Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

21.10.15

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ THΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ κ.DANIEL MITOV

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ THΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ κ.DANIEL MITOV ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
21.10.2015


D.MITOV: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλγαρίας και να σας πω ότι ετοιμάζουμε την επίσημη επίσκεψή σας στη Βουλγαρία σε λίγες εβδομάδες. Θα χαρώ και εγώ να σας δω, όπως επίσης σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και του Προέδρου της Βουλής.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή σας και να υπενθυμίσω ότι οι παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να εμβαθυνθούν περαιτέρω και να αναπτυχθούν σ’ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να είμαστε μαζί, να συντονίσουμε τη δράση μας. Και εν προκειμένω θέλω να θυμίσω τα όσα έκανε η Ελλάδα ενόψει της εισόδου της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Θυμόμαστε πολύ καλά τις προσπάθειες της Ελλάδας, για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την επίσκεψη. Με πολλή χαρά περιμένω την συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό μου, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου στην Σόφια. Θεωρώ ότι έχουμε όλα τα περιθώρια οι, ήδη πολύ καλές σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας, να γίνουν ακόμα καλύτερες. Θεωρούσαμε πάντοτε ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί τα Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης. Και είναι μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της.

Οι καλές σχέσεις με την Βουλγαρία έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στενές σχέσεις, σ’αυτόν εδώ τον ίδιο χώρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μ’ένα άλλο καθεστώς της εποχής εκείνης, αλλά πάντως μ’έναν ηγέτη της Βουλγαρίας, τον Τodor Zhivkov, είχαν ξεκινήσει αυτήν την στενή σχέση των δύο Χωρών, πέρα και έξω από διαφορές πολιτικές ή άλλες. Και θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Εμείς χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί έχετε επιλέξει μια σταθερή ευρωπαϊκή πορεία, όπως επιλέξαμε και εμείς, ο Ελληνικός Λαός, στις τελευταίες εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Βουλγαρία, και εκείνη με μεγάλες δυσκολίες για τον λαό της, επιλέγει την ευρωπαϊκή πορεία που είναι η μόνη, η οποία μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον των Χωρών μας.

Και θεωρώ ότι σ’άυτήν την κρίσιμη περίοδο μπορούμε και πρέπει να διαχειρισθούμε μαζί, επειδή έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, το μεγάλο προσφυγικό θέμα, το οποίο αφορά και τους δύο. Να το διαχειρισθούμε αυτό με όρους που ταιριάζουν στον πολιτισμό των Χωρών μας. Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να υπερασπισθούμε από κοινού τα σύνορα, τα οποία είναι σύνορα της Ευρώπης. Κάθε χώρα μας έχει τα δικά της σύνορα, αλλά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Γιατί πρέπει να αναδείξουμε ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Και σ’αυτόν τον τομέα πρέπει να συνεργασθούμε. Αλλά πρέπει να συνεργασθούμε με όρους που αφορούν την προστασία του Ανθρώπου, την αξία του. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από προστασία. Ιδίως η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που, όπως τονίζω τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι δυνατόν να ξεβράζει πτώματα ανθρώπων και ιδίως πτώματα μικρών παιδιών.

Γι’αυτό και πρέπει να συνεργασθούμε επίσης και σ’έναν άλλον τομέα. Να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία. Όσο δεν σταματά αυτός ο πόλεμος δεν είναι δυνατόν να σταματήσει και η ροή των προσφύγων.

Έχουμε, λοιπόν, πολλά σημαντικά θέματα να λύσουμε από κοινού, έχουμε την ίδια νοοτροπία απέναντι στα προβλήματα αυτά και νομίζω πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές μπορούμε να δείξουμε στους εταίρους μας, τους Ευρωπαίους, ότι εμείς εδώ, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, έχουμε την ευρωπαϊκή εκείνη συνείδηση και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα βοηθήσει ολόκληρη την Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις Αρχές και τις Αξίες, από τις οποίες ξεκίνησε.

Σας ευχαριστώ θερμώς για την επίσκεψη. Και θέλω να μεταβιβάσετε στον ομόλογό μου, κύριο Πρόεδρο, τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση.


D.MITOV: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, θα μεταφέρω τους χαιρετισμούς σας στον κύριο Πρόεδρο και θέλω να πω με την ευκαιρία ότι έχετε απόλυτα δίκιο ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης