Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

16.3.16

Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην ΕΡΤ

Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην ΕΡΤ



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ της ΕΡΤ1, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Σχετικά με το γεγονός της διέλευσης από πρόσφυγες των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ:
Έχουμε σαφέστατη εικόνα. Όσον αφορά αυτούς, που με ανεύθυνο και - άσχετα με το συνειδητό ή μη συνειδητό - εγκληματικό τρόπο παρακίνησαν τους πρόσφυγες, εννοώ αλληλέγγυους και ΜΚΟ, μπορούμε να έχουμε τα ονόματά τους, έχουμε τα πάντα. Σε σχέση με τους πρόσφυγες δεν μπορούμε νε έχουμε ονοματεπώνυμα αυτών που πέρασαν. Ξέρουμε όμως πόσοι πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και πόσοι δεν πέρασαν.
Μην ακούτε αυτά που λένε στα Σκόπια ότι επέστρεψαν 1.500, από τη στιγμή μάλιστα που δεν πέρασαν καν 1.500. Δεν έχει επιστραφεί κανείς, με την έννοια ότι αυτό χρειάζεται μια διαδικασία που έχει διπλωματικό χαρακτήρα. Εμείς ενδιαφερθήκαμε ιδιαίτερα και να επιστρέψουν δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που είχαν συλληφθεί.

Αναφερόμενος σε όσα λέει η αντιπολίτευση τόνισε:
Να μιλήσουν καθαρά. Εννοούν κρατική βία όταν λένε «το κράτος δεν είναι εδώ». Αν θεωρούν ότι αυτό το πράγμα λύνεται με χημικά απέναντι σε παιδάκια, να το πουν. Ακούω πράγματα που είναι τρελά. Από νυν κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, από πρώην υπουργούς οι οποίοι, είτε από άγνοια είτε με συνειδητό τρόπο, μιλάνε για πράγματα που ήδη έχουν γίνει στην Ελλάδα, όπως είναι τα μεγάλα κέντρα φιλοξενίας, τα μικρά κέντρα φιλοξενίας, τον τρόπο που γίνεται η ταυτοποίηση και τελειώνουν με τη φράση τους «να επέμβει το κράτος», χωρίς να λένε τι ακριβώς εννοούν. Αν πρόβλημά τους είναι η βίαιη σύλληψη των προσφύγων, να μας πουν πού το στηρίζουν, σε ποιο κομμάτι του Διεθνούς Δικαίου το στηρίζουν και να δούμε τι θα γίνει. Εμείς θα τους πείσουμε τους ανθρώπους όταν και οι ίδιοι αφομοιώσουν ότι υπάρχει η επανεγκατάσταση, η επανεισδοχή κ.τ.λ.

Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας:
Εμείς πηγαίνουμε στη Σύνοδο Κορυφής με τρεις στόχους, ώστε να συμφωνηθούν: Η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε άλλες χώρες τις Ευρώπης, η μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ο τρόπος επιστροφής από την Ελλάδα προς την Τουρκία των παράτυπων μεταναστών. Αυτό είναι ο κεντρικός μας στόχος και το γεγονός να διακηρυχθεί με όλους τους τρόπους ότι τα κλειστά σύνορα και η Ευρώπη-φρούριο δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό θα πρέπει να περιέχει κατά τη γνώμη της κυβέρνησης η συμφωνία.
Θέλουμε να πιστοποιήσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μονομερείς ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές και έχουν κυρώσεις. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που θα βάλουμε και στη Σύνοδο Κορυφής. Όλη η συμφωνία θα είναι ένα συνολικό πακέτο, που θα δείξει και τον δρόμο στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Αυτό είναι το βασικό θέμα.
Είμαστε εδώ για να δουλεύουμε ώστε να υπάρχει συμφωνία, να υπάρχει εφαρμογή της συμφωνίας και ο τρόπος εφαρμογής να είναι ο κατάλληλος. Η καλύτερη συμφωνία αύριο, θα κριθεί από τον τρόπο εφαρμογής της.

Για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο:
Και εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα δουλειά που έχει γίνει. Θα έλεγα ότι ο καιρός έχει συνδράμει περισσότερο στη μείωση των προσφυγικών ροών. Όμως, έχουμε μια αποστολή σε εξέλιξη, η οποία δεν μπορεί να αποτιμάται σε μία μέρα ή σε μερικές μέρες. Η συνολική κατάσταση πρέπει να αξιολογηθεί όταν αναπτυχθεί πλήρως η αποστολή. Θα περιμέναμε πιο γρήγορη έναρξη και ένταση της αποστολής. Νομίζω ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει συνεργαστεί καλύτερα. Βεβαίως και αυτοί έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Το βασικό θέμα είναι το συμφέρον της Ευρώπης, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Εμείς από τη δική μας πλευρά κάνουμε, όχι απλώς το καλύτερο δυνατό, αλλά είμαστε τελείως εντάξει και σε σχέση με την πολιτική συμφωνία και σε σχέση με την αποστολή του ΝΑΤΟ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης