Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

20.3.16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS
ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ για το ξεπέρασμα της κρίσης θα περιλαμβάνει τον κ. Μουζάλα εντός ή εκτός κυβέρνησης;
Εκκρεμούν ακόμη οι συναντήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών, και δεν έχει νόημα οποιαδήποτε εκτίμηση. Αν και είναι κατανοητές οι διαφορετικές ιεραρχήσεις των δύο πολιτικών χώρων, οι οποίοι ωστόσο συνεργάζονται άριστα στο κοινό πεδίο της διακυβέρνησης, καμία απόφαση δεν θα ληφθεί ερήμην της άλλης πλευράς.
Την αντίδραση του κ. Καμμένου πώς την κρίνετε; Κάποιοι από τον χώρο σας λένε ότι υπήρξε υπερβολική…
Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατανοεί επί της ουσίας το πλαίσιο στο οποίο εκδηλώθηκε ένα λεκτικό ατόπημα, παρά την αντίδρασή του, η οποία κινείται στα πλαίσια της άποψής του για τα εθνικά θέματα. Οι εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Μουζάλα έχουν δοθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπηρετεί την πάγια εθνική θέση σχετικά με την ονομασία της γείτονος. Θα σας θυμίσω ότι και στην μαγνητοσκοπημένη εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε αποκλειστικά τις ονομασίες «ΠΓΔΜ» και «Σκόπια» και μόνο όταν, αναφερόμενος σε ένα κείμενο όπου αναγραφόταν ο όρος «Μακεδονία», τον μετέφερε.
Τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην υπόθεση Μουζάλα πώς την κρίνετε;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και -λιγότερο- το Ποτάμι, επιχείρησαν να αξιοποιήσουν μία ατυχή -και αιτιολογημένη- έκφραση εν τη ρύμη του λόγου. Αν και όχι όσο απρόσεκτα και άστοχα το έπραξε ο βιαστικός κ. Μητσοτάκης. Κατά κοινή ομολογία, ο κ. Μουζάλας είναι ένα από τα πλέον ακάματα, αποτελεσματικά και με ευρεία κοινωνική αποδοχή στελέχη της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση, εν όψει μίας κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, προσδοκούσε οφέλη από μία κυβερνητική κρίση που ποτέ δεν ήρθε.
Το ενδεχόμενο ενός μίνι ανασχηματισμού είναι ανοιχτό;
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα στους υπουργούς ότι κανένας δεν είναι μόνιμος. Το πότε και σε ποια έκταση θα αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα τα κρίνει ο ίδιος και πάντα με κριτήριο τη μέγιστη αποδοτικότητα. Με αποκλειστικό στόχο τη συνολικά εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.
Κάποιοι υπουργοί σας, πάντως, είναι πολύ επιρρεπείς σε γκάφες στις συνεντεύξεις τους…
Επιδιώκουμε μία νέα κουλτούρα πολιτικού διαλόγου, πολύ διαφορετικό από το προκατασκευασμένο επικοινωνιακό λεξιλόγιο των περασμένων δεκαετιών. Η πολιτική έκφραση να μην περιορίζεται από τους κανόνες του «φαίνεσθαι», οι οποίοι καταλήγουν να αφαιρούν εντελώς την ουσία του δημόσιου λόγου και να τον οδηγούν σε εκφραστική πτώχευση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα μέλη της κυβέρνησης δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Ούτε συνηθισμένοι στους κανόνες της «fast food» τηλεοπτικής αντιλογίας. Και δεν σκοπεύουμε να οικειοποιηθούμε αυτούς τους κανόνες πολιτικής κενολογίας. Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι συγκεκριμένα ΜΜΕ (όλοι γνωρίζουμε ποια είναι) επιδίδονται σε αντιδεοντολογικές πρακτικές, απομονώνοντας εκφράσεις ή και αλλοιώνοντάς τες. Κάποιοι έχουν συνηθίσει σε αυτές τις πρακτικές, οι οποίες αυξάνονται όσο περισσότερο το σύστημα διαπλοκής αισθάνεται ότι απειλείται. Καλώ λοιπόν καλοπροαίρετα τους συναδέλφους σας να περιφρουρήσουν το δημόσιο διάλογο και να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Το να πληγεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση είναι το έλασσον, όταν στην προσπάθεια αυτή ζημιώνεται το μείζον, που δεν είναι άλλο από τα συμφέροντα της χώρας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία πρωθυπουργού και Προέδρου των ΑΝΕΛ οδηγούμαστε σε κάλπες;
Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από λεκτικές αστοχίες. Ούτε επειδή κάποιοι βιάζονται να «ράψουν κοστούμια», αλλά όταν δεν πετυχαίνουν στόχους. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατ’ επανάληψη επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Δεν θα μπω σε μία ανούσια σπερμολογία. Ειδικά σε αυτήν την πολύ κρίσιμη περίοδο μίας σε εξέλιξη διπλής διαπραγμάτευσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης, τις οποίες βιώνει η Ελλάδα.
Το θέμα της αναδιάρθρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι ανοιχτό;
Αν με τη λέξη «αναδιάρθρωση» εννοείτε την συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα, ούτε τέτοια πρόθεση έχουμε, ούτε ανάγκη υφίσταται. Η κοινοβουλευτική συνοχή παραμένει ακλόνητη, διότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση συνεχίζει, ειδικά για τα μείζονα εθνικά θέματα, να επιδιώκει την συναίνεση και την αναζήτηση κοινών γραμμών. Από αυτό το σημείο όμως ως την αλλαγή της σύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπάρχει τεράστια απόσταση. Μπορεί κάποιοι να μην έχουν σταματήσει να επιδιώκουν την επιστροφή στην εξουσία χωρίς προσφυγή σε εκλογές, αλλά για εμάς την κοινοβουλευτική σύνθεση ορίζει στις κάλπες ο κυρίαρχος λαός. Την πίστη μας στις δημοκρατικές διαδικασίες την έχουμε αποδείξει επανειλημμένα.
Στον Πρόεδρο της ΝΔ γιατί κάνετε κριτική; Εδώ διέγραψε τον Φ. Κρανιδιώτη…
Στον κ. Μητσοτάκη ασκούμε κριτική για τις άστοχες και βιαστικές δηλώσεις του, αλλά και για την ασυνέπειά του. Η πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του μπορεί να δικαιολογεί κάποια σφάλματα «νεότητας». Όχι όμως όταν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα ελληνικά συμφέροντα. Παρατηρούμε επίσης ότι δεν μπορεί -ή δεν θέλει- να αποσυνδεθεί από μία ακραία ομάδα στελεχών του. Άγεται συχνά από ακροδεξιούς και εθνικιστικούς πυρήνες της ΝΔ, παρά το φιλελεύθερο και μετριοπαθές προφίλ που επιδιώκει να παρουσιάσει. Ταυτόχρονα πελαγοδρομεί στις ιδεολογικές ακρότητες της ευρωομάδας του ΕΛΚ όπου ανήκει, δίπλα σε εθνικιστές και λαϊκιστές σαν τον Βίκτορ Ορμπάν. Για παράδειγμα, ενώ ισχυρίζεται πως στις Βρυξέλλες κατηγορεί ξένους ηγέτες ότι με δικές τους μονομερείς ενέργειες έκλεισαν τα σύνορα, στο εσωτερικό καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εκείνη συνυπέγραψε το κλείσιμο των συνόρων. Ας αποφασίσει τι θα λέει, αρκεί να λέει τα ίδια εντός κι εκτός Ελλάδας, όπως δεσμεύτηκε. Σε ό,τι αφορά το Φαήλο Κρανιδιώτη, έπρεπε να φτάσει σε αδιανόητες εκφράσεις μίσους για να αναγκαστεί να τον απομακρύνει. Ωστόσο, ήταν γνωστός για τις αντιδημοκρατικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες θέσεις του εδώ και χρόνια. Σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης το είχε αντιληφθεί.
Πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση δεν φοβάστε;
Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όποια θεσμική διαδικασία κρίνει. Από εκεί και πέρα έχουμε συνηθίσει τους εσωτερικής κατανάλωσης λεονταρισμούς της, στην προσπάθεια επανασυσπείρωσης του κομματικού της κοινού.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης