Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.3.16

Νταβούτογλου: Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον, και επιβεβαιώθηκε

 

Νταβούτογλου: Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον, και επιβεβαιώθηκε

 
Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και δεν υπάρχει μέλλον στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για ιστορική ημέρα λόγω της επισφράγισης της συμφωνίας για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Επιβεβαιώθηκε ότι ΕΕ και Τουρκία έχουν κοινό μέλλον» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στις Βρυξέλλες έγινε συζήτηση και για την συριακή κρίση, και για την διαδικασία της τουρκικής ένταξης.

Ως προς αυτή καθαυτή τη συμφωνία, ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι για να μπορεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Ανέφερε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την ΕΕ τα τρία δισ. ευρώ -τα οποία σημείωσε πως δεν κατευθύνονται στην ίδια την Τουρκία, αλλά δίνονται προς όφελος των Σύρων προσφύγων- και έως το 2018 θα υπάρξει κατανομή άλλων τριών δισ. ευρώ.

Μίλησε για συμφωνία σε ευρύτερο πλαίσιο εμβάθυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα θα έχει υλοποιήσει έως τα τέλη Μαΐου όσες εκ των 72 προϋποθέσεων απομένουν ώστε να επισπευστεί για τον Ιούνιο η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ως προς το ενταξιακό ανέφερε πως ανοίγει το Κεφάλαιο 33 και θα επιταχυνθεί το άνοιγμα και νέων κεφαλαίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με εσωτερικής κατανάλωσης εντυπωσιασμούς με τον Νταβούτογλου να σημειώνει πως η σημερινή ημέρα είναι ιστορική λόγω της συμπλήρωσης 100 ετών από την επέτειο της Καλλίπολης, και να κάνει αναφορά στους μάρτυρες που έπεσαν στη μάχη.

Δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και το αντίστροφο, υπό το φως της συριακής κρίσης και έπειτα από όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε διμερές επίπεδο, επέμεινε ο Νταβούτογλου και αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στις διμερείς επαφές του με τον Φρανσουά Ολάντ -έχοντας προηγουμένως προσφέρει τις ευχαριστίες του στους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούκερ.

Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ειρηνική γειτονιά στην περιοχή μας, είπε πριν περάσει στο θέμα της τρομοκρατίας με αναφορά στην πρόσφατη επίθεση στην Άγκυρα. Η τρομοκρατία είναι ίδια «όποιοι κι αν είναι οι τρομοκράτες, σε όποια οργάνωση κι αν ανήκουν» είπε δείχνοντας το PKK και τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG στη Συρία, και επικρίνοντας το γεγονός ότι επετράπη να υπάρξουν διαμαρτυρίες Κούρδων κοντά στο κτίριο του Συμβούλιου όπου έλαβαν χώρα οι συνομιλίες.
Newsroom ΔΟΛ

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης