voulinet_politics

Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.9.09

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣΝεοδημοκράτισσες,
Αγωνίστριες της Παράταξης,

Από εσάς αντλούμε δύναμη. Από εσάς αντλούμε μαχητικότητα. Πάντα ακλόνητες. Πάντα παρούσες. Δεν το βάλατε κάτω ποτέ. Πρώτες στην κινητοποίηση. Πρώτες στον αγώνα. Οι γυναίκες νοιώθετε την κρισιμότητα των περιστάσεων. Αντιλαμβάνεστε καλύτερα από κάθε άλλον, τί σημαίνουν οι δυσκολίες. Ξέρετε, πολύ καλά, πώς αντιμετωπίζονται. Τί χρειάζεται. Τί προέχει. Σας προβληματίζει το παρόν. Σκέφτεστε, όμως, και την επόμενη μέρα. Μετράτε τα πάντα. Βάζετε μπροστά το συλλογικό καλό. Μπροστά λοιπόν! Δείξτε πώς κερδίζονται οι μάχες. Δείξτε, σε όλους, το δρόμο προς τη Νίκη! Νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Νίκη για την Πατρίδα μας.

Θέλω, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ σε εκείνα που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι μία και κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει. Οφείλουμε, τώρα, άμεσα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το τεράστιο δημόσιο χρέος. Το τεράστιο δημόσιο χρέος που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν, και μας κληρονόμησαν. Ο συνδυασμός τεράστιου δημοσίου χρέους και μεγάλης διεθνούς κρίσης οδηγεί σε πολύ σοβαρό δημόσιο έλλειμμα. Αυτά τα δύο μεγάλα προβλήματα: δημόσιο χρέος και έλλειμμα, είναι συγκεκριμένα. Πολύ συγκεκριμένα. Απαιτούν, πιεστικά, συγκεκριμένες λύσεις. Μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή τους, για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Το νοικοκύρεμα της οικονομίας. Επειγόντως. Τώρα, και όχι αύριο.

Θέλω να είμαι όσο πιο καλόπιστος γίνεται για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Περίμενα βεβαίως την αοριστία, τις γενικολογίες και τα ευχολόγια. Όμως δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα ξεπερνούσε κάθε όριο στη κατεύθυνση αυτή. Η απουσία οποιουδήποτε σοβαρού μέτρου οικονομικής πολιτικής αποδεικνύει πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το μόνο που υπάρχει είναι ανέφικτες υποσχέσεις σε όλους και εξωπραγματικές παροχές προς κάθε κατεύθυνση. Δίνει υποσχέσεις που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρήσει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μόνο ασύνδετα ευχάριστα μέτρα. Απουσιάζει έστω κι΄ ένα δυσάρεστο και αναγκαίο μέτρο στις κρίσιμες συνθήκες που ζούμε. Συνθήκες που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις.

Και ρωτώ: Αντιμετωπίζονται οι συνέπειες μιας τόσο σοβαρής διεθνούς κρίσης μόνο με ευχάριστες γενικολογίες; Θέτω το εύλογο ερώτημα κάθε λογικού πολίτη: Που θα βρεθούν τα απίστευτα ποσά για να εκπληρωθούν οι τόσες υποσχέσεις;

Λυπάμαι που αναγκάζομαι να καταλήξω σε μια αυτονόητη διαπίστωση: Η επιδίωξη της χθεσινής ομιλίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν να παραπλανηθούν οι πολίτες. Ότι τάχα οι σοβαρές συνέπειες της κρίσης αντιμετωπίζονται όχι απλώς ανώδυνα, αλλά με απλόχερες παροχές. Παροχές που δεν αντέχει η οικονομία. Που είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Που θα οδηγήσουν σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα. Καθώς θα χαθεί ανεκτίμητος χρόνος για να αντιδράσουμε αποφασιστικά στη κρίση. Ενώ θα πολλαπλασιασθούν τα προβλήματα. Έτσι, μετά τα πρόσκαιρα ευχάριστα μέτρα η αμείλικτη πραγματικότητα θα οδηγεί σε πολύ πιό σκληρά μέτρα από τις αναγκαίες αποφάσεις που εμείς τώρα προτείνουμε.

Ο δρόμος της ανάκαμψης θα γίνει ιδιαίτερα ανηφορικός με θύματα τους πολίτες και το βιοτικό τους επίπεδο. Διότι είναι οι πολίτες που θα πληρώσουν από το μείγμα απουσίας σχεδίου, υποσχέσεων, λαϊκισμού και άκρας ανευθυνότητας.

Οι Εκλογές του Οκτώβρη είναι οι πιο κρίσιμες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες. Με καθαρό μήνυμα. Με καθαρό διακύβευμα. Μήνυμα που εσείς οι γυναίκες κατανοείτε καλά. Μπορείτε να το μεταδώσετε. Έτσι γίνεται σε δύσκολους καιρούς. Πρώτες εσείς θα λέγατε στην οικογένεια σας: «Να πάρουμε, σήμερα, τις δύσκολες αποφάσεις, για να έχουν, αύριο, σίγουρο μέλλον τα παιδιά μας». «Να κάνουμε, σήμερα, οικονομία, για να έχουμε, αύριο, πραγματική ευημερία». «Να νοικοκυρευτούμε σήμερα, για να κάνουμε, αύριο, τα όνειρά μας πραγματικότητα».

Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση ζωής. Αυτό θα κάνατε. Αυτό, λοιπόν, που θα κάνατε για το δικό σας σπίτι, αυτό σχεδιάζουμε για την Πατρίδα μας. Για να βγούμε (το συντομότερο δυνατό) από τη διεθνή κρίση. Με τις λιγότερες επιπτώσεις. Αλλά και πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς. Με μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου.

Το 2011 να είναι η αρχή μιας νέας προοπτικής. Να κάνουμε τη διεθνή κρίση, εθνική ευκαιρία. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, είναι, πάντα, προτεραιότητα για την Παράταξή μας. Δεν το κάνουν άλλοι. Δεν το κάνει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτή είναι η κρίσιμη διαφορά μας. Διαφορά ουσίας. Διαφορά πολιτικής αντίληψης.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ζωντανή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να την αμφισβητούμε. Δεν μπορούμε να την υποτιμούμε. Δεν μπορούμε να αρνούμαστε ότι υπάρχει. Είναι κρίσιμο να τη διαχειριστούμε. Είναι επείγον να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες πολιτικές. Είναι αναγκαίο να μη χάνουμε καιρό. Διαφορετικά οι επιπτώσεις της θα είναι βαριές. Διαφορετικά τα μέτρα που θα χρειαστούν θα είναι δυσβάσταχτα.
 Τα δύο επόμενα χρόνια είναι δύσκολα. Το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της Οικονομίας μας. Από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν,...
- θα κριθεί η έκταση, η ένταση, η διάρκεια των δυσμενών επιπτώσεων.
- Θα κριθούν οι αντοχές της Οικονομίας μας.
- Θα κριθεί το μέλλον της Πατρίδας μας.
 Σε έκτακτες περιστάσεις, χρειάζονται έκτακτες αποφάσεις. Χρειάζεται να ξέρουν οι πολίτες όλη την αλήθεια. Να ξέρουν πού βαδίζουν, τί πρέπει να προγραμματίζουν. Χρειάζεται, γι’ αυτό, να ξέρουν τί σκέφτονται, αλλά και τί μπορούν να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτό το αίτημα, όμως, δεν απαντούν καθαρά όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Τα όσα ακούστηκαν από τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ συνθέτουν ένα συνοθήλευμα αντιφάσεων.
• Παρουσιάζουν (υπερβάλλοντας σε όλα) δήθεν «τραγική» την κατάσταση στη Χώρα και, ταυτόχρονα, τάζουν τα πάντα στους πάντες. Επιστρέφουν στο άγχος, στις πρακτικές, στο «δώστα όλα» του ’89.
• Εξαγγέλλουν, κατόπιν, δράσεις που, είτε έγιναν τα τελευταία χρόνια, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Λένε πως θα κάνουν και αυτά που, ήδη, κάναμε!
• Υπόσχονται «μαγικό» φορολογικό σύστημα, που θα αυξήσει δήθεν τα έσοδα, χωρίς να επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Δεν εξηγούν ποιο είναι. Στην πραγματικότητα, εξαγγέλλουν νέους φόρους. Δεν συμφωνούν, όμως, ούτε καν μεταξύ τους. Άλλα υποστηρίζουν το πρωί και άλλα το βράδυ. Άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος!!
• Υπόσχονται προσλήψεις. Υπόσχονται παροχές. Υπόσχονται αυξήσεις, σχεδόν, σε όλες τις δημόσιες δαπάνες. Μοιράζουν υποσχέσεις που, κάθε μία, κοστίζει δισεκατομμύρια. Τις κοστολόγησαν; Πού θα τα φορτώσουν; Στους φόρους, στο έλλειμμα, στα χρέη;
• Υπόσχονται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Πόσο, όμως; Όταν ο πληθωρισμός είναι κάτω από το 1%, τί ακριβώς εννοούν;
Να τις φτάσουν στο 1%, στο 1,5%; Ο χαμηλόμισθος, πόσα θα έπαιρνε σε μια τέτοια περίπτωση; Εκατόν - εκατοπενήντα ευρώ το χρόνο; Ξέχασαν ότι φέτος πήρε 500 ευρώ; Αν μιλούν για μεγαλύτερη αύξηση, ποιά είναι; Ποιοί ευνοούνται και ποιοί πληρώνουν;
• Έως πρόσφατα αμφισβητούσαν το ΤΕΜΠΜΕ και στρέφονταν κατά του πλαισίου για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Τώρα εκείνα που καταψήφισαν, εκείνα που πολέμησαν, γίνονται βάση υποσχέσεων. Πού είναι η συνέπεια; Ποιά αξιοπιστία τους απέμεινε;
• Μιλούν για σεβασμό στις νέες γενιές. Δεν τους υπόσχονται, όμως, τίποτε άλλο, παρά μόνον δυσβάσταχτα χρέη και αβάσταχτη ανασφάλεια. Δεν λένε τί θα κάνουν με το Ασφαλιστικό. Δεν λένε πώς θα αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του Συστήματος!
• Αναφέρουν στόχους, κοινά αποδεκτούς! Αλλά δεν εξηγούν με ποιο τρόπο θα έφταναν σ’ αυτούς! Ούτε πώς, ούτε πότε, ούτε με ποια μέσα. Κανένα χρονοδιάγραμμα. Ένα ατέλειωτο ευχολόγιο.
• Μιλούν για την ανεργία. Αλλά δεν λένε πώς θα την αντιμετωπίσουν! Με τον τρόπο που την έφτασαν από το 3 στο 11,3%; Διώχνοντας επενδυτές; Πολεμώντας τις επιχειρήσεις;
• Μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση διεθνών ενεργειακών συμφωνιών. Τί πραγματικά σκέφτονται για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη; Ποιον εξυπηρετεί η αναμόχλευση αυτή;) Τί συμβαίνει;
• Εμφανίζονται έτοιμοι να επανακρατικοποιήσουν την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ. Από πού θα βρουν τους πόρους; Ποιά αξιοπιστία εκπέμπουν στη Διεθνή Κοινότητα;
• Αναγνωρίζουν, έστω και τώρα, τη διεθνή κρίση. Δεν λένε, όμως, πουθενά πού θα φτάσουν το δημόσιο χρέος. Δεν λένε πώς θα μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες. Ούτε ένα δύσκολο μέτρο δεν τόλμησαν να πουν! Ένα είναι το συμπέρασμα: Δεν διαθέτουν οικονομικό σχέδιο. Ενώ υπόσχονται πράγματα που δεν αντέχει ο Τόπος. Δεν αντιλαμβάνονται, άραγε, ότι μια τέτοια πολιτική δεν πάει μακριά; Δεν κατανοούν ότι, μ’ αυτές τις πρακτικές, η Χώρα δεν θα μπορεί ούτε τους τόκους να πληρώσει; Δεν συνειδητοποιούν ότι, μ’ αυτές τις ανευθυνότητες, θα κατέρρεε ολόκληρο το Κοινωνικό Κράτος;

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν κατάλαβε ακόμη την κρισιμότητα των περιστάσεων. Δεν συνειδητοποίησε τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Οικονομίας μας. Ως Κυβέρνηση, πήραν το δημόσιο χρέος στο 30% και το έφτασαν στο 100%. Υποχρέωσαν τη Χώρα να πληρώνει μόνον για τους τόκους, 12 δις ευρώ το χρόνο. Παρέδωσαν ένα σαθρό Δημόσιο Τομέα. Παρέδωσαν τεράστια ελλείμματα. Ως Αντιπολίτευση, αντέτασσαν διαρκώς ένα μονότονο «όχι» σε κάθε αναγκαία αλλαγή. Αντιδρούσαν σε κάθε μεταρρύθμιση. Κινδυνολογούσαν ανεύθυνα και αβάσιμα. Στο τελευταίο διάστημα, (και ενώ σχεδιάζαμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας ως τις εκλογές του 2011) επιχείρησαν να εγκλωβίσουν τη Χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εκβίαζαν την ίδια τη Χώρα.

Απέρριψα τον εκβιασμό τους και ζητώ νωπή εντολή. Ζητώ να αποφασίσουν οι πολίτες. Να αποφασίσετε εσείς. Εσείς κρίνετε ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις έκτακτες καταστάσεις της διεθνούς κρίσης. Εσείς επιλέγετε ανάμεσα στη σιγουριά και την αβεβαιότητα. Εσείς εκλέγετε Πρωθυπουργό. Αποφασίστε, λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά.

Η παγκόσμια κρίση, (η σφοδρότερη των τελευταίων 80 χρόνων) άλλαξε τα δεδομένα. Άλλαξε την πορεία των εξελίξεων σ’ ολόκληρο τον Κόσμο. Επηρέασε αρνητικά και τη Χώρα μας. Τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τα δημόσια οικονομικά. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα, τόσο το έλλειμμα, όσο και η ανεργία, είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι το 2004. Στην πιο δύσκολη διεθνή συγκυρία, πάνε καλύτερα απ’ ό,τι τότε, που δεν υπήρχε καμιά κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας μας. Ενίσχυσαν τις αντοχές της Κοινωνίας μας. Κανένας δεν μπορεί να διαγράψει το έργο μας.
• Ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα υποδομών αλλάζει την εικόνα της Χώρας.
• Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός (μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών) διευκολύνει την ανάπτυξη και προστατεύει το Περιβάλλον. Ήταν, άλλωστε, (και είναι) βασική προτεραιότητά μας.
• Ο δρόμος για την «Πράσινη Οικονομία», άνοιξε, με έργα και όχι στα λόγια, σ’ αυτά τα χρόνια. Οι μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες, (όσο μικρόψυχα κι αν αντιμετωπίζονται από τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ) εντάσσουν την Πατρίδα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οι Νέες Τεχνολογίες, η Ψηφιακή Ελλάδα, η Οικονομία της Γνώσης μπήκαν στην υπηρεσία του Κράτους, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των νέων ανθρώπων.
• Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (που τόσο πολεμήθηκε) αναβαθμίζει, ήδη, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
• Η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση αποδεικνύει την έγνοια μας για τις νέες γενιές.
• Η βελτίωση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και η συνεχής υποχώρηση της ανεργίας, (από το 2004 μέχρι το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης) αποδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής μας. Από το 2004 αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες πάνω από 60%. Ενισχύσαμε ουσιαστικά το Κοινωνικό Κράτος. (Πανωτόκια, ΛΑΦΚΑ, επίδομα ανεργίας ΕΚΑΣ, αγροτικές συντάξεις).
 Ενισχύσαμε τον πυρήνα της κοινωνικής μας άμυνας, στηρίζοντας την ελληνική οικογένεια.
- Καθιερώθηκε πρόσθετη άδεια μητρότητας 6 μηνών, με μισθό και ασφάλιση. Μπορούν, έτσι, οι νέες μητέρες να παραμένουν 14 μήνες κοντά στα παιδιά τους.
- Οι τρίτεκνες οικογένειες μετέχουν, πλέον, ενεργότερα στο κοινωνικό μέρισμα.
- Πολυτεκνικό επίδομα.
- Επίδομα ενοικίου.
- Άτοκα δάνεια για την αγορά κατοικίας.
- Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων.
- Φορολογική ελάφρυνση (ανά τέκνο).
- Εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ, για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.
- Κατά την επόμενη θητεία μας, ολοκληρώνουμε την αναλογική τους εξομοίωση με τους πολύτεκνους.
 Προωθήσαμε, παράλληλα, ουσιαστικές παρεμβάσεις, που εμπεδώνουν την ισότητα ανδρών και γυναικών.
• Υποχρεωτική συμμετοχή κάθε φύλου, τουλάχιστον κατά το 1/3, στα ψηφοδέλτια των Εθνικών, των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών.
• Αυστηρά πλαίσια...
- για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας,
- για την ίση μεταχείριση στην πρόσβαση εργασίας,
- για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με θύματα γυναίκες.
• Σημειώνω, ακόμη, την ισοτιμία που απέκτησε η αγρότισσα ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά της. Αλλά και τη συμμετοχή της στις δικαιούχους Κοινωνικού Τουρισμού.

Η Πατρίδα μας βρίσκεται, τώρα, στο μέσο ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου. Οι επιλογές είναι δύο: Είτε να συνεχίσει στο δύσκολο δρόμο για να φτάσει στην κορυφή, είτε να γυρίσει πίσω και να καθηλωθεί. Το ΠΑΣΟΚ, επέλεξε το δεύτερο: Τον εύκολο δρόμο της οπισθοδρόμησης και του τέλματος. Εμείς επιλέξαμε τον πρώτο: Το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και της προοπτικής. Το ΠΑΣΟΚ, έως πρόσφατα, δεν έβλεπε καμία κρίση. Εμείς εφαρμόζουμε, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, συγκροτημένο Σχέδιο: Δώσαμε άμεση προτεραιότητα στη ρευστότητα της Οικονομίας:
• Με την εγγύηση όλων των καταθέσεων.
• Με την πρόσθετη προστασία στους δανειολήπτες.
• Με το πλαίσιο υποστήριξης της πιστωτικής επέκτασης.

 Επιδιώξαμε, ταυτόχρονα, την εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και τη συγκράτηση του ελλείμματος.
- Με την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, που κόστιζε ένα εκ. ευρώ την ημέρα.
- Με τις στρατηγικές συμμαχίες του ΟΤΕ και του λιμανιού του Πειραιά.
- Με την εξυγίανση του ΟΣΕ.
- Με δράσεις νοικοκυρέματος του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

 Αναπτύξαμε στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της πραγματικής Οικονομίας.
• Με την υποστήριξη στους κλάδους, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κρίση: Τον Τουρισμό, τις κατασκευές, τις εξαγωγές, την αγορά αυτοκινήτου.
• Με την εφαρμογή προγραμμάτων 2,6 δις ευρώ, για την ενίσχυση των ΜμΕ και, για πρώτη φορά, των ελεύθερων επαγγελματιών.
• Αλλά και με αποζημιώσεις 500 εκ. ευρώ στον αγροτικό κόσμο. Με άτοκα δάνεια σε κτηνοτρόφους και συνεταιριστικές οργανώσεις.
 Αναπτύξαμε Εθνικό Σχέδιο ύψους 3,2 δις ευρώ, για την προστασία της εργασίας και τη στήριξη των πιο αδύναμων:
- Έκτακτα επιδόματα στους οικονομικά ασθενέστερους.
- Επιδοτήσεις για την πρόσληψη ανέργων.
- Δράσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
 Καταθέσαμε (το ανέπτυξα με σαφήνεια στη ΔΕΘ) συγκροτημένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Με τρεις συγκεκριμένους άξονες:
- Τον αυστηρό έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες.
- Τον πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή.
- Τις διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές.

Ανέπτυξα αναλυτικά τα μέτρα, που συγκροτούν κάθε άξονα. Χωρίς στρογγυλέματα, χωρίς ωραιοποιήσεις. Υπογράμμισα ρητά ότι η διετία 2010-2011 είναι δύσκολη, αλλά και καθοριστική για το μέλλον της Πατρίδας μας. Περιθώρια απραγίας δεν υπάρχουν. Πειραματισμοί δεν νοούνται. Πρακτικές λαϊκισμού είναι καταστρεπτικές. Για μας, η διεθνής κρίση αποτελεί εθνική πρόκληση. Για το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ευκαιρία δημαγωγίας και λαϊκισμού. Αυτή είναι μιά κρίσιμη διαφορά. Ιεραρχούμε διαφορετικά το συμφέρον του τόπου.

Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν γίνεται με λόγια χωρίς αντίκρισμα. Εύκολες λύσεις, σε δύσκολες προκλήσεις δεν υπάρχουν. Επιλέξαμε το δρόμο της ευθύτητας, της παρρησίας, της υπευθυνότητας. Βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, παίρνουμε δύσκολες, επιτακτικά αναγκαίες αποφάσεις. Μόνο έτσι διασφαλίζουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα. Μόνο έτσι κατακτούμε μια στέρεη προοπτική. Μόνο έτσι κερδίζουμε τη νέα ελπίδα. Το ΠΑΣΟΚ φοβάται την αλήθεια. Επιμένει στις αοριστίες, τα ευχολόγια, την ανευθυνότητα. Εσείς που συγκροτείτε το συνεκτικό ιστό της Κοινωνίας, επικοινωνήστε την αλήθεια παντού. Εσείς που διαθέτετε μοναδική ευαισθησία, δώστε τον τόνο στην ποιότητα του μεγάλου αυτού αγώνα. Παλέψτε για τις ιδέες μας. Παλέψτε για τη Νέα Δημοκρατία. Παλέψτε για την Πατρίδα μας.

Είναι η ώρα να επιστρατεύσετε όλες τις δυνάμεις σας, όλες τις αντοχές σας, όλες τις δυνατότητες σας. Συστράτευση, συμμετοχή, κινητοποίηση. Πόρτα, πόρτα. Όλοι και όλες στην πρώτη γραμμή. Αυτή είναι και η δική μου δέσμευση. Μαζί θα αλλάξουμε αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Μαζί θα μεταρρυθμίσουμε αυτά που χρειάζεται να μεταρρυθμιστούν. Μαζί θα κερδίσουμε τη νέα προοπτική. Είμαι (και θα είμαι) μαζί σας στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αταλάντευτα προσηλωμένος στον αγώνα για τα κοινά μας οράματα. Αποφασισμένος να δικαιώνω τις προσδοκίες σας. Αποφασισμένος να κάνουμε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, νίκη απέναντι στην κρίση. Νίκη για την πατρίδας μας.