Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.9.09

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Η παρουσία σας, η κινητοποίησή σας, εκπέμπει μήνυμα σιγουριάς. Σηματοδοτεί τη νίκη της Ν.Δ.. Νίκη που θα βγάλει την Οικονομία μας από τη διεθνή κρίση. Νίκη που θα εξασφαλίσει για τη Χώρα μια νέα προοπτική. Το μήνυμά σας είναι καθαρό. Είναι μήνυμα εμπιστοσύνης. Είναι μήνυμα επιλογής του υπεύθυνου και ασφαλούς δρόμου. Είναι, ταυτόχρονα, ηχηρή απάντηση στο λαϊκισμό. Είναι το «όχι» στις εξωπραγματικές υποσχέσεις. Στις γενικολογίες, στις αντιφάσεις. Στην απόπειρα εμπαιγμού της Κοινωνίας.

Στις δύσκολες αυτές ώρες, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Χώρα…
- χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο,
- χρειάζεται στέρεα βήματα,
- χρειάζεται δύναμη για δύσκολες αποφάσεις.

Γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της δυσμενούς συγκυρίας. Ξέρουμε τις αδυναμίες της Οικονομίας μας. Μα, πάνω από όλα, έχουμε τη θέληση, το Σχέδιο, την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί. Δεν παίζουμε με το μέλλον του Τόπου. Δεν παίζουμε με τη δημιουργικότητα του Έλληνα. Δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας. Πάνω από όλα βάζουμε το συλλογικό συμφέρον. Πάνω από όλα το συμφέρον της Πατρίδας μας.

Όλοι εσείς (μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες) που βιώνετε, καθημερινά, τις συνέπειες της κρίσης, ξέρετε πολύ καλά ποιά είναι τα εσωτερικά αίτια και ποιές οι επιπτώσεις που έρχονται απ’ έξω.

Ξέρετε πολύ καλά πότε βελτιώθηκε το επενδυτικό περιβάλλον, πότε ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα, πότε υπήρξε τόνωση της απασχόλησης στον Τόπο μας.

Κανένας δεν αγνοεί ότι το μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα για την Οικονομία μας είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος, που μας κληροδότησαν οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Ήταν στο 30% του ΑΕΠ το 1981 και το έφτασαν στο 100% το 2004. Πληρώνουμε, κάθε χρόνο, μόνο για τους τόκους, περίπου 12 δις ευρώ. Αυτή είναι η κύρια αιτία για την ποσοτική αύξηση του δημόσιου χρέους. Οφείλουν, λοιπόν, να αναγνωρίσουν τα τεράστια βάρη, που κληροδότησαν στον Τόπο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη ΔΕΘ, ξεπέρασε κάθε όριο ανευθυνότητας. Έχουμε κοστολογήσει τα δήθεν μέτρα που εξήγγειλε. Θα στοιχίσουν πάνω από 10 δις ευρώ. Πού θα βρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα χρήματα αυτά; Στο καταλυτικό αυτό ερώτημα υπάρχει μόνο μια απάντηση: Δεν μπορεί να τα βρει. Όσο σαφής είναι η πραγματικότητα των οικονομικών προκλήσεων και δυσκολιών, τόσο πιο ασαφής είναι ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για το ποια οικονομική πολιτική θα εφαρμόσει. Και είναι ασαφής διότι, μη διαθέτοντας οικονομικό σχέδιο, θέλει απλώς να είναι ευχάριστος στους ψηφοφόρους. Άρα ένα είναι σίγουρο: Μικροπολιτικό σχέδιο, όντως διαθέτει: Δηλαδή να μοιράζει παντού υποσχέσεις!

Αυτή η απουσία οικονομικού σχεδίου, αυτή η ακατάσχετη παροχολογία, θα οδηγήσει σε ένα και μοναδικό δραματικό αποτέλεσμα: Ανεξέλεγκτο δανεισμό της χώρας και εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Με βαρύτατες συνέπειες για τη χώρα. Με τελικό θύμα τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Οι εξωγενείς επιπτώσεις στην οικονομία είναι γνωστές σε όλους εκτός από τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Η Παγκόσμια Οικονομία αντιμετωπίζει την πολυπλοκότερη περιπέτεια, στα τελευταία 80 χρόνια:
- Κατέρρευσαν χρηματοοικονομικοί κολοσσοί.
- Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στις αγορές.
- Έγιναν χιονοστιβάδα οι απολύσεις εργαζόμενων, σ’ ολόκληρο τον Κόσμο.

Στην Ε.Ε., η υποχώρηση της ανάπτυξης οδήγησε σε βαθιά ύφεση. Το ΑΕΠ συρρικνώνεται με ρυθμό που ξεπερνά το 4%. Η ανεργία υπερβαίνει κάθε αρνητικό προηγούμενο. Το μέσο έλλειμμα είναι διπλάσιο του προβλεπόμενου στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα.

Όποιος δεν την αναγνωρίζει, δεν μπορεί να δει, ούτε τί συμβαίνει, ούτε τί χρειάζεται να γίνει. Αυτό απέδειξαν στο ΠΑΣΟΚ, με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του στη ΔΕΘ. Και αυτό, είναι επικίνδυνο. Λένε πως θα κάνουν πράγματα που ήδη έγιναν. Λένε πως θα κάνουν πράγματα που δεν γίνονται. Αποδεικνύουν πως δεν ξέρουν την πραγματικότητα.

Πέφτουν σε διαρκείς αντιφάσεις. Από τη μια χαρακτηρίζουν «τραγική», τάχα, την κατάσταση της Οικονομίας, και από την άλλη εξαγγέλλουν δαπάνες που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ. Παρουσιάζουν δύσκολα τα πράγματα, αλλά δεν τολμούν να προτείνουν ούτε ένα δύσκολο μέτρο. Προσποιούνται ότι είναι έτοιμοι για αποφάσεις, αλλά δεν ανακοινώνουν καμιά δύσκολη απόφαση. Μοιράζουν ευχάριστες υποσχέσεις, για όλα σε όλους. Δεν λένε, όμως, από πού θα έβρισκαν τους πόρους. Δεν ανησυχούν για την έκρηξη, που θα γινόταν (σε μια τέτοια περίπτωση) στο δημόσιο χρέος. Και όταν οι πολιτικοί δεν ανησυχούν, οφείλουν να ανησυχούν οι πολίτες.

Από όσα λένε, μόνο σε δύο σημεία δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία:

- Το ένα είναι ότι θα αυξήσουν τους φόρους.
- Το άλλο ότι θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος.

Αυτά είναι (σε δύο φράσεις) που θα έκαναν, που θα ήταν αναγκασμένοι να κάνουν. Και αυτά, θα είχαν επικίνδυνες συνέπειες για την πορεία του Τόπου.

Ξέρουμε ότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αισθάνονται, σήμερα, έντονη πίεση. Τα ξέρετε από πρώτο χέρι. Τα ζείτε καθημερινά. Παλεύετε, πράγματι, σε δύσκολες συνθήκες. Σας βεβαιώνω, όμως! Ακούμε τη φωνή σας. Κατανοούμε τους προβληματισμούς σας. Βρισκόμαστε, μαζί, στην ίδια πλευρά! Απέναντι στα ίδια προβλήματα.

Για μας, η μικρομεσαία επιχείρηση...
- είναι η βάση της Οικονομίας μας.
- Είναι η δύναμη που παράγει πλούτο και θέσεις δουλειάς.
- Είναι ο ιστός της οικονομικής ζωής στον Τόπο μας.

Αποδεικνύουμε, έμπρακτα και σταθερά, τις θέσεις αυτές.

Στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν,...
- τολμήσαμε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που βελτίωσαν το αναπτυξιακό περιβάλλον.
- Πήραμε αλλεπάλληλα μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας
- του Έλληνα.
- Αναπτύξαμε δράσεις υποστήριξης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σήμερα, μια μικρομεσαία επιχείρηση...
- πληρώνει πολύ λιγότερους φόρους, απ’ ό,τι το 2004, καθώς μειώθηκαν (κατά 10%) οι φορολογικοί συντελεστές.
- Παίρνει (με το νέο αναπτυξιακό νόμο, τον πιο ρωμαλέο νόμο που εφαρμόστηκε ποτέ) ενισχύσεις που φτάνουν έως και το 60% της επένδυσής της.
- Έχει αυξημένη (κατά 15%) χρηματοδότηση από τα Κοινοτικά Προγράμματα.
- Εισάγει, με τη συνδρομή της Πολιτείας, Νέες Τεχνολογίες.
- Σπαταλά λιγότερο χρόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν στην ίδρυση μεταποιητικών εταιριών. Απλοποιήθηκε η αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Απλοποιήθηκε η μεταβίβαση των αδειών.

Στο διάστημα που πέρασε…
- μειώσαμε το κόστος και το χρόνο για την ίδρυση Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης.
- Αναμορφώσαμε το πλαίσιο λειτουργίας των Α.Ε..
- Θεσμοθετήσαμε την Ευρωπαϊκή Εταιρία.
- Εκσυγχρονίσαμε την Επιμελητηριακή Νομοθεσία.
- Καθιερώσαμε το Εμπορικό Μητρώο.
- Θεσπίσαμε πλαίσιο προστασίας του υγιούς εμπορίου.
- Καταρτίσαμε νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που δίνει δεύτερη ευκαιρία σ’ εκείνους που, άδικα, έχασαν την πρώτη.

Όλα αυτά,…
- ενθάρρυναν τη νέα επιχειρηματικότητα,
- ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας,
- θωράκισαν την Κοινωνία μας.

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε: Από το 2004, έως το ξέσπασμα της κρίσης, είχαμε συνεχή μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Είχαμε σταθερή υποχώρηση της ανεργίας. Είχαμε διαρκή τόνωση της νέας επιχειρηματικότητας. Ακόμη και στη φετινή δύσκολη χρονιά, (το πρώτο εξάμηνο του 2009) οι νέες επιχειρήσεις ήταν κατά 33% περισσότερες από εκείνες που έκλεισαν.

Η επέλαση της παγκόσμιας κρίσης ανέκοψε (όπως έκανε σ’ ολόκληρο τον Κόσμο) τη φορά των πραγμάτων και στη Χώρα μας. Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση επέδειξε ισχυρά ανακλαστικά.
- Ήμασταν από τους πρώτους στην Ευρώπη, που εγγυηθήκαμε όλες τις καταθέσεις και αποτρέψαμε τον πανικό.
- Ψηφίσαμε, αμέσως, νέες διατάξεις για πρόσθετη προστασία στους δανειολήπτες.
- Θεσπίσαμε (παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του λαϊκισμού) πλαίσιο για την υποστήριξη της πιστωτικής επέκτασης.
- Τολμήσαμε, στη συνέχεια, δύσκολες αποφάσεις, για τη συγκράτηση του ελλείμματος.

Δρομολογήσαμε σειρά προγραμμάτων για τη στήριξη της πραγματικής Οικονομίας. Αναπτύξαμε δράσεις για την απασχόληση και την προστασία της εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές μας είχαν ως επίκεντρο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:

Πρώτον: Εφαρμόσαμε πακέτα μέτρων για τους παραγωγικούς τομείς, που δέχονταν τη μεγαλύτερη πίεση: Τον τουρισμό, τις κατασκευές, τις εξαγωγές, τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Στον Τουριστικό κλάδο, προχωρήσαμε...
- στη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.
- Τη μείωση των τελών παρεπιδημούντων.
- Την αναστολή προβλεπόμενων εισφορών.
- Τη διεύρυνση της διαφημιστικής προβολής.
- Την επέκταση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού.

Στον Κατασκευαστικό τομέα:
- Θεσπίσαμε ρυθμίσεις που ευνοούν τους αγοραστές κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.
- Εφαρμόσαμε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, που αναμένεται να κινητοποιήσει πόρους ενός (1) δις ευρώ.

Στις εξαγωγές: Δρομολογήσαμε ειδικό πρόγραμμα 13 εκ. ευρώ, για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων μας σε ξένες αγορές.

Στην αγορά αυτοκινήτου:
- Εφαρμόσαμε έκτακτες ρυθμίσεις, που έδωσαν ανάσα σε 4 χιλ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με 70 χιλ. εργαζόμενους.
- Βάζουμε, επίσης, σε εφαρμογή ευνοϊκές ρυθμίσεις για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων.

Δεύτερον: Αναπτύξαμε Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση και την προστασία της εργασίας. Φτάνει τα 3,2 δις ευρώ και αφορά 1,3 εκ. εργαζόμενους και άνεργους. Βασικός συμμέτοχος στην εφαρμογή (και αυτού του Σχεδίου) είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θυμίζω:

• Επιδοτήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.
• Επιχορηγήσεις για την προώθηση άνεργων νέων στην απασχόληση και την κατάρτιση.
• Ειδικό πρόγραμμα για την απασχόληση στις Κατασκευές, τον Τουρισμό και τα «Πράσινα Επαγγέλματα».
• Προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες.
• Προγράμματα για την απόκτηση επαγγελματικής προϋπηρεσίας, με πλήρη μισθό, ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Τρίτον: Δρομολογήσαμε σειρά δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα»:
• Νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα.
• «Κουπόνια καινοτομίας» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να δημιουργήσουν νέες υποδομές και να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα.
• Προγράμματα που προωθούν την πιστοποίηση και την τυποποίηση.
• Προγράμματα αντικατάστασης ηλεκτροβόρων συσκευών και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Τέταρτον: Τα προγράμματα εγγυοδοσίας του ΤΕΜΠΜΕ. Έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα δοθούν δάνεια, το πολύ, σε 600 - 700 επιχειρήσεις. Δόθηκαν, έως σήμερα, σε 50 χιλ. και με τη λήξη της β΄ φάσης του προγράμματος θα έχουν χρηματοδοτηθεί 80.000 επιχειρήσεις, με 9,5 δις ευρώ. Έως πρόσφατα, προσπαθούσαν να απαξιώσουν την προσπάθεια. Τώρα, απλώς, αντιγράφουν.

Πέμπτον: Το πρόγραμμα εγγύησης του δημοσίου (ύψους 2 δις ευρώ) για δάνεια σε κάθε είδους επιχείρηση. Μοναδική προϋπόθεση για την έγκριση η διατήρηση του αριθμού του προσωπικού τους, για δύο χρόνια.

Σημειώνω, ακόμη, ότι είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την Ένωση Τραπεζών:
- Πιέζουμε για μεγαλύτερη ρευστότητα και χαμηλότερα επιτόκια.
- Παρακολουθούμε (με τους Επιτρόπους) την υλοποίηση του προγράμματος ρευστότητας.
- Συζητούμε τρόπους, για τη σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Έκτον: Το πρόγραμμα (1,3 δις ευρώ) για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων: Στον Τουρισμό, το Εμπόριο, τις υπηρεσίες, τη μεταποίηση. Αλλά και (για πρώτη φορά) των ελεύθερων επαγγελματιών.

Έβδομον: Οι επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ενισχύονται για την πιστοποίηση, την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους, μέσα από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και το πρόγραμμα το Leader, με ποσά που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

Όγδοον: Προετοιμάσαμε ρυθμίσεις με τις οποίες...
• προβλέπεται αποσύνδεση της δήλωσης του ΦΠΑ από την πληρωμή του. Ένα ποσοστό θα πληρώνεται με τη δήλωση και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε δύο δόσεις.
• Προβλέπεται, ακόμη, αναστολή, έως το τέλος του 2009, των πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ.
• Προβλέπεται, επίσης, αύξηση του αφορολόγητου ορίου για επισφάλειες από το 0,5 στο 1% και από το 1 στο 1,5%.

Σχεδιάσαμε, παράλληλα, και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε, στη νέα θητεία μας, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.
• Είναι, πρώτ’ απ’ όλα, επιτακτικά αναγκαίο (και είναι δέσμευσή μας) το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, που θεωρούνται κρίσιμα για την Οικονομία.

Είναι μια βασική προϋπόθεση για…
- τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,
- την ενίσχυση της ανάπτυξης,
- την τόνωση της απασχόλησης.

Μεγάλη σημασία έχει το σχέδιό μας να απλοποιήσουμε, ακόμη περισσότερο, τις διαδικασίες για την ίδρυση επιχειρήσεων. Είναι, ήδη, έτοιμο το πλαίσιο που μειώνει τα στάδια για το ξεκίνημά τους, από 14 έως 18, που είναι σήμερα, σε μόνο 4.

Χρειάζεται, επίσης, (και είναι, ήδη, σε εξέλιξη η σχετική μελέτη) να προχωρήσουμε στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από ένα απλοποιημένο σύγχρονο σύστημα κανόνων.

Σημειώνω, ακόμη, την ανάγκη μείωσης (που, επίσης, εξετάζεται) των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, έτσι ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός του σημερινού καταλόγου, που ανάγεται στον περασμένο αιώνα.

Μελετήσαμε και θεσμοθετήσαμε το Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία και την επιχείρηση. Με βάση αυτό, ετοιμάσαμε νέο πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα. Στόχος είναι να μπει τάξη στην άναρχη χωροθέτηση των επιχειρήσεων και να συμφιλιωθεί η επιχειρηματικότητα με το περιβάλλον. Και αυτό το τονίζω: Ανάπτυξη και Περιβάλλον είναι έννοιες που πάνε μαζί. Η βιωσιμότητα της ανάπτυξης προϋποθέτει την προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν, είναι και θα είναι βασική προτεραιότητά μας.

Ακολουθήσαμε, τα τελευταία χρόνια, συγκροτημένη στρατηγική διαρθρωτικών αλλαγών και τολμηρών παρεμβάσεων.

Η Ελλάδα ξανάβαλε στο Χάρτη της Ανάπτυξης την (ξεχασμένη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) ελληνική Περιφέρεια. Το 80% των κοινοτικών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου κατευθύνονται εκτός Αττικής.

Ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημόσιων υποδομών. Χτίζονται οι δρόμοι της ανάπτυξης. Αναβαθμίζονται περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια. Επεκτείνεται το Μετρό.

Η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο για την «πράσινη οικονομία».
- Απέκτησε, για πρώτη φορά, Ολοκληρωμένο Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και ειδικό Χωροταξικό για την Ενέργεια.
- Έβαλε στο ενεργειακό της ισοζύγιο την πράσινη ενέργεια.
- Τριπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ.

Η Ελλάδα άρχισε να επενδύει συστηματικά στην Οικονομία της Γνώσης:
- Με τη δημιουργία Κέντρων Έρευνας και Πόλων Καινοτομίας.
- Με την εφαρμογή Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής.
- Με τη δυναμική ώθηση στην ευρυζωνικότητα.

Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που…
- αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της Χώρας,
- ενισχύουν τη συνεργασία με τους γείτονές μας,
- υπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Δώσαμε λύση στην «Ολυμπιακή», που κόστιζε στους φορολογούμενους ένα εκ. ευρώ την ημέρα. Πετύχαμε σημαντικές στρατηγικές συμφωνίες, όπως στο Λιμάνι του Πειραιά και τον ΟΤΕ.

Πολλά από αυτά, πολεμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Τη μια μιλούν για επανακρατικοποιήσεις και την άλλη για νέες διαπραγματεύσεις! Ανάλογους υπαινιγμούς αφήνουν και για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Μια συμφωνία στρατηγικής σημασίας για την Πατρίδα μας, που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εντελώς περίεργα, υποστηρίζει ότι υπηρετεί το συμφέρον της ρωσικής πλευράς.

Το συμπέρασμα; Βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση! Βρίσκονται σε απόλυτη αδυναμία για οποιαδήποτε συγκροτημένη πρόταση. Επιχειρούν να παραπλανήσουν. Δεν έχουν κανένα σχέδιο οικονομικής πολιτικής. Γι΄ αυτό δεν μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της Χώρας.

Η παγκόσμια κρίση δημιούργησε έκτακτες καταστάσεις, σ’ ολόκληρο τον Κόσμο. Προκάλεσε παντού δυσμενείς επιπτώσεις. Επέβαλε τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ανέδειξε σε κάθε Οικονομία τις χρόνιες αδυναμίες της. Αυτό συνέβη και στη Χώρα μας. Πιστεύω, όμως, ότι αποτελεί και το ισχυρό κίνητρο για μια αδιαπραγμάτευτη απόφαση: Να πάρουμε, σήμερα (όχι αύριο), τις αποφάσεις που απαιτούνται για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Να κάνουμε τη διεθνή κρίση, εθνική ευκαιρία.

Ξεκινήσαμε, γι’ αυτό, (και ήμασταν αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τις εκλογές του 2011) μετωπική αντεπίθεση στις αγκυλώσεις και τα προβλήματα που είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο. Βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένη στρατηγική βασισμένη σε τρεις άξονες:

1ον: Τον αυστηρό έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες.
2ον: Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και
3ον: Τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Δυστυχώς, για τη Χώρα, η στρατηγική αυτή βρήκε αντιμέτωπη την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να εκβιάσει εκλογές, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και παίζοντας με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βρήκε αντιμέτωπη την απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να αιχμαλωτίσει τον Τόπο σε μια ανεύθυνη πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ θα καλλιεργούσε οξύτατες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις, ενώ η Κυβέρνηση θα ήταν δύσκολο να εφαρμόσει απόλυτα αναγκαίες πολιτικές. Θα ήταν αδύνατο να ολοκληρώσει το έργο της.

Απέρριψα την απόπειρα εκβιασμού της Χώρας και ζητώ νωπή λαϊκή εντολή. Ζητώ την εντολή που θα επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το Σχέδιό μας.

- Να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης,
- να εξασφαλίσουμε γρήγορη έξοδο απ’ αυτήν,
- να θεμελιώσουμε μια νέα περίοδο ανάπτυξης, δημιουργίας, προόδου.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια. Ξέρουμε ότι το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της Χώρας μας. Ξέρουμε ότι χρειάζονται άμεσα δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Εμείς τις πήραμε. Εμείς τις ανακοινώσαμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Χωρίς αναβολές. Χωρίς καθυστερήσεις. Χωρίς παλινωδίες. Με Σχέδιο που το ξέρουν οι πολίτες. Με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα. Μόνο έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε χειρότερες επιπτώσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε γερά θεμέλια για μακροχρόνια ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε να θεμελιώσουμε καλύτερη προοπτική.

Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε, τώρα, τις δύσκολες πολιτικές που χρειάζονται. Να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση πιο γρήγορα. Να διασφαλίσουμε τη νέα ελπίδα. Το 2011 να είναι η αρχή δυναμικής ανάταξης ολόκληρης της Χώρας. Αυτός είναι, τώρα, ο στόχος μας. Και το στόχο αυτό, μπορούμε να τον πετύχουμε. Αναγνωρίζουμε τη δύσκολη πραγματικότητα. Και την αντιμετωπίζουμε με ξεκάθαρο σχέδιο. Και απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, οι ευθύνες μας γίνονται ακόμη πιο μεγάλες.

Η Ελλάδα χρειάζεται υπεύθυνη δύναμη στο τιμόνι του μέλλοντος. Χρειάζεται μια ανανεωμένη, δυναμική, αποφασιστική Νέα Δημοκρατία. Ξέρουμε τί πρέπει να διορθώσουμε. Ξέρουμε πού να κινηθούμε. Ξέρουμε και πώς να κινηθούμε. Χρειάζεται, στον αγώνα αυτό, να επιστρατεύσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας. Κανένας να μη λείψει. Καμιά ψήφος χαμένη. Καμιά ψήφος χαρισμένη. Πουθενά και σε κανένα. Όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή. Μαζί θα κερδίσουμε τη νέα νίκη. Μαζί θα κερδίσουμε τη νέα προοπτική για την Πατρίδα μας.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Sali Berisha συγχαρητήρια επιστολή, επ’ ευκαιρία της εκ νέου ανάληψης των καθηκόντων του, στην οποία του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του και ιδιαίτερα στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ



Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Sali Berisha συγχαρητήρια επιστολή, επ’ ευκαιρία της εκ νέου ανάληψης των καθηκόντων του, στην οποία του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του και ιδιαίτερα στις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ο κ. Καραμανλής, στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και εκφράζει την πεποίθησή του ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για την περαιτέρω προώθηση της σημαντικής από στρατηγικής άποψης σχέσης τους, διμερώς και σε περιφερειακό επίπεδο, προς όφελος των δύο χωρών, των δύο λαών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει, τέλος, την προστιθέμενη αξία και τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Ο πρ. Υπουργός κ. Βασίλης Μαγγίνας, απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή την ακόλουθη επιστολή:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2009


Ο πρ. Υπουργός κ. Βασίλης Μαγγίνας, απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή την ακόλουθη επιστολή:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες με την, επί μακρόν δημόσια αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς μου, αποφάσισα να μη διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, οι οποίοι για πολλά χρόνια με τίμησαν με τη στήριξή τους.

Ομολογώ ότι η εξέλιξη αυτή, με προσβάλλει και με αδικεί, αφού δεν αισθάνομαι ότι υπέχω κάποια πολιτική ή άλλη ευθύνη την οποίαν οφείλω να αναδεχθώ.

Προέχει, ωστόσο, η παράταξη και κυρίως το συμφέρον του τόπου.

Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη σου και να σε διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστώ για την επικράτηση του Κόμματός μας, στις προσεχείς εκλογές.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Βασίλης Μαγγίνας

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης