Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.5.20

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»

και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα



Για την τουρκική προκλητικότητα
Το θέμα όντως ενοχλεί τους Έλληνες αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, γιατί η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO.  Δεν θα είναι βέβαια, η πρώτη φορά. Τα προηγούμενα χρόνια, το ‘16 και το ’17, έγινε προσευχή, μία φορά στον περίβολο και μία  εντός του χώρου της Αγιάς Σοφιάς, από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, τη Diyanet, η οποία είναι μία πολύ δυνατή υπηρεσία στη γειτονική  χώρα. Πραγματικά, είναι μια ενέργεια προς αποδοκιμασία που  ενοχλεί παγκοσμίως.
Μετά τα όσα έγιναν στον Έβρο, στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, υπάρχει μία περίοδος, κυρίως λεκτικών προκλήσεων και όχι άλλων ενεργειών. Η Τουρκία έχει το τελευταίο διάστημα πάρα πολλά προβλήματα και στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό με την πανδημία και με την οικονομία και στο εξωτερικό με τα πάρα πολλά μέτωπα που έχει ανοίξει. Δίνει όλο της το βάρος προκειμένου να μην έχει ένα φιάσκο στη Λιβύη αυτό το διάστημα. Υπάρχει μια ύφεση σε σχέση και με άλλα μέτωπα προς τα ανατολικά της. Επομένως, δεν νομίζω ότι είναι μία περίοδος ιδιαίτερης έντασης με την Ελλάδα. Η Ελλάδα αυτήν την περίοδο είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά στην σχέση της με την Τουρκία. Όχι μόνο σε σχέση με τις διεθνείς επαφές και συμμαχίες της Ελλάδας, αλλά και διότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία δύο φορές σημαντικά προβλήματα. Το ένα, η εξωτερική πρόκληση στα σύνορά της στον Έβρο και το άλλο η εσωτερική πρόκληση με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. 
Για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το πακέτο πραγματικά είναι πάρα πολύ μεγάλο. Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπουν στο τραπέζι τέτοια ποσά λίγους μήνες πριν. Κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε ένας κοινός μηχανισμός χρηματοδότησης. Κανείς δεν πίστευε ότι θα υπάρχει αυτή η ευελιξία, σε επίπεδο κρατών-μελών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να έχουμε πραγματικά μία σοβαρή, κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Εμείς κάνουμε τρία πράγματα: Το πρώτο είναι ότι έχουμε ήδη μία Επιτροπή, που επεξεργάζεται το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με κορυφαίους πανεπιστημιακούς να ηγούνται αυτής της Επιτροπής. Επικεφαλής είναι ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, νομπελίστας καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αναπληρωτής του είναι ο κ. Βέττας, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου  της Αθήνας και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Μέλη του είναι και διακεκριμένοι επιστήμονες όπως  ο κ. Βαγιάνος, ο κ. Μεγήρ και άλλοι. Όλοι μαζί  επεξεργάζονται το αναπτυξιακό σχέδιο και βεβαίως θα ληφθεί υπόψη και αυτή η χρηματοδότηση. Επίσης, έχουμε μπροστά μας ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να καταρτίσουμε, για το οποίο επίσης θα ληφθεί υπόψη και αυτή η χρηματοδότηση.  Θα κινηθούμε με προσεκτικά βήματα μέσα στο Καλοκαίρι, όταν θα αποκρυσταλλωθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης και η πορεία εκταμίευσης αυτού του ποσού, ώστε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε αυτό το σχέδιο στους Έλληνες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, όχι να το ξοδέψουμε, αλλά να το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Είναι μία χρυσή ευκαιρία να μεταμορφωθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, βγαίνοντας από μία πανδημία.
Θα είναι ένα συνεκτικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση που θέλει να τη στρέψει μία  μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, όπως είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα γίνει έγκαιρα γνωστό, ώστε να μπορέσουμε όλοι να ξέρουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε. Είναι ένα σχέδιο προσανατολισμού αυτό που έχουμε μπροστά μας. Δεν θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες. Ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία  να υπάρχει ταυτόχρονα ένα μεγάλο ΕΣΠΑ, ένα μεγάλο νέο πρόγραμμα, όπως αυτό των 32 δισεκατομμυρίων και   η ευνοϊκή συγκυρία, η Ελλάδα να είναι ξανά στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια. Μεγάλη η ευθύνη της Κυβέρνησης, να φτιάξει ένα σχέδιο που να δουλεύει.
Για πρόωρες εκλογές
Το πακέτο χρηματοδότησης δεν δημιουργεί κανένα  δίλημμα. Είναι  ένα «ιπτάμενο χαλί» που θα οδηγήσει την οικονομία μας και τη χώρα μας εκεί που θέλουμε να τη δούμε. Δεν υπάρχουν σκέψεις για εκλογές στο μυαλό του Πρωθυπουργού.
Για μειώσεις φόρων
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Θυμίζω ότι, ακόμα και τώρα, από 1ης Ιουνίου μειώνονται οι εργοδοτικές και οι εισφορές εργαζομένων κατά 0,90%. Έχουν μειωθεί ήδη οι συντελεστές φόρων, όπως, για παράδειγμα, ο Φ.Π.Α. και θα μειωθεί και η προκαταβολή φόρου στο επόμενο χρονικό διάστημα σε μεγάλο ποσοστό. Το θέμα είναι, εάν -βγαίνοντας από την πανδημία- πολλές από αυτές τις μειώσεις φόρων θα έχουν μονιμότερα χαρακτηριστικά και εάν θα μπορέσουμε να κάνουμε με γρήγορη ταχύτητα αυτό που είχαμε σχεδιάσει για μείωση κυρίως των φόρων στην εργασία. Αυτό σημαίνει φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του. Όλα αυτά θα τα δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι αφήνουμε την πρώτη φάση της πανδημίας με ένα καλό αποτύπωμα, μία καλή διαχείριση και είμαστε έτοιμοι για μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, χτίζοντας πάνω στην εμπιστοσύνη που οικοδομήσαμε το προηγούμενο διάστημα.  
Για τον τουρισμό
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να πάμε βήμα-βήμα, για να μην έχουμε πισωγύρισμα στην πανδημία. Παντού στον κόσμο βλέπουν την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό προορισμό, για καλοκαιρινές διακοπές, γιατί δείξαμε παντού ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό Κράτος που αντιμετώπισε την πανδημία ικανοποιητικά. Έχουμε ένα Σύστημα Υγείας,  το οποίο μπορεί να σηκώσει τόσο μεγάλους κραδασμούς. Έχουμε και μία κατεύθυνση στην οικονομία η οποία είναι συνεπής. Ανοίγουμε με πρωτόκολλα μεταφορών, πρωτόκολλα υγειονομικά, αποστάσεις. Αν συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε τώρα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου ή το τέλος Ιουνίου, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι πολύ καλή περίοδος για τον τουρισμό μας, μετά το μεγάλο χτύπημα που δέχτηκε.
Δίνουμε βάρος στην εργασία, στην απασχόληση, στην προσπάθεια να μείνει στη θέση του ο παραγωγικός ιστός. Να μην έχουμε λουκέτα, να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να μην απολυθούν εργαζόμενοι. Να μείνει ο παραγωγικός ιστός εκεί που είναι, ώστε να είναι έτοιμος για τη δυναμική επανεκκίνηση που πιστεύουμε ότι θα έρθει τους επόμενους μήνες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης