Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.2.10

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αθήνα 11 Φεβρουαρίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλησπέρα σας. Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τον λόγο έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Παπανδρέου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, η Ελλάδα, δυστυχώς, από καταστροφικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος. Οι Έλληνες βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης πολιτικής στην καθημερινή ζωή πια.

Όπως έχω πει προ αρκετών μηνών, προεκλογικά, μπήκαμε σε αυτή τη διεθνή κρίση και απροστάτευτοι, και ήδη θαλασσοδαρμένοι. Αυτή η έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής, μας έφερε στο σημείο να χάσουμε ως χώρα ακόμα και την αξιοπιστία μας στα μάτια των ίδιων των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η σημερινή Κυβέρνηση έχει τη βούληση και το έχει αποδείξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε τι, για να ανακτήσουμε ξανά την αξιοπιστία, αλλά και την ισχύ της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Είναι και αίτημα, απαίτηση, βούληση του Ελληνικού λαού.

Αυτή η βούληση εκφράστηκε και μέσα από το Πρόγραμμά Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ήδη εφαρμόζουμε. Αυτή η βούληση εκφράστηκε και από τα επιπλέον μέτρα που έχουμε πάρει πρόσφατα. Αυτή η βούληση εκφράζεται από την απόφασή μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να πετύχουμε το στόχο μας.

Έναν καθαρό στόχο, που είναι η μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά 4 μονάδες, για να μπούμε σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα μας κάνει ανταγωνιστικούς, αλλά παράλληλα και μία πολιτική προστασίας των αδύναμων, της ελληνικής οικογένειας, που δεν έφταιξαν γι' αυτή την κρίση.

Αυτήν ακριβώς τη βούλησή μας να αλλάξουμε, εκτίμησαν, αξιολόγησαν, διαπίστωσαν οι εταίροι μας. Πείσαμε, μετά από μεγάλη προσπάθεια. Πράγματι, προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε και χρειάζεται να συνεχίσουμε. να παλεύουμε για να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το Πρόγραμμα, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Και αυτό, δηλώνω ότι θα το καταφέρουμε.

Γι' αυτό σήμερα, είναι σημαντική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόφαση της Ευρωζώνης, μια απόφαση κι ένα καθαρό μήνυμα. Απόφαση για συντονισμένη δράση - εάν χρειαστεί - για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Σήμερα, η Ευρώπη στέλνει ένα καθαρό μήνυμα σε όλους, στις αγορές, σε πιθανούς κερδοσκόπους. Στέλνει το μήνυμα της στήριξης και της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το σαφές πολιτικό μήνυμα, εμείς οι Έλληνες θα ανταποκριθούμε με τις απαραίτητες μεγάλες τομές και αλλαγές στη χώρα μας. Και θα πετύχουμε ως Έλληνες, γι' αυτό είμαι σίγουρος. Να είστε όλοι σίγουροι.

Δεν χρειάζεται να προσθέσω πολλά, διότι νομίζω αυτό είναι το κύριο αντικείμενο των ενδιαφερόντων σας. Βεβαίως, έχει σημασία ότι και σήμερα, στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής, συζητήσαμε τις αναπτυξιακές προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης.

Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική βασίζεται σε τρεις προτεραιότητες: Την ανάπτυξη που είναι βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία, στην εκπαίδευση και την ψηφιακή κοινωνία, την ανάπτυξη που παράγει μια κοινωνία υψηλής απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς, απασχόληση, δεξιότητες και αγώνας κατά της φτώχειας, και την ανάπτυξη που είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ανταγωνιστική, και με βιώσιμη οικονομία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, να έχουμε καθαρή και αποδοτική ενέργεια, να είμαστε και ως οικονομία ευρωπαϊκή και ανταγωνιστική.

Αυτά ήθελα να πω εισαγωγικά και είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ALTER»): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ουσιαστικά στην επιτήρηση, θα έλεγα, της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Ήθελα να ρωτήσω, το ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, να ξέρετε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό ζητήσει τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε θέματα τεχνικής φύσης και, βεβαίως, έχει συνδράμει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε παρόμοιες κρίσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτός Ευρωζώνης έχει δείξει την τεχνογνωσία του, την οποία και έχουμε ζητήσει για να μας συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έχει αυτή την τεχνογνωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση σε παρόμοιες κρίσεις. Δεν έχει την τεχνογνωσία η Ευρωζώνη σε παρόμοιες κρίσεις. Είναι σημαντική λοιπόν αυτή η τεχνογνωσία, όπως το να βοηθήσει π.χ. στις διοικητικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία πιο διαφανή και αποτελεσματική λειτουργία και εφαρμογή του προϋπολογισμού μας. Παίρνω απλώς ένα παράδειγμα.

Με αυτή τη λογική βεβαίως, εμείς θα είμαστε πρόθυμοι και θα είναι και χρήσιμη αυτή η συνεργασία μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

κ. ΣΑΠΛΙΝ («REUTERS»): Μήπως μπορείτε να μας πείτε πότε θα αποφασίσουν και ποιοι παράγοντες είναι εκείνοι οι οποίοι θα συνεισφέρουν σε αυτή τη θέση σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε έξτρα, συμπληρωματική βοήθεια. Ήμασταν ιδιαίτερα σαφείς εν προκειμένω. Πρέπει να πω ότι περιμένουμε και ελπίζουμε ότι, στην υποβολή την οποία θα κάνουμε όσον αφορά τη βοήθεια για την ανάπτυξη, θα έχουμε άμεση υποστήριξη.

ΕΙΡ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Διαβάζω εδώ στη δήλωση των 27 ότι -αν το αντιλαμβάνομαι σωστά- θα έχουμε μια τριπλή επιτήρηση στην εφαρμογή του Προγράμματός μας. Θα είναι και η Επιτροπή, θα είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο οποίο αναφέρθηκε ο συνάδελφος πριν.

Επίσης θα προταθούν και τα απαραίτητα, όπως λέει, πρόσθετα μέτρα. Όλα αυτά είναι αρκετά σκληρά, ας το πω έτσι, είναι αρκετά σφιχτά.

Ήθελα να σας ρωτήσω, για να τα δεχθούμε αυτά τα πράγματα, το αντάλλαγμα, ας το πω έτσι, ποιο είναι; Θα εγγυηθούν οι εταίροι μας το δανεισμό μας; Θα μας δώσουν οι ίδιοι δάνεια; Θα σχηματίσουν κάποια ασπίδα προστασίας μας στις αγορές; Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό το πράγμα; Αν μπορείτε να μας πείτε φυσικά.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από το Συμβούλιο, και από τον Προεδρεύοντα, τον μόνιμο Πρόεδρο, κ. Βαν Ρομπόι. Νομίζω ότι και ο κ. Μπαρόζο έχει κάνει δηλώσεις, αλλά υπάρχει και από κράτη - μέλη, όπως είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία, ένα καθαρό μήνυμα σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ευρωζώνης, αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Από εκεί και πέρα, το ότι σήμερα μας επιτηρούν με - αν θέλετε εσείς να βάλετε τη λέξη - «σκληρό» τρόπο, αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών και της πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας που δυστυχώς, το λέω με πόνο, η Ελλάδα κατάφερε να δημιουργήσει.

Όμως, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για τη διαφάνεια και γι' αυτά τα οποία εφαρμόζουμε. Νομίζω αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε έναν, ο οποίος μπορεί να αμφιβάλλει ότι δεν έχουμε τη βούληση να εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει να εφαρμόσουμε. Θα πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να πετύχουμε το στόχο μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ («ΜΕGA»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή ακριβώς πολλά ακούμε και επειδή είναι και κρίσιμη αυτή η Σύνοδος, θα ήθελα, όσο κι αν ακούγεται αφελές αυτό, να σας ρωτήσω, να το ξεκαθαρίσουμε. Ακούμε πάρα πολύ για συμπληρωματικά μέτρα. Εσείς έχετε πει ότι επιμένουμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και βλέπουμε και στην ανακοίνωση.

Να καταλάβουμε ότι συμπληρωματικά μέτρα, πέραν του Προγράμματος Σταθερότητας, θα επιβληθούν από την Κομισιόν ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή, εφόσον δεν τηρήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας; Ή μας περιμένει κι άλλο κύμα μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσω ότι θεσμικά υπεύθυνη είναι η Επιτροπή. Και βεβαίως, και το ECOFIN και το EUROGROUP. Οι άλλοι συνεπικουρούν με τις δυνατότητες που έχουν, αλλά οι αποφάσεις παίρνονται από τα όργανα αυτά, τα οποία είναι θεσμοθετημένα να παίρνουν τις αποφάσεις. Άρα λοιπόν, δεν είναι τρεις που θα αποφασίσουν. Είναι μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Δεύτερον, η εφαρμογή - και το έχουμε πει από την αρχή - του Προγράμματος. Το ίδιο το Πρόγραμμα προβλέπει ότι εάν δούμε στην πορεία ότι δεν πετυχαίνουμε το στόχο, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε και τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα, για να φτάσουμε σ' αυτό τον στόχο. Πολύ απλά.

κ. ΣΤΕΡΝ («BLOOMBERG»): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρωθυπουργέ. Τον Δεκέμβριο είπατε πως δεν θέλετε δώρα. Πήρατε σήμερα κάποιο δώρο; Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, πόσο σημαντικό δώρο ήταν αυτό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για την ίδια την Ευρώπη το εξής: Ήταν μια κρίση, η οποία αν θέλετε δεν προβλεπόταν από τις συνθήκες. Η Ευρώπη έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα, πήρε μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, έτσι ώστε να σταθεροποιήσει και να ενδυναμώσει την Ευρωζώνη, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Θεωρώ ότι αυτή είναι σημαντική πολιτική απόφαση. Δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. Αφορά και στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα καλό σημάδι για την πολιτική που πρέπει να χαράξει, ως Ένωση, η Ευρώπη.

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΝΕΤ 105,8»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω, συζητήσατε για τα θεσμικά ελλείμματα που παρατηρείτε και αναφέρατε κάποιο, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οικονομικά δεδομένα στις χώρες; Συζητήσατε γι' αυτό το θεσμικό έλλειμμα και για την ανάγκη ρύθμισης κανόνων στις αγορές χρήματος;

Και θα ήθελα και μια πρόσθετη ερώτηση αν μου δίνατε την ευκαιρία. Υπάρχουν κάποιοι διασφαλισμένοι πόροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα. Αν έχετε συζητήσει κάτι για τις αγροτικές επιδοτήσεις και το ΕΣΠΑ ώστε να έχουμε κάποιες δυνατότητες διάθεσης και διαχείρισης νωρίτερα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τα κονδύλια για τα οποία μιλήσατε είναι υπαρκτά και βεβαίως μπορούμε να τα αντλήσουμε σύμφωνα με το Πρόγραμμά μας, και αποτελούν μια σημαντική βοήθεια.

Είναι δεδομένη αυτή η βοήθεια από τις παλαιότερες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το 2013. Και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά και στις υποδομές, στην πράσινη ανάπτυξη, στην κατάρτιση και επανακατάρτιση, στην εκπαίδευση, στη στήριξη και της αγροτικής οικονομίας, για να μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, θα έλεγα και πράσινη.

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ελλείμματα, αναφέρθηκα στο θεσμικό ζήτημα που προέκυψε αυτές τις μέρες, πώς η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει παρόμοιες κρίσεις, αλλά νομίζω ότι η πολιτική βούληση υπάρχει.

Βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα και σήμερα, που δεν αφορούν στενά στην Ευρώπη, αλλά αφορούν στη διεθνή οικονομική κρίση. Και εκεί, υπήρξαν πολλές προτάσεις από πολλούς, για την απαραίτητη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, των Τραπεζών, σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύω ότι η Ευρώπη όλο και περισσότερο θα πάρει πρωτοβουλίες, μακάρι και την πρωτοπορία, προς αυτή την κατεύθυνση.

Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή η ενδεχόμενη ενίσχυση που θα υπάρξει αν κριθεί αναγκαίο, θα προέλθει συνολικά από την Ευρωζώνη ή εάν κάποιες χώρες θα έρθουν αρωγοί στην Ελλάδα ενδεχομένως. Και δεύτερον, εάν αυτό το σύστημα θα εφαρμοστεί εάν κριθεί αναγκαίο και στο μέλλον, που βέβαια κανένας δεν εύχεται να κριθεί για άλλες χώρες, αλλά αυτή η λογική θα ισχύσει και στο μέλλον;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ' αρχήν, αυτό το οποίο έχει εκφραστεί είναι η πολιτική βούληση. Δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες μηχανισμών, ακριβώς διότι αυτή η πολιτική βούληση και στήριξη πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετές για να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν τα όποια προβλήματα πιθανώς να αντιμετώπιζε η Ευρωζώνη.

Είναι όμως βεβαίως ένα ζητούμενο στο μέλλον, να δει κανείς εκείνες τις θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέπουν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει, εάν υπάρξουν, τέτοια προβλήματα, που ελπίζουμε να μην υπάρξουν ούτε στο μέλλον, με ένα συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα. Μπορείτε να τα προσδιορίσετε εάν θα έχουν να κάνουν σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις, με περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, με νέους φόρους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, στόχος μας είναι να πετύχουμε την εφαρμογή του υπάρχοντος Προγράμματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να είμαστε αξιόπιστοι και να μη χρειαστούν περαιτέρω μέτρα. Έχουμε βεβαίως πει ότι εάν για πολλούς λόγους υπάρξουν προβλήματα, εμείς είμαστε έτοιμοι, και θα κριθεί η αξιοπιστία μας εκεί, να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να πετύχουμε το στόχο της μείωσης του 4% του ελλείμματος στη χώρα μας για το 2010.

Από εκεί και πέρα, ο στόχος μας είναι πάντα να μπορούμε να προστατέψουμε τους αδύναμους, να προστατέψουμε τον άνθρωπο που πασχίζει και παλεύει, την ελληνική οικογένεια, οι οποίοι εντέλει δεν είναι εκείνοι που έφταιξαν για την κρίση. Ούτε για τη διεθνή κρίση, ούτε βεβαίως για την ιδιαίτερη κρίση την οποία εμείς, ως Έλληνες, δημιουργήσαμε στη δική μας χώρα.

Μ. ΠΟΛΛΑΤΟΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, πετύχατε μια γενική πολιτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς θα ασκείται η επιτήρηση από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Θα εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο; Θα ελέγχουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού γραμμή - γραμμή; Και εν πάση περιπτώσει ποιο είναι το όριο που βάζετε; Βάζετε μια κόκκινη γραμμή, ένα όριο για τα νέα μέτρα; Μέχρι πού ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να περιμένει νέα μέτρα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, θα πάμε καλά. Άρα, λοιπόν, εμείς είμαστε αποφασισμένοι, και το κάνουμε και σήμερα, γραμμή - γραμμή να δούμε και τους προϋπολογισμούς μας και τις σπατάλες και να χτυπήσουμε τη διαφθορά.

Είναι ακριβώς αυτό που έχουμε πει ότι πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι η ευνομία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, εάν συνεχιστούν ως πρακτικές, θα επανέλθουν ως μεγαλύτερα προβλήματα για όλους μας.

Όλοι μας πρέπει να ανταποκριθούμε στην υποχρέωσή μας. Και εμείς, ακριβώς γι’ αυτό, διαμορφώνουμε ένα σύστημα δίκαιο, διότι πράγματι υπήρχαν πολλοί που έλεγαν, και δικαίως «γιατί να πληρώνουμε εμείς, όταν κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν ή κάποιοι άλλοι έχουν μεγάλα δώρα, μεγάλα προνόμια, απαλλαγές φόρων κλπ.;»

Είδατε την πρότασή μας. Καθιερώνουμε ένα σύστημα πολύ πιο δίκαιο, μια αναδιανομή ουσιαστική. Αλλά αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή αυτού του Προγράμματος, πρέπει όλοι να συμβάλουμε ουσιαστικά για την πατρίδα.

Είναι η στιγμή ακριβώς να δείξουμε ο καθένας μας, ο κάθε πολίτης, τη στήριξή μας για να φύγουμε απ’ αυτή την κρίση.

Κ. ΑΔΑΜ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στο θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με δεδομένο ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις σας μέχρι σήμερα το πρωί, έχετε κατηγορηματικά απορρίψει την πιθανότητα προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά τη σημερινή πρωινή σύσκεψη με τους εταίρους σας, ποιος είχε την ιδέα της ενεργούς ανάμειξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην αντιμετώπιση ή διαχείριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης;

Και δεύτερον, αν αυτός ο συνδυασμός Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση ή διαχείριση της ελληνικής κρίσης, αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα ή είναι μέτρο γενικό προς όλες τις χώρες της Ευρωζώνης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, όχι προ μηνός, αλλά προ διμήνου και εγώ ζήτησα προσωπικά από τον Ντομινίκ Στρος Καν την αρωγή του σε τεχνική βοήθεια. Άρα, λοιπόν, είναι η Ελλάδα η οποία έχει ζητήσει αυτή την τεχνική υποστήριξη. Δεν ζητήσαμε την οικονομική στήριξη, δηλαδή την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ.

Δεύτερον, η διαδικασία στην οποία έχουμε μπει, είναι μια διαδικασία επιτήρησης, δεν το κρύβω και δεν πρέπει να το κρύβουμε. Το έχω πει με τον πιο καθαρό και απόλυτο τρόπο, ότι έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αφαιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας. Και είναι εγκληματικό, και αυτό πρέπει να το ξαναπάρουμε πίσω. Με την αξιοπιστία μας, με το Πρόγραμμά μας, με την αυτοθυσία του καθενός, σύμφωνα βεβαίως με τις δυνατότητές του.

Αυτό είναι δεδομένο, είτε γράφεται σε ένα χαρτί, είτε όχι. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Εμείς, κάνοντας τη δουλειά μας, θα μπορέσουμε το συντομότερο να μπορούμε να πούμε ξανά ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη της δικής της τύχης και δεν είναι κάτω από αυτή τη συνεχή και σκληρή, όπως είπατε, επιτήρηση.

ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ («ΣΚΑΪ»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω. Η χώρα μας πρέπει να ικανοποιήσει, έχει ένα δανειακό πρόγραμμα το 2010. Μετά την πολιτική στήριξη που πήρατε σήμερα, η χώρα θα αναζητήσει στις αγορές αυτά τα χρήματα;

Και δεύτερον, τι λέτε σε όλους αυτούς που αντιδρούν στα μέτρα που ανακοινώσατε; Γιατί έχουν προκηρυχθεί νέες απεργίες, υπήρχε μια απεργία χθες.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό είπαμε από την αρχή, ότι εμείς αναζητούμε χρήματα για τις δανειακές μας υποχρεώσεις στις αγορές.

Αυτό το οποίο υπήρχε βεβαίως την τελευταία περίοδο ήταν και μια έλλειψη αξιοπιστίας, αλλά και η λειτουργία μιας αγοράς φοβισμένης, καθώς και πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις ακόμα. Πιστεύω λοιπόν ότι η πολιτική δήλωση που σήμερα βγήκε από την Ευρώπη, είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς.

Εγώ κατανοώ τις δυσκολίες που ο καθένας αισθάνεται στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας περνάει μία από τις πιο δύσκολες κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία της. Και πρέπει να πάρουμε όλοι μας θέση, για το αν θέλουμε να συμβάλουμε στο να ξεπεραστεί η κρίση, ή απλώς να είμαστε απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες.

Εγώ πιστεύω ότι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θέλουν σήμερα να συμβάλουν ουσιαστικά και δίκαια βεβαίως, μέσα από δίκαια μέτρα, για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, που δεν κάνει σε κανέναν μας καλό, δεν κάνει στην πατρίδα μας καλό, αλλά που θα μας απελευθερώσει αυτή η έξοδος από την κρίση, για να πάμε πραγματικά σε μια νέα πορεία ανάπτυξης.

Και να κάνουμε αυτή την κρίση ευκαιρία, να λύσουμε και κάποια χρόνια προβλήματα, αντιλήψεις και πρακτικές, οι οποίες μας κρατούσαν πίσω και υπονόμευαν την πορεία μας, την ισχύ μας, την οικονομία μας, την ίδια την κοινωνική μας συνοχή.

Β. ΝΕΔΟΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, επιβεβαιώνετε την πληροφορία και την τοποθέτηση επιτηρητή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τοποθετημένου από την Κομισιόν στην Αθήνα, προκειμένου να επιτηρεί αν τηρείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, αλλά ξέρετε, δεν ζούμε στον μεσαίωνα, υπάρχει και το διαδίκτυο.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ («ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα, που ρωτηθήκατε και νωρίτερα.

Επειδή μιλήσατε για καθαρό στόχο και καθαρό μήνυμα, θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε να πείτε καθαρά πως πρόκειται για μια καθαρή πολιτική στήριξη ή μια στήριξη με όρους και προϋποθέσεις;

Το λέω αυτό, γιατί υπάρχουν και σημερινά δημοσιεύματα, ενδεχομένως τα έχετε διαβάσει, που έρχονται να συνδυάσουν αυτή τη διαδικασία τη σημερινή με συμφωνίες της Ελλάδας με Γερμανία και Γαλλία για αγορά οπλικών συστημάτων.

Και θέλω να σας ρωτήσω καθαρά αν υπάρχει κάτι τέτοιο και μιλάμε τώρα για τις δύο χώρες, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι πίσω από αυτή τη διαδικασία στήριξης της Ελλάδας.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ήταν περίεργο να κάνουμε μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξοικονόμησης και, την ίδια στιγμή, να αγοράζουμε οπλικά συστήματα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Και βεβαίως, όπως είπα, το αντάλλαγμα ήταν να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμά μας και να φτάσουμε ακριβώς στον στόχο που έχουμε ρητά δηλώσει.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ («ΒΕΤΟ»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μια ερώτηση που ίσως ακουστεί αφελής, αλλά γιατί πιστεύετε ότι όσοι κερδοσκοπούν έναντι του ευρώ ή έναντι της χώρας μας, θα πειστούν από μια πολιτική δήλωση;

Και αν μου επιτρέπετε, γιατί χρειάστηκε όλη αυτή η διαδικασία, η έκτακτη άτυπη Σύνοδος Κορυφής, να είμαστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για να εκδηλωθεί μια τυπική πολιτική στήριξη, που εκ των πραγμάτων πρέπει να διαθέτει κάθε χώρα-μέλος της Ευρωζώνης; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, «καταφέραμε» ως χώρα να γίνουμε το επίκεντρο μιας κρίσης ευρύτερης.

Δυστυχώς, ήταν πρωτόγνωρες οι συνθήκες και βεβαίως οι αποφάσεις δεν ήταν απλώς - όπως είπατε - μια πολιτική δήλωση, αλλά μια ουσιαστική πολιτική βούληση, για να στηρίξουν την Ευρωζώνη και την ελληνική οικονομία.

Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.

ΣΤ. ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ («ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε εγώ θα σταθώ στην αξιοπιστία, να το πούμε καθαρά στο ότι πιστεύουν ότι είπαμε ψέματα και αποδεδειγμένα είπαμε. Αυτή η έλλειψη αξιοπιστίας, πιστεύετε ότι με τα μέτρα που πήραμε και καλύπτει σήμερα και το Συμβούλιο, θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ως τώρα αυτή η έλλειψη πίστης σε μας, αυτή η αναξιοπιστία την οποία αποκτήσαμε, μας ενόχλησε καθόλου στον διεθνή χώρο, στους διεθνείς στόχους μας, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνον πολιτικής αλλά ακόμα και προωθήσεως προσώπων σε ορισμένες διεθνείς θέσεις; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η έλλειψη αξιοπιστίας είναι ακριβώς ένα από τα βασικά προβλήματα, θα έλεγα το βασικό έλλειμμα που έχει η χώρα μας, διότι αυτό μεταφράζεται όχι μόνο σε έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας, αλλά ακόμα και στην οικονομία.

Δηλαδή, το έχω πει και στη Βουλή πολλές φορές, είναι σαν να δανείζεις κάποιον και, κάποια στιγμή, καταλαβαίνεις ή υπάρχει η αίσθηση ότι αυτός δεν είναι αξιόπιστος, δεν είναι φερέγγυος. Αυτή λοιπόν ήταν η εικόνα που «καταφέραμε» να διαμορφώσουμε. Αυτή την εικόνα παλεύουμε και βήμα-βήμα ανατρέπουμε. Αυτή η εικόνα θα ανατραπεί πλήρως με την αξιόπιστη εφαρμογή των δεσμεύσεών μας, του Προγράμματός μας.

Είναι σίγουρο ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Είναι σίγουρο ότι αυτό αποτυπώνεται και στις δηλώσεις και στην πολιτική στήριξη που σήμερα είχε και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωζώνη. Αλλά αυτό, είναι κάτι που, δυστυχώς, μετά το 2004, θα κατακτιέται με κόπο και με ιδρώτα.

Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο σημάδι αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά την προώθηση κάποιου προσώπου ή σε διεθνείς Οργανισμούς, αλλά βεβαίως η ισχύς της Ελλάδας θα ήταν σε άλλη θέση, και στη διεθνή πολιτική σκηνή, εάν δεν είχε αυτή την οικονομική δυσπραγία και την κρίση.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι και εκεί εμείς δεν έχουμε δραστηριότητα. Αντιθέτως, εκεί εντείνουμε την προσπάθειά μας, και εγώ, και ο κ. Δρούτσας, κάνουμε την παρουσία μας αισθητή παντού. Μεθαύριο, θα είμαστε στη Ρωσία. Προχθές, ήμασταν στην Ινδία. Θα έχουμε και με πολλούς άλλους επαφές. Χθες, ήμουν στο Παρίσι.

Με την παρουσία μας, λοιπόν διαφυλάττουμε και τη διεθνή μας αξιοπιστία, με τις δράσεις, την κινητικότητά μας και τις πρωτοβουλίες μας.

ΑΘ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ («REAL NEWS»): Κύριε Πρόεδρε, με τη σημερινή απόφαση, με τη σημερινή κοινή δήλωση, βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνει ένα κομμάτι της δουλειάς της, ένα κομμάτι της δουλειάς της Κομισιόν.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η Κομισιόν δεν μπορεί από μόνη της να εγγυηθεί την αξιοπιστία της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Κι αυτό είναι λογικό ότι συμβαίνει, γιατί τα προηγούμενα χρόνια επικύρωνε κάποια νούμερα, δεχόταν κάποιες πολιτικές και απέδειξε ότι δεν είχε τον επαρκή έλεγχο τον οποίον θα έπρεπε να έχει. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εσείς λέτε λοιπόν ότι η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας επηρέασε ακόμα και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πιθανόν. Και είναι πιθανόν, και γι’ αυτό το λόγο, να θέλουν και περαιτέρω παρουσία άλλων, για να υπάρχει και η επιβεβαίωση των όσων γίνονται ή δεν γίνονται.

Αυτό απλώς μας φορτώνει με μία ακόμα ευθύνη, την οποία έτσι κι αλλιώς έχουμε, να είμαστε απολύτως αποτελεσματικοί και επίμονοι, μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα, διότι οι αλλαγές αυτές είναι μεγάλες και ακόμα πιο δύσκολες σε μία εποχή οικονομικών δυσχερειών.

Για οποιαδήποτε χώρα θα ήταν πιο δύσκολο, όταν έχεις οικονομικά προβλήματα, να παίρνεις μεγάλες θεσμικές αποφάσεις και αλλαγές. Άρα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, εμείς πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί, και με ένα δημόσιο τομέα που ξέρετε πώς δουλεύει στην Ελλάδα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε και εκεί σημαντικές αλλαγές και τομές.

Χρειαζόμαστε όμως ακριβώς αυτό τον απαραίτητο χρόνο, για να αρχίζουν να φαίνονται αυτά τα αποτελέσματα. Και πιστεύω ότι και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει αυτό το οξυγόνο στις προσπάθειές μας.

κ. ΚΑΝΤΟΝΑ («EURONEWS»): Κύριε Πρωθυπουργέ, τι σημαίνει ακριβώς «αλληλεγγύη» εν προκειμένω μέσα σε αυτό το πλαίσιο; Και πάνω απ’ όλα ποιος είναι ο ρόλος τον οποίο πρέπει να παίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ποια είναι η τεχνική υποστήριξη την οποία θα σας δώσει; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε αυτό λίγο περισσότερο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, είμαι σε άμεση επαφή με τον Ντομινίκ Στρος Καν και, χωρίς αμφιβολία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ξέρετε, έχει αντιμετωπίσει πολλαπλώς τέτοιου είδους κρίσεις, βέβαια εκτός Ευρωζώνης.

Έχει και τις τεχνικές γνώσεις, και την υποδομή, και την τεχνογνωσία, η οποία δεν υπάρχει θεσμικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως η Ευρωπαϊκή Ένωση μάθει τώρα κάποιες πληροφορίες και αποκτήσει αυτή την τεχνογνωσία, για το πώς θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις.

Και δεν αποκλείεται και στο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει αυτού του προηγουμένου, να δημιουργήσει τις υποδομές οι οποίες απαιτούνται, για να μπορέσει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, την οποία πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη.

Η πολιτική θέση εν προκειμένω είναι πολύ συγκεκριμένη και σαφής, όπως και το πολιτικό μήνυμα. Λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει, η Ευρωζώνη, ή αν θέλετε πιο συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία, να αποδιοργανωθεί και να αποδιοργανώσει το ευρύτερο πλαίσιο.

Ας είμαστε σαφείς, είναι μία θεωρητική συζήτηση εδώ και τώρα, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτό το θεωρητικό πλαίσιο θα καταδείξει ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν μέτρα, τα οποία θα διακυβεύσουν την ηρεμία και την ισορροπία η οποία υπάρχει. Έτσι, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με τον πιο αξιόπιστο τρόπο.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ («ΑΘΗΝΑ 98,4»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα.

Σήμερα, η χώρα μας εξασφάλισε μία μάλλον ρητή δήλωση πολιτικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να ρωτήσω τι διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με αυτή που ίσχυε προ διμήνου; Και προ διμήνου η δική σας Κυβέρνηση διατράνωνε την πολιτική της βούληση να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να λάβει δε και επιπρόσθετα μέτρα εφόσον αυτό χρειαστεί.

Σήμερα γιατί χρειάστηκε να καθυστερήσουμε επί διμήνου; Και το ρωτώ αυτό γιατί αυτό έχει και ένα κόστος για τη χώρα. Κόστος σε λεφτά, αφού τα spreads εκτινάχθηκαν κατά αυτό το δίμηνο και η Ελλάδα το πλήρωσε αυτό. Έχετε μια εκτίμηση γι’ αυτό; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν νομίζω ότι ήταν θέμα καθυστέρησης. Αντιθέτως, ήταν θέμα λειτουργίας των διεθνών αγορών, οι οποίες θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη, πολύ απλά, δυστυχώς.

Και αυτό βεβαίως επέτρεψε τη δημιουργία ενός κλίματος, είτε πανικού, είτε νευρικότητας, είτε βεβαίως και εκμετάλλευσης από κάποιους, οι οποίοι μπορούν και παίζουν με τις αγορές και μπορούν και κερδοσκοπούν.

Άρα, λοιπόν, αυτή η δήλωση ήρθε όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά ήρθε και για τη στήριξη της Ευρωζώνης. Και είναι και ποιοτικά διαφορετική απ’ τις προηγούμενες δηλώσεις.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ («ΕΡΤ»): Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αγορές δημιουργούν κλίμα και την τελευταία περίοδο δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας, με πιέσεις, το ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα.

Σήμερα και πάλι μετά από αυτή την σημαντική πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, είχαμε και πάλι τις αγορές να κινούνται αρνητικά. Πιστεύετε ότι με αυτή την πολιτική απόφαση δηλαδή δεν την προεξοφλούν αρνητικά; Θέλουν κάτι περισσότερο; Και αν άμεσα θα κάνετε κάποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θεωρώ ότι έχουμε μία συνδυασμένη βούληση, η οποία είναι ένα καθαρό μήνυμα προς τις αγορές.

Είναι πρώτα απ’ όλα η ίδια η βούληση της Ελλάδας, η βούλησή μας - και θα έλεγα ότι εκφράζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού, αν όχι το σύνολο - να ξεπεράσουμε την κρίση και να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και, όπως εμείς το ονομάζουμε, και Ανασυγκρότησης.

Διότι ακόμα και οι αγορές θέλουν να ξέρουν ότι επενδύουν σε κάτι που είναι και σε πέντε χρόνια και σε δέκα χρόνια βιώσιμο, που σημαίνει ότι αυτές οι αλλαγές που κάνουμε εμείς, δεν είναι αλλαγές προσωρινές, είναι αλλαγές που έχουν βάθος χρόνου.

Δημιουργούν δηλαδή μία αξιόπιστη οικονομική πορεία της χώρας μας, για να είναι ανταγωνιστική, να έχει ανάπτυξη, να έχει σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, να έχει τη δυνατότητα να είναι πραγματικά ανταγωνιστική στο διεθνές επίπεδο. Άρα, η μία πτυχή είναι η βούληση που έχουμε δείξει εμείς ως χώρα να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα, να πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται και να πάρουμε και επιπλέον, αν αυτά χρειαστούν.

Και το δεύτερο βεβαίως, που ήταν σημαντικό, είναι και η βούληση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μην επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης και να στηρίξει και την Ευρωζώνη, και μαζί βεβαίως και την Ελλάδα. Αυτά τα δύο, συνδυασμένα, είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Καλό σας βράδυ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης