Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

17.5.16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«Η ΝΔ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΣΙΩΠΑ ΓΙΑ ΟΛΑ.
ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ΤΩΝ PANAMA ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ, ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΑ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΘΕΜΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ, «ΚΟΦΤΗ», ΑΓΩΓΟ ΤΑΡ

«Η ΝΔ ΖΕΙ ΠΑΛΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟΚΑΡΑΜΑΝΛΟΠΟΙΗΣΗΣ»


Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, στη πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM.

Τα κυριότερα αποσπάσματα έχουν ως εξής:

ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΜΗΡΙΑ, ΑΠΟΚΑΡΑΜΑΝΛΟΠΟΙΗΣΗ

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Η κυρία Γιάννα Παπαδάκου, μια εξαίρετη δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ, έφερε στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές συνομιλίες με πολιτικό περιεχόμενο και η Νέα Δημοκρατία δεν απάντησε κύριε Κουίκ. Απάντησε βεβαίως ο κύριος Κουμουτσάκος λέγοντας ότι «αυτό είναι λάσπη που ρίχνει η κυβέρνηση για να κρύψει το φορολογικό». Ποιό είναι το δικό σας σχόλιο; Γιατί είναι ντοκουμέντο. Λάσπη δεν είναι. Μη χάσουμε και τις λέξεις.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Τους ενοχλεί προφανώς η χρονική συγκυρία. Αλλά πράγματα που δεν πρέπει να κρύβονται, δεν θα κρύβονται επειδή τρέχουν παράλληλα κάποια άλλα σημαντικά γεγονότα. Και κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην σχολιάσει τις σημαντικές αυτές αποκαλύψεις.

Καταρχήν, όμως, θέτω ένα ερώτημα: Η κυβέρνηση γιατί εμπλέκεται με την αποκάλυψη της κυρίας Παπαδάκου; Γιατί αυτό προσπαθεί να κάνει ο κύριος Κουμουτσάκος. Θεωρηθεί, δηλαδή, ο κ. Κουμουτσάκος, ότι η κ. Παπαδάκου πήρε εντολή από την όποια κυβέρνηση να βγάλει στον αέρα αυτό το ηχητικό;

Θα έλεγα ότι μέσα σε όλα, στη ΝΔ κινούνται και στα όρια της αφέλειας, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία έχει γίνει χωματερή σκανδάλων και δεν μιλάει για τίποτα από όλα αυτά που της συμβαίνουν. Ανέχεται Παπασταύρου, ανέχεται Λαγκάρντ, ανέχεται Panama Papers, ανέχεται αυτές τις ιστορίες με τους εκβιασμούς τύπου Μουσσά και δεν μιλάει.

Αυτό το οποίο λέω και ξαναλέω, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μόρφωμα. Εξακολουθεί να είναι όμηρη του Αντώνη Σαμαρά και της παρέας του και των διάφορων Παπασταύρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει κινήσεις που δυστυχώς εκθέτουν τη Νέα Δημοκρατία.

Τελικά δεν ξέρουμε ποιός είναι όμηρος ποιού και ποιός έχει δεμένο ποιόν, και γιατί τον έχει δεμένο.

Και το τελευταίο, το πολύ σημαντικό, είναι ότι παρατηρώ μία κατάσταση η οποία μοιάζει σαν να επιχειρείται «αποκαραμανλοποίηση» της ΝΔ, κάτι που με άλλο τρόπο όμως, πολύ πιο κομψό, πολιτικό, γινόταν το ’88 - ’90.

ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ ΠΛΗΡΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν - από τις πληροφορίες που έχετε - αν θα προχωρήσει η έρευνα στο κύκλωμα των εκβιαστών.

T. ΚΟΥΙΚ: Δεν έχω κάποια πληροφορία. Αυτό όμως που έχω ως πληροφορία - και παρακαλώ πολύ ας το πάρουν όλοι τις μετρητοίς - ότι με το που κλείσει η συμφωνία 24 του μήνα και κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση και ανεξάρτητα με ποιους ρυθμούς και πού θα καταλήξει το θέμα του χρέους, που θα καταλήξει οπωσδήποτε αφού έχει μπει επίσημα πια επάνω και στο τραπέζι των Ευρωπαίων, από εκεί και πέρα πραγματικά η κυβέρνηση έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τα θέματα της καθημερινότητας από τη μία πλευρά.

Και από την άλλη θα εντείνει το πλήρες ξεκαθάρισμα όλης αυτής της σαπίλας η οποία έτρωγε χρόνια το πολιτικό σκηνικό και κατέτρωγε τις σάρκες των Ελλήνων, διότι όλη αυτή η χωματερή και η σαπίλα η οποία έβγαινε μέσα από τα κόμματα της εξουσίας είχε άμεσο αντίκτυπο στον Έλληνα πολίτη, στην τσέπη του, στην ψυχολογία του.

Και να δείτε ότι θα ανοίξουνε πάρα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με το Panama και όχι μόνο. Είναι να μην μπούμε και σε κάποια άλλα θέματα τα οποία υποβόσκουν ή που έχουν σχέση με άλλους λογαριασμούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, να μην σας πω σε ποια Ήπειρο, με αγορές διαμερισμάτων που μπορεί να είναι και αγορές «βιτρίνα» έναντι κάποιων άλλων... Έχουμε πράγματα μπροστά μας.

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ερχόμαστε στο Πολυνομοσχέδιο. Εδώ τώρα, πού έχουμε το νου μας; διότι σε γενικές γραμμές δύο μεγάλα ζητήματα έχει η κυβέρνηση, τα οποία τα προσπέρασε, το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Έχει πέσει και πολύ σπέκουλα σε αυτό το πράγμα, ο κόσμος έτσι και αλλιώς το καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει.

T. ΚΟΥΙΚ: Ο κόσμος έχει ενθαρρυνθεί ψυχολογικά. Το τελευταίο τριήμερο έκανα μια περιοδεία στη Θράκη, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στη Λέσβο, που η Λέσβος είναι ένα νησί με έντονο πρόβλημα λόγω του μεταναστευτικού - προσφυγικού, και μου έλεγε ο κόσμος ότι αλλάζει η ψυχολογία του θετικά, κυρίως λόγω και των εμφανών δηλώσεων που κάνουν πια για το ελληνικό θέμα οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι. Δηλαδή είναι κάτι το οποίο περνάει στο κόσμο και κάτι που δεν μπορούν να το κρύψουν πια, ούτε και τα κανάλια. Τα γνωστά κανάλια.

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εδώ κρύβονται εκπλήξεις; Στο Πολυνομοσχέδιο για τη Βουλή;

T. ΚΟΥΙΚ: Καμία έκπληξη: Έχουν μπει μικρά κομματάκια, ψήγματα θα έλεγα, σε πάρα πολλά πράγματα, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί η Αγορά και ο καταναλωτής.

Με ποια έννοια το λέω; Όταν έρχονται οι Θεσμοί και σου λένε «ανέβασε από το 13% στο 23% το ρεύμα και το νερό» πράγμα καταστροφικό από πάσης πλευράς, και για τα νοικοκυριά πάνω απ’ όλα, αλλά και για τις επιχειρήσεις και για τον Τουρισμό, η κυβέρνηση είπε 1 μονάδα, επαναλαμβάνω 1 μονάδα από το 23% στο 24%, που είμαι βέβαιος ότι αυτή τη μονάδα θα την απορροφήσει η ίδια η Αγορά. Δεν πρόκειται δηλαδή να επιβαρύνει τον Έλληνα καταναλωτή.

Επαναλαμβάνω ότι αυτή η 1 μονάδα θα απορροφηθεί από την Αγορά την ίδια.

Με λίγα λόγια, άλλο η 1 μονάδα και άλλο το να ανεβάσεις 10 μονάδες τα τιμολόγια της παροχής των Υπηρεσιών των Οργανισμών όπως η ΔΕΗ.

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Του χρόνου τέτοια εποχή, τα οικονομικά δεδομένα είναι τέτοια, η κυβέρνηση έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις σε ό, τι αφορά στην φορολόγηση, στον ΦΠΑ ή στο Ασφαλιστικό ακόμη, σε ό, τι αφορά στις εισφορές; Γιατί όλοι μιλάνε για τον «κόφτη», εγώ θα το πάω «τούμπα» το πράγμα… Έχει τις δυνατότητες η κυβέρνηση βάσει της συμφωνίας να πει «πήγα καλά, μειώνω για παράδειγμα τις εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία»;

T. ΚΟΥΙΚ: Όχι μόνο αυτό και καλά κάνετε και το θέτετε, αλλά στην τριετή συμφωνία εξόδου από την κρίση - ας το πω Μνημόνιο 3 - υπάρχει ρήτρα μέσα, που λέει κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Ότι αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο σύλληψης φοροδιαφυγής, μπορεί να άρει όποιο μέτρο θεωρεί ότι πρέπει να άρει, επειδή δημιουργεί ζημιά, είναι κακό.

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι…

T. ΚΟΥΙΚ: Και από την άλλη πλευρά, σε όλο αυτό τον ορυμαγδό της σπέκουλας και της καταστροφολογίας, ότι θα μας βάλουν πρόσθετα μέτρα κλπ., τελικά όπως αποδείχθηκε, αυτός ο περίφημος «κόφτης», αυτή η αυτόματη αναπροσαρμογή, η οποία ισχύει σε όλες τις χώρες πλην Αγγλίας και Τσεχίας να πω, θα καθορίζεται σε ό,τι είναι να αναπροσαρμοστεί, με Προεδρικό διάταγμα, που θα εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρχει μια εκτροπή του Προϋπολογισμού.

ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Κουίκ, η είδηση της ημέρας από όποια «μπάντα» κι αν είσαι είναι μία, ότι ξεκινάει ένα μεγάλο έργο - ίσως είναι το πιο μεγάλο έργο των τελευταίων χρόνων - μιλάω για τον ΤΑΡ. Εγκαινιάζεται σήμερα το μεσημέρι και αυτό δίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας από την μία. Όπως έλεγε και το δελτίο ειδήσεων δίνει πολύ χρήμα στους Δήμους, από τους οποίους θα περάσει ο αγωγός, τριπλασιάζει σε μερικές φορές τα έσοδα των Δήμων και βεβαίως παίζει ένα ρόλο ενεργειακού κόμβου.

T. ΚΟΥΙΚ: Ήμασταν από εκείνους - και τοποθετούμαι εδώ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ - που φωνάζαμε, γκρινιάζαμε και είχαμε αντιρρήσεις για τον τρόπο, με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε τον ΤΑΡ.

Διότι, δεν υπήρχε καμία αντιπαροχή για τις τοπικές κοινωνίες. Προσθέτω, επίσης και το τρόπο με τον οποίο ο αρχικός σχεδιασμός πέρναγες τον αγωγό, για παράδειγμα, από τα Τενάγη Φιλίππων, όπου εκεί διέλυε τον γεωργικό ιστό!

Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που τελικά καταλήξαμε στο να γίνει επωφελής για την Ελλάδα ο αγωγός ΤΑΡ! Αλλά, υψώσαμε τότε την φωνή μας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα τον εγκαινιάσει!

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να πω στους ακροατές, ότι είναι 8.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως είπε χτες ο κ. Σκουρλέτης εδώ στο ΚΟΚΚΙΝΟ!

T. ΚΟΥΙΚ: Θυμάμαι μάλιστα, ότι το θέμα του ΤΑΡ, ως βουλευτής των ΑΝΕΛ, μέλος του ΟΑΣΕ, είχα πάει στο Αζερμπαϊτζάν και στα περιθώρια των συσκέψεων του ΟΑΣΑ, το είχα θέσει στον Πρόεδρο Αλίεφ, ο οποίος με παρέπεμψε μάλιστα σε ένα από τους πολύ καλούς του Βουλευτές.

Τελικά, με την πίεση καταφέραμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα! Και νομίζω, ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, ως αρμόδιος Υπουργός. δούλεψε πάρα πολύ αποτελεσματικά προς αυτή την πλευρά!.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης