Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.7.19

Κ. Καραμανλής: Παράταση στις άδειες οδήγησης για τους άνω των 74 ετών

Κ. Καραμανλής: Παράταση στις άδειες οδήγησης για τους άνω των 74 ετών


Παράταση στις άδειες οδήγησης για όσους έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι το τέλος του έτους (31η Δεκεμβρίου 2019) δίνει με απόφασή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου  να αλλάξει τον τρόπο απόκτησης των διπλωμάτων οδήγησης και να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία τους.
Σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ , ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «προτεραιότητά μας είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και ειδικά οι πολίτες αυτής της ηλικίας», οπότε στα σχέδια των αλλαγών του υπουργείου είναι, η αρμοδιότητα εξέτασης όσων έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, να ανήκει στους γιατρούς με περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις (αυστηροποίηση του παλαιού καθεστώτος εξέτασης) και όχι στους εξεταστές.

«Σε καμία χώρα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει αυτό το καθεστώς, για τους ανθρώπους άνω των 74 ετών» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο νόμος 4599/2019 (Σπίρτζη) θα επανεξεταστεί στο σύνολό του από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών, η οποία εντός έξι μηνών θα εισηγηθεί στον υπουργό τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.
Σε ό,τι αφορά την παραπάνω απόφαση, με την οποία και δίδεται παράταση στις άδειες των 74 ετών και άνω, αναφέρονται τα εξής:
«Στο πλαίσιο εξυ̟πηρέτησης των κατόχων αδειών οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδοµήντα τεσσάρων (74) ετών και ενόψει τροποποίησης - επικαιροποίησης του σχετικού νοµοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Από εκδόσεως της παρούσης παύει να εφαρμόζεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς για την ανανέωση άδειας οδήγησης κατόχων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών, ως αυτή είχε θεσπιστεί με το άρθρο 65 του νόμου 4530/2018 και είχε τροποποιηθεί με την παρ. 8 του άρθρου 4 του νόμου 4599/2019.
Εξαιρούνται όσοι εξ αυτών έχουν κριθεί απορριπτέοι σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για τους οποίους συνεχίζεται η διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η ισχύς της άδειας οδήγησης κατόχων οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών και υποβάλλουν από την 30η Αυγούστου 2018, στις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωσή της έως και την 31η Οκτωβρίου 2019 παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται βεβαίωση σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Τέλος, στους ενδιαφερόμενους στους οποίους έχει χορηγηθεί ή χορηγείται βεβαίωση παράτασης ισχύος της άδειας κυκλοφορίας σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο ή χορηγείται νέα βεβαίωση, παραδίδοντας την αρχικώς χορηγηθείσα από την αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών για περαιτέρω παράταση κατά τα ανωτέρω».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης