Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28.6.18

Συνάντηση Τσίπρα - Στόλτενμπεργκ: Πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ μόνον όταν ολοκληρωθεί το σύνολο των προβλεπομένων διαδικασιών από την συμφωνία

Συνάντηση Τσίπρα - Στόλτενμπεργκ: Πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ μόνον όταν ολοκληρωθεί το σύνολο των προβλεπομένων διαδικασιών από την συμφωνία


Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και συζήτησαν για τη συμφωνία σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε είναι σαφές το πλαίσιο ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να γίνει η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, δήλωσε τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με αυτό το πλαίσιο. Τη συμφωνία με αυτό το πλαίσιο την εξέφρασε και στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό σημαίνει απόλυτη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων για το ζήτημα και πως υπάρχει μια συμφωνία χωρίς "παραθυράκια".
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να αναλάβει πιο ενεργητικό ρόλο το ΝΑΤΟ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σ φυλακές της Τουρκίας, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας, καθώς πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και αφορά κράτηση χωρίς καμιά κατηγορία τους τελευταίους 3,5 μήνες.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε στον κ. Τσίπρα ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ο Αλ. Τσίπρας στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES: «Κλείσαμε λογαριασμούς του παρελθόντος»

 



«Ιστορική» χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διότι έκλεισαν λογαριασμοί τού παρελθόντος και η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, όπως και η συμφωνία στο Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ εισέπραξε τα συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και για τις δύο συμφωνίες.
«Κλείσαμε λογαριασμούς του παρελθόντος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβαση του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ότι έχουν συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού».
«Οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά, έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού. Δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους. Η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: Συλλογικές ή μονομερείς λύσεις; Εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών».
Ολοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή και καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όπως και για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισαν «ιστορικό επίτευγμα που κάνει περήφανες όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του PES με τη στάση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η οποία, σημειωτέον, δεν έδωσε το «παρών» στη σημερινή Σύνοδο.
Αλ. Τσίπρας: Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας
«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονες μας. Πιστεύω βαθιά ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, που ξεπέρασαν τις διαφορές του παρελθόντος και συνδιαμορφώνουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον». Αυτό έγραψε στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το κλίμα που επικράτησε στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε.

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ
Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, στη βάση του άρθρου 1 της Συμμαχίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης