Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.4.15

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου
στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής
Αλήθειας Δημοσίου Χρέους



Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή, ιστορικής σημασίας, διαδικασία, που σηματοδοτεί την έναρξη της αποπληρωμής μιας πραγματικής οφειλής: της οφειλής αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό λαό και την κοινωνία, σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε και πώς διογκώθηκε το δημόσιο χρέος, που σήμερα επικρέμαται, ως δαμόκλειος σπάθη, πάνω από τα κεφάλια των πολιτών και των νεότερων γενεών. Το δημόσιο χρέος που χρησιμοποιείται ως εργαλείο εκβιασμού και εξανδραποδισμού, ως μέσο υποταγής, σε συνθήκες που πόρρω απέχουν από τον ευρωπαϊκό καταστατικό σκοπό της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών, συνθήκες που, αντί να εγγυώνται την υπηρέτηση των οικουμενικών αρχών της δημοκρατίας, της ισότητας, της ισοτιμίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και της κοινωνικής προκοπής, παράγουν περιστολή των δημοκρατικών λειτουργιών, διακρίσεις, αποκλεισμούς, δυστυχία, ανθρωπιστική κρίση.
Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών. Είναι αποτέλεσμα πράξεων και παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων, με λεόντειες ρήτρες και δυσθεώρητα επιτόκια, οικονομικών-διαχειριστικών ενεργειών, αλλά και συμβάσεων διαφθοράς, που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών, που βρίσκονται στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη.
Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο. Όσο δεν έχει ελεγχθεί και αποκωδικοποιηθεί, όσο δεν έχει αναλυθεί και –λογιστικά– παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, ποιο ποσοστό και ποιο τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο είναι μη νόμιμο, παράνομο, απεχθές και επονείδιστο. Το ερώτημα αυτό πλανάται, τα τελευταία χρόνια, αμείλικτο στη συλλογική συνείδηση και έχει μετασχηματιστεί και αποκρυσταλλωθεί σε κοινωνικό αίτημα, που αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό δικαίωμα εκείνων που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό να γνωρίζουν πώς προέκυψε και σε τι συνίσταται το χρέος τους, αλλά και να μπορούν να αμυνθούν και να αντισταθούν στην επιταγή αποπληρωμής και να διεκδικήσουν τη διαγραφή του.
Ο έλεγχος του χρέους δεν είναι μόνο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, είναι και κυριαρχικό δικαίωμα των λαών.
Είναι ταυτόχρονα θεσμική υποχρέωση της πολιτείας και μάλιστα και κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί, δηλαδή, διεθνή υποχρέωση της χώρας, κατά την προσφιλή έκφραση εκείνων που μνημονεύουν ως διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μόνο τις οικονομικές και λησμονούν, ότι οι υπερκείμενες διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας είναι εκείνες που συνέρχονται με τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, και το αξιοβίωτο της ανθρώπινης ζωής.
Το χρέος δεν συνοψίζεται σε κέρδη και ζημιές, αλλά αφορά ανθρώπινες ζωές.
Από τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν για να αποπληρωθεί το χρέος, από τα εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές που καταρρακώθηκαν και εξαθλιώθηκαν, θέλω να θυμίσω σήμερα πέντε ανθρώπους από διαφορετικές γενιές.
Το μικρό κορίτσι, κόρη μετανάστριας, μαθήτρια δημοτικού, που το Δεκέμβριο του 2013 έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, σ' ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, όπου ζούσε επί μήνες με τη μητέρα της.
Το 19χρονο αγόρι που το καλοκαίρι του 2013 έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να αποφύγει τον έλεγχο εισιτηρίου σε λεωφορείο.
Τους δύο νέους, 20 και 21 ετών, σπουδαστές στη Λάρισα, που το Μάρτιο του 2013 πέθαναν και αυτοί από αναθυμιάσεις μαγκαλιού.
Τέλος, τον Δημήτρη Χριστούλα, το συνταξιούχο φαρμακοποιό, που σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια, ακριβώς, έθεσε τέρμα στη ζωή του, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μπροστά από τη Βουλή, αρνούμενος να καταρρακωθεί η ύπαρξή του στο σημείο να αναζητεί την τροφή του στα σκουπίδια.
Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αποτελεί οφειλή και προς αυτούς τους ανθρώπους.
Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, που δημιουργεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που η Βουλή θέτει στην υπηρεσία της κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Εργαλείο αλήθειας. Εργαλείο αποκατάστασης της αδικίας. Εργαλείο αξιοπρέπειας, κοινωνικής και δημοκρατικής άμυνας, αμφισβήτησης και αντίστασης σε κοινωνιοκτόνες επιλογές. Εργαλείο αφύπνισης των ευρωπαϊκών λαών, κοινωνιών και ηγεσιών. Εργαλείο αλληλεγγύης.
Η παρουσία σήμερα σύσσωμης της πολιτειακής ηγεσίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού της χώρας, των Υπουργών, των Αντιπροέδρων της Βουλής, εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας και των ανεξάρτητων αρχών, αντικατοπτρίζει τη βούληση ο έλεγχος να ξεκινήσει και να φτάσει μέχρι τέλους.
Η επιστημοσύνη, η εμπειρία, η ανιδιοτέλεια των ανθρώπων που έσπευσαν να ανταποκριθούν στη πρόσκληση, να συμβάλουν με τις γνώσεις τους και την εργασία τους σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί εγγύηση επιτυχίας.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα και τους επιστήμονες και τους ειδικούς που ήρθαν αμέσως από το εξωτερικό, αλλά και εκείνους που ήρθαν από την Ελλάδα και θέλω ακόμη να καταγράψω την αυθόρμητη συστράτευση επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και κοινωνικών κινημάτων από όλο τον κόσμο, που μας υποχρεώνει να κρατήσουμε αυτή τη διαδικασία που ξεκινά σήμερα ανοιχτή και ζωντανή.
Κυρίες και κύριοι, σας ανακοινώνω την υπ’ αριθμόν 1448 Απόφαση της Προέδρου της Βουλής, της 4ης Απριλίου 2015, με την οποία συστήνεται Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, το λογιστικό έλεγχο του χρέους και την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και διεθνείς οργανισμούς σε θέματα χρέους, προς το σκοπό της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας, της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς κοινής γνώμης. Την Επιτροπή θα ονομάζουμε Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τη Σοφία Σακοράφα που δέχτηκε να είναι υπεύθυνη για τις σχέσεις της Επιτροπής αυτής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης ιδιαιτέρως τον Eric Toussaint που αμέσως δέχτηκε να συντονίσει την επιστημονική δουλειά της διεθνούς ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τις υπηρεσίες της Βουλής και ιδιαιτέρως την Επιστημονική Υπηρεσία και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που θα συνδράμουν την Επιτροπή, συγκροτώντας ομάδες εργασίας. Με αυτή την εισαγωγή, καλώ στο βήμα προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό σ’ αυτή την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης