτε μου να κλείσω λέγοντας, όπως και εσείς, ότι όχι μόνο έχουμε αισιοδοξία, αλλά αναλαμβάνουμε και δράση στην πράξη. Άρα, λοιπόν, θα συνεργαστούμε και εμείς μαζί μας - η δική σας ομάδα με τη δική μας, τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες- προκειμένου να συνεχιστεί αυτό το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεργασίας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης