Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.10.15

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Φ. ΟΛΑΝΤ

ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Φ. ΟΛΑΝΤ


Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη, μια επίσημη επίσκεψη  που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Σας άκουσα χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπατε μια φράση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα. Θέλω να πω ότι στις μέρες μας αυτή η δημιουργική συνεργασία παίρνει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλλημα και σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις δυτικές της αξίες και αρχές και γι αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών ,την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία ,όλες αυτές οι δυνάμεις, είτε βρίσκονται σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και μ αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Και θα ακολουθήσουμε από κοινού αυτό τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, για τις επόμενες γενιές που δικαιούνται να ζήσουν σε μια Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα .
Φ.ΟΛΑΝΤ: Κύριε Πρωθυπουργέ αγαπητέ Αλέξη, καταρχάς να πω ότι με συγκίνησε η υποδοχή που μου επιφυλάχτηκε εδώ στην Ελλάδα και που δείχνει τον σύνδεσμο ανάμεσα στους δύο λαούς μας, την κοινή προσέγγιση που έχουμε για το τι θα πρέπει να είναι η Δημοκρατία στην Ευρώπη και τις κοινές αγνές αξίες που πρέπει να προωθήσουμε.
Κύριε Πρωθυπουργέ αγαπητέ Αλέξη, η παρουσία μου σήμερα εδώ είναι η μαρτυρία των κοινών μας αξιών, των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη. Ξέρω τι έχει υποστεί ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια και χρειαζόταν πολύ θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναδιαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας γιατί οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες. Και μετά από την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει.
Επίσης, έχουμε και το θέμα της ροής των προσφύγων. Στους πρόσφυγες, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά, αλλά πρέπει την ίδια ώρα να δείξουμε και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους και βεβαίως να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία, δεν θα την αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της το θέμα των προσφύγων. Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς αλλά και θέμα ασφάλειας. Τέλος θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες, με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, χρειάζονται και πράξεις και είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Και εκτός από την δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες είναι Δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 70. Πήρε αυτή την απόφαση για να μπει σε μία κοινότητα αξιών. Υπενθυμίζω εξάλλου ότι την πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να προσχωρήσει στην τότε Κοινή Αγορά ήταν το 1963 κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του στρατηγού Ντε Γκωλ .

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης