Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.3.16

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Συνέλευσης των Εκπροσώπων του λαού της Τυνησίας

 

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Συνέλευσης των Εκπροσώπων του λαού της Τυνησίας

Προνομιακή χώρα στη συνεργασία της με την Ελλάδα, λόγω της σταθερότητας και της προόδου των δημοκρατικών διαδικασιών, μεταξύ των χωρών της Νότιας Μεσογείου, χαρακτήρισε την Τυνησία ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Πρόεδρο της Συνέλευσης των Εκπροσώπων του Λαού, κ. Mohamed Ennaceur, στην Τύνιδα, όπου ο κ. Βούτσης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στη χώρα σας, με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί, παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, και εδώ στο Κοινοβούλιό σας, το πρώτο που εξελέγη δημοκρατικά μετά την ανεξαρτησία της χώρας, με ελεύθερες εκλογές από τον τυνησιακό λαό», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής προς τον Τυνήσιο ομόλογό του.



«Τιμούμε τα βήματα δημοκρατίας, κοινοβουλευτισμού και κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν γίνει, τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα που έρχεται στην επιφάνεια η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας, οι δύο χώρες μας μπορούν να είναι μέρος της λύσης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ειρήνευσης και ειλικρινούς διαλόγου, προκειμένου να αρθούν οι αιτίες που τα προκαλούν», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι «πολλές φορές οι κρίσεις οδηγούν σε αποφάσεις επίλυσης μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, τα οποία πρέπει τώρα να λυθούν».
«Θαρραλέα απόφαση ιδιαίτερης σημασίας» χαρακτήρισε ο κ. Ennaceur την ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για αναγνώριση Κράτους της Παλαιστίνης. «Πόσο πολύ εκτιμούμε την πρωτοβουλία που αναλάβατε! Σας συγχαίρω προσωπικά, τη Βουλή των Ελλήνων και τη χώρα σας», δήλωσε. Ο κ. Ennaceur αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τυνησία εξαιτίας της αποσταθεροποίησης των γειτονικών της χωρών, ιδίως της Λιβύης, από την οποία έχουν εισρεύσει περί τα 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι αμέτοχη στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική, συνέπεια των οποίων είναι οι μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, οι οποίες δεν μπορούν να ανασχεθούν με κλείσιμο συνόρων. Δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί στην Ευρώπη γιατί εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν από τις εστίες τους για ν’ αναζητήσουν ασφάλεια σ’ αυτήν. Δεν έχουν επίσης αντιληφθεί γιατί χιλιάδες νέοι έχουν φύγει από ευρωπαϊκές χώρες για να ενταχθούν στις τάξεις της τρομοκρατίας και κάποιοι τώρα επιστρέφουν σ’ αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς, πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο με πολιτικές ειρήνης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όχι με στρατιωτικές επεμβάσεις, μπορούν να αντιμετωπισθούν αυτά τα θέματα. Θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν το μέρισμα ευθύνης που τους αναλογεί με την υποδοχή και την ενσωμάτωση μερικών εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό πρέπει να γίνει σχεδιασμένα και οργανωμένα, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας. Θα πρέπει να υπάρξουν αναπτυξιακά προγράμματα -όχι απλώς οικονομική βοήθεια- στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από τη Μ. Ανατολή. Αν σε αυτά τα ζητήματα δεν δοθούν λύσεις άμεσες και μακροπρόθεσμες, η αποσταθεροποίηση της περιοχής θα επιτείνεται και η Ε.Ε. θα χάσει τη συνοχή της κινδυνεύοντας ακόμα και με διάλυση. Αυτό δεν το επιθυμούμε, έστω κι αν η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, ανέφερε.
Κατά τη συνάντηση των κ.κ. Βούτση και Ennaceur έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας των δύο Κοινοβουλίων καθώς και για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση των δύο χωρών, και διαπιστώθηκαν οι σημαντικές άμεσες δυνατότητες ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας.
Στη συνάντηση παρέστησαν από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Τύνιδα κ. Άννα Κόρκα και υπηρεσιακά στελέχη, ενώ από τυνησιακής πλευράς οι Αντιπρόεδροι της Συνέλευσης των Εκπροσώπων του Λαού.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Bardo όπου ο κ. Βούτσης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 18ης Μαρτίου 2015.
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόκειται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Essebsi και τον Πρωθυπουργό της Τυνησίας κ. Essid, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Front Populaire, κ. Hammami, εμβληματική μορφή των αγώνων του τυνησιακού λαού για ελευθερία και δημοκρατία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης