Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

18.3.16

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και το κλίμα και την ενέργεια

I. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
1. Με σκοπό να καθοδηγήσει τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τους κατά προτεραιότητα τομείς πολιτικής της ετήσιας επισκόπησης της ανάπτυξης: αναζωογόνηση των επενδύσεων, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας και εφαρμογή υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών. Οι προτεραιότητες αυτές θα αποτυπωθούν στα προσεχή εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών και στα προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης. Οι πολιτικές αυτές θα συμβάλουν στο να τεθεί η τρέχουσα ανάκαμψη σε περισσότερο βιώσιμη βάση και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τη διαβούλευση της Επιτροπής σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα και τονίζει τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης
2. Κατά την σύνοδό του τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Θα εγκρίνει επίσης θεματολόγιο όσον αφορά την εφαρμογή όλων των πτυχών της ενιαίας αγοράς, καθώς και την εφαρμογή των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενιαία Αγορά, την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, με σκοπό να αξιοποιηθούν πλήρως το αναξιοποίητο αναπτυξιακό και παραγωγικό δυναμικό.
3. Λόγω της δυσχερούς κατάστασης της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας και λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει ταχέως την ανακοίνωση της Επιτροπής με σκοπό να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την κατάσταση των αγροτών, ιδίως στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και του χοίρειου κρέατος, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πτώση των τιμών. Καλεί την Επιτροπή να δράσει με ταχείς ρυθμούς βάσει των αποτελεσμάτων της συνόδου του Συμβουλίου (Γεωργία) της 14ης Μαρτίου. Θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτού του τόσο σημαντικού για την Ευρώπη τομέα.
5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι η Επιτροπή προτίθεται να δημοσιεύσει συντόμως ανακοίνωση σχετικά με σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ. Εκφράζει ικανοποίηση για την πρόθεση της Επιτροπής να συμπεριλάβει προτάσεις που θα παρέχουν αυξημένη ευελιξία στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και οι οποίες θα προβλέπουν τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ για τα υγειονομικά προϊόντα.
II. ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την υποβολή από την Επιτροπή της δέσμης μέτρων για την ενεργειακή ασφάλεια καθώς και της ανακοίνωσης με τίτλο «Η πορεία μετά το Παρίσι». Προτρέπει τους νομοθέτες να εξακολουθήσουν τις εργασίες σχετικά με τις προτάσεις για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ κατά προτεραιότητα με βάση τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τις σχετικές στρατηγικές που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθύμισε επίσης τη σημασία της πλήρως λειτουργικής και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας. Με βάση την ανακοίνωση για το κλίμα, τονίζει την δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο εσωτερικό της και να αυξήσει το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση, όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2014. Η προσαρμογή της νομοθεσίας με στόχο την εφαρμογή του πλαισίου αυτού παραμένει προτεραιότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει συντόμως όλες τις εναπομένουσες σχετικές προτάσεις προς τον σκοπό αυτόν για την ταχεία ενεργοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, στις 22 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, και τονίζει την ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να κυρώσουν την συμφωνία του Παρισιού το συντομότερο δυνατόν και εγκαίρως, ούτως ώστε να αποτελέσουν συμβαλλόμενα μέρη της μόλις αυτή τεθεί σε ισχύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης