Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.6.15

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ME ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ
ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
25.6.2015


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, 25.6.2015, τον Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Simon Fraser (Βανκούβερ) Δρα Ανδρέα Γερολυμάτο, επικεφαλής ομάδας Συνεργατών.
Τον κ.Γερολυμάτο συνόδευε ο Πρύτανης της Σχολής Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Simon Fraser κ.John Craig και ο Πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα κ.Robert Peck.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρύτανη, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς όχι μόνο γιατί βρίσκεσθε σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά γιατί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών αποτελεί ένα φάρο για την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα γενικότερα, σ’ολόκληρον τον κόσμο
Δεν είναι μόνον για τον Καναδά και το Βανκούβερ. Είναι μια εξαιρετική ιδέα, η οποία μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε πώς μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία και πώς μέσα από τη θέληση των ανθρώπων είναι δυνατόν η Ελλάδα να ταξιδεύει σ’ολόκληρον τον κόσμο, και μάλιστα να ταξιδεύει διαχρονικά.

Αυτές τις δύσκολες ώρες, τέτοιες πρωτοβουλίες μας δίνουν την δυνατότητα να αισθανόμασθε πολύ πιο ισχυροί απ’ό,τι δείχνουν τα πράγματα. Γιατί για την Ελλάδα και τον κόσμο σημασία έχει το Πνεύμα και ο Πολιτισμός. Η οικονομία δεν είναι εκείνη που καθορίζει την μοίρα των Λαών. Είναι το Πνεύμα και ο Πολιτισμός, το τονίζω, και σ’αυτό η Ελλάδα είναι ισχυρή, πολύ ισχυρή ακόμα και τώρα. Όταν μάλιστα έχει ανθρώπους σαν και σας, που σκέφτονται μ’αυτόν τον τρόπο και λειτουργούν μ’αυτόν τον τρόπο. Γι’αυτό οι ευχαριστίες μου είναι πολύ μεγαλύτερες και πολύ περισσότερες απ’ό,τι θα ήταν σε άλλες εποχές.


J.CRAIG (Πρύτανης Πανεπιστημίου Simon Fraser): Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους και του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Βανκούβερ, αλλά και εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συγκεκριμένα της έδρας Ελληνικών Σπουδών, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μας που βρισκόμαστε μαζί σας. Το γεγονός ότι μας υποδέχεσθε στην Προεδρία έρχεται να επιβεβαιώσει όχι μόνο τη θερμή σας φιλοξενία, αλλά και τη θέληση της Ελλάδος ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, με εξαιρετική ευγένεια και θέρμη, να αφιερώσει χρόνο σ’εμάς, ώστε να καταβάλουμε τις προσπάθειές μας με τη σειρά μας.

Είμαστε εδώ προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις δραστηριότητές μας και είναι γεγονός ότι η θέση μας στο Βανκούβερ του Καναδά είναι στρατηγικά σημαντική. Ωστόσο από το Βανκούβερ και αυτή τη στρατηγική τοποθεσία προάγουμε την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο, στρέφουμε τα βλέμματα της Ασίας, του Ειρηνικού και των λοιπών ηπείρων προς την κατεύθυνση της Ελλάδος, μέσω του Καναδά. Η υφήλιος παρακολουθεί τις δικές μας δραστηριότητες, καθώς και εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να προάγουμε τον ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα, την ιστορία, τη λογοτεχνία.

Είναι επίσης γεγονός ότι ξεκινήσαμε, αν θέλατε δεν ήμασταν και τόσο σίγουροι για την επιτυχία διότι η Ελληνική Κοινότητα στη συγκεκριμένη πόλη είναι σχετικώς μικρή, ωστόσο τελικά η παρουσία μας ενισχύθηκε και αποδείχθηκε το ενδιαφέρον και άλλων πολιτών από όλον τον πλανήτη. Εξού και προσβλέπουμε – και μάλιστα εδώ έγιναν ήδη κάποιες συναντήσεις – στη συνέχιση των επαφών και των δραστηριοτήτων μας. Βεβαίως, προσβλέπουμε στην επικοινωνία μαζί σας, εξού και επαναλαμβάνω ότι αποτελεί απόδειξη, το γεγονός ότι μας δέχεσθε, της θερμής φιλοξενίας του Ελληνικού Λαού, αλλά και του θάρρους και της αξιοπρέπειας που τον χαρακτηρίζει. Και γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, μεταξύ άλλων, προσπαθούμε και εμείς να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθειά σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ και να διευκρινίσω και κάτι ακόμη: Δεν είπα αρχικώς τίποτα για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και για τον κ.Γερολυμάτο. Δεν ήταν παράλειψή μου. Εσκεμμένα το έκανα, γιατί θέλω να σας διαβεβαιώσω για κάτι: Είναι λίγο το να πω εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ένα ‘ευχαριστώ’ για τη συμβολή του Ιδρύματος ως προς αυτό το θέμα.

Γενικότερα, ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κάνει τόσα πολλά για τον Τόπο, που το μόνο το οποίο μπορώ να αναγνωρίσω είναι ότι συνεχίζει επάξια – και μάλιστα περισσότερο από άλλες φορές – αυτή την παράδοση των μεγάλων ευεργετών, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά σε κρίσιμες για την Ελλάδα και το Έθνος στιγμές.
Θερμές ευχαριστίες να διαβιβάσετε, γιατί αυτή η μικρή αναγνώριση είναι απολύτως ειλικρινής. Και θεώρησα αναγκαίο να την κάνω μετά την προηγούμενη παρέμβασή μου και να την κάνω χωριστά.


Δρ Α.ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη θερμότητα που δείχνετε προς το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Simon Fraser και βέβαια του Ιδρύματος, που μας έχει βοηθήσει και εμάς πάρα πολύ. Γιατί χωρίς το Ίδρυμα δεν θα είχε γίνει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών όπως είναι τώρα.
Ξέρουμε ότι είναι δύσκολες οι στιγμές για την Ελλάδα και ελπίζουμε να πάνε όλα πολύ καλά. Αλλά εγώ πιστεύω και οι συνάδελφοί μου από το Πανεπιστήμιο, ότι ό,τι μπορούμε να κάνουμε να βοηθήσουμε τη χώρα αυτή θα το κάνουμε και θα προχωρήσουμε με τα μαθήματά μας στην Κίνα, στη Βόρεια Αμερική, γιατί βλέπουμε το Κέντρο αυτό όχι μόνο στο Βανκούβερ, όπως είπε ο κ.Πρόεδρος, αλλά σε όλον τον κόσμο. Και είναι μία φλόγα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σας ευχαριστώ.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης