Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.8.20

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Του ανταποκριτή μας Ν. Κάτσικα

Υπεγράφη σήμερα στο Κάιρο η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδος και Αιγύπτου, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, που έφτασε το μεσημέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Η συμφωνία υπογράφηκε σε μια συμβολική ημέρα για την Αίγυπτο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται πέντε ακριβώς χρόνια από τη διάνοιξη της δεύτερου καναλιού του Σουέζ, που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα έργα πνοής για τη Χώρα του Νείλου από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.


Στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και παρουσία πολλών δημοσιογράφων και τηλεοπτικών δικτύων από όλον τον κόσμο, οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο χωρών υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 14 κύκλων διαπραγματεύσεων των δύο κρατών.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Δένδιας τόνισε συγκεκριμένα ότι «σήμερα, είναι μία ιστορική μέρα. Καταρχήν συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ. Μίας Διώρυγας που μας ενώνει και στην οποία, δίπλα στους Αιγυπτίους συναδέλφους τους, 800 Έλληνες εργαζόμενοι και είκοσι Έλληνες πιλότοι δούλεψαν σκληρά και παρέμειναν στις θέσεις τους το 1956, ώστε η Διώρυγα να συνεχίσει να παραμείνει ανοικτή και να υπηρετεί την ανθρωπότητα. Η διαπλάτυνση της Διώρυγας είναι ένα εμβληματικό έργο. Συμβολίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που ο Πρόεδρος Αλ Σίσι επιχειρεί συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης