Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.10.15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, αντιπροσωπεία επίδοσης αποτελεσμάτων της Δημόσιας Διαβούλευσης για την Κλιματική Αλλαγή, αποτελούμενη από τους:


- Ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, Πρόεδρο Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος,
- Καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις την Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της οργάνωσης της διαβούλευσης στην Ελλάδα, και
- κα Θεοδώρα Αντωνακάκη, επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος.


Καθηγητής ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ (Πρόεδρος Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος): Κύριε Πρόεδρε, ήρθαμε να σας ενημερώσουμε στα ζητήματα που κατεξοχήν ενδιαφερθήκατε γι’αυτά. Συγκεκριμένα, για την προσπάθεια που κάνει η Γαλλική Κυβέρνηση για να γίνει μια παγκόσμια, επιτέλους, υπογραφή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας. Και οι δράσεις που κάναμε, οι οποίες όπως μας έχετε πει, υπό την αιγίδα σας, έχουν ανθίσει και θα χρησιμοποιηθούν και στο Παρίσι, στις σπουδαίες αποφάσεις που θα παρθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμώς. Όχι μόνο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά για την όλη πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης που φέρατε σε πέρας. Να θυμίσω ότι πρόκειται για δημόσια διαβούλευση ως προς την κλιματική αλλαγή που έγινε στις 6 Ιουνίου 2015 στην Ελλάδα, μαζί με άλλες 106 χώρες. Κάτι το πρωτόγνωρο σε όλη την πορεία έρευνας της κλιματικής αλλαγής. Να θυμίσω ότι αυτό έγινε ενόψει της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Και να τονίσω ότι αυτό δείχνει και την υψηλή επιστημονική ποιότητα της έρευνας την οποία κάνετε, αλλά και την δημοκρατική ευαισθησία που υπάρχει. Γιατί το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά μόνον τους επιστήμονες. Αφορά τους πάντες.

Θέλω λοιπόν να τονίσω την σημασία αυτής της Διάσκεψης, γιατί το κείμενο που θα υιοθετηθεί εκεί θα είναι ένα κείμενο με νομική βάση και νομική ισχύ. Αν δεν κάνω λάθος, είναι το δεύτερο κείμενο για την κλιματική αλλαγή με ισχυρή νομική βάση. Το πρώτο είναι η Συνθήκη του Κιότο.


Καθ. ΧΡ.ΖΕΡΕΦΟΣ: Ακριβώς.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και, επιτέλους, το διεθνές δίκαιο που αφορά την κλιματική αλλαγή αποκτά ουσία. Γιατί ένα από τα μεγάλα κενά του διεθνούς δικαίου είναι η έλλειψη πλήρων κανόνων δικαίου με αντίστοιχες κυρώσεις.

Κατόπιν τούτου, θέλω πρώτα να ευχαριστήσω εσάς, με τη διπλή σας ιδιότητα, ως Πρόεδρο του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και ως Πρόεδρο του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος. Την κυρία Νικολοπούλου, υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού, που έχει την αντίστοιχη θεματική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την κυρία Αντωνακάκη, επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Συνεργαστήκατε άψογα. Δείξαμε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν υπάρχει αυτή η πολύπλευρη συνεργασία. Δώσατε επίσης το παράδειγμα και γι’άλλες έρευνες σε άλλους τομείς.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, και εγώ προσωπικώς, θα είμαστε στη διάθεσή σας για να συνεχίσετε και να μπορέσει να συμβάλει η Χώρα μας ως πρωτοπόρος σ’αυτό το μεγάλο ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, με το κλίμα της και τη θέση της, είναι εκείνη που ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο απ’άλλες χώρες για το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Και πάλι σας ευχαριστώ. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία.


Καθ. ΧΡ.ΖΕΡΕΦΟΣ: Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης