Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.3.16

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απο την Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απο την Κυβερνητική Εκπρόσωπο


Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την αυριανή κρίσιμη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή απόφαση για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, στην βάση των κατευθύνσεων που χάραξε η προηγούμενη σύνοδος.
Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης θα είναι:
1. Μια αξιόπιστη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, που θα εξασφαλίζει την δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
2. Η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσα από την υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
3. Η αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
4. Η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
5. Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με την συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).
6. H άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, που υπογράφηκε στην Σμύρνη, για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, από 1/6/2016.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, την ολλανδική Προεδρία καθώς και τα περισσότερα από τα κράτη μέλη.
Σχετικά με το Προσφυγικό:
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση του Προσφυγικού, αυτή τη στιγμή, σε 30 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, φιλοξενούνται, σιτίζονται και έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη περίπου 30.000 πρόσφυγες.
Αναφορικά με το ζήτημα της Ειδομένης: Θα χρειαστεί να τονίσουμε εκ νέου, ότι κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας στα σύνορα, προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα σημεία αυτά ως πόλος έλξης απελπισμένων ανθρώπων, την ώρα, μάλιστα, που τα σύνορα είναι κλειστά. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Ειδομένη, προβλέπει την σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, και την μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, χωρίς τη χρήση βίας.
Κατόπιν αυτού, όποιος έχει διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της Ειδομένης, οφείλει να την καταθέσει δημόσια. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην κριτική, αλλά δεν δέχεται μαθήματα ευαισθησίας από κανέναν.
Σχετικά με την διαπραγμάτευση:
Όπως γνωρίζετε, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 25 Μαρτίου.
Βασική εκτίμησή μας είναι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς μεγάλες αλλαγές στις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και οι οποίες κινούνται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού.
Η κυβέρνηση έχει κάνει εξάλλου σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί προτάσεις που κινούνται έξω από το πλαίσιο αυτό και θα κινηθεί απολύτως εντός των ορίων της εντολής της 20ης του Σεπτέμβρη.
Θα επαναλάβω την διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, για μηδενικές περικοπές στις κύριες συντάξεις και το αφορολόγητο όριο στο εισόδημα των αγροτών, θα τηρηθούν στο ακέραιο. Βασικός μας στόχος στη διαδικασία-εξάλλου είναι δεδομένο- εξακολουθεί να είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Η Ευρώπη, με δεδομένη την διπλή κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της γνωρίζει καλά ότι αυτή είναι και η μοναδική ορθολογική επιλογή.

Πριν από λίγο έγινε συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κυρίου Πάνου Καμμένου με τον Πρωθυπουργό για το γνωστό θέμα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε δημόσια το λεκτικό σφάλμα εν τη ρύμη του λόγου του και ζήτησε δημόσια συγνώμη.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κατανοεί και συμμερίζεται την ευαισθησία τόσο του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ όσο, βεβαίως, και του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, και τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία». Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην εθνική θέση σε σχέση με την ονομασία της γείτονος χώρας.
Αυτό που προέχει σήμερα, ωστόσο, είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που παίρνει διαστάσεις διεθνούς ανθρωπιστικής κρίσης, και απόλυτη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού είναι η επιτυχής έκβαση της αυριανής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, για την αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Όπως σας είπα πριν, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε προ ολίγου με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο κύριος Καμμένος εμμένει στη θέση του. Η απόφαση θα παρθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κυρία Εκπρόσωπε, εάν το ζήτημα του κυρίου Μουζάλα απειλεί την κυβερνητική συνοχή.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δηλώθηκε σαφώς και από την πλευρά του Πάνου Καμμένου -και πριν από λίγο στις δηλώσεις που έκανε- ότι δεν τίθεται θέμα σχέσεων των δύο κυβερνώντων εταίρων. Ο κύριος Καμμένος επέμεινε, και δήλωσε πριν από λίγο, τη μη στήριξη στον υπουργό κύριο Μουζάλα εκ μέρους των ΑΝΕΛ, χωρίς με αυτό να κινδυνεύει με διάρρηξη η συνοχή της κυβέρνησης.
ΖΟΡΜΠΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο κύριος Μουζάλας, εξ όσων είπατε -εφόσον οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μετά την επιστροφή του κυρίου Τσίπρα από τις Βρυξέλλες- είναι ένας αναπληρωτής υπουργός με προθεσμία. Έχει ζητηθεί η παραίτησή του; Έχει υποβάλει ο ίδιος στη διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτησή του;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σήμερα, ξέρετε, ήταν μία περίπλοκη ημέρα, όπως είναι και οι δύο επόμενες. Ο κύριος Μουζάλας έχει ταξιδέψει από πολύ νωρίς το πρωί στο εξωτερικό, ήταν ο ίδιος εν πτήσει και στη συνέχεια σε υποχρέωση που είχε εκεί. Ήταν δύσκολη ακόμη και η επικοινωνία μαζί του. Αυτά είναι τα αντικειμενικά ζητήματα της ημέρας και έτσι δεν έχει συμβεί τίποτε από όλα αυτά τα οποία περιγράφετε.
ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο κύριος Πόποφσκι, έδωσε μία συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και είπε πως όλοι οι πρόσφυγες που πέρασαν στο έδαφος των Σκοπίων έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε και άγνοια για το εάν θα πρέπει να κάνει αίτημα επανεισδοχής ή όχι. Και επιπλέον, απηύθυνε και μομφή για τον τρόπο φύλαξης των συνόρων μας. Τι απαντά η κυβέρνηση;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως ξέρετε όλοι έγινε αυτό το δυσάρεστο γεγονός που πρόσφυγες πέρασαν με αυτό τον τρόπο προς τη γειτονική χώρα. Μία αρκετά επικίνδυνη και για τους ίδιους κίνηση απελπισίας, και χωρίς να αποδίδει τίποτε πραγματικά, η οποία φαίνεται πως υποκινήθηκε και από κάποιους. Γίνονται έρευνες της Αστυνομίας γι’ αυτούς τους κάποιους και πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρχει και αποτέλεσμα. Από την άλλη, πέρασαν κάποιοι πρόσφυγες. Εκτός από περίπου διακόσιους που δεν είχαν προλάβει να περάσουν τη συνοριογραμμή, αυτοί λοιπόν επέστρεψαν προς τα πίσω. Οι υπόλοιποι που έχουν περάσει προς τα Σκόπια, δεν είναι ακριβώς γνωστός ο αριθμός τους -και αυτό είναι ζητούμενο και ερευνάται, να δούμε ποιος ήταν ο πραγματικός αριθμός που πέρασε- και οι οποίοι δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Παρέλειψα να πω μόνο ότι δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προς τη χώρα μας για να επιστρέψουν πρόσφυγες προς τα πίσω.
ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν τελικά ο κύριος Μουζάλας είναι ένας υπουργός υπό προθεσμία, γιατί ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνετε και περιγράφετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν δείχνει ότι θα είναι υπουργός και μετά την επιστροφή του. Όντως υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση αντικατάστασής του; Είναι στο τραπέζι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντικειμενικά και όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά νομίζω και για πολύ ευρύτερο πλαίσιο, ο κύριος Μουζάλας είναι ένας υπουργός που στήριξε τη θέση της χώρας και τα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα του Προσφυγικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ένας υπουργός που, από την πλευρά μας, χαίρει πλήρους εμπιστοσύνης. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζετε όλοι ότι σε συγκυβερνήσεις, για κάποιους λόγους, μερικές φορές, οι συγκυβερνώντες εταίροι μπορούν να εκφράσουν τη διαφορετική τους θέση και να προβάλουν κάποια ζητήματα, τα οποία είναι και αυτά θεμιτά στο να υπάρξουν. Ωστόσο, νομίζω ότι θα ήταν άκαιρο να πάρουμε εμείς την απόφαση εδώ σήμερα, όταν εκκρεμούν συναντήσεις μεταξύ και του κυρίου Μουζάλα -σας είπα και τις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού- και νομίζω ότι δεν θα προσέφερε κάτι να κάνουμε μία πρόχειρη εκτίμηση.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, τι μήνυμα άραγε στέλνει η κυβέρνηση τις παραμονές μιας πολύ κρίσιμης Συνόδου Κορυφής όταν ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος μάλιστα έχει ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, τελεί αντικειμενικά πλέον υπό προθεσμία και αν τελικώς η κυβέρνηση ανανεώσει την εμπιστοσύνη της…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τι δεν τελεί με προθεσμία; Ή τελεί ή δεν τελεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Εάν τελικώς η κυβέρνηση ανανεώσει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, δεν τον αποπέμψει, θα μπορεί και ένας άλλος υπουργός αύριο να αποκαλεί τα Σκόπια ως «Μακεδονία»;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι όχι μόνο θέση της κυβέρνησης και δεν εκφράζει ο όρος «Μακεδονία», ούτε καν θέση του κ. Μουζάλα. Θα σας θυμίσω ότι και στη χθεσινή ακόμα μαγνητοσκοπημένη εκπομπή ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε την έκφραση πάρα πολλές φορές ΠΓΔΜ ή Σκόπια και κάποια στιγμή υπήρχε και ένα κείμενο μπροστά του και έγινε το λεκτικό ατόπημα, διότι, όπως ξέρετε, σε πάρα πολλά κείμενα γράφεται ο όρος «Μακεδονία». Και ήταν ακριβώς αυτό. Η αλήθεια είναι αυτή, όπως αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε για την κυβέρνηση και ούτε για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι συνέβη αυτό σήμερα. Ωστόσο, είναι και η δυσκολία την οποία περιγράψαμε ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής και με έναν υπουργό, ο οποίος έχει δώσει όλες του τις δυνάμεις και παραπάνω από τα ανθρώπινα όρια πολύ συχνά, θα ήταν πολύ πρόχειρο να υπάρχει μια απόφαση με άλλο τρόπο. Και βεβαίως, σας εξήγησα και τις προτεραιότητες: Σήμερα ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται γι΄ αυτή την εξαιρετικά σημαντική, όπως ξέρετε όλοι σας, Σύνοδο Κορυφής.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Γεροβασίλη, φαίνεται ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι μια απλή υπόθεση παρεξήγησης, διότι, παρά τις αλλεπάλληλες συγγνώμες που ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός και παρά τις δικές σας δηλώσεις (επικαλούμαι, για παράδειγμα, τη χθεσινοβραδινή παρέμβασή σας) ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν πείστηκαν. Άρα, εδώ μιλάμε για μια σοβαρή κυβερνητική κρίση. Φαίνεται να λείπει η καλή πίστη και συνεννόηση ακόμα και σήμερα, παρά τις συσκέψεις και τις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός και τις συζητήσεις με τον κ. Καμμένο. Μήπως όλο αυτό δείχνει ένα πρόβλημα στη συμπόρευση και τελικώς μιλούμε και για την ίδια την κυβέρνηση ότι είναι υπό προθεσμία, ότι αυτό το σχήμα δεν τραβάει άλλο και μήπως βρείτε αλλού…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Καταλαβαίνω τη ροή των σκέψεών σας, κ. Μακρυγιάννη, βεβαίως την κατανοώ. Ωστόσο, δεν μπαίνει ζήτημα ούτε καλής πίστης, ούτε τίποτε από όλα αυτά τα οποία περιγράψατε. Είναι μια διαφορετική αντίληψη. Δηλαδή, από τη μία πλευρά σας είπα ότι εμείς κατανοήσαμε ως λεκτικό το λάθος, διότι γνωρίζουμε και τις απόψεις του κ. Μουζάλα και τη στάση του και νομίζω ότι δεν το ξέρουμε μόνο εμείς αυτό. Από την άλλη πλευρά, για έναν άλλο πολιτικό φορέα, όπως είναι οι ΑΝΕΛ, κάποια ζητήματα είναι σε προτεραιότητα με άλλους τρόπους, το οποίο από μας είναι απολύτως κατανοητό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι συγκυβερνούμε δύο χώροι πολιτικοί, οι οποίοι έχουμε μέχρι και σήμερα αποδεδειγμένα μια άριστη συνεργασία και το ζήτημα αυτό είναι θέμα ιεραρχήσεων του άλλου πολιτικού χώρου, το οποίο γίνεται από εμάς σεβαστό. Επομένως, δεν μπαίνουν τέτοια ζητήματα.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η κυβέρνηση σε περίπτωση που φθάσουμε στο σημείο να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός εάν θα κρατήσει τον κ. Μουζάλα ή όχι και τελικά τον κρατήσει και ο κ. Καμμένος αυτό που είπε σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά αν έχουμε νέα εξέλιξη σε αυτό το σήριαλ και αποφασίσει κάτι διαφορετικό…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα δημιουργηθεί…

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: …η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, για να το πάμε λίγο πιο πέρα αυτό που ρώτησε ο κ. Μακρυγιάννης, επειδή τον κ. Μουζάλα τον στηρίζει σήμερα το ΠΟΤΑΜΙ (για να μιλάμε ξεκάθαρα) υπάρχει περίπτωση να βρει αναπληρωματικά κόμματα για να προχωρήσει σε συνεργασία μαζί τους η κυβέρνηση ;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι τώρα φτιάχνουμε και ένα δεύτερο σενάριο, το οποίο είναι αρκετά προχωρημένο. Ο κ. Μουζάλας έχει σαφείς πολιτικές απόψεις. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε σενάρια εκ του μη όντος. Νομίζω ότι ήμουν πάρα πολύ σαφής: Η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί, και δεν θα ληφθεί ερήμην των άλλων. Όλες οι παράμετροι θα ληφθούν υπόψη. Επομένως, δεν μιλάμε για κυβερνητική κρίση. Μιλάμε για ένα λεκτικό ατόπημα που δημιουργεί αυτό το θέμα, και δεν μας είναι ευχάριστο, όπως σας εξήγησα. Δημιουργείται την παραμονή της Συνόδου Κορυφής υπό αυτές τις συνθήκες και αυτό νομίζω ότι είναι αντιληπτό από όλους σας, γιατί θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή σας σε σχέση με τη Ν.Δ., κάνετε αναφορά σε επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού που κάθε ημέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, τη χαρακτηρίζετε ανεύθυνη και υποκριτική ιδίως ενόψει της Συνόδου. Ισχύει το σχόλιο και για τον κυβερνητικό εταίρο, γιατί την ίδια περίπου κριτική άσκησε και αυτός.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Υπάρχουν μερικά ζητήματα ουσίας που, όπως σας είπα, είναι στις θέσεις των ΑΝΕΛ και συζητήθηκαν και σας τα ανέλυσα όσο ήταν δυνατόν. Από εκεί και μετά, η Ν.Δ. δεν είναι κυβερνητικός εταίρος, είναι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Βεβαίως με κυβερνητική εμπειρία και ασφαλώς ήταν σε θέση και η Ν.Δ. να διακρίνει αν ήταν λεκτικό ατόπημα ή όχι. Ωστόσο, βλέπουμε πολύ συγκεκριμένη αντιπολιτευτική στάση από τη Ν.Δ. που δεν τη θεωρούμε ότι είναι αυτή που αξίζει από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Και ότι προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα οποία συνήθως προκύπτουν από την ταύτισή της με αρκετές ακροδεξιές προσεγγίσεις, όπως χωρών του Βίσεγκραντ και από την άλλη, με ένα περίσσευμα ευαισθησίας, το οποίο η ίδια η Ν.Δ. δεν είναι σε θέση να το ισορροπήσει. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, ασκήθηκε, με αυτή τη δήλωση, η κριτική προς τη Ν.Δ..

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, ο κ. Καμμένος μίλησε με τον Πρωθυπουργό δύο φορές και παρόλα αυτά, πριν από λίγο βγήκε και είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Μουζάλα. Πώς μας λέτε ότι δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής από τη στιγμή που από χθες το βράδυ υπάρχουν συνομιλίες των δύο εταίρων και εν πάση περιπτώσει δεν έχει βρεθεί κάποια λύση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που σας είπα εγώ ότι δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής. Το είπε και ο κ. Καμμένος πριν περίπου από ένα τέταρτο, με δήλωσή του όταν βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα είναι μόνο προς το πρόσωπο του κ. Μουζάλα και ούτε καν προς καθ΄ αυτό, διότι σέβεται και τιμά και τη στάση που τήρησε ως υπουργός μέχρι σήμερα, αλλά για το ατόπημα που έγινε χθες και το οποίο το θεωρεί μείζον. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί χωρίς κυβερνητική κρίση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το μεγαλώσουμε περισσότερο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Προσέχω αυτό που είπατε λίγο πριν ότι δηλαδή καλύπτετε πλήρως εσείς τον κ. Μουζάλα ότι έχει την εμπιστοσύνη σας, ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη σας πλήρως και ότι είναι ζήτημα ιεραρχήσεων από την άλλη πλευρά που από εμάς γίνεται σεβαστό, όπως είπατε χαρακτηριστικά. Σεβαστό γίνεται. Αποδεκτό γίνεται;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εάν απαντούσα εγώ με διαφορετική λέξη πλην του «σεβαστού», θα είχα πάρει αυτή τη στιγμή μαζί σας εδώ την απόφαση για το τι ακριβώς θα συμβεί. Σας είπα, όμως, όσο μπορούσα πιο αναλυτικά, ότι όταν δύο διαφορετικοί πολιτικοί σχηματισμοί μετέχουν σε μια κυβέρνηση, μπορεί ο ένας ή ο άλλος να βάλει κάποια ζητήματα, όπως αυτό το συγκεκριμένο. Τότε και οι δύο το εξετάζουν με την αντίστοιχη σοβαρή αντιμετώπιση, όπως πρέπει και με σεβασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει απολύτως ότι μπορεί να συμφωνεί και ο άλλος με αυτή την προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί εκατέρωθεν. Και προς τους δύο. Το συγκεκριμένο δεν είναι ικανό να διαρρήξει τη συνοχή της κυβέρνησης.

ΚΟΛΟΒΑΤΣΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν συζητήθηκε μεταξύ του κ. Καμμένου και του Πρωθυπουργού το θέμα του κ. Ξυδάκη, ο οποίος πριν από μία – δύο εβδομάδες περίπου, στη σλοβακική Πράβδα ανέφερε και εκείνος την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν το έχω υπόψη μου το δημοσίευμα.

ΚΑΝΤΩΝΑ: Είπατε πριν από λίγο ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου είναι εφικτή μια συμφωνία με τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και σε 10 μέρες από τώρα να πάμε σε ένα φρεσκάρισμα προσώπων στη κυβέρνηση, σε ένα ευρύτερο ανασχηματισμό;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο Πρωθυπουργός, έχει πει σε πολλούς τόνους ότι κανένας από τους υπουργούς δεν είναι μόνιμος στη θέση αυτή. ΄Ολοι θα κριθούν από το έργο τους και θα κριθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, διότι ο στόχος και του Πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να αποδίδει τα μέγιστα. Ο ίδιος, λοιπόν, θα κρίνει πότε και αν θα χρειαστεί να περάσει σε ανασχηματισμό.
ΓΚΑΛΩΝΑΚΗ: Εάν δεν θέλετε τη ρήξη με τον κ. Καμμένο, θα είχατε ήδη πάρει την απόφαση να φύγει ο κ. Μουζάλας για να υπάρχει μια ισορροπία στο κυβερνητικό σχήμα. Εδώ, λοιπόν, εμείς το μεταφράζουμε, χωρίς να το λέτε εσείς, ότι εδώ κάτι γίνεται. Γι΄ αυτό έχουμε και αυτή την, αν θέλετε, ανησυχία στις ερωτήσεις. Θα μας πείτε την πραγματική εικόνα;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό το οποίο σας είπα, δηλαδή ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά, είναι γνωστό και στον κ. Καμμένο και είναι αποδεκτό. Επομένως, δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα. Σας είπα ότι ο κ. Καμμένος βρέθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνομίλησαν με τον Πρωθυπουργό και είπαν ακριβώς αυτά τα οποία σας περιέγραψα. Έτσι, δεν τίθεται ζήτημα.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Από αυτά που μας είπατε, καταλάβαμε ότι το γεγονός ότι δεν έχει ζητηθεί η παραίτηση του κ. Μουζάλα ή ο ίδιος δεν την έχει υποβάλλει, οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνικούς λόγους; Δηλαδή, ότι ήταν σε μια πτήση, σε ένα αεροπλάνο και τώρα είναι σε κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού; Και από την άλλη, ουσιαστικά εμφανίζεται ο κυβερνητικός εταίρος να θέτει ένα τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό «ή ο Μουζάλας ή δεν μπορεί να συνεχιστεί η κυβερνητική αυτή συνεργασία, αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός». Πώς αντιδρά ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα τέτοιο τελεσίγραφο, που εκτίθεται δημοσίως από τον κ. Καμμένο ήδη από χθες το βράδυ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα ότι, βεβαίως, ο κ. Καμμένος και δημοσίως, προφανώς, δεν είχε κανένα λόγο να μην το κάνει, εκφράζει και διατυπώνει πάντα τις απόψεις του είτε είναι κοινές με τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι διαφορετικές. Και έτσι πρέπει να συμβαίνει. Και είναι πλήρως αποδεκτό και σεβαστό. Το ίδιο γίνεται και από την άλλη πλευρά. Διότι, έτσι θα πρέπει να είναι μια σωστή συμμαχία, η οποία γίνεται με όρους διαφανείς και με όρους αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης και που μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί ποικιλοτρόπως και έχει αντέξει και πετύχει. Επομένως, ούτε μπήκε θέμα τελεσίγραφου. Σας είπα ότι ο κ. Καμμένος δημόσια, εξέφρασε την άποψή του. Και σήμερα και οι δύο μαζί δέχονται, όμως, και τις συνθήκες στις οποίες είμαστε σήμερα, αύριο και μεθαύριο και την κρισιμότητα της Συνόδου Κορυφής. Δεν μπορεί παρά το μείζον - το οποίο είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης - και ενόψει της μάχης που θα δώσει και ο Πρωθυπουργός, προκειμένου και αυτή η συμφωνία να αποτελέσει ένα μηχανισμό διαχείρισης ορθολογικής του προσφυγικού ζητήματος, να είναι πρώτο σε προτεραιότητα.
ΚΕΧΑΓΙΑ: Ως προς το θέμα της παραίτησης του κ. Μουζάλα…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι ζήτημα του κ. Μουζάλα. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θα απαντήσει ο ίδιος απέναντι σε αυτό.
ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ: Μιλώντας για την αυριανή Σύνοδο που θα γίνει για το Προσφυγικό, είπατε ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επαφή με την ολλανδική Προεδρία και με άλλα κράτη – μέλη. Είχε επαφή με τον Μάρκ Ρούτε και θα έχει επαφή με την Καγκελάριο Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι με την Καγκελάριο Μέρκελ δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αύριο ή στο περιθώριο πιθανόν να υπάρξουν συναντήσεις. Με τον κ. Ρούτε πιθανόν, να έχει και μια επαφή σήμερα.
ΣΙΝΑΝΙΔΗΣ: Σφοδρή επίθεση έχει δεχθεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος το τελευταίο χρονικό διάστημα και από την Αντιπολίτευση και από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επίθεση που δέχεται ο κ. Παπαγγελόπουλος, ποια είναι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η στάση της κυβέρνησης είναι διατυπωμένη. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης για την κυβέρνηση αποτελεί γραμμή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Και βεβαίως στηρίζει τον υπουργό, ο οποίος κάνει μεγάλη προσπάθεια απέναντι στα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς, χωρίς παρεμβάσεις. Σε αντίθεση με ό,τι βλέπαμε τα παρελθόντα χρόνια να συμβαίνει πάρα πολύ συχνά και στις μέρες μας να αποδεικνύεται. Επομένως, η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης