Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.3.15

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας προσφώνησε ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας προσφώνησε ειδική συνεδρία
της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφώνησε σήμερα αργά το απόγευμα ο νέος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Η Ειδική Συνεδρία, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Προέδρου στην Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έλαβε χώρα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, μελών του διπλωματικού σώματος και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε τον Έλληνα Πρόεδρο, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου, όπως και οι προηγηθείσες επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, επαναβεβαιώνουν τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, αναδεικνύοντας παράλληλα την αδιάσπαστη ιστορική κοινή πορεία και μοίρα.
Εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον μακροχρόνιο αγώνα κατά της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι η αμφίδρομη αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κοινής στρατηγικής. Μια στρατηγικής, που όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, εδράζεται στις αξίες και αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι οποίες αποτελούν και το βασικό όπλο του ελληνικού και του κυπριακού λαού στις μάχες τους για διαφύλαξη της εθνικής τους επιβίωσης και αξιοπρέπειας, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την έλλειψη αισιοδοξίας, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «πρώτιστο διακύβευμα για την Τουρκία είναι η πρόσδεση των ενεργειακών πόρων στη διαπραγματευτική διαδικασία, με απώτερο στόχο την οικειοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ως άλλοθι». Γεγονός που καταδεικνύεται, άλλωστε, από την απουσία ρητής δέσμευσης της Τουρκίας, για οριστικό τερματισμό των πειρατικών εφορμήσεών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίσει να ασκεί τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά της δικαιώματα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Αυτό καταδεικνύουν και οι εναλλακτικές, δήθεν εποικοδομητικές, τουρκικές προτάσεις περί συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων, πριν και ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού ή ακόμα της παραμονής του φυσικού πλούτου της Κύπρου υπό τουρκική ομηρία, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Ομήρου, δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επαναβεβαιώνοντας την αμετακίνητη προσήλωσή για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιας λύσης, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου.
Αναφερόμενος δε στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Ομήρου ανέδειξε τον κομβικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου, ως παραγόντων σταθερότητας, γεγονός που αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και της κοινής στρατηγικής των δύο χωρών. Οι δύο χώρες, είπε ο κ. Ομήρου, αξιοποιώντας την πλεονεκτική γεωγραφική τους θέση, και ως κράτη μέλη της ΕΕ, επιδιώκουν να συμβάλουν εποικοδομητικά και ουσιαστικά στην προώθηση των στόχων της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, ειδικότερα στη νότια γειτονία της, καθώς και στον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος ενώνουν δυνάμεις προκειμένου να πείσουν για το αυτονόητο: «ότι δηλαδή σε συνθήκες ύφεσης, καλπάζουσας ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και κοινωνικής εξαθλίωσης, που επιφέρει η αυστηρή λιτότητα, δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη και πως η ευημερία των αριθμών δεν σημαίνει και την ευημερία των ανθρώπων. Άλλωστε, κανείς δεν αρνείται ότι δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν, νοουμένου ότι δίδεται η αναγκαία έμφαση στον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, σε συνθήκες ευνομίας, ισοπολιτείας και χρηστής διακυβέρνησης». [Για ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Βουλής βλ. Ανακοινωθέν Βουλής αρ.117]
Κατά την προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε την ιερή συγκίνηση που αισθάνεται απευθυνόμενος στον λαό της Κύπρου από το βήμα της Βουλής, μεταφέροντας το μήνυμα της «αδιάσπαστης ενότητας του ελληνισμού, του διαχρονικού ελληνισμού, του οποίου η καρδία κτυπάει σε όλα τα εδάφη της Ελλάδας».
Εξαίροντας το φρόνημα και την αγωνιστικότητα του κυπριακού λαού, ο κ. Παυλόπουλος μετέφερε το μήνυμα της ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, δεν ξεχνούν τους αγώνες και τις θυσίες του λαού αυτού. «Δεν ξεχνάμε ποτέ εκείνους που έπεσαν κατά την επέμβαση του Αττίλα. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχει στρατός κατοχής και οφείλουν να μην το ξεχνούν και οι εταίροι μας. Γιατί είναι στίγμα για τον πολιτισμό και τη δημοκρατία της Ευρώπης, εν έτη 2015, η ΕΕ να έχει στους κόλπους της ένα κράτος, το οποίο έχει στρατεύματα κατοχής», επισήμανε ο Έλληνας Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι δεν λησμονάμε μέχρι την τελική δικαίωση.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, μετέφερε το μήνυμα ότι «το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί και θα λυθεί όταν ενωμένοι, με κοινές αρχές και αξίες, υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία». Σημειώνοντας εξάλλου ότι «επειδή βρισκόμαστε στη φάση της παραμονής της επανεκκίνησης των δικοινοτικών συνομιλιών - θέλω να πω τούτο από πλευράς της Ελλάδας ότι - ορθότατα διεκόπησαν οι δικοινοτικές συνομιλίες, γιατί δεν νοείται να συζητάς με την άλλη πλευρά όταν το Μπαρμπαρός σου παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα. Αποτελεί μια πρόκληση στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».
«Και ορθό είναι –και χαίρω γιατί αυτή είναι και η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη- να μην επανεκκινήσουν οι συνομιλίες παρά μόνο όταν το Μπαρμπαρός βρίσκεται στην Τουρκία και όχι απλώς ελλιμενισμένο στην Αμμόχωστο», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «η λύση δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες», καθώς οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, η οποία θα τοποθετούσε παρένθετους δεσμούς και παρένθετα πρόσωπα, θα αποτελούσε ένα κίνδυνο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε, σημείωσε, «ότι είμαστε κράτη μέλη ισότιμα της ΕΕ και της Ευρωζώνης», τονίζοντας ότι «η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, στο σύνολό του, δεν είναι μόνο υποχρέωσή μας, αλλά είναι και δικαίωμά μας». Διευκρίνισε , κατ’ επέκταση, ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ‘προτάσεις’ ή ‘λύσεις’, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μια τέτοια παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, που θα σήμαινε ότι το κυπριακό κράτος είτε θα είναι θνησιγενές κατά το διεθνές δίκαιο είτε, αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθεί εκτός ΕΕ και Ευρωζώνης, γιατί δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο».
Αναφερόμενος στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, είπε: «Το Σχέδιο Ανάν οδηγούσε σε ένα κράτος, το οποίο, κατά το διεθνές δίκαιο, ούτως ή άλλως, ήταν θνησιγενές και, επιπλέον, ένα κράτος, το οποίο δεν μπορούσε να επιβιώσει εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Αυτή η παρακαταθήκη είναι θεσμική και πολιτική, γιατί απηχεί ακριβώς τη βούληση του κυπριακού λαού. Αυτό που απέρριψε με το δημοψήφισμά του, δεν μπορεί να το δεχθεί ο κυπριακός λαός ως βάση για συζήτηση και αυτή τη στιγμή έχουμε τα ερείσματα για να το πράξουμε». Επισήμανε εξάλλου ότι κάθε πρόταση για το Κυπριακό είναι δεκτή και τίθεται υπό συζήτηση όταν οδηγεί σε ένα κράτος με ενιαία προς τα έξω διεθνή προσωπικότητα, ένα κράτος με μία ιθαγένεια και τρίτον ένα κράτος με μία ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία.
Όσον αφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ είναι τα σύνορα της Ευρώπης. «Και αυτό πρέπει να αντιληφθούν οι εταίροι μας, ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ και υπό την ευρεία του όρου έννοια, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προστατευόμενη από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Άρα, κάθε προσβολή των συνόρων της Κύπρου και κάθε προσβολή της ΑΟΖ συνιστά προσβολή της ίδιας της ΕΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου», διασαφήνισε.
Τέλος, μεταφέροντας μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ευρώπη, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι, όταν η Τουρκία υποβάλλει σχετικές προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα πρέπει να γνωρίζει ότι «παραβιάζει και στοιχειώδεις υποχρεώσεις που αφορούν και τη δική της ενταξιακή πορεία, και η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό αυτούς τους όρους». Η ΕΕ είναι πρωτίστως θεσμοί και οι ευρωπαϊκοί αυτοί θεσμοί θα πρέπει να έχουν λόγο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ακολούθως παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.
____________

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης